Yabancı Eğitim Personeli İçin Ön İzin ve Çalışma İzni Alınması Prosedürü


NEDİR?


Yabancı Eğitim Personeli İçin Alınan Ön İzin ve Çalışma İzni Nedir? 

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda Kurumlarda Çalıştırılacak Personel başlığını taşıyan 8. Maddesinde “Bu Kanun kapsamında çalışacak yabancılar, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda görevlendirilir.” Denilmekte ise de 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ile mülga olduğundan (yürürlükten kaldırıldığından) artık Yabancı uyruklu Eğitim Personelinin görevlendirmelerinde uygulanacak olan adımların 6735 sayılı Kanun hükümlerine göre yürütülmesi gerektiğine mutlaka dikkat ediniz. 

6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu yabancıların Türkiye’deki çalışmalarını izne bağlamak ve bu yabancılara verilecek çalışma izinleri ile ilgili esasları belirlemek amacı ile düzenlenmiştir. Ülkemizde çalışacak yabancıların ve yabancı personel çalıştıracak işverenlerin 6735 sayılı yasaya, yönetmeliklere ve bu yasaya bağlı diğer kurum ve kuruluşların yapacağı düzenlemelere göre hareket etmeleri gerekmektedir.

Yabancıların Çalışmaları ile ilgili izin belgelerini vermeyi kanun koyucu bu kanun ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na vermiştir.

Yabancı Eğitim Personeli bakımından ise bu kanunda geçen çalışma izninden önce “Ön İzin” alınması gerekmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı bu hizmetlerde mesleki faaliyette bulunacak yabancılara ön izin vermeye yetkili kurumdur.

Ön izin belgesi için istenen belgeler, kurum yetkilisince doğrudan Genel Müdürlüğe gönderilir. Bakanlıkça şartları taşıyanlara ön izin belgesi düzenlenir. Ancak, yabancı uyruklu eğitim personeline ait diploma veya diploma yerine geçen belgeler, Genel Müdürlükçe Yükseköğretim Kuruluna gönderilerek ilgilinin mezun olduğu yükseköğretim kurumunun tanınıp tanınmadığı konusunda bilgi istenir.

Yabancı uyruklu eğitim personelinin diplomasına sahip olduğu yükseköğretim kurumunun, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmadığının bildirilmesi durumunda çalışma izninin iptali için durum kurumuna, valiliğe ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenen çalışma izninin bir örneği kurum müdürlüğünce millî eğitim müdürlüğüne gönderilir. Millî eğitim müdürlüğünce yabancı uyruklu eğitim personeline ait bilgiler Özel Öğretim Kurumları Modülüne işlenir.

Kurumlarda görevli yabancı uyruklulara kendi devletlerince kabul edilmiş dinî ve millî günlerinde eğitim-öğretimi aksatmamak şartıyla kurum yöneticilerinin teklifi ile valilikçe izin verilebilir.

Özel Öğretim Kurumunun devri halinde Yönetmelik hükümleri gereğince devir başvurusu sırasında eğitim personeli ile diğer personelin görevlendirme teklifleri ile yenilenen iş sözleşmeleri ile müracaat edilmesi gerektiği, kurumda çalışan yabancı personelin iş sözleşmelerinin de yenileneceği anlamını taşımaktadır. Bu nedenle çalışma izninin de kurucu değişikliği nedeni ile yenilenmesi gerekeceğini ve yabancı personelin çalışma iznin yenilenmesi gerekeceğini unutmayınız.

Yabancıların Çalışma İzinleri bakımından detaylı açıklama uyarılara İşveren Rehberinde yer alan ref. Yabancı İşçi Çalıştırma Özellikler prosedüründen inceleyebilirsiniz.

 


Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Yabancı Eğitim Personeli İçin Ön İzin ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?  

Özel Öğretim Kurumunda Yabancı Eğitim Personelinin görev alması hakkında personel işleri ile görevli birime talimat verilmesi ile prosedür başlar.

Yabancı Eğitim Personelinin çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınması zorunluluğu olduğunu ve çalışma izni olmadan işe giriş işlemlerinin yapılmaması gerektiğini bir kez daha hatırlamak gerekir.

Bakanlıkça Çalışma izni verilmeyen personel işe başlatılamaz.

Kurumların devrinde yabancı personel çalışma izninin yenilenmesi gerekir. Kurumun devredilmesine izin verilmesi sırasında   sözleşmelerin Valilikçe onaylanması aşamasında bu ön izin de düzenleneceğinden devamında Çalışma Bakanlığı izni ile izin prosedürü tamamlanmış olacaktır. 

Ön Hazırlıklar;

  • Eğitim Personelinin Türkçe dilini konuşup konuşmadığını tespit ediniz, Türkçe konuşmakta olmasına rağmen yine de yazılı bir sertifika arayınız ve bu suretle dil seviyesinin ölçüsünü görmüş olunuz. Türkçe diline yeterince hakim olmayan eğitim personeline yapmış olduğunuz Türkçe bildirimlerin, imzalatmış olduğunuz Türkçe evrakın geçerliliğinin her zaman tartışmaya açık olacağını unutmayınız. Eğer yabancı eğitim personeli Türkçe dilini bilmiyor ise veya yeterli seviyede  Türkçe dil bilgisi yok ise, yapacağınız tüm bildirimlerin  ilgilinin ana dili+Türkçe dilinde olması gerektiğini unutmayınız. 
  • Eğitim Personelinin uyruğu olduğu ülkedeki sosyal güvenlik sistemi ve personelin durumu ile ilgili olarak personelden veya bu personelin işyerinizin bağlantılı olduğu yabancı bir kurumdan gelmekte ise anılan kurumdan bilgi alınız ve mümkün ise belge isteyiniz.

Prosedür Adımları: 

Ön İzin İşlemleri; 

1. Ön izin alınacak olan Yabancı Eğitim Personeli ile yukarıda belirtilen uyarıları dikkate alarak iş sözleşmesini imzalayınız. (ref. eğitim personeli iş akitleri özellikleridiğer personel iş akitleri özellikleri ) (ref. Yabancı işçi çalıştırma özellikler)

2. Ön İzin alınması için istenen belgeler "Yabancı okullar ve milletlerarası kurumlarda yönetici olarak görevlendirilecekler", "Öğretmen olarak görevlendirilecekler" ile "Uzman ve Usta öğretici olarak görevlendirilecekler" bakımından farklılık göstermektedir. Her personel için aşağıdaki belgeleri bir örneği işyerinde tutulan özlük dosyasında saklanmak üzere iki  nüsha olarak düzenleyiniz. 

2.1. Yabancı okullar ve milletlerarası kurumlarda yönetici olarak görevlendirileceklerde;

a) Alanında lisans mezunu olduğuna dair diploma veya diploma yerine geçen belgenin ve diplomasında alanı belirtilmemiş ise ayrıca alanını gösterir belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,

b) Ülkelerinde alanında öğretmenlik yapma hakkını kazandığını gösterir "Öğretmenlik Formasyon" belgesinin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği,

c) En az iki yıl alanında öğretmenlik yaptığını gösterir resmî makamlarca düzenlenen belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği,

d) Pasaport fotokopisi,

aranacaktır.

2.2. Öğretmen olarak görevlendirileceklerde;

a) Alanında lisans mezunu olduğuna dair diploma veya diploma yerine geçen belgenin ve diplomasında alanı belirtilmemiş ise ayrıca alanını gösterir belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,

b) Ülkelerinde alanında öğretmenlik yapma hakkını kazandığını gösterir "Öğretmenlik Formasyon" belgesinin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği veya en az iki yıl alanında öğretmenlik yaptığını gösterir resmî makamlarca düzenlenen belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği,

c) Pasaport fotokopisi,

aranacaktır.

2.3. Uzman öğretici olarak görevlendirileceklerde;

a) Alanında lisans mezunu olduğuna ilişkin belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği,

b) Pasaport fotokopisi,

aranacaktır.

2.4. Usta öğretici olarak görevlendirileceklerde;

a) Alanında eğitim aldığına ilişkin Bakanlıkça kabul edilen belge veya sertifikası ile lisans mezunu olduğuna ilişkin belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,

b) Spor ve sanat alanlarında ise, alanında en az orta dereceli okul mezunu olduğuna ilişkin belge ve alanında geçerli sertifikanın Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,

c) Pasaport fotokopisi, istenir.

3. Ön izin belgesi için istenen belgeler, kurum yetkilisince kurumun bağlı bulduğu millî eğitim müdürlüğüne gönderilir.

4. Valiliklerce şartları taşıdığı anlaşılan Yabancı Eğitim Personelinin beş iş günü içerisinde ön izin talepleri Millî Eğitim Bakanlığı’na gönderilir.

5. Bakanlıkça şartları taşıyanlara beş iş günü içinde ön izin belgesi düzenlenerek eğitim kurumunun bağlı olduğu ilgili valiliklere gönderilir.

VALİLİKÇE ÖN İZİN VERİLMESİ, ÇALIŞMA İZNİNİN İLGİLİ BAKANLIKÇA VERİLMESİ ŞARTIYLA, O PERSONEL BAKIMINDAN ÖZEL ÖĞRETİM KURUMU İŞ SÖZLEŞMESİNİN ONAYLANMASI ANLAMINA GELMEKTE OLUP, ÇALIŞMA İZNİNİN ALINMASI SONRASINDA YENİDEN VALİLİK ÇALIŞMA İZNİ PROSEDÜRÜ İŞLETİLMEZ. 

Çalışma İzni Alınması İşlemleri; 

1. Ön İzin alınmasının ardından aşağıda belirtilen belgelerin tamamlanarak Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sistem üzerinden başvuru yapılır.

1.1. Yabancı Eğitim Personelinden istenilen belgeler;

a) Yabancı Personel Başvuru Formu (Elektronik ortamda doldurulacak form, çıktısı alındıktan sonra, işveren ve yabancı personel tarafından imzalanıp kağıt ortamında bir nüsha olarak Bakanlığa gönderilecektir. İşveren ve yabancı personelin orijinal imzalarının olmadığı durumlarda taraflar arasında yapılmış iş sözleşmesi ibraz edilecektir. Formun imzasız olması ve iş sözleşmesinin de bulunmaması durumunda başvuru işleme alınmayacaktır.),

b) Türkiye’den yapılacak başvurular için müracaat tarihinde geçerli en az altı ay süreli ikamet tezkeresi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak online gönderilecektir.),

c) Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı pasaport sureti (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak online gönderilecektir.),

d) Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılar ile Bakanlığın gerekli gördüğü diğer mesleklerde çalışacak yabancılardan Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı diploma veya geçici mezuniyet belgesi sureti, pilot olarak istihdam olunacak yabancılar için pilot lisansı örneği (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line olarak ayrıca kağıt ortamında da gönderilecektir.),

e) Yabancı sanatkar çalıştıracak Belgeli Turizm İşletmeleri için, Türkçe ve yabancının dilinde düzenlenen iş sözleşmesi ve yeminli mütercim onaylı bonservis (Bu belgeler elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line olarak ayrıca kağıt ortamında da gönderilecektir.),

f) Mesleki hizmetler kapsamında çalışma izni talep eden yabancının yukarıdaki belgelere ek olarak, yurt dışında yüksek öğrenim görmesi halinde 2547 sayılı Kanunun 3 ve 7/p maddeleri uyarınca, “Yurtdışı Yüksek Öğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği”ne uygun olarak alacağı “Diploma veya Geçici Mezuniyet Denklik Belgesi” (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),

g) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında görev alacak yabancılar için Milli Eğitim Bakanlığından alınmış yabancının yeterliliğini gösterir belge (ön izin) (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak online gönderilecektir).

1.2. Yabancı Eğitim Personeli istihdam edecek Özel Öğretim Kurumundan istenilen belgeler;

a) Çalışma izni başvuru dilekçesi (Dilekçe elektronik başvuru esnasında taranılacak, ayrıca kağıt ortamında gönderilecektir),

b) Son yıla ait, vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço ve kâr/zarar tablosu (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir),

c) Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir),

d) Yabancı Personel istihdam edecek özel öğretim kurumları için, Milli Eğitim Bakanlığından alınmış “Kurum Açma ve Öğretime Başlama İzni” ve “Ruhsatname” (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir),

e) Dernek ve vakıflar ile sağlık hizmeti veren kuruluşlar için, ilgili mercilerinden alınmış faaliyet durumlarını gösterir belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),

f) Belgeli turizm kuruluşları için, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınmış işletme ve yatırım belgesi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir),

g) Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihale açılmış projeleri yapma hakkı kazanmış kuruluşların (konsorsiyumlar dahil) ilgili kurum ve kuruluştan alacakları işi yüklendiklerini tevsik eden belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir),

h) Mühendislik, mimarlık, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri kapsamında yabancı uzman istihdam edecek tüzel kişiliklerde, aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı istihdam edildiğini ispata dair ücret bordrosu (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir),

ı) Yabancı personeli istihdam edecek kurum ve kuruluş adına “kullanıcı” sıfatıyla elektronik başvuruyu yapma yetkisi bulunan kişinin noter onaylı vekaletnamesi veya kullanıcı sıfatındaki kişinin başvuruyu yapan kurum ve kuruluşta çalıştığını gösterir belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak online gönderilecektir).

3. Çalışma izni başvuruları yurt içinde doğrudan Bakanlığa, yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına yapılır. Yurt dışında yapılan çalışma izni başvuruları Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarınca Bakanlığa iletilir.

4. Yabancı Eğitim Personeli için Bakanlıkça düzenlenen çalışma izninin bir örneğini kurum müdürlüğünüzce bağlı bulunduğunuz Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderiniz.  Bir örneğini özlük dosyasında saklamak üzere alınız.



İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 

2- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu

3- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği



1- 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu :

Ön izin 

MADDE 8- (1) Mesleki yeterlilik gerektiren sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınması zorunludur. 

(2) Sağlık hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı, eğitim hizmetlerinde Millî Eğitim Bakanlığı bu hizmetlerde mesleki faaliyette bulunacak yabancılara ön izin vermeye yetkili olup ön izin alınması gereken meslekler anılan bakanlıkların görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir. 

(3) Ön izin alan yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde, bu Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi hükmü uygulanmaz. 

(4) 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 34 üncü maddesi uyarınca çalışacak yabancı uyruklu öğretim elemanlarına çalışma izni, Yükseköğretim Kurulunun ilgili mevzuata göre vereceği ön izne istinaden Bakanlıkça verilir. Ön izne istinaden çalışacak yabancı öğretim elemanlarının çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde, bu Kanunun 7 nci maddesinin dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları ile (f), (g) ve (ğ) bentleri saklı kalmak üzere 9 uncu maddesinin birinci fıkrası uygulanmaz. 

(5) Çalışma izni uzatma başvuruları da ilgili bakanlığın veya Yükseköğretim Kurulunun ön iznine tabidir. 

(6) 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında Ar-Ge Merkezi Belgesi olan firmalarda Ar-Ge personeli olarak çalışacak yabancıların çalışma izni başvuruları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının olumlu görüşü olması hâlinde değerlendirilir.

2- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu :

Kurumlarda çalıştırılacak personel 

MADDE 8 – Kurumların eğitim-öğretim ve yönetim hizmetlerinin, asıl görevi bu kurumlarda olan yönetici ve eğitim-öğretim elemanları ile yürütülmesi esastır. 

Bir kurumun öğretime başladığı tarihten itibaren mevcut ders saati sayısının, kuruluş sırasında üçte birinin, kuruluşundan üç yıl sonra da en az üçte ikisinin asıl görevi bu kurumlarda olan öğretmen, uzman öğretici veya usta öğreticiler tarafından okutulması zorunludur. 

Kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde, en az dengi resmî öğretim kurumlarına atanabilmek için gerekli nitelik ve şartları taşıyanlar, resmî dengi bulunmayan kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde ise yönetmelikle belirtilen nitelik ve şartları taşıyanlar görevlendirilir. 

İhtiyaç halinde, resmî okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir. (Mülga ikinci cümle: 1/3/2014- 6528/14 md.) 

Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir. 

Ders saati ücretli olarak görevlendirileceklerle ilgili diğer hususlar yönetmelikle belirlenir. 

Kurumların müdürleri, kurucu/kurucu temsilcisi tarafından; diğer yönetici ve öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticileri ise müdürlerince seçilir ve çalışma izinleri valiliğin iznine sunulur. Valiliğin izni alınmadan müdür ile diğer yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler işe başlatılamaz. 

Gerekli şartları taşıyan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler için valilikçe çalışma izni düzenlenir. Çalışma izninin iptali yine valilikçe yapılır. 

Bu Kanun kapsamında çalışacak yabancılar, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda görevlendirilir. 

Türkçe'den başka dille öğretim yapan ve yabancılar tarafından açılmış bulunan okulların kurucuları ile müdürleri, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenliği yapma niteliğini taşıyan ve öğretim dilini bilenlerden birini, Türk müdür başyardımcısı olarak çalışma izni düzenlenmek üzere valiliğe önerir. 

Öğretim dilini bilen Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni bulunmaması hâlinde, okulun öğretim dilinde özel alan eğitimi görmüş, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğretmenlere de bu görev verilebilir.

Bu öneriyi, uyarıya rağmen bir ay içinde yapmayan okulların Türk müdür başyardımcılarını, yukarıdaki şartları taşıyan öğretmenler arasından valilik seçer ve işe başlatır.

3- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

Yabancı uyruklu eğitim personeline ön izin belgesi düzenlenmesi

MADDE 29 – (1) Yabancı uyruklu eğitim personeline ön izin belgesi düzenlenmesinde:

a) Yabancı okullar ve milletlerarası kurumlarda yönetici olarak görevlendirileceklerde;

1) Alanında lisans mezunu olduğuna dair diploma veya diploma yerine geçen belgenin ve diplomasında alanı belirtilmemiş ise ayrıca alanını gösterir belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,

2) Ülkelerinde alanında öğretmenlik yapma hakkını kazandığını gösterir "Öğretmenlik Formasyon" belgesinin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği,

3) En az iki yıl alanında öğretmenlik yaptığını gösterir resmî makamlarca düzenlenen belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği,

4) Pasaport fotokopisi,

b) Öğretmen olarak görevlendirileceklerde;

1) Alanında lisans mezunu olduğuna dair diploma veya diploma yerine geçen belgenin ve diplomasında alanı belirtilmemiş ise ayrıca alanını gösterir belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,

2) Ülkelerinde alanında öğretmenlik yapma hakkını kazandığını gösterir "Öğretmenlik Formasyon" belgesinin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği veya en az iki yıl alanında öğretmenlik yaptığını gösterir resmî makamlarca düzenlenen belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği,

3) Pasaport fotokopisi,

c) Uzman öğretici olarak görevlendirileceklerde;

1) Alanında lisans mezunu olduğuna ilişkin belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örneği,

2) Pasaport fotokopisi,

ç) Usta öğretici olarak görevlendirileceklerde;

1) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Alanında eğitim aldığına ilişkin Bakanlıkça kabul edilen belge veya sertifikası ile lisans mezunu olduğuna ilişkin belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,

2) Spor ve sanat alanlarında ise, alanında en az orta dereceli okul mezunu olduğuna ilişkin belge ve alanında geçerli sertifikanın Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri,

3) Pasaport fotokopisi istenir.

(2) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Ön izin belgesi için istenen belgeler, kurum yetkilisince millî eğitim müdürlüğüne gönderilir. Valiliklerce şartları taşıdığı anlaşılanların beş iş günü içerisinde ön izin talepleri Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça şartları taşıyanlara beş iş günü içinde ön izin belgesi düzenlenerek ilgili valiliklere gönderilir. Yabancı uyruklu öğretmen ve uzman öğreticinin yurt dışından alınmış lisans ve lisansüstü diploma veya diploma yerine geçen belgesinin denkliğine ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alınmış belge istenir. Ancak öğretmenin ülkesinin resmi makamlarından öğretmen olduğuna ilişkin resmi belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri olması halinde Yükseköğretim Kurulundan alınmış denklik belgesi istenmez. Yabancı uyruklu usta öğreticiye ait diploma veya diploma yerine geçen belgeler, Genel Müdürlükçe Yükseköğretim Kuruluna gönderilerek ilgilinin mezun olduğu yükseköğretim kurumunun tanınıp tanınmadığı konusunda bilgi istenir.

(3) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Yabancı uyruklu usta öğreticinin diplomasına sahip olduğu yükseköğretim kurumunun, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmadığının bildirilmesi durumunda, Bakanlık, çalışma izninin iptali için durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirir. Ayrıca gereği ilgili valilikten istenir.

(4) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenen çalışma izninin bir örneği kurum müdürlüğünce millî eğitim müdürlüğüne gönderilir. Millî eğitim müdürlüğünce yabancı uyruklu eğitim personeline ait bilgiler Özel Öğretim Kurumları Modülüne işlenir.

(5) Kurumlarda görevli yabancı uyruklulara kendi devletlerince kabul edilmiş dinî ve millî günlerinde eğitim-öğretimi aksatmamak şartıyla kurum yöneticilerinin teklifi ile valilikçe izin verilebilir.

(6) (Ek:RG-5/7/2014-29051) Yabancı uyruklu eğitim personeline şartlarını taşıdığı sadece bir alanda ve bir kurumda görev verilir. (Ek cümle:RG-3/7/2016-29761) Yabancı okullarda görevlendirilecek personel bu kapsamda değerlendirilmez.