Valilik Bildirimleri
Özel Öğretim Kurumlarında Valilik Bildirimleri Nelerdir?
Kurum ile ilgili iş ve işlemler Valilik ve Bakanlıkça yürütülür.
Özel Öğretim Kurumları, dengi resmi okullar ile aynı çalışma takvimini uygulaması esas olmak üzere, kurumun kendi çalışma takviminin mevcut olması halinde ise mutlaka valiliğe bildirim yapması ve Valilikçe bu çalışma takviminin kabul edilmesi gerekmektedir.
Okullarda cumartesi günleri de öğretim faaliyeti yapılması halinde ise haftalık çalışma saatlerini gösteren çizelgeler, Valilikten izin alınarak uygulanır.
Kurum bilgilerinde değişiklik Valiliğe yazılı olarak bildirilerek yeniden kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yeniden düzenlenir.
Bunun dışında devir ve kurucu temsilcisinin değişikliği nedeni ile yine kurumca Valiliğe başvurulması zorunluluktur.
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun Kurum Açma İzni başlığını taşıyan 3. Maddesinde
Bir kurumda öğretime başlayabilmek için kurum açma izni alınması zorunludur. İzin başvuruları ilgili millî eğitim müdürlüğüne yapılır. Valilikçe yapılan inceleme sonucunda açılması uygun görülen okullar dışındaki kurumlara kurum açma izni verilir.
8. Maddesinde,
Kurumların müdürleri, kurucu/kurucu temsilcisi tarafından; diğer yönetici ve öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticileri ise müdürlerince seçilir ve çalışma izinleri valiliğin iznine sunulur. Valiliğin izni alınmadan müdür ile diğer yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler işe başlatılamaz.
Hükmü gereğince iş ilişkisinin başlangıcından itibaren Özel Öğretim Kurumu ile bağlı oldukları valilik ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine yasadan kaynaklanan bildirimlerin yapılması zorunludur.
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 6. Maddesinde ise Bakanlıkça ve Valilikçe yapılacak işlemler düzenlenmiş bulunmaktadır.
Özel Öğretim Kurumlarında Valilik Bildirimleri Nasıl Yapılır?
Kanun ve uygulama Yönetmeliğinde belirtilen ilgili işlemler nedeni ile özel öğretim kurumuna resmî kurumlara başvuru ve/veya bildirim zorunluluğu getirilmiş bulunmaktadır. Kurumca Valiliğe (Kaymakamlığa) yapılacak olan bildirimler Kanun’da belirtilmiş olup, bu prosedürde genel bildirim yapma uygulama adımları anlatılmaktadır.
Kanun ve Yönetmelikte yer alan Valiliğe yapılması gereken bildirimler;
- Kurum açma izni alınması ve işlemleri,
- Kurumlarda çalıştırılacak personel için Çalışma İzni alınması, görevden ayrılış onayı alınması,
- Okullar dışındaki diğer kurumların kurucu/kurucu temsilcisi başvurusu ile kapatılması,
- Dengi Resmi Kurumlardan farklı Yıllık çalışma takvimi ve çalışma saatlerinin düzenlenmesi onayı,
- Devir ve kurucu temsilcisi değişikliği, kurumların nakli, dönüşümü ve program ekleme veya kaldırma işlemleri,
- Hizmet içi eğitim faaliyeti düzenleme onayı veya özel hizmet içi eğitim merkezlerinden de hizmet satın alınması onayı
Uygulama Adımları:
1- Valiliğe bildirim gereken durumun meydana geldiğini tespit ediniz.
2-Bildirimler mutlaka yazılı olarak yapılmalıdır.
3- Bildirimin konusu ve içeriğine uygun metni yazdığınızdan ve Valilikçe istenilen evrakları tam olarak hazırladığınızdan emin olunuz. Var ise mutlaka Form Evrak kullanınız. Örneğin, Eğitim Personeli için çalışma izni talep ediyorsanız Eğitim Personeli ile yapılan forma uygun iş sözleşmesini mutlaka başvuru sırasında sunmuş olmalısınız.
4- Bildirim yapılan konu eğer Valiliğin iznine bağlı bir konu ise mutlaka Valiliğin iznini takip ediniz.
5- Valiliğin cevap vermesi gereken bir bildirim ise Valiliğin cevap verip vermediğini takip ediniz.
Mevzuat
1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu
2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği
1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu :
Kurumlarda çalıştırılacak personel
MADDE 8 – Kurumların eğitim-öğretim ve yönetim hizmetlerinin, asıl görevi bu kurumlarda olan yönetici ve eğitim-öğretim elemanları ile yürütülmesi esastır.
Bir kurumun öğretime başladığı tarihten itibaren mevcut ders saati sayısının, kuruluş sırasında üçte birinin, kuruluşundan üç yıl sonra da en az üçte ikisinin asıl görevi bu kurumlarda olan öğretmen, uzman öğretici veya usta öğreticiler tarafından okutulması zorunludur.
Kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde, en az dengi resmî öğretim kurumlarına atanabilmek için gerekli nitelik ve şartları taşıyanlar, resmî dengi bulunmayan kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde ise yönetmelikle belirtilen nitelik ve şartları taşıyanlar görevlendirilir.
İhtiyaç halinde, resmî okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir. (Mülga ikinci cümle: 1/3/2014- 6528/14 md.)
Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına, ilgili birimlerin izniyle haftada on saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir.
Ders saati ücretli olarak görevlendirileceklerle ilgili diğer hususlar yönetmelikle belirlenir.
Kurumların müdürleri, kurucu/kurucu temsilcisi tarafından; diğer yönetici ve öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticileri ise müdürlerince seçilir ve çalışma izinleri valiliğin iznine sunulur. Valiliğin izni alınmadan müdür ile diğer yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler işe başlatılamaz.
Gerekli şartları taşıyan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler için valilikçe çalışma izni düzenlenir. Çalışma izninin iptali yine valilikçe yapılır.
Bu Kanun kapsamında çalışacak yabancılar, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda görevlendirilir.
Türkçe'den başka dille öğretim yapan ve yabancılar tarafından açılmış bulunan okulların kurucuları ile müdürleri, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenliği yapma niteliğini taşıyan ve öğretim dilini bilenlerden birini, Türk müdür başyardımcısı olarak çalışma izni düzenlenmek üzere valiliğe önerir.
Öğretim dilini bilen Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni bulunmaması hâlinde, okulun öğretim dilinde özel alan eğitimi görmüş, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğretmenlere de bu görev verilebilir.
Bu öneriyi, uyarıya rağmen bir ay içinde yapmayan okulların Türk müdür başyardımcılarını, yukarıdaki şartları taşıyan öğretmenler arasından valilik seçer ve işe başlatır.
2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği :
Bakanlıkça ve valilikçe yapılacak işlemler
MADDE 6 – (1) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Yapılan müracaatın; bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında (Ek ibare:RG-20/6/2017- 30102) , sosyal etkinlik merkezlerinde ise bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen şartlara, kurum açılacak binanın ve bölümlerinin kurumun türüne ve gruplarına göre Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara, 3/4/2004 tarihli ve 25422 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmî veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığını incelemek üzere il millî eğitim müdürlüğünce en az (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) iki maarif müfettişi/şube müdürü veya uygun görülen başka personel görevlendirilir.
(2)(Değişik:RG-8/8/2015-29439) (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) İl millî eğitim müdürlüğünce maarif müfettişi/şube müdürü veya uygun görülen başka personelin görevlendirme onay tarihinden itibaren en geç on beş iş günü içinde düzenlenen inceleme raporunda ve valilikçe kurumun açılmasında bir sakınca bulunmadığının belirtilmesi hâlinde, dosya beş iş günü içinde Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi uygun görülen okullar (Ek ibare:RG-20/6/2017- 30102) ve sosyal etkinlik merkezleri dışındaki kurumlara valilikçe beş iş günü içinde kurum açma izni (EK-2) düzenlenir. Valilikçe kurum açma izni düzenlenen kurumlara Bakanlıkça on beş iş günü içinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-2/A) düzenlenir.
(3) (Değişik:RG-8/8/2015-29439) Bakanlıkça (Ek ibare:RG-3/7/2016-29761) uygun görülen okullara on beş iş günü içinde kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-3) ve (EK-3/A) (Ek ibare:RG-20/6/2017- 30102) , sosyal etkinlik merkezlerine (EK-2/B)düzenlenir.
(4) Sürelerin hesaplanmasında evrak giriş tarihleri esas alınır.
(5) Kurum bilgilerinde değişiklik olması durumunda (Mülga ibare:RG-8/8/2015-29439) (…) kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yeniden düzenlenir.
(6) Valiliklerce, denizcilik veya havacılık gibi kurslara verilen kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatının (Değişik ibare:RG-5/7/2014-29051) birer örneği ilgili kurum ve kuruluşlara, motorlu taşıt sürücü kurslarına verilen kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatının bir örneği ise il emniyet müdürlüğüne gönderilir.
(7) (Ek:RG-5/7/2014-29051) Okulların grupları, Genel Müdürlükçe belirlenen bina standartlarına göre (Değişik ibare:RG-23/7/2015-29423) Üç yıllık geçici süre için belirlenerek kurum açma izninde (EK-3/A) belirtilir. (Değişik ibare:RG-23/7/2015-29423) Üç yıllık süre içinde Genel Müdürlükçe belirlenen ve internet sayfasında yayınlanan Özel Okullar Değerlendirme Yönergesine göre Genel Müdürlükçe veya (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) il millî eğitim müdürlüğünce görevlendirilen maarif müfettişi/şube müdürü yahut uygun görülen başka personel tarafından yapılan denetim sonucunda düzenlenecek rapor doğrultusunda valiliğin uygun görüşü de dikkate alınarak hazırlanan sertifikaya göre okulun grubu belirlenerek kurum açma izni (EK-3/B) yeniden düzenlenir.
(8) (Ek:RG-5/7/2014-29051) Dönüşüm programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda 2018-2019 eğitim öğretim yılı bitimine kadar faaliyetlerini sürdürecek olan okulların 1/9/2015 tarihine kadar kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatını almış olmaları gerekir.
(9) (Ek:RG-5/7/2014-29051) Dönüşüm programına alınan kurumlardan (Değişik ibare:RG-8/8/2015-29439) dönüştüğü kurum için düzenlenen kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatını aldığı tarih itibari ile mevcut kurumlarının kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilir.
(10) (Ek:RG-12/4/2016-29682) Kurum açacak veya devir alacak kurucu, kurucu tüzel kişilik ise şirket ortakları veyahut kurucu temsilcisi hakkında; kurum açma veya devir alma başvurusunu yapmadan önce 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanması Hakkında Kanun ve/veya Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı adlî veyahut idarî soruşturma bulunması halinde bu soruşturma/soruşturmalar sonuçlandıktan sonra kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenir.
(11) (Ek:RG-20/6/2017- 30102) Sosyal etkinlik merkezi açılmak üzere düzenlenen ve onaylanan işbirliği protokolü tarihinden itibaren üç ay içerisinde 5 inci maddeye göre kurum açma başvurusunda bulunulmaması hâlinde işbirliği protokolü iptal edilmiş sayılır.