İş Kanunu ve Borçlar Kanuna Göre İş Sözleşmesi Yapma
Özel Öğretim Kurumlarında İş Kanunu ve Borçlar Kanununa Göre İş Sözleşmesi Yapma Nedir?
Özel Öğretim Kurumları Kanunu gereğince Kurumlarda görevlendirilecek diğer personelle yapılacak iş sözleşmeleri, 6098 Sayılı Borçlar Kanunu ya da 4857 sayılı İş Kanununun hükümlerine göre yapılır.
Borçlar Kanununa göre hizmet sözleşmesi yapmanın İş Kanununa göre yapılan iş sözleşmesinden önemli farklılıkları bulunmamakla birlikte, her iki kanunun hükümlerinin %100 örtüştüğünü söylemek de mümkün değildir. Bu nedenle hatalı uygulama yapılmaması bakımından Borçlar Kanununa göre yapılacak hizmet sözleşmesi bakımından bu prosedürün açıklamalarını ve prosedür adımlarını özenle inceleyiniz ve yürütünüz.
İş Kanununa tabi olmayan her çalışma ilişkisi kural olarak Borçlar Kanununa tabidir denilebilir. Ne var ki, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu gibi özel alanları düzenleyen kanun ve çalışma mevzuatları da vardır. Ayrıca halihazırda Hava İş Kanunu Tasarısı da gündemde olmakla birlikte henüz yasalaşmamıştır.
Borçlar Kanununun Hizmet Sözleşmesi ile ilgili hükümleri geneldir. Ancak, ilgili konuda özel mevzuat veya özel hüküm/düzenleme yok ise doğrudan uygulama imkanı doğmaktadır.
Özel Öğretim Kurumlarında İş Kanunu ve Borçlar Kanununa Göre İş Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
5580 sayılı Kanun gereğince Özel Öğretim Kurumlarında görevlendirilecek yönetici ve eğitim personeli için Belirli Süreli İş Sözleşmesi yapılması zorunludur. Kurumlarda görev alacak diğer personel (beyaz yaka/memur/mavi yaka) için İş Kanunu hükümlerine göre, İş Kanunu kapsamına girmeyen çalışanlar mevcut ise bu çalışanlar için de Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre hizmet akdi kurulmalıdır. Bu nedenle bu prosedürde eğitim personeli haricinde görevlendirilecek diğer personel için iş sözleşmesi özellikleri anlatılmaktadır.
Bu prosedür özel öğretim kurumlarına özgü olmadığından genel işveren rehberi ile paralel çalışmaktadır. Örnek ve ilgili prosedür linklerine bu prosedürden ayrılmadan kolayca erişebileceksiniz.
Uygulama Adımları:
1. Personel ile yapılacak iş sözleşmesinin aşağıdaki özeliklerini/adlarını belirleyerek hangi özellikteki/addaki sözleşmeyi uygulayacağınızı tespit ediniz. Bu özellikler, yapılacak sözleşmenin türü-adı, ücret özelliklerinin farklı belirlendiği sözleşmeler olması anlamına gelmektedir. Belirlediğiniz isme uygun örnek sözleşmeyi bulunuz ve diğer çalışmalarınızı o örnek üzerinden sürdürünüz. Linkin sizi götüreceği örnekler Genel İşveren Rehberindeki örnekler olup, pek çok örnek arasından ihtiyacınız olana kolayca erişebileceksiniz. (Ref. Örnekler, İş Sözleşmesi Örnekleri)
Tam zamanlı çalışma, (örneklerde tam zamanlı çalışma adında bir sözleşme yoktur, kısmi zamanlı ve çağrı üzerine olmayan sözleşmeler tam zamanlı sözleşmedir. )
Kısmi çalışma ( part time çalışma),
Çağrı üzerine çalışma,
Uzaktan çalışma,
Takım çalışması,
Mevsimlik çalışma,
Süreksiz iş sözleşmesi,
Belirli süreli iş sözleşmesi,
Belirsiz süreli iş sözleşmesi.
2. Çalışma yerinin niteliğine göre personelin idari kadroda mı yoksa üretim bölümünde mi çalışacağını belirleyiniz. Çalışma yerinin niteliği, fazla çalışmanın ücretlendirilmesi bakımından özellik yaratmaktadır. Çalışanın idari kadro veya üretim kadrosunda yer alması fazla mesai ve sır saklama/rekabet hükümleri bakımından farklılık oluşturabilecektir. Zaman zaman fazla çalışma yapabileceği öngörülerek daha yüksek ücret ödenmesi kararlaştırılan ve bu yüksek ücret karşılığında fazla çalışma ücreti ödenmesi arzu edilmeyen personelin sözleşmesindeki hükümlerin mavi yakalı yani üretimde çalışan personelin sözleşmesine yazılması uygun düşmez. Rekabet ve sır saklama hükümleri de niteliği itibariyle daha çok beyaz yakalı personel bakımından önem taşır demek yanlış bir ifade olmayacaktır. Sözleşme adlarında bu özelliği doğrudan görmezsiniz. Ancak her sözleşmenin ilgili maddelerinde ilgili maddenin beyaz yakalı/mavi yakalı çalışana ilişkin uyarılarını görerek nihai sözleşmede uygun düzenlemeyi kullanabilirsiniz.
3. Personelin kişisel özelliklerini detaylı bir şekilde belirleyiniz;
Örneğin;
Normal çalışan (bu tanımdan kasıt emekli olmamış, 18 yaş altı ve 50 yaş üstü olmayan, stajyer ve çırak olmayan çalışandır. Bu nedenle bu şıkkı işaretlemek için personelin bahsedilen diğer vasıfları taşımaması gerekir)
Evli, … adet çocuğu var,
Kadın,
Emekli çalışan,
Çocuk ve genç işçi çalışan (yaş<18),
Elli yaş üstü çalışan (yaş>50),
Stajyer,
Çırak,
Özürlü.
Bu özellikler sözleşmenin farklı yapılmasına yol açmaz. Bununla birlikte, bu özellikler hem sosyal güvenlik, hem özlük hakları, hem iş ilişkisinin başlaması ve yürütülmesinde farklı bir özelliğin var olup olmadığı hususlarının ortaya konulmasına ve uygulamanın doğru yapılmasına yardımcı olacaktır. Belirtilen özelliklere göre ilgili prosedürleri kontrol ediniz. Bu incelemelerden sonra bu özellikler ile ilgili detayları daha net görüşmüş olacaksınız. (Ref. Kadın İşçi Çalıştırma; Çırak Çalıştırma, Emekli İşçi Çalıştırma gibi prosedürler)
4. Personelin hangi uyrukta olduğunu belirleyiniz, şayet personel yabancı uyruklu ise, çalışma izni belgesi ve ikametgah tezkeresini istemeyi unutmayınız. Eğer işverenliğiniz bonservisi ile işe başlayacak ise çalışma izni onaylanmadan işe başlatmamanız gerektiğini kendinize ve personele not olarak bildiriniz. (Ref. Yabancı İşçi Çalıştırma Prosedürü)
Ayrıca, yabancı işçinin iş sözleşmesinin Türkçe ve kendi ana dilinde yapılması gerekebilecektir.
5. Personelin hangi cinsiyette olduğu önemlidir. Özellikle kadın işçiler ile ilgili özelliklerin çalışma ilişkisine yansıması gerekeceği tabiidir. . (Personel erkek ise, personelin askerlik yaptığına dair terhis belgesi fotokopisi veya askerlik durumu ile ilgili belgeleri istemeyi unutmayınız)
6. Personele imzalatacağınız iş sözleşmesinde deneme süresi bulunup bulunmayacağını kararlaştırınız. (Deneme süresi olsun veya olmasın, işe başlamadan 1 gün evvel personelin sigorta işe giriş bildirgesini SGK'ya vermeyi unutmayınız) Deneme süresi genel anlamda tavsiye olunan bir süreç olduğundan iş sözleşmesinde bulunmasının hiçbir zararı olmadığını hatırlayınız ve deneme süresi maddesini sözleşmelere koymayı alışkanlık edininiz.
7. Personele imzalatacağınız sözleşmede sır saklama ve rekabet etmeme şartları koymak isteyip istemediğinizi belirleyiniz. Bu şartların sözleşmede yer almasını istiyorsanız, bu şartları ve en adil şekilde süresini belirleyiniz. Alelade bir eğitim personeli veya idari personel için rekabet yasağı sözleşmesi yapılmasının gerekli ve hatta mümkün olup olmadığını (yani çalışanın Türk Borçlar Kanunu uyarınca işverenin müşteri çevresine ve yaptığı işler hakkında bilgi sahibi olmasının mümkün olup olmadığını) denetlemeniz gerektiğini ve yasaya uygun olarak geçerlilik süresinin belirlenmesinin geçerlilik/bağlayıcılık bakımından önemli olduğunu hatırlayınız. Bu sözleşmeyi veya taahhüdü, verdiğimiz örneklerden yararlanarak ayrı bir metin olarak da oluşturabilirsiniz. Bu hükümlerin iş sözleşmesi sırasında mı, yoksa iş sözleşmesi sonrasında da mı geçerli olmasını istediğinize karar veriniz. Düzenlemenin yazılı yapılması gerektiğini unutmayınız.
8. Personelin çalışma yeri ve statüsüne göre, iş sözleşmesinde bulunacak cezai şartları ve miktarlarını tespit ediniz. (Sözleşmede yer alan cezai şart maddesinin geçerliliği, makul ve kabul edilebilir olup olmadığı konusunda bilgi edinmek için hukukçularınıza danışınız)
9. Personelin Ücretini belirleyiniz. Ücret konusunda tercihen doğru bilgiler sözleşmede yer almalıdır. Ancak, burada yazılan bilgilerin gerçek durum ile uyuşmaması halinde, eğer personel tarafından sözleşme imzalanmış ise gerçek durumun sözleşmede yazan ücret ya da ücret şekli olmadığı iddia sahibi çalışan ise çalışan ya da işveren işveren ise işveren tarafından ispatı gerekir. (Ref. Ücret Uygulamaları Riskler)
Sözleşmeye, anlaşma kapsamına dahil ise mutlaka tutar olarak eklenecek hususlar
Asıl ücret,
Parça başı / Akort,
Götürü ücret-takım çalışması-grup ücreti,
Komisyon,
Yüzde usulü.
10. Görev tanımını netleştiriniz. Görev tanımın sözleşmenin içinde tüm detayı ile yer alması gerekmez, bununla birlikte görevin sözleşmenin içinde kısaca belirtilmesi gerekir. Görev talimatını ayrıca iş sözleşmesi ekinde tebliğ ediniz. (Ref. Örnekler, Görev Tanımları)
11. Tüm bu belirlediğiniz özellikleri içeren iş sözleşmesi örneğini esas alarak iş sözleşmenizi oluşturunuz ve çalışana imzalatınız.
12. İmzalanmış olan sözleşmeyi özlük dosyasına takınız.
Mevzuat
1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu
2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği
4- 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu :
Özlük hakları ve sorumluluklar
MADDE 9 – Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir.
(Mülga ikinci fıkra: 1/3/2014-6528/14 md.)
Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.
Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, 8 inci madde uyarınca resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez.
Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere;
a) Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu,
b) Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimaî Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun,
hükümlerine tâbidir.
Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin işlenmesi halinde bu kişilere kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine brüt aylığından 1/4 'ü ile 1/2 'si arasında maaş kesim cezası, çalışma izni veren makam tarafından verilir. Tekrarı hâlinde ise göreve son verilir.
1702 sayılı Kanuna göre meslekten çıkarılma veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlenmesi hâlinde, Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle personelin görevine, izni veren makam tarafından son verilir.
Yetki, sorumluluk, ödül, sicil, disiplin ve cezaların uygulanmasına ilişkin diğer esas ve usûller çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, görevleri sırasında suç işlemeleri veya görevleri nedeniyle kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanması ve ceza kovuşturması bakımından kamu görevlisi sayılır.
2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği :
Sözleşme
MADDE 43 – (1) 4857 sayılı İş Kanununun hükümlerine göre kurucu veya kurucu temsilcileri ile eğitim personeli arasındaki iş sözleşmeleri, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan sözleşme formu (EK-5) esas alınarak en az bir yıl süreli olmak üzere üç nüsha düzenlenir ve taraflarca imzalanır. Bu sözleşmelerin bir nüshası, çalışma izni düzenlenmek üzere ilgili mercide, bir nüshası kurucu veya kurucu temsilcisinde kalır, diğer nüshası ise sözleşmeye taraf olan personele verilir. Ancak;
a) Mazeretleri nedeniyle dönem içerisinde görevlerinden ayrılanların yerine görevlendirilecek eğitim personeli,
b) Devredilen kurumlarda devredilmeden önce görev yapan eğitim personeli,
c) Ders saati ücretli olarak görevlendirilecek eğitim personeli
ile bir yıldan daha az süreli de iş sözleşmesi yapılabilir.
(2) Sözleşmelerde, ilgilinin ihtiyari veya mecburi sosyal sigorta bağlantılı yardımlardan faydalanma imkânlarını kısıtlayıcı, tehlikeye düşürücü, mevzuata aykırı düşecek şekilde özlük haklarını zedeleyici hükümler bulunamaz.
(3) (Mülga:RG-5/7/2014-29051)
(4) Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.
(5) (Değişik:RG-21/7/2012-28360) Kurumlardaki ek ders ücreti, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez.
(6) Sözleşmenin başlangıç tarihi, çalışma izninin (Mülga ibare:RG-5/7/2014-29051) (…) verildiği tarihtir. Bu tarihi takip eden 30 gün içinde de göreve başlama tarihi belirlenebilir.
(7) Kurumlarda görevlendirilecek diğer personelle yapılacak iş sözleşmeleri, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanununun hükümlerine göre yapılır.
(8) (Ek:RG-20/6/2017- 30102) İŞKUR tarafından görevlendirilen personel ile bir yıldan daha az süreli sözleşme yapılabilir.
Tanım ve şekil
Madde 8 - İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir.
Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.
Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük yada haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.
Türü ve çalışma biçimlerini belirleme serbestisi
Madde 9 - Taraflar iş sözleşmesini, Kanun hükümleriyle getirilen sınırlamalar saklı kalmak koşuluyla, ihtiyaçlarına uygun türde düzenleyebilirler.
İş sözleşmeleri belirli veya belirsiz süreli yapılır. Bu sözleşmeler çalışma biçimleri bakımından tam süreli veya kısmi süreli yahut deneme süreli yada diğer türde oluşturulabilir.
Sürekli ve süreksiz işlerdeki iş sözleşmeleri
Madde 10 - Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.
Bu Kanunun 3, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 75, 80 ve geçici 6 ncı maddeleri süreksiz işlerde yapılan iş sözleşmelerinde uygulanmaz. Süreksiz işlerde, bu maddelerde düzenlenen konularda Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi
Madde 11 - İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.
Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.
Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.
Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ayırımın sınırları
Madde 12 - Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin süreli olmasından dolayı belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz.
Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiye, belirli bir zaman ölçüt alınarak ödenecek ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatler, işçinin çalıştığı süreye orantılı olarak verilir. Herhangi bir çalışma şartından yararlanmak için aynı işyeri veya işletmede geçirilen kıdem arandığında belirli süreli iş sözleşmesine göre çalışan işçi için farklı kıdem uygulanmasını haklı gösteren bir neden olmadıkça, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçi hakkında esas alınan kıdem uygulanır.
Emsal işçi, işyerinde aynı veya benzeri işte belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçidir. İşyerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o işkolunda şartlara uygun bir işyerinde aynı veya benzer işi üstlenen belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi dikkate alınır.
Kısmi süreli ve tam süreli iş sözleşmesi
Madde 13 - İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmi süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. Kısmi süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir.
Emsal işçi, işyerinde aynı veya benzeri işte tam süreli çalıştırılan işçidir. İşyerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o işkolunda şartlara uygun işyerinde aynı veya benzer işi üstlenen tam süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi esas alınır.
İşyerinde çalışan işçilerin, niteliklerine uygun açık yer bulunduğunda kısmi süreliden tam süreliye veya tam süreliden kısmi süreliye geçirilme istekleri işverence dikkate alınır ve boş yerler zamanında duyurulur.
(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 10.02.2016 RG NO: 29620 KANUN NO: 6663/21)
Bu kanunun 74 üncü maddesinde öngörülen izinlerin bitiminden sonra mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar bu maddeye göre ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bu talep işveren tarafından karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılmaz. Bu fıkra kapsamında kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilir. Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam zamanlı çalışmaya başlaması durumunda yerine işe alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Bu haktan faydalanmak veya tam zamanlı çalışmaya geri dönmek isteyen işçi işverene bunu en az bir ay önce yazılı olarak bildirir. Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan faydalanır.
(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 10.02.2016 RG NO: 29620 KANUN NO: 6663/21)
Beşinci fıkra kapsamında hangi sektör veya işlerde kısmi çalışma yapılabileceği ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Çağrı üzerine çalışma ve uzaktan çalışma
Madde 14 - Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.
Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.
İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır.
(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 20.05.2016 RG NO: 29717 KANUN NO: 6715/2)
Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.
(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 20.05.2016 RG NO: 29717 KANUN NO: 6715/2)
Dördüncü fıkraya göre yapılacak iş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.
(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 20.05.2016 RG NO: 29717 KANUN NO: 6715/2)
Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. İşveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.
(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 20.05.2016 RG NO: 29717 KANUN NO: 6715/2)
Uzaktan çalışmanın usul ve esasları, işin niteliği dikkate alınarak hangi işlerde uzaktan çalışmanın yapılamayacağı, verilerin korunması ve paylaşılmasına ilişkin işletme kurallarının uygulanması ile diğer hususlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
Deneme süreli iş sözleşmesi
Madde 15 - Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.
Takım sözleşmesi ile oluşturulan iş sözleşmeleri
Madde 16 - Birden çok işçinin meydana getirdiği bir takımı temsilen bu işçilerden birinin, takım kılavuzu sıfatıyla işverenle yaptığı sözleşmeye takım sözleşmesi denir.
Takım sözleşmesinin, oluşturulacak iş sözleşmeleri için hangi süre kararlaştırılmış olursa olsun, yazılı yapılması gerekir. Sözleşmede her işçinin kimliği ve alacağı ücret ayrı ayrı gösterilir.
Takım sözleşmesinde isimleri yazılı işçilerden her birinin işe başlamasıyla, o işçi ile işveren arasında takım sözleşmesinde belirlenen şartlarla bir iş sözleşmesi yapılmış sayılır. Ancak, takım sözleşmesi hakkında Borçlar Kanununun 110 uncu maddesi hükmü de uygulanır.
İşe başlamasıyla iş sözleşmesi kurulan işçilere ücretlerini işveren veya işveren vekili her birine ayrı ayrı ödemek zorundadır. Takım kılavuzu için, takıma dahil işçilerin ücretlerinden işe aracılık veya benzeri bir nedenle kesinti yapılamaz.
4- 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu :
Genel Hizmet Sözleşmesi
A. Tanımı
MADDE 393- Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle işgörmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
İşçinin işverene bir hizmeti kısmi süreli olarak düzenli biçimde yerine getirmeyi üstlendiği sözleşmeler de hizmet sözleşmesidir.
Genel hizmet sözleşmesine ilişkin hükümler, kıyas yoluyla çıraklık sözleşmesine de uygulanır; özel kanun hükümleri saklıdır.
B. Kurulması
MADDE 394- Hizmet sözleşmesi, kanunda aksine bir hüküm olmadıkça özel bir şekle bağlı değildir.
Bir kimse, durumun gereklerine göre ancak ücret karşılığında yapılabilecek bir işi belli bir zaman için görür ve bu iş de işveren tarafından kabul edilirse, aralarında hizmet sözleşmesi kurulmuş sayılır.
Geçersizliği sonradan anlaşılan hizmet sözleşmesi, hizmet ilişkisi ortadan kaldırılıncaya kadar, geçerli bir hizmet sözleşmesinin bütün hüküm ve sonuçlarını doğurur.