Belletici Eğitim Personeli Çalışma İlişkisi ve Personel Özellikleri


NEDİR?


Belletici Eğitim Personeli Çalışma İlişkisi Nedir?

Yatılı öğrenciler bakımından okulun sağlamakla yükümlü olduğu eğitim görevi dışında ayrıca beslenme, okul dışı derslerin yürütümü, sosyal faaliyetlerin üstlenilmesi ve barınma (yatma-uyuma-temizlik) gibi hizmetlerin de sosyal ve çevresel eğitime tabi olduğunun bilinciyle bu tür öğrencilerin ihtiyaçları ve eğitimlerinin ve yetişmelerinin bir teminatı olarak eğitim personeli ve belletmen yanında gerekli diğer personel (sağlık, temizlik ve yönetim) de 24 saatlik vardiyalı çalışma sistemine tabi olarak çalışmaları gerekmektedir.

Belleticinin görevleri; 

a) Kurumda ders çalışma faaliyetlerinin, zamanında ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak, çalışma odalarında çalışma saatlerinde yoklama yapmak.

b) Yemekhane ve yatakhanelerde öğrencilere rehberlik ederek düzenli bir şekilde yemek yemelerini ve yatıp kalkmalarını sağlamak.

c) Öğrencilerin temizlik hizmetlerinden zamanında ve düzenli olarak faydalanmasını sağlamak.

ç) Hastalanan öğrencilerin durumunu yöneticilere bildirmek.

d) Disipline ilişkin olayları yurt müdürüne zamanında bildirmek.

e) Gerektiğinde verilen nöbet görevini yapmak. f) Göreviyle ilgili müdür/müdür yardımcısını vereceği diğer işleri yapmak ile görevlidir.

Belleticiler, okulda görevli öğretmenlerden, yeterli sayıda öğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenler arasından istekli olanlara öncelik verilerek okul müdürünün teklifi ve milli eğitim müdürünün onayı ile görevlendirilir.

Belleticiler, görevlerinden dolayı ilgili müdür yardımcısına karşı sorumlu olup okul yönetimince hazırlanacak nöbet çizelgesine göre nöbet tutmakla yükümlüdürler.


Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Belletici Eğitim Personeli ile Çalışma İlişkisi Nasıldır?  

Eğitim-Öğretim faaliyeti ile birlikte barınma hizmeti veren Özel Öğretim Kurumlarında görev alan Belletmen Eğitim Personelinin çalışma ve görevlendirme özellikleri anlatılmaktadır.

Genel Uygulama Adımları : 

Aşağıdaki genel özelliklere göre belletmen görevlendirebileceğinizden öncelikle bu genel özellikleri kontrol ediniz.

1. Kurumda görevlendirilecek belletmenYatılı ve pansiyonlu okullarda öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim-öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak üzere, özel öğrenci barınma yönetmeliği ile dengi resmî okulların tabi olduğu yönetmeliklerde belirtilen görevleri ve kurum müdürünün vereceği diğer görevleri yapar. 

Görevlendirmede ve görev tanımının hazırlanması ve bildirilmesinde belleticinin görevine ilişkin açıklama ve bilgilendirmeleri atlamayınız. 

2.  Kurumun türüne ve yatılı öğrenci sayısına göre görevlendirilebilecek belletmen sayısını kendi kurumunuza uygun olarak tespit ediniz. 

Buna göre;  

-Ortaokul ve ortaöğretim kurumları öğrencilerine yönelik hizmet veren kurumlarda elli (elli dâhil) öğrenciye kadar bir

-yüz (yüz dâhil) öğrenciye kadar iki, 

-yüzden fazla öğrenci için en az üç belletici 

görevlendirilmesi gerekmektedir.

3. Belletmenin (belleticinin) çalışma programını ve nöbet çizelgesini ;

-Yatılı ve pansiyonlu okulda okul saatlerinin dışında görev alacak olan eğitim personel bir ayda en fazla 14 defa görevlendirilebilecektir.  

-Nöbet tutan eğitim personeli bir ayda en fazla 9 defa nöbetçi olarak görevlendirilebilecektir.

Kurallarını dikkate alarak hazırlayınız. (Ref. Yatılı Okullarda Görevli Eğitim Personelinin Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesi Prosedürü ‘nü uygulayınız. )

4.  Belletici Eğitim Personeli çalışma özelliklerini yeniden gözden geçiriniz;

a) Kurumlarda görev alan Belletici, kız öğrencilere barınma hizmeti veren kurumlarda kadın, erkek öğrencilere barınma hizmeti veren kurumlarda erkek olması şarttır.

b) Belleticiler, öğretmen olma şartlarını taşıyanlar öncelikli olmak üzere yükseköğretim mezunu olanlar arasından görevlendirilir.

c) Belletici olma şartlarını haiz olan müdür yardımcıları ve yönetim memurları da istemeleri halinde belletici olarak görevlendirilebilir. 

5. Personelin işe giriş işlemleri ile birlikte Valilikten çalışma iznine başvurunuz. (ref. Eğitim Personeli İlk İşe Giriş İşlemleri, ref. Çalışma İzni Alınması Prosedürü

Çalışma iznin alınması ile eğitim personelini Belletmen görevine başlatabilirsiniz.


İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 

2- Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği

3- Özel Öğrenci Barınma Hizmeti Kurumlarının Standartları İle Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge

4- Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar



1- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 

Kurumlarda görevlendirilecek personel

MADDE 25 – (1) Kurumlarda aşağıda belirtilen personel görevlendirilir.

a) Okullarda;

1) Kurum Müdürü,

2) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Aynı bina veya kampüste bulunan okullar dışında diğer okullarda isteğe bağlı olarak müdür yardımcısı,

3) Okulun kademe ve türüne uygun sınıf ve alan öğretmeni,

4) (Değişik:RG-3/7/2016-29761) Özel eğitim okullarında kontenjana bakılmaksızın, ilkokullarda kayıtlı öğrenci sayısı 250 ve daha fazla, ortaokul ve ortaöğretim okullarında kayıtlı öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanlara rehber öğretmen,

5) (Değişik:RG-3/7/2016-29761) İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında kayıtlı öğrenci sayısının 500 ve daha fazla olması halinde ikinci rehber öğretmen,

6) (Değişik:RG-3/7/2016-29761)  Uzman öğretici ve ayrıca ölçme ve değerlendirme servisi elemanı, yatılı okullarda belletmen, usta öğretici ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

b) Çeşitli kurslarda;

1) Kurum müdürü,

2) Kurs programına uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici, (Mülga ibare:RG-13/1/2017-29947) (…)

3) Kurslarda müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

c) (Mülga:RG-5/7/2014-29051)

ç) (Mülga:RG-20/6/2017- 30102)

d) Hizmet içi eğitim merkezlerinde;

1) Kurum müdürü,

2) Merkezin programına uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici,

3) Müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

e) Uzaktan eğitim;

1) Kurum müdürü,

2) Uygulanan programa uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici,

3) Teknik personel,

4) Diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

f) (Ek:RG-13/1/2017-29947) Özel öğretim kurslarında;

1) Kurum müdürü,

2) İlgili bilim grubu programına uygun öğretmen veya uzman öğretici,

3) Müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

g) (Ek:RG-20/6/2017- 30102)  Sosyal etkinlik merkezlerinde;

1) Kurum müdürü,

2) Kurumda uygulanan sanatsal ve sportif faaliyetler için öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici,

3) Kurumda kütüphane ile ödev ve proje araştırma salonlarında görevli lisans mezunu personel,

4) Sosyal etkinlik merkezinin belediye mücavir alanı içerisindeki farklı binalarındaki faaliyetleri yürütmek üzere bir sorumlu eğitim personeli veya müdür yardımcısı,

5) Diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

2- Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği:

Personel 

MADDE 28- (1) Ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve ortaöğretim kurumları öğrencilerine yönelik hizmet veren kurumlarda elli (elli dahil) öğrenciye kadar bir, yüz (yüz dahil) öğrenciye kadar iki, yüzden fazla öğrenci için en az üç belletici görevlendirilir. Belleticiler, öğretmen olma şartlarını taşıyanlar öncelikli olmak üzere yükseköğretim mezunu olanlar arasından görevlendirilir. (Ek cümle: 22/1/2018-2018/11277 K.) Belletici olma şartlarını haiz olan müdür yardımcıları ve yönetim memurları da istemeleri halinde belletici olarak görevlendirilebilir. Ayrıca, ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencilerine yönelik hizmet veren kurumlarda en az bir, ortaöğretim kurumları öğrencilerine yönelik hizmet veren kurumlarda ise isteğe bağlı olarak rehber öğretmen görevlendirilir. Rehber öğretmen olarak atanacaklarda Bakanlıkça belirlenen şartlar aranır. 

(2) Yönetim memurluğu için yükseköğretim kurumlarından mezun olma şartı aranır.

(3) Kurumlarda; öğrenci sayısı, binanın fiziki durumu ve diğer donanımları dikkate alınarak ihtiyaca göre yeterli sayıda hizmetli görevlendirilir. 

(4) Yemek hizmeti veren kurumlarda yemeğin kurumda yapılması halinde aşçılık belgesi olan aşçı ile ihtiyaca göre aşçı yardımcısı ve katı, sıvı ve gaz yakıtlı merkezi kaloriferle ısıtılan kurumlarda yetki belgesi olan personel görevlendirilir. 

(5) Yemek, temizlik ve binanın güvenliği ile ilgili hizmetler, bu hizmetleri sunan kuruluşlardan hizmet satın alınarak yürütülebilir. Bu takdirde sözleşme yapılan kuruluş kurum yönetimine karşı sorumludur. Bu hizmetleri sunan kuruluşlardan hizmet satın alınarak kurumlarda görevlendirilen personelin bilgileri il veya ilçe millî eğitim müdürlüğüne bildirilir. Bu personel en az üç ay süre ile görevlendirilir ve bunların nitelikleri ve şartları sözleşmede belirlenir. 

(6) Kurumlarda doktor, gıda mühendisi veya teknikeri, teknisyen, sağlık memuru, hemşire ile şoför görevlendirilebilir. Kurumda kayıtlı öğrenci sayısı yüzelli ve üzeri olan kurumlarda hemşire veya hemşire yardımcısı ya da acil tıp teknisyeni veya teknikeri görevlendirilmesi zorunludur.

(7) Mutfak ve yemekhane hizmetlerinde görevli personelin sağlık muayeneleri yıllık olarak yapılır. 

(8) Kurum personelinin, Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenen sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası esaslarına bağlı olarak 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında sözleşme ile çalıştırılmaları zorunludur. Kurum içi görev veya unvan değişikliği hariç olmak üzere, herhangi bir sebeple görevinden ayrılanlar ile sözleşmesi karşılıklı veya tek taraflı feshedilenlere altı ay geçmeden ayrıldıkları kurumda görev verilmez. (Ek cümle: 22/1/2018-2018/11277 K.) Kamu tüzel kişileri tarafından açılan ve işletilen kurumlarda görevlendirilen personel, tabi olduğu mevzuat hükümleri uyarınca istihdam edilir. 

(9) (Değişik: 22/1/2018-2018/11277 K.) Kurumlarda görev alan yönetim memuru ve belleticilerin kız öğrencilere barınma hizmeti veren kurumlarda kadın, erkek öğrencilere barınma hizmeti veren kurumlarda erkek olması şarttır. Temizlik hizmeti veren görevliler, erkek öğrencilere barınma hizmeti veren kurumlarda erkek veya kadın olabilir ancak bu görevlilerin kız öğrencilere barınma hizmeti veren kurumlarda kadın olması şarttır. 

(10) Yabancı uyruklu kurucular tarafından açılan kurumların yöneticilerinden en az birisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması şarttır. 

(11) Kurumlarda görevlendirilecek personelde, bu maddede yer alan şartların dışında aranacak diğer şartlar Bakanlık tarafından belirlenir.

3- Özel Öğrenci Barınma Hizmeti Kurumlarının Standartları İle Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge :

Yönetici ve personelin görevleri 

MADDE 30- ...

(4) Belleticinin görevleri: 

a) Kurumda ders çalışma faaliyetlerinin, zamanında ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak, çalışma odalarında çalışma saatlerinde yoklama yapmak. 

b) Yemekhane ve yatakhanelerde öğrencilere rehberlik ederek düzenli bir şekilde yemek yemelerini ve yatıp kalkmalarını sağlamak. 

c) Öğrencilerin temizlik hizmetlerinden zamanında ve düzenli olarak faydalanmasını sağlamak. 

ç) Hastalanan öğrencilerin durumunu yöneticilere bildirmek. 

d) Disipline ilişkin olayları yurt müdürüne zamanında bildirmek. 

e) Gerektiğinde verilen nöbet görevini yapmak. 

f) Göreviyle ilgili müdür/müdür yardımcısını vereceği diğer işleri yapmak. 

4- Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar :

Belleticilik görevi 

MADDE 13- (1) Yatılı ve pansiyonlu okullarda öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim-öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici olarak görevlendirilen öğretmenlere her belleticilik görevi için 4 saat ek ders ücreti ödenir. Bunlardan 24 saat süreyle nöbet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir günde 3'ten fazla belletici görevlendirilemez ve bunlara ayda ödenecek ek ders ücret 56 saati geçemez. 

(2) Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, ek ders ücreti karşılığı belleticilik görevi verilmez.