İş İlişkisi Başlarken Özlük Dosyası Riskleri


NASIL YAPILIR?


İş İlişkisi Başlarken Özlük Dosyası Riskleri Nasıl Belirlenir?

RİSKLERE İLİŞKİN GENEL AÇIKLAMALAR

Riskleri bilmek;

  • Önlem almayı, düşünmeyi kolaylaştırır.
  • Riski paylaştırmayı, azaltmayı, mümkün ise yansıtmayı hatta devretmeyi (sigorta ettirmek) düşünmeyi sağlar.
  • Bildiğiniz risk hazır olduğunuz, plan yaptığınız ve en önemlisi içselleştirdiğiniz risktir.
  • Riskler çoğu kez maddi/mali sonuçludur. Ancak bazı riskler bedensel zararlar(iş kazası, meslek hastalığı) doğurur.
  • Riskler çoğu kez çatışma ve ihtilaf yaratır.
  • Risklerin doğurduğu sonuçlar ile ilgili ihtilaflarda işverenin isbat yükü altında olması genel sonuçtur.
  • Bazı riskler de iş ilişkisinin işçi tarafından sona erdirilmesi sonucunu doğurur.


PROSEDÜR ADIMLARI

1.  Özlük dosyası oluşturma evrakları  İşe Giriş Evrakı Kontrol Listesini bir kez daha gözden geçiriniz. Eksik olan evrakla ilgili olarak bu prosedürdeki kontrol listesi karşısındaki riskleri iyice okuyunuz.

2.  Tamamlayabileceğiniz evrakı en kısa zamanda çalışandan isteyerek tamamlayınız. Olmayan evrakın her birinin bir risk olma ihtimalini düşününüz. Bu evrakın, çalışanın kendisi ile ilgili bir taahhüt, işveren uygulamalarına karşı bir muvafakat, kendisi ile ilgili samimi ve işverence itibar edilmesi gereken beyanlar olduğunu, iş ilişkisinin bu beyanlar ve bunları belgeleyen bu evraklar üzerine inşa edildiğini unutmayınız.

3.  İş sözleşmesinin imzalı olup olmadığına, deneme süresi, başka göreve-şehre tayin, fazla çalışma muvafakatı, rekabet yükümlülüğü, sır saklama yükümlülüğü gibi hükümlerin olup olmadığına özellikle dikkat ediniz. Bu hükümler yok ise en kısa zamanda tamamlamayı deneyiniz.

4.  İş sözleşmesi eklerini imzalatıp imzalatmadığınızı kontrol ediniz, imzalatmadınız ise en kısa zamanda imzalatmayı deneyiniz.

5.  İş sözleşmesi ve iş yeri kurallarını imzalamayan işçiye her iki grup evrakı da tercihen işe girişten itibaren 2 aylık süre geçmeden evvel yazılı olarak bildiriniz. (İş Şartlarının Bildirilmesi )

6.  Sağlık muayenesi, sabıka kaydı gibi hayati önemdeki evrakın bulunup bulunmadığını kontrol ediniz, yoksa en kısa zamanda tamamlattırınız, direniş ile karşılaştığınızda yaptırım uygulayınız, en kötü ihtimalle deneme süresi içinde veya deneme süreli akit kullanamadıysanız 6 aylık işe iade süresi tamamlanmadan iş akdini son erdirmeyi düşününüz ve bu düşüncenizi de açıkça çalışan ile paylaşınız, hatta yazılı olarak bildiriniz.

7.  Özlük dosyasında bulunması gereken işe başlama evraklarını derhal en kötü ihtimalle en geç iki ay içinde tamamlandığını teyit ediniz.

AKSİ TAKDİRDE OLMAYAN EVRAKLA İLGİLİ YUKARIDAKİ GENEL AÇIKLAMALARIMIZI UNUTMAYINIZ.

Devamını Gör