Çalışma İzninin İptaline Neden Olan Disiplin Prosedürü


NEDİR?


Çalışma İzninin İptal Olması Nedir? 

Özel Öğretim Kurumları Kanununda Kurumlarda çalışan eğitim personelinin Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimaî Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, hükümlerine tâbidir denilerek ceza ve disiplin işlerinde uygulanacak mevzuat hükümlerini belirtmiştir.

Eğitim Personeli ile yapılan iş sözleşmesi bir takvim yılından az süreli olmamak üzere belirli süreli olarak kurulmaktadır. Buna göre kurucu ile eğitim personeli arasında yapılan iş sözleşmesi ancak süresi sonunda kendiliğinden, veya taraflardan biri tarafından sözleşmenin yenilenmeyeceğinin bildirilmesi halinde sona ermektedir.

Ancak Kanunun Çalışma izninin iptali ve geçici görevlendirme başlığını taşıyan 10. Maddesinde özellikli bir durum hüküm altına alınmaktadır. Buna göre Çalışma izninin iptali ve geçici görevlendirme İki defa teftiş raporuyla başarısızlığı tespit edilen yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerin çalışma izni, izni veren makam tarafından iptal edilir denilmektedir.

Bu durum, ilgiliye tebliğ edilmek üzere kuruma bildirilir. Tebliğ, sözleşmenin feshine ve ilgilinin kurumla ilişiğinin kesilmesine yeter sebep teşkil eder. Kurumların teftiş ve denetlenmesi sırasında valilik, lüzum görülen durumlarda kurumun yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerini görevden uzaklaştırabilir. Bu takdirde valilikçe, geçici görevlendirme yapılarak gerekli tedbirler alınır.

Bu düzenleme uyarınca hakkında iki defa teftiş raporu ile başarısızlığı tespit edilen Eğitim Personelinin çalışma izni iznin verildiği makam (il/ilçe milli eğitim müdürlüğü) tarafından iptal edilmesi ile iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi gerektiği kanun ile hüküm altına alındığından bu feshin “haklı nedenle” fesih olduğu ve iş akdinin (kıdem dışında) tazminatsız olarak feshedilmesi sonucunu doğurduğu görüşündeyiz.

Esasen bu fesih şeklini izin iptali, dolayısıyla 4857 S. İş Kanunu'nun 25. maddesinin 3. fıkrasındaki zorlayıcı sebeple eşleştirmek gerekmektedir. Bu halde de kıdem tazminatı ödeneceği, ancak cezai şart, bakiye süre ücreti gibi tazminat ödemelerinin yapılmayacağı, ihbar da hesaplanmayacağı görüşündeyiz. 



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Çalışma İzninin İptali Durumunda Ne Yapılır? 

Bu prosedürde, eğitim Personelinin iş sözleşmesinin feshine sebep olan iki defa teftiş raporu ile başarısızlığının tespit edilmesi nedenine dayalı olarak çalışma izninin iptal edilmesi anlatılmaktadır.

Prosedür Adımları: 

1. İki defa teftiş raporuyla başarısızlığı tespit edilen yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerin çalışma izni, izni veren makam tarafından iptal edilir.  Eğitim Kurumuna bu durumun tespitine ilişkin bildirimin yapılması ile prosedür başlar.

2. Kanun hükmü gereğince Kuruma yapılan bildirim üzerine, bu durum ilgili Eğitim Personeline imza karşılığında tebliğ edilir.  

3. Çalışma izni veren makam tarafından özel eğitim kurumuna yapılan bu bildirim, iş sözleşmesinin işveren eğitim kurumu  tarafından feshedilmesine yeterli sebep teşkil eder. Bu nedenle  Eğitim Personeline personel işleri ile görevli yetkili ve işyerindeki en üst düzey fesih kararı veren yetkili – kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesine  karar verilir.

4. Kurucu/Kurucu temsilcisi tarafından bu sebeple iş sözleşmesinin feshedildiğine ilişkin bir fesih bildirimi hazırlanır. Fesih bildirimi, çalışma izninin iptaline ilişkin bildirim içeriğine uygun olarak oluşturulur. 

4.1.Fesih bildiriminin kurucu/kurucu temsilcisi tarafından imzalanması sağlanır.

4.2. Çalışana fesih bildirimi tebliğ edilir. Eğer tebliğden imtina etmiş ise  ilgili prosedürler uygulanır.  (Ref. Tebligat Prosedürü ile İmzadan İmtina Prosedürü

5. Fesih bildirimini doğru olarak yaptıktan sonra aşağıdaki soruların cevaplarına göre bordrosunu hazırlayınız.

  • Kıdem tazminatı dışında ayrıca başkaca bir ad altında tazminat vermek istiyor musunuz? Cevabınız Evet ise bordroya ekleyiniz.
  • Yıllık izinlerinin tümünü kullandı mı? Kullanmadı ise bakiye izin süresine göre ücretini hesaplayarak bordroya dahil ediniz.
  • Ücret alacağı bakiyesi var mı? Var ise tutarını bordroya dahil ediniz.
  • Ulusal bayram, genel tatil,hafta tatili vs. çalışması var mı, var ise bakiye alacağı var mı? Bakiye alacağı var ise tutarını bordroya dahil ediniz.
  • İş akdi boyunca kendisine özlük hakkı adı altında ödenmiş ve kıstel esasla da olsa ödenmesi gereken bir tutar var mı? (ikramiye, prim vb)
  • İşverenliğinize borcu olup olmadığını tespit ediniz. 
  • Üçüncü şahıslara olan borcu sebebiyle devam eden maaş haczi olup olmadığını tespit ediniz. 
  • Bu fesihte kalan süreler ücreti uygulanmayacaktır. O nedenle bu hesabı yapmanızı gerekli bulmuyoruz. 

6. Bu soruların cevaplarını araştırarak özlük hakları için bordroyu doğru olarak oluşturunuz. (Varsa) borçları için mahsup edilecek dolayısıyla Eğitim Personeline ödenecek nihai tutarı hesaplayınız.

7. Çalışandan işe girişi sırasında zimmetlenen işyeri araç-gereçleri ve işyeri kimliğini geri alınız, devir teslimin yapıldığına dair tutanak imzalatınız. (Ref: Devir teslim prosedürü) Çalışan devamsızlık sebebiyle feshe muhatap kalmış ise zimmet için ayrıca işyerine davet edilmelidir.

8. Çalışana hazırlamış olduğunuz bordro ve varsa ödeme planını imzalatınız. İmzalamaz ise imzadan imtina prosedürünü işletiniz. (Ref. İmzadan imtina prosedürü) Bordro ve ilgili evrakı imzalamasa dahi hakettiğini hesapladığınız ödemeleri usulünce gerçekleştiriniz. Çalışan devamsızlık sebebiyle feshe muhatap kalmış ise imza için ayrıca işyerine davet edilmelidir.

9. İbranameyi hazırlayınız ve çalışana 30 gün sonra gelip imzalamasını hatırlatınız. (Ref. İş İlişkisi Sona Ererken İbra Alma Prosedürü)

10. Çalışma belgesini hazırlayınız (Ref. Çalışma Belgesi Verme Prosedürü) çalışana veriniz.

11. İşten ayrılma tarihinden itibaren 10 gün içinde SGK ‘ya bildirim yapınız. (Ref. İşten Ayrılma)

12. Hazırladığınız ve çalışana imzalattığınız veya çalışanın imzalamadığı evrak için hazırladığınız imzadan imtina tutanakları ile birlikte her türlü evrakın birer örneğini özlük dosyasında saklayınız.



İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği



1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu : 

Çalışma izninin iptali ve geçici görevlendirme 

MADDE 10 – İki defa teftiş raporuyla başarısızlığı tespit edilen yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerin çalışma izni, izni veren makam tarafından iptal edilir. 

(İptal ikinci fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin 22/5/2013 tarihli ve E.: 2013/39, K.: 2013/65 sayılı Kararı ile.)  

Bu durum, ilgiliye tebliğ edilmek üzere kuruma bildirilir. Tebliğ, sözleşmenin feshine ve ilgilinin kurumla ilişiğinin kesilmesine yeter sebep teşkil eder. 

Kurumların teftiş ve denetlenmesi sırasında valilik, lüzum görülen durumlarda kurumun yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerini görevden uzaklaştırabilir. Bu takdirde valilikçe, geçici görevlendirme yapılarak gerekli tedbirler alınır.


2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği :

İşten ayrılma

MADDE 44 – (1) Sözleşme süresi sona erenler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre sözleşmeleri karşılıklı veya tek taraflı feshedilenler ve sözleşme süresi sona ermeden aynı Kanunun ilgili hükümleriyle belirlenen süreler içinde bu isteğini diğer tarafa yazılı olarak bildirenlere valilikçe görevden ayrılış onayı düzenlenir. (Ek cümle:RG-5/7/2014-29051) (Değişik cümle:RG-3/7/2016-29761)Sözleşme süresi sona erenler ile farklı unvanda/görevde/branşta sözleşmesi yenilenenler hariç olmak üzere ayrılış onayı düzenlenenlere altı ay geçmeden aynı kurumda görev verilmez.

(2) Çeşitli sebeplerle örgün eğitim kurumlarında ders yılı içinde, diğer kurumlarda dönem içinde görevinden ayrılmasıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini aksatacak olan eğitim personelinin yerine, on gün içinde kurum yönetimince görevlendirilmek üzere eğitim personelinin teklifi yapılır ve ilgili merci tarafından da on gün içinde çalışma izni düzenlenir. (Ek cümle:RG-20/6/2017- 30102) Ancak rehber öğretmenin görevinden ayrılması durumunda yirmi gün içinde kurum yönetimince görevlendirilmek üzere bir rehber öğretmenin görevlendirme teklifi yapılır ve ilgili merci tarafından da on gün içinde çalışma izni düzenlenir.

(3) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Zorunlu sebeplerle müdürlüğün boşalması hâlinde kurucunun teklifi de dikkate alınarak yeni müdür teklifi yapılıncaya kadar kurumda müdürlük veya müdür yardımcılığı yapma nitelik ve şartlarını haiz biri, valilikçe müdürlüğe vekâleten görevlendirilir. Vekâlet süresi üç aydan fazla olamaz ve bu süre uzatılamaz. Vekâleten görevlendirilenler, vekâlet ettikleri personelin haftada girebileceği ders saati kadar derse girebilirler.

(4) Görevinden ayrılan eğitim personelinin görevlerinden ayrılışı ile kurumdan ayrılmak isteyenlerin müracaatları en geç beş iş günü içerisinde kurum yetkilisi tarafından doğrudan bağlı bulunduğu millî eğitim müdürlüğüne bildirilir. İlgililerin ayrılış sebeplerine uygun olarak valilikten yedi iş günü içinde görevden ayrılış onayları alınır. Görevinden ayrılan personelin durumunu millî eğitim müdürlüğüne bildirmeyen kurum yetkilileri hakkında yasal işlem yapılır.

(5) Bu maddede belirtilen hükümlere aykırı olarak görevinden ayrılanlara bir yıl süre ile kurumlarda görev verilmez.