Sağlık Bakanlığı Bildirimleri
Sağlık Bakanlığı Bildirimleri Nelerdir?
Eczanenin Açılış, Nakil ve Devrine İlişkin Bildirimler:
Açıklama ve Uyarılar
1- Bir eczacı eczanesini kapatmak veya nakletmek veya unvanını değiştirmek isterse bir ay öncesinden il sağlık müdürlüğüne bildirimde bulunmak zorundadır.
2- Açılış, nakil ve devre ilişkin il sağlık müdürlüğü başvurularında istenen belgeler prosedür adımlarında listelenmiştir. İl sağlık müdürlüklerinin işbu belgelere ilişkin şekil bakımından farklı uygulamaları olabileceği gözetilerek belgeler derlenirken ilgili il sağlık müdürlüğünün internet adresini kontrol etmeyi unutmayınız.
3- Muvazaa şüphesi halinde Eczane Odası tarafından ek belgeler talep edilebileceğini unutmayınız.
4- Devredilen veya satılan bir eczanede bulunan uyuşturucu maddelerin satış ve devir işlemleri sırasında il sağlık müdürlüğüne bildirilmesi ve istenilen bilginin verilmesi zorunludur.
5- 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ve Yönetmelik değişiklikleri sonrası eczacının eczane nakil, devir ve diğer işlem hakları bakımından mezuniyet dönemine göre eczacıların dikkat etmesi gereken hususlar şu şekildedir:
a. Kanunun Geçici 3. maddesinin yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 tarihinden önce eczacılık fakültesine girenlerin durumu; (Yurtdışı eczacılık fakültesinden mezun olmuş ve 31 Mayıs 2012 öncesi denklik almış olanlar da bu kapsamda değerlendirilmektedir).
• Henüz eczane açmamışlar ile
• Eczanesini 31 Mayıs 2012 öncesi kapatmış veya devretmiş olanlar:
1. Nüfusa göre eczane açılmasına dair sınırlamaya tabii olmadan kendi belirledikleri yere eczane açabilirler. (Eczane olarak kullanılacak yerin özellikleri Yönetmelikte yer alan kaidelere uygun olmak zorundadır.) Bu eczanelerini farklı il veya ilçeye bir kereye mahsus nakledebilirler ve sonrasında devredebilirler.
2. Bir kereye mahsus istedikleri yerde eczane açma ve açacakları eczaneyi farklı il/ilçeye nakil hakları devam ettiği sürece Eczacı Yerleştirme Sistemi (EYS) ile işlem yapamazlar.
3. Devredilmesine mâni bulunmayan bir eczaneyi devir alabilirler. Bu eczanelerinde tadilat, iki yılı geçmemek üzere geçici kapalı tutma ve kapanış işlemleri yapabilirler.
4. Devir alarak eczane açmaları halinde bir kereye mahsus eczane açma, nakil ve devretme hakları devam etmektedir.
• 31 Mayıs 2012 tarihi öncesi eczanesini açıp, hiç nakil yapmamış ve şu an eczanesi faaliyette olanlar ile
• 31 Mayıs 2012 tarihi öncesi eczanesini açıp, 31 Mayıs 2012 tarihi öncesi başka/aynı il veya ilçeye nakil yapmış, şu an eczanesi faaliyette olanlar;
1. Eczanelerini aynı ilçe içinde yönetmelikte yer alan kaidelere uygun olarak nakledebilirler.
2. Eczanelerini farklı il veya ilçeye nakletme hakları vardır. Hakları devam ettiği sürece EYS ile işlem yapamazlar. Bu hak kullanılırsa eczaneyi tekrar farklı il veya ilçeye doğrudan nakletme hakları yoktur. EYS ile nakledebilirler.
3. Eczanelerinde tadilat, iki yılı geçmemek üzere geçici kapalı tutma, devretme ve kapanış işlemleri yapabilirler.
4. Eczanelerini devretmeleri halinde EYS ile Yönetmelikte yer alan kaidelere uygun eczane açabilirler yeniden açacakları eczaneyi devredemezler.
• 31 Mayıs 2012 tarihi öncesi eczanesi açtıktan sonra, 31 Mayıs 2012 tarihi sonrası eczanesini devretmiş veya kapatmış, şu an eczanesi olmayanlar;
1. Eczacı Yerleştirme Sistemi’ne başvurarak eczane açabilirler. (Açılacak eczane Yönetmelikte yer alan kaidelere uygun olmak zorundadır.) Bu kapsamda açılan eczanelerini devredilemezler ve başka il/ilçeye doğrudan nakledemezler. EYS ile nakledilebilirler.
2. Devredilmesine mâni bulunmayan bir eczaneyi devir alabilirler. Aynı ilçe içerisinde nakletme hakları vardır. Devir alarak açtıkları bu eczanelerini devredemezler, başka il veya ilçeye doğrudan nakledemezler. EYS ile nakledebilirler. Eczanelerinde Tadilat, iki yılı geçmemek üzere geçici kapalı tutma ve kapanış işlemleri yapabilirler.
(Geçici 3. Maddenin yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 tarihi ile Yönetmelik yayın tarihi 12 Nisan 2014 arasında kalan dönemde işlem yapan (Devir, kapatma vb.) eczacıların kalan işlem hakları için görüş ayrılıkları bulunmaktadır.)
• 31 Mayıs 2012 tarihi öncesi eczanesini açmış olup, 31 Mayıs 2012 tarihi sonrası eczanesini başka il veya ilçeye nakletmiş olanlar;
1. Eczanelerini aynı ilçe de Yönetmelikte yer alan kaidelere uygun olarak taşıyabilirler.
2. Başka il veya ilçeye doğrudan nakledemezler, EYS ile nakledebilirler.
3. Eczanelerinde tadilat, iki yılı geçmemek üzere geçici kapalı tutma, devretme ve kapanış işlemleri yapabilirler.
4. Eczanelerini devretmeleri halinde Eczacı Yerleştirme Sistemi ile yeniden açacakları eczaneyi devredemezler.
b. Kanunun Geçici 3’üncü maddesinin yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 tarihinden sonra Eczacılık fakültesine girenler; (Yurtdışı eczacılık fakültesinden mezun olmuş ve 31 Mayıs 2012 ve sonrası denklik almış olanlar da bu kapsamda değerlendirilmektedir.)
• 31 Mayıs 2012 tarihi sonrası fakülteye girmiş olup, hiç eczane açmamış olanlar;
1. İstedikleri yerde eczane açamazlar.
2. Eczacı Yerleştirme Sistemi’ne başvurabilirler. (Açılacak eczane Yönetmelikte yer alan kaidelere uygun olmak zorundadır.) Bu kapsamda açtıkları eczanelerini devredemezler ve başka il/ilçeye doğrudan nakledemezler. EYS ile nakledilebilirler.
3. Devredilmesine mâni bulunmayan bir eczaneyi devir alabilirler. Bu eczanelerini devredemezler, başka il veya ilçeye doğrudan nakledemezler. EYS ile nakledebilirler. Aynı ilçe içerisinde Yönetmelikte yer alan kaideler uygun olarak nakledebilirler. Eczanelerinde tadilat, iki yılı geçmemek üzere geçici kapalı tutma ve kapanış işlemleri yapabilirler.
• 31 Mayıs 2012 tarihi sonrası fakülteye girmiş olup EYS veya devir alma ile eczane açmış olanlar:
1. Eczanelerini aynı ilçe içinde Yönetmelikte yer alan kaidelere uygun olarak taşıyabilirler.
2. Bu eczanelerini devredemezler. Başka il veya ilçeye doğrudan nakledemezler. EYS ile nakledebilirler.
3. Eczanelerinde tadilat, iki yılı geçmemek üzere geçici kapalı tutma ve kapanış işlemleri yapabilirler.
Çalışanlara İlişkin Bildirimler:
Açıklama ve Uyarılar
1- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumca belirlenen limitin üzerinde ciroya sahip olan eczaneler, ikinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırmak zorundadır. Serbest eczanelere ait ciro bilgileri eczane mesul müdürü eczacı tarafından İlaç Takip Sistemi üzerinden her yıl Nisan ayında beyan edilir. Ciro bilgilerini beyan etmeyen eczacıların İlaç Takip Sistemine erişimi, cironun beyan edildiği tarihe kadar geçici olarak engellenir.” ifadesinde belirtildiği üzere, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 23.06.2022 tarihli ve E.85521274-513.01-795436 sayılı yazı ile, 2022 yılında ikinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırması zorunlu eczaneler için kriterler belirlenmiştir.
Buna göre, 2021 yılı hasılat tutarı (KDV hariç) esas alınarak,
2022 yılında ikinci eczacı çalıştırması zorunlu eczaneler için kriter; KDV hariç yıllık hasılat tutarı 8.956.470,00 TL ve reçete sayısı 80.000 olarak,
2022 yılında yardımcı eczacı çalıştırması zorunlu eczaneler için ise kriter; KDV hariç yıllık hasılat tutarı 4.247.020,00 TL olarak belirlenmiştir.
2- Kendi isteği ile veya reçete/ciro kriterine tabi olarak ikinci eczacı çalıştıran eczaneler ile yardımcı eczacı çalıştıran eczaneler bu kişilere ilaveten yardımcı eczacı çalıştırmak zorunda değildir.
3- Eczacılık Fakültesi mezunu olup, okuma hakkını 01.01.2013 tarihinden sonra elde eden eczacılar serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdürlük yapmak istedikleri takdirde 1 (bir) yıl süreli yardımcı eczacılık görevlerini tamamlamış olmalıdırlar. Yardımcı eczacılık yapma zorunluğu olan ve bir yıllık yardımcı eczacılık süresini tamamlamayan eczacılar; çalıştıkları serbest eczane dâhil olmak üzere hiçbir serbest eczanede mesul müdürlük yapamaz, eczane açamaz ve eczane devir alamaz.
4- Aşağıda belirtilen hizmet yerlerinde geçirilen süreler yardımcı eczacılık için öngörülen 1 (bir) yıllık sürenin hesaplanmasında dikkate alınacaktır;
a) Serbest eczanelerde mesul müdür sorumluluğunda yardımcı eczacı unvanıyla,
b) Serbest eczanelerde ikinci eczacı unvanıyla,
c) Kamuya ve özel sektöre ait hastane eczanelerinde eczacı unvanıyla,
d) Askerlik vazifesinin ifası esnasında hastane eczanelerinde eczacı unvanıyla
5- Yukarıda sayılan yerlerde farklı zamanlarda görev yapılması durumunda, yardımcı eczacılık için öngörülen 1 (bir) yıllık süre hesabında;
a) Serbest eczaneler ve özel hastane eczanelerinde çalışılan süreyi gösterir müdürlük kayıtları ve bu görevine ilişkin SGK hizmet dökümünde yer alan hizmet süreleri dikkate alınır. İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirim yapılmaksızın eczanede çalışılan süreler, il sağlık müdürlüğünün yapacağı denetimlerde yardımcı eczacının eczanede bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi imkanını ortadan kaldıracağından geçersiz sayılır.
b) Kamuya ait hastane eczaneleri ile askerlik hizmetinin yapıldığı hastane eczanelerinde çalışılan süre için ilgili kurumdan alınacak belge ve bu görevine ilişkin SGK hizmet dökümünde yer alan hizmet süreleri dikkate alınır.
c) İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan serbest eczane ve hastane eczanesi denetimlerinde veya bölge eczacı odası tarafından gerçekleştirilen serbest eczane denetimlerinde yardımcı eczacının/ yardımcı eczacılığını tamamlamamış eczacının eczanede mazeretsiz 3 (üç) kez bulunmadığının tespiti halinde üçüncü tespit tarihine kadar geçen süreler çalışma süresi hesaplamasına dahil edilmez. Bu durumdaki yardımcı eczacıların üçüncü tespitten sonra bir yıl daha kendisi bulmak koşulu ile çalışarak yardımcı eczacılık süresini tamamlaması zorunludur.
6- Vereseli eczaneler bakımından, 2013 yılı ve sonrasında eczacılık fakültesinde okumaya hak kazanan varis, eczacılık fakültesinden mezuniyeti akabinde yardımcı eczacılığını tamamlamak zorundadır. Yardımcı eczacılık sırasında geçen süre eczacılık tahsilini bitirinceye kadar geçen süre olarak kabul edilir. Kişinin, yardımcı eczacılığını cirosuna bakılmaksızın varisi olduğu eczanede, eczane mesul müdürünün sorumluluğunda çalışarak tamamlaması esastır. Ancak kendisi bulmak koşulu ile bir başka eczanede de yardımcı eczacılık yapabilir.
7-Yardımcı ve ikinci eczacı çalıştırma konusunda kriterleri tutan ancak bundan imtina eden eczacı, il sağlık müdürlüğü tarafından uyarılır ve eczacıya otuz gün süre verilir. Uyarıya rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen eczacının eczane ruhsatı otuz gün süre ile askıya alınır.
8-Eczacının, hacir altına alınması, mesleğinin icrası nedeniyle sürekli olarak malul olması hallerinde: hacir halinde kararın kaldırılmasına veya hacir altındaki eczacının vefatına kadar; mesleğin icrası sonucunda sürekli maluliyeti halinde malul eczacının vefatına kadar eczaneye mesul müdür atanması zorunludur.
9- Vefat eden eczacı bakımından:
- Mirasçıları arasında eşi ve çocukları olan eczacının vefatı halinde eczane kural olarak 5 seneye kadar vefat eden eczacının eşi veya çocukları adına mesul müdür tarafından idare edilebilir. Vefat eden eczacının reşit olmayan çocuğu adına eczaneyi idare eden mesul müdür, çocuğun reşit olduğu tarihe ve eczacılık okulu veya fakültesine girdiği takdirde eğitimini tamamlayıncaya kadar, beş sene ile sınırlanmaksızın, görevine devam edebilir
- Mirasçıları arasında eşi veya çocuğu bulunmayan vefat eden eczacının eczanesi mirasçıları tarafından bir sene içerisinde tasfiye edilir. Vefat ile tasfiye arasında geçen bir senelik müddette eczanenin bir mesul müdür tarafından işletilmesi zorunludur.
10- Hastalık ve sair mazeretlerle eczanesinden on beş günden fazla süreyle ayrılmak zorunda kalan eczacı veya mesul müdürün, birden fazla eczane bulunan hallerde talebi üzerine iki yıl süreyle eczanesini kapalı tutma hakkını kullanmaması halinde eczaneye mesul müdür tayini zorunludur.
11-Eczane sahibi ve mesul müdürünün askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlar askerlik hizmeti süresince; yüksek lisans veya doktora eğitimi alacaklar bu eğitim süresince; milletvekili, belediye başkanı, Türk Eczacıları Birliği Başkanlık Divanı üyeleri bu görevleri devam ettiği müddetçe eczaneye bir mesul müdür atar. Yüksek lisans ve doktora eğitimini çalışma saatleri dışında yaptığına dair belgeleri il sağlık müdürlüğüne ibraz edenler bakımından mesul müdür atanması gerekmez.
Sağlık Bildirimleri Nasıl Yapılır?
Serbest Eczane Açılışı ve Nakli
6197 sayılı kanunun 5. maddesine göre serbest eczaneler, eczacılık yapma hakkına haiz bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde yönetmelikte belirlenen belgelerle il sağlık müdürlüğünce düzenlenmiş ve valilikçe onaylanmış bir ruhsatname ile açılır. Eczane açmak ve nakletmek isteyen eczacıların bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurusu zorunludur. Eczanenin naklinde, açılmaya ilişkin usûl ve esaslar uygulanır.
Uygulama Adımları:
1- Eczane açmak veya nakletmek isteyen eczacılar, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne dilekçe ile aşağıdaki belgelerle birlikte başvurur.
- Matbu dilekçe (Başvurularda eczacının “T.C. Kimlik Numarası” da mutlaka olacak şekilde matbu formda yer alan beyannamenin ve taahütnamenin tam olarak doldurulması gerekmektedir.)
- Özgeçmiş (Mesleki faaliyetleri içeren,imzalı)
- Diploma örneğiEczacının Sağlık Bakanlığı’ndan tescilli diplomasının (ön ve tescilli arka yüzünün) fotokopisi Diplomanın aslı ya da noter tasdikli sureti görülerek fotokopisine “Aslı Gibidir” kaşesi basılarak tasdik edilecektir. Ayrıca noterden tasdik istenmeyecektir.
- Göz raporu(Eczacılık mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu) (Sağlık Raporları Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge doğrultusunda durum bildirir raporu veremeye yetkili kamu hastanelerinde düzenlenen raporlar kabul edilecektir.)
- Sağlık raporu (Eczacılık mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair hekim raporu)
- Adli Sicil Kaydı (e-devlet kapısı uygulamasından da alınabilir, son 1 ay içinde alınmış olmalı)
- SGK Hizmet Dökümü: (Serbest eczane açabilmek için yardımcı eczacılık yapmak zorunda olanların en az bir yıl yardımcı eczacılık yaptığına dair, e-devletten alınabilir)
- Eczacı odası kayıt belgesi (Meslekten men cezasının bulunup bulunmadığı bilgisi belirtilmelidir.)
- Eczacının 2 adet vesikalık fotoğrafı
- Yapı ruhsatı belgesiveyayapı kullanım izin belgesininilgili belediyeden ‘’aslı gibidir’’ onaylı sureti ya da bağlı bulunduğu belediye tarafındandükkân veya iş yeri olarak kullanılabileceğine dair resmî belge
- Belediyeden alınan adres tespit belgesi (Numarataj)
- Kroki 3 nüsha (Eczanenin adı, adresi, net kullanım alanı ve konumunu, cadde ve sokak isimlerinin yer aldığı vaziyet planı) (1/50 veya 1/100 ölçekli, yan cephe komşuları belirtilerek çizildikten sonra çizen mimar veya mühendis tarafından eczanenin net kullanım alanı m² olarak açıkça yazılıp imza ve kaşe basılmalı. Kaşede mimar ya da mühendis odasına kayıtlı olduğu görünmeli. İlçelerde Eczacı Odası Temsilcisi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylı olmalı)
- Ruhsat Harcı Makbuzu (İl Sağlık Müdürlüğünden verilen yazı ile ilgili kuruma ödenecektir.
Nakil talebi için bunlara ek olarak ayrıca Mesul müdür belgesinin aslı(nakledilmek istenen eczane mesul müdürlü bir eczane ise).
2- Belgelerinin eksiksiz olarak teslim alınmasına müteakip, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik 10. Maddesinin 3. Fıkrası ‘’Başvurunun il sağlık müdürlüğü tarafından bölge eczacı odasına bildirilmesinden sonra açılması düşünülen eczane ve eczacı ile ilgili olarak eczacı odası tarafından 11 inci madde hükümlerine göre muvazaa değerlendirilmesi yapılır’’ gereği söz konusu belgeler eczacı odasına gönderilecektir.
3- Muvazaa bulunmadığına ilişkin değerlendirmenin tamamlanmasının ardından belgelerde bir eksiklik tespit edilmemesi halinde il sağlık müdürlüğünce düzenlenmiş ve valilikçe onaylanmış ruhsatname verilir ve işlemler tamamlanır.
Nüfus sınırlamasına tabi olarak açılan eczaneler ile başka ilçeye nakil edilen eczanelerin açılmasına dair kriterler ve yürütülecek işlemler;
Uygulama Adımları:
1- TİTCK tarafından her yıl eczane açılması uygun olan ilçeler ve açılabilecek eczane sayıları belirlenir ve yılda en az iki kez Kurumun resmî internet sitesinde ilân edilir. (Doğal afet ve mücbir sebeplerle nüfus azalması hâlinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz. Bu hâlin tespit ve ilânı Bakanlıkça yapılır.)
2- Eczane açmak isteyen eczacılar, Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, aşağıda sayılan belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar:
- T.C. kimlik numarası,
- Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş eczacılık diplomasının il sağlık müdürlüğünce onaylı sureti,
- Eczacılık yapmaya mâni mahkûmiyetin bulunmadığına dair yazılı beyanı,
- Mesleki faaliyetleri içerir özgeçmiş, Hizmet puanının hesaplanmasına esas hizmet yerlerini ve sürelerini gösteren Türk Eczacıları Birliğinden veya Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış belge,
- Serbest eczane açabilmek için yardımcı eczacılık yapmak zorunda olanların en az bir yıl yardımcı eczacılık yaptığına dair Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan belge,
- Mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu ile mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu.
Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir. Başvuru evrakının eksik olması hâlinde başvuru talepleri işleme alınmaz. Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanlar hakkında kanunî işlem yapılır.
3- Kurum tarafından başvuruların bitiminden itibaren en geç on iş günü içinde yerleştirme puanları hesaplandıktan sonra eczacının yerleştirme puanı ve tercih sıralaması göz önüne alınarak yerleştirme işlemi yapılır. Başvuru yapan eczacılardan yerleştirme puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkı kazanır. İlan edilen yerler için başvuru yapan eczacıların yerleştirme puanlarının eşit olması hâlinde Kurum tarafından, Türk Eczacıları Birliği temsilcisinin de katılımı ile kura çekilir ve kura sonucuna göre yerleştirme yapılır. Kura sonucuna yedi gün içerisinde itiraz edilebilir. Yapılan itiraz Kuruma iletilir ve Kurumun verdiği karara göre işlem yapılır. Yerleştirme listesi il sağlık müdürlüğüne bildirilir. Kurumun resmî internet sitesinde de ilân edilir.
4- Boş kalan yerler için Kurum tarafından otuz gün içinde ikinci yerleştirme yapılır. Eczane açabileceği TİTCK tarafından ilan edilen eczacıların yapacakları işlemler; Yerleştirme neticesine göre eczane açabilecek eczacılar, ilân tarihinden itibaren en geç altmış gün içerisinde ilgili il sağlık müdürlüğüne başvurur.
5- İl sağlık müdürlüğüne başvuru için Serbest eczane açılış adımlarını uygulayınız.
Serbest Eczane Devri
Uygulama Adımları:
1- Eczacı, eczanesini devretmek için aşağıdaki belgelerle birlikte ilgili İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe ile başvurur.
- Matbu dilekçe (Başvurularda eczacının “T.C. Kimlik Numarası” da mutlaka olacak şekilde matbu formda yer alan beyannamenin ve taahütnamenin tam olarak doldurulması gerekmektedir.)
- Özgeçmiş (Mesleki faaliyetleri içeren,imzalı)
- Diploma örneğiEczacının Sağlık Bakanlığı’ndan tescilli diplomasının (ön ve tescilli arka yüzünün) fotokopisi Diplomanın aslı ya da noter tasdikli sureti görülerek fotokopisine “Aslı Gibidir” kaşesi basılarak tasdik edilecektir. Ayrıca noterden tasdik istenmeyecektir.
- Göz raporu(Eczacılık mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu) (Sağlık Raporları Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge doğrultusunda durum bildirir raporu veremeye yetkili kamu hastanelerinde düzenlenen raporlar kabul edilecektir.)
- Sağlık raporu (Eczacılık mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair hekim raporu)
- Adli Sicil Kaydı (e-devlet kapısı uygulamasından da alınabilir, son 1 ay içinde alınmış olmalı)
- SGK Hizmet Dökümü: (Serbest eczane açabilmek için yardımcı eczacılık yapmak zorunda olanların en az bir yıl yardımcı eczacılık yaptığına dair, e-devletten alınabilir)
- Eczacı odası kayıt belgesi (Meslekten men cezasının bulunup bulunmadığı bilgisi belirtilmelidir.)
- Eczacının 2 adet vesikalık fotoğrafı
- Yapı ruhsatı belgesiveyayapı kullanım izin belgesininilgili belediyeden ‘’aslı gibidir’’ onaylı sureti ya da bağlı bulunduğu belediye tarafındandükkân veya iş yeri olarak kullanılabileceğine dair resmî belge
- Belediyeden alınan adres tespit belgesi (Numarataj)
- Kroki 3 nüsha (Eczanenin adı, adresi, net kullanım alanı ve konumunu, cadde ve sokak isimlerinin yer aldığı vaziyet planı) (1/50 veya 1/100 ölçekli, yan cephe komşuları belirtilerek çizildikten sonra çizen mimar veya mühendis tarafından eczanenin net kullanım alanı m² olarak açıkça yazılıp imza ve kaşe basılmalı. Kaşede mimar ya da mühendis odasına kayıtlı olduğu görünmeli. İlçelerde Eczacı Odası Temsilcisi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylı olmalı)
- Devredecek eczacının, eczaneye ait ilaç, demirbaş ile diğer malzemeleri devralacak eczacıya satış yaptığına dair veya ilaçları depoya iade ettiğine dair fatura fotokopileri,
- Devredecek eczacının eczanesininİTS portaldan alınmış, eczanenin üzerinde ilaç kalmadığını gösteren, kaşe imzalı ekran çıktısı
- Devredecek eczacının eczanesininRenkli Reçete Sisteminden ekran çıktısı (üzerinde, arada veya miadı dolmuş ilaç görünmeyecek)
- Eczacılık yapmaya, 31.12.2012 tarihinden sonra hak kazanan eczacılar için yardımcı eczacılık süresini tamamladığına dair ilgili Sağlık Müdürlüğünden alınmış belge
- Eczanenin ruhsatnamesi, sertifikası varsa mesul müdürlük belgesi, ikinci eczacı belgesi
- Eczane devrine ilişkin fatura ve İl Sağlık müdürlüğünde doldurulacakdevir tutanağı
- Ruhsat Harcı Makbuzu (İl Sağlık Müdürlüğünden verilen yazı ile ilgili kuruma ödenecektir.)
2- Belgelerinin eksiksiz olarak teslim alınmasına müteakip, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik 10. Maddesinin 3. Fıkrası ‘’Başvurunun il sağlık müdürlüğü tarafından bölge eczacı odasına bildirilmesinden sonra açılması düşünülen eczane ve eczacı ile ilgili olarak eczacı odası tarafından 11 inci madde hükümlerine göre muvazaa değerlendirilmesi yapılır’’ gereği söz konusu belgeler eczacı odasına gönderilecektir.
3- Eczacı Odasının görüşünden sonra İl Sağlık Müdürlüğü’nden muvazaa görüşmesi için evraklar talep edilecek ve görüşme yapılacaktır. Ardından il sağlık müdürlüğünce görevlendirilen bir yetkili ile eczacı odası yetkilisi huzurunda devir tutanağı tutulacaktır.
Serbest Eczane Verese İşlemlerine İlişkin Bildirimler:
Eczacının vefatını takiben eczanenin faaliyetine derhal son verilerek eczane kapatılır. Varisler eczanenin faaliyetini devam ettirmek isterlerse vereseli eczane işlemlerinde gereken evrakları tamamlayarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerekmektedir.
VERESELİ ECZANE İŞLEMLERİNDE İSTENEN BELGELER:
- Matbu form,
- Ruhsatname ve sertifika aslı varsa ikinci eczacı belgesi ve Mesul Müdürlük Belgesi aslı,
- Noter onaylı veraset ilamı,
- Feragatname/muvafakatname(eczane işletme hakkını devralmış varise diğer varislerin işletme hakkını devir ettiğine dair noter onaylı),
- Ruhsat harç makbuzu.
Vereseli eczanelerin mesul müdür tarafından idare edilmesi zorunlu olup mesul müdür atanmasına ilişkin uygulamayı takip ediniz.
Serbest Eczanelerde Tadilat İşlemlerine İlişkin Bildirimler:
Eczanede mevcut krokide değişiklik oluşturacak nitelikteki tadilatlar eczacı odasının da görüşü alınarak il sağlık müdürlüğü onayıyla yapılır. Tadilat otuz günü geçemez ve il sağlık müdürlüğünce eczane hizmetinin sunumu açısından gerekli görülmesi hâlinde bu sürede ruhsat askıya alınır.
Uygulama adımları:
1- Eczanesinde tadilat yapmak isteyen eczacılar aşağıda belirtilen belgelerle birlikte İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurur.
- Dilekçe (Tadilatın süresi, hangi tarihlerde yapılacağı ve eczacılık hizmetinin devam edip etmeyeceği belirtilmeli)
- Kroki 3 nüsha (Eczanenin adı, adresi, net kullanım alanı ve konumunu (cadde ve sokak isimlerinin yer aldığı vaziyet planını) gösterir kroki .(Kroki 1/50 veya 1/100 ölçekli, yan cephe komşuları belirtilerek çizildikten sonra çizen mimar veya mühendis tarafından eczanenin net kullanım alanı (içten içe) m² olarak açıkça yazılıp imza ve kaşe basılmalı. Kaşede mimar ya da mühendis odasına kayıtlı olduğu görünmeli. İlçelerde Eczacı Odası Temsilcisi ve İlçe sağlık Müdürlüğü tarafından onaylı olmalı)
- Eczaneye ikinci kapının açılması, dükkan birleştirilmesi, asma kat ilavesi vb. belediyeden de onay alınması gereken tadilatlarda, söz konusu tadilatın uygun olduğuna dair belediyeden alınan yazı.
*Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik ‘Eczane olarak kullanılacak yerin özellikleri’ konu başlıklı Madde 20 ve 21’e göre bir eczane yeri tercih edilmesi gerekmektedir. *Eczanelerde yapılan boya, mobilya değişimi vb. dekoratif tadilatlar için onay alınması gerekmemektedir.
2- Eczacının evrakları tam ise başvuru dosyası Eczacı Odasına gönderilecektir.
3- Eczacı odasının da oluru alınarak il sağlık müdürlüğü onayıyla tadilata başlanır.
Eczanenin Geçici Kapalı Tutulması ve Kapatılmasına İlişkin Bildirimler:
Eczacı, eczanesini kapatmak isterse bir ay evvel il sağlık müdürlüğüne bildirimde bulunmak zorundadır.
Birden fazla eczanesi bulunan yerlerde eczacının hastalık ve sair mazeretlere istinaden talebi ile iki yılı geçmemek üzere eczane kapalı tutulabilir.
Vereseli eczanelere, il sağlık müdürlüğünce eczaneye bir mesul müdür atanıncaya kadar eczane geçici olarak kapalı tutulur.
Uygulama Adımları:
1- Eczacı kendi isteği ile eczanesini kapatmak istediğinde dilekçe ve ruhsatnamesi ile aşağıdaki evraklarla birlikte il sağlık müdürlüğüne başvuruda bulunur.
- Eczanenin kapatılması/geçici kapatılması durumunu bildirir dilekçe,
- Ruhsatname aslı ve sertifika aslı, varsa mesul müdürlük belgesi, ikinci eczacı belgesi,
- Eczacının imza sirküleri,
- İlaçların ecza deposuna iade edildiğine dair fatura fotokopileri
- İTS portaldan alınmış, eczanenin üzerinde ilaç kalmadığını gösteren kaşeli, imzalı ekran çıktısı,
- Renkli Reçete Sisteminden çıktı (üzerinde, arada veya miadı dolmuş ilaç görünmeyecek),
- Taahhütname
- Tebliğ-Tebellüğ Belgesi
2- İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, ilaçlara yapılan işlemler ve eczanede ilaç bulunmadığı tespit edildikten ve eczane levhaları indirilerek eczane vasfını yitirdiği tutanak altına alındıktan sonra ruhsatname iptal edilir. Geçici kapatma talebinde varsa eczanede bulunan ilaçlar saklama şartlarına uygun bir şekilde muhafaza edilir. Eczacının faaliyetine iki yıllık geçici kapatma süresi sona ermeden önce tekrar devam edeceğini beyan etmesi durumunda eczane olacak yerin kontrolünden sonra ruhsatnamesi iade edilir veya herhangi bir değişiklik hâlinde yeniden düzenlenir. Bu durumdaki eczaneler için bulunduğu ilçe değişmemek kaydıyla Yönetmelikteki nüfus kriteri uygulanmaz.
Çalışanlara İlişkin Yapılacak Bildirimler:
Yardımcı Eczacılık Başvurusu:
Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 16ncı maddesinin birinci fıkrasına göre ciro kriterine uygun eczaneler yardımcı eczacı çalıştırmakla yükümlüdür.
Yardımcı eczacılık yapmak isteyen ve çalışmak istediği eczaneyi kendisi bulan eczacının bölge eczacı odasına müraacatıyla süreç başlar.
Uygulama Adımları:
1- Yardımcı eczacı, ilgili bölge eczacı odasına müraacatında yerleştirilmesi uygun bulunması halinde bölge eczacı odası tarafından verilen belgelerle birlikte aşağıda yer alan belgelerle ilgili il sağlık müdürlüğüne başvurur:
- İki adet vesikalık fotoğraf,
- Kimlik fotokopisi (T.C. Kimlik numarasını gösteren),
- Diplomanın / Mezuniyet belgesinin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylanmış sureti,
- Eczacılık yapmasına mani mahkumiyetinin bulunmadığına dair yazılı beyanı (Adli Sicil Kaydı – e-devletten alınabilmektedir),
- Mesleki faaliyetlerini içerir özgeçmiş,
- Mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu,
- Mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu,
- Yardımcı eczacının işe giriş durumunu gösterir aşağıda sayılan belgelerden en az biri; SGK hizmet dökümü, Yardımcı eczacının işe girişinin yapıldığını gösterir SGK işe giriş bildirgesi, İŞKUR’dan alınan ve işe başlangıç tarihini gösterir resmi yazı, İŞKUR’ca yürütülen program kapsamında işe başladığını gösterir İŞKUR sözleşmesinin sureti, KOSGEB vb. kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen destekler kapsamında işe alımı yapılan yardımcı eczacının işe başladığı tarihi belirten resmi yazı.
- Yardımcı eczacı daha önce başka bir işte çalışmışsa o işten ayrıldığını kanıtlayan belge ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir.
2- Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacının çalışacağı eczaneyi kendisinin bulması halinde İlgili il sağlık müdürlüğü tarafından başvurusu uygun bulunan yardımcı eczacıya ve yardımcı eczacı çalıştıracak eczanenin mesul müdürüne yardımcı eczacının yardımcı eczacılığının başladığına dair tebligat 5 (beş) iş günü içerisinde yapılır ve eş zamanlı olarak ilgili bölge eczacı odasına bilgi verilir.
3- Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacının çalışacağı eczaneyi kendisinin bulmaması halinde ise ilgili il sağlık müdürlüğü tarafından başvurusu uygun bulunan yardımcı eczacıya ve yardımcı eczacı çalıştıracak eczane mesul müdürüne gerekli tebligatlar yapılır. Mesul müdür, il sağlık müdürlüğünce yapılan tebligattan itibaren yardımcı eczacıyı en geç 30 (otuz) gün içerisinde işe başlatır ve yardımcı eczacıyı işe başlattığını gösterir.
4- Mesul müdür aşağıda sayılan belgelerden en az birisinin ekte yer aldığı dilekçeyle il sağlık müdürlüğüne başvurur:
- SGK hizmet dökümü,
- Yardımcı eczacının işe girişinin yapıldığını gösterir SGK işe giriş bildirgesi,
- İŞKUR’dan alınan ve işe başlangıç tarihini gösterir resmi yazı,
- İŞKUR’ca yürütülen program kapsamında işe başladığını gösterir İŞKUR sözleşmesinin sureti,
- KOSGEB vb. kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen destekler kapsamında işe alımı yapılan yardımcı eczacının işe başladığı tarihi belirten resmi yazı.
5- Eczane mesul müdürü, kendi inisiyatifi ile işe başlatacağı yardımcı eczacının il sağlık müdürlüğüne eksiksiz başvuru yapmasını sağlar. İl sağlık müdürlüğünce yardımcı eczacıya; mesul müdüre teslim edilmek üzere “belgelerin eksiksiz olduğuna ilişkin” resmi yazı verilir ve il sağlık müdürlüğünce gerekli inceleme ve değerlendirmeler ivedilikle başlatılır.
6- İl sağlık müdürlüğünce başvurunun uygun bulunması durumunda gerekli tebligatlar yapılır ve bölge eczacı odasına bilgi verilir.
7- İl sağlık müdürlüğünce yapılan tebligat tarihinden itibaren 30 (otuz) günlük süre içerisinde yardımcı eczacıyı çalıştırmaktan imtina eden mesul müdür yazılı olarak uyarılır ve yardımcı eczacıyı işe başlatması için 30 (otuz) gün süre verilir. Bu sürenin sonunda yardımcı eczacının işe başlatılmaması durumunda eczane ruhsatnamesi 30 (otuz) gün süreyle askıya alınır.
8- Yardımcı eczacıların çalışma sürelerini gösterir kayıtlar il sağlık müdürlükleri tarafından elektronik ortamda tutulur. Aynı eczane için birden fazla yardımcı eczacı müracaatında eczane sahibi tarafından tercih hakkı kullanılabilir.
Yardımcı Eczacılık Bitirme Başvurusu:
Uygulama Adımları:
1- Yardımcı eczacılığını tamamlamış eczacı, yardımcı eczacılığını tamamladığına dair resmi yazının düzenlenmesi için aşağıdaki belgeler ile ilgili il sağlık müdürlüğüne dilekçeyle başvurur.
- Serbest eczaneler ve özel hastane eczanelerinde çalıştığı süreyi gösterir müdürlük kayıtları,
- Kamuya ait hastane eczaneleri ile askerlik hizmetini yaptığı hastane eczanelerinde çalıştığı süreyi gösterir ilgili kurumdan alacağı belge,
- Çalıştığı bu süreleri gösterir SGK hizmet dökümü belgesi
2- Yardımcı eczacılık süresinin tamamlandığına dair resmi yazı, ilgili il sağlık müdürlüğünce düzenlenerek verilir.
Serbest Eczaneye İkinci Eczacı Atanması:
Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 16ncı maddesinin birinci fıkrasına göre ciro kriterine uygun eczaneler ikinci eczacı çalıştırmakla yükümlüdür. Belgesinin düzenlenmesi bakımından ikinci eczacının ilgili il sağlık müdürlüğüne müracaatı ile süreç başlar.
Uygulama Adımları:
1- İkinci eczacı, ikinci eczacılık belgesi düzenlenmesi adına ilgili İl Sağlık Müdürlüğüne aşağıdaki belgelerle birlikte başvurur:
- İkinci eczacı belgesi düzenlenirken il sağlık müdürlükleri tarafından ikinci eczacıya ait T.C. kimlik numarası beyanı,
- Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş eczacılık diplomasının il sağlık müdürlüğünce onaylı sureti,
- Eczacılık yapmaya mâni mahkûmiyetin bulunmadığına dair yazılı beyanı,
- Mesleki faaliyetleri içerir özgeçmiş, mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu ile mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu,
- 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Eczacının meslekten men cezası bulunup bulunmadığı bilgisinin yer aldığı eczacı odası kayıt belgesi,
- Eczane sahip ve mesul müdürünün ikinci eczacı tayin dilekçesi,
- İkinci eczacının görev ve sorumlulukları kabul ettiğine dair dilekçe,
- ikinci eczacı daha önce başka bir işte çalışmışsa o işten ayrıldığını kanıtlayan belge.
2- Belgelerin uygunluğu kontrol edilerek İkinci Eczacı Belgesi ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenir ve ikinci eczacıya ait bilgiler EUP sistemi üzerinden kaydedilir.
Serbest Eczaneye Mesul Müdür Tayini:
Eczacının vefatı, hacir altına alınması, mesleğinin icrası nedeniyle sürekli olarak malul olması, hastalık ve sair mazeretlerle eczanesinden on beş günden fazla süre ayrılmak zorunda kalması, askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınması, yüksek lisans veya doktora eğitimi alması, milletvekili, belediye başkanlığı, Türk Eczacıları Birliği Başkanlık Divanı üyeliği görevlerini üstlenmesi hallerinde eczaneye mesul müdür tayini zorunludur.
Uygulama Adımları:
1- Yukarıda sayılan hallerin gereği olarak eczanesine mesul müdür atamak isteyen eczacı, dilekçe ve aşağıda sayılan belgelerle birlikte ilgili il sağlık müdürlüğüne başvurur.
- Eczacının meslekten men cezasının bulunup bulunmadığı bilgisinin yer aldığı eczacı odası kayıt belgesi, (eczane bulunduğu ilin eczacı odası olmalı )
- Eczanenin sertifikası,
- İl sağlık müdürlüğü onaylı diploma aslı ve fotokopisi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi, 6- Vesikalık fotoğraf 3 adet ( son 1 ay içinde çekilmiş olmalıdır.),
- Özgeçmiş (Mesleki faaliyetleri içeren, imzalı),
- Göz raporu (mesleğini yapmayı engelleyecek şekilde iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu) (Sağlık Raporları Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge doğrultusunda durum bildirir raporu veremeye yetkili kamu hastanelerinde düzenlenen raporlar kabul edilmektedir.)
- Sağlık raporu (Durum Bildirir Tek Hekim Sağlık Raporu)
- Adli sicil kaydı ve Eczacılık yapmaya mâni mahkûmiyetin bulunmadığına dair yazılı beyanı (Adli sicil kaydı ve arşiv kaydı yoktur ibaresi yer almalıdır.) (e-devlet kapısı uygulamasından da alınabilir) (son 1 ay içinde alınmış olmalı) Adli sicil ve arşiv kaydı mevcut ise İlgili Mahkeme kararlarının fotokopileri
- Nüfus kayıt örneği (e-devlet kapısı uygulamasından da alınabilir) (son 1 ay içinde alınmış olmalı),
- İkametgâh belgesi (e-devlet kapısı uygulamasından da alınabilir.) (son 1 ay içinde alınmış olmalı),
- İmza sirküleri
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği (Eczacı, diplomasında yer alan soyisimden farklı bir soyisim taşıyor ise soyisim değişikliği ile ilgili belge)
- Eczacı daha önce başka bir yerde çalışmış ise ayrılış belgesi (ayrılış tarihi ve belgeyi imzalayan kişinin isim ve unvanı belirtilmelidir) Başka bir ilde Eczane açmış/mesul müdürlük/ikinci eczacılık vs yapmış ise ilgili İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan yazının da dosyaya eklenmesi gerekmektedir.
- SGK hizmet dökümü (Şu an herhangi bir yerde çalışmadığını gösterecek belge) (e-devlet kapısı uygulamasından da alınabilir. Barkodlu belge olmalıdır.).
Eczacının ve Personelin Görev Yerinden Geçici Süreli Ayrılması:
Eczacının, hastalık ve sair mazeretlerle 24 saatten fazla eczaneden ayrılması gerekir ise, 15 güne kadar ayrılış sürelerinde eczaneye, eczanesi bulunmayan bir eczacı nezaret edebilir. Eczanede ikinci veya yardımcı eczacı var ise eczaneye bu eczacılar nezaret eder.
Eczacı durumu İl / İlçe Sağlık Müdürlüklerine dilekçe ile bildirir. Dilekçe ekinde nezaret edecek eczacının sağlık müdürlüğü onaylı diploma aslı ve fotokopisi ve T.C kimlik numarasını gösterir nüfus fotokopisi de istenmektedir.
Yardımcı eczacılara verilen her türlü izin, mazereti de belirtilerek, personel kayıt defterine kaydedilir. Bir iş günü ve üzerindeki izinler, eczane sahibi veya mesul müdürü tarafından 24 saat içerisinde il sağlık müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.
1- 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun
2- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik
3- Yardımcı Eczacı Yerleştirmesi Ve Çalıştırılmasına Dair Usûl Ve Esaslar
1-6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun
Madde 5 – (Değişik: 17/5/2012-6308/2 md.)
Serbest eczaneler, eczacılık yapma hakkını haiz bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde yönetmelikte belirlenen belgelerle il sağlık müdürlüğünce düzenlenmiş ve valilikçe onaylanmış bir ruhsatname ile açılır. Ruhsatname konusunda meydana gelecek sorunların çözüm yeri Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumudur.
Eczane açmak, devretmek veya başka bir yere nakletmek isteyen eczacılar, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne dilekçe ile başvurur. Eczane açmak isteyenlerin belgelerinin tam olması hâlinde ruhsatname düzenlenir. Düzenlenen ruhsatnameler Sağlık Bakanlığına, Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumuna ve Türk Eczacıları Birliğine bildirilir. Eczaneler için belediyeden ayrıca bir iş yeri ruhsatı alınması ve belediyeye harç ödenmesi gerekmez. (Ek cümle: 2/1/2014-6514/35 md.) Eczaneler için ayrıca başka herhangi bir kurum veya kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmaz.
Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilir. Ancak bu şekilde açılan eczanelerin başka yerlere naklinde nüfus kriteri işletilir. Eczanelerin aynı ilçe içerisindeki nakillerinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz.
Doğal afet ve mücbir sebep nedeniyle nüfus azalması hâlinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz. Bu hâlin tespit ve ilanı Sağlık Bakanlığınca yapılır.
Eczane açılmasına ilişkin kriterler belirlenirken ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre sınıflandırma yapılır. Bu sınıflandırmaya göre ilçelere ilçe katsayısı verilir. Eczacılara, o ilçede mesleki faaliyetlerini sürdürdükleri yıl sayısı ile ilçe katsayısının çarpımı kadar hizmet puanı verilir. Eczacı birden fazla ilçede çalışmış ise hizmet puanları topl anır.
Hizmet puanı hesaplanırken ilçe katsayısı, doktora yapmış olanlar için dörtte bir oranında artırılarak uygulanır. Eczacılara, meslekte geçirilen toplam yıl sayısı ile eczacının hizmet puanı toplamı sonucu tespit edilen yerleştirme puanı verilir. (1)
Nüfus kriterlerine göre eczane açılabilecek yerler, her yıl en az iki kez olmak üzere Sağlık Bakanlığınca ilan edilir.
İlan edilen yerlere müracaat eden adaylardan yerleştirme puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkı kazanır. Yerleştirme puanının eşit olması hâlinde kura çekilir.
Eczanesini devretmiş bir eczacı yeni bir eczane açmak istediğinde yerleştirme puanı yarı oranında düşürülür.
Serbest eczanelerde, reçete sayısı ve/veya ciro gibi kriterlere göre belirlenen sayıda ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur.
Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmak zorundadır. Hastane eczanelerinde veya ikinci eczacı olarak serbest eczanelerde en az bir yıl süre ile çalışanlar, yardımcı eczacı olarak çalışma şartını yerine getirmiş sayılır. Yardımcı eczacıların, il sağlık müdürlüğü ve/veya bölge eczacı odalarının denetimlerinde üç kez eczanede görevi başında mazeretsiz olarak bulunmadığının tespiti hâlinde çalışma süresi kabul edilmez.
Yardımcı eczacılara asgari ücretin bir buçuk katından, ikinci eczacılara da asgari ücretin üç katından aşağı olmamak üzere taraflarca belirlenecek ücret ödenir. Yardımcı eczacı ve ikinci eczacı çalıştırılması ile ilgili usul ve esaslar Türk Eczacıları Birliğinin görüşü alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenir.
Madde 8 – Vefat eden veya hacredilen veya meslek ve sanatının icrasından mütevellit devamlı malüliyete duçar olan bir eczane sahibinin karısı veya kocası veya çocukları varsa eczanenin bunlar hesabına bir mesul müdürün idaresi altında işletilmesine Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince ruhsat verilir. Bu suretle verilecek ruhsatnamelerden Harçlar Kanunununa göre harç alınır.
Madde 9 – A) Bir eczanenin mesul müdür tarafından mahcur namına idare edilmesi hacredilen eczacı hakkındaki hükmün ref'ine veya kendisinin vefatına;
B) Sanatın icrasından mütevellit malüliyet dolayısıyle bir eczanenin mesul müdür tarafından idaresi malül eczacının ölümüne; Kadar devam eder.
Ölen bir eczacının karısı veya kocası veya çocukları namına mesul müdür tarafından idaresi (5) seneyi geçemez.
Şu kadar ki; ölen eczacının çocuğu bu müddetin hitamında reşit değilse reşit oluncaya ve eczacı mektebine veya fakültesine girdiği takdirde bu tahsili bitirinceye kadar devam eder.
Madde 10 – Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir.
Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
Madde 11 – Bir eczaneyi devir veya satın alan kimse eczane açmak için bu kanunda yazılı şartları haiz olduğu takdirde, namına ruhsatname verilir.
Bu satışlar Hükümet tabibinin huzuriyle ve noterlikçe yapılır.
Madde 12 – Devredilen veya satılan bir eczanede bulunan uyuşturucu maddelerin satış ve devir muamelesinin mahallin en yüksek sağlık amirine bildirilmesi ve istenilen malümatın verilmesi mecburidir.
Madde 13 – Bir eczacı eczanesini kapatmak veya nakletmek veya eczanesinin unvanını değiştirmek isterse bir ay evvel mahallin en yüksek sağlık amirine haber vermeye mecburdur.
Madde 35 – (Değişik: 17/5/2012-6308/7 md.)
Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacılar, görevi başında bilfiil bulunmak mecburiyetindedir.
Hastalık ve sair mazeretlerle eczanesinden yirmi dört saatten fazla süreyle ayrılmak zorunda kalan eczacı veya mesul müdür keyfiyeti il sağlık müdürlüğüne bir yazı ile bildirir. Ayrılış müddeti on beş güne kadar devam edecekse eczaneye varsa ikinci eczacı, yoksa il sağlık müdürlüğüne bildirilmek koşulu ile eczanesi bulunmayan bir eczacı, yoksa mahallin serbest tabibi muvafakatleri alınarak nezaret eder. Ayrılış müddeti on beş günü aştığı takdirde eczaneye mesul müdür tayini zorunludur. Aksi takdirde eczane kapatılır. Şu kadar ki, birden fazla sayıda eczane bulunan yerlerde eczacının talebi ile iki yılı geçmemek üzere eczane kapalı tutulabilir.
Geçici Madde 3 - (Ek: 17/5/2012-6308/9 md.) Bu maddenin yürürlüğe girdiği takvim yılında eczacılık yapma hakkını haiz eczacılar ile eczacılık fakültelerinde okumakta olan ve okumaya hak kazanmış bulunanlar hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere nüfusa göre eczane açılmasına ve nakline dair sınırlamalara ve yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğuna ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu kimseler, sahip ve mesul müdürlüğünü yaptıkları eczaneleri bir sefere mahsus olmak üzere devredebilirler. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte serbest eczanesi bulunan eczacılar, bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini bulunduğu ilçe dışına nakledebilir ve devredebilir.
2- Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik
Eczane açılmasına ilişkin kriterler
MADDE 8 – (1) Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir.
(2) Eczanelerin aynı ilçe içerisindeki nakillerinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz.
(3) Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilir. Ancak bu şekilde açılan eczanenin başka yerlere naklinde nüfus kriteri işletilir.
(4) Eczane açılmasına ilişkin kriterler belirlenirken, Kalkınma Bakanlığından alınan verilere göre belirlenen ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre sınıflandırma yapılır. Bu sınıflandırmaya göre ilçelere ilçe katsayısı verilir. Eczacıların, o ilçede mesleki faaliyetlerini sürdürdükleri yıl sayısı ile ilçe katsayısının çarpımı suretiyle hizmet puanı hesaplanır. Eczacı birden fazla ilçede çalışmış ise hizmet puanları toplanır. Hizmet puanı hesaplanırken ilçe katsayısı, doktora yapmış olanlar için dörtte bir oranında artırılarak uygulanır. Eczacılara, meslekte geçirilen toplam yıl sayısı ile eczacının hizmet puanı toplamı sonucu tespit edilen yerleştirme puanı verilir.
(5) Eczanesini devretmiş bir eczacı, yeni eczane açmak istediğinde yerleştirme puanı yarı oranında düşürülür.
(6) Kurum tarafından her yıl eczane açılması uygun olan ilçeler ve açılabilecek eczane sayıları Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı nüfus bilgileri esas alınmak suretiyle belirlenir ve yılda en az iki kez Kurumun resmî internet sitesinde ilân edilir.
(7) Doğal afet ve mücbir sebeplerle nüfus azalması hâlinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmaz. Bu hâlin tespit ve ilânı Bakanlıkça yapılır.
İlk Başvuru ve Yerleştirme
MADDE 9 – (1) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmibeş tercih yapılabilir. Başvuru evrakının eksik olması hâlinde başvuru talepleri işleme alınmaz. Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanlar hakkında kanunî işlem yapılır.
(2) İlk başvuru için aşağıdaki belgeler gereklidir; a) T.C. kimlik numarası, b) Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş eczacılık diplomasının il sağlık müdürlüğünce onaylı sureti, c) Eczacılık yapmaya mâni mahkûmiyetin bulunmadığına dair yazılı beyanı, ç) Mesleki faaliyetleri içerir özgeçmiş, d) Hizmet puanının hesaplanmasına esas hizmet yerlerini ve sürelerini gösteren Türk Eczacıları Birliğinden veya Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış belge, e) Serbest eczane açabilmek için yardımcı eczacılık yapmak zorunda olanların en az bir yıl yardımcı eczacılık yaptığına dair Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan belge, f) Mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu ile mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu.
(3) Kurum tarafından başvuruların bitiminden itibaren en geç on iş günü içinde yerleştirme puanları hesaplandıktan sonra eczacının yerleştirme puanı ve tercih sıralaması göz önüne alınarak yerleştirme işlemi yapılır. Başvuru yapan eczacılardan yerleştirme puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkı kazanır. İlan edilen yerler için başvuru yapan eczacıların yerleştirme puanlarının eşit olması hâlinde Kurum tarafından, Türk Eczacıları Birliği temsilcisinin de katılımı ile kura çekilir ve kura sonucuna göre yerleştirme yapılır. Kura sonucuna yedi gün içerisinde itiraz edilebilir. Yapılan itiraz Kuruma iletilir ve Kurumun verdiği karara göre işlem yapılır. Yerleştirme listesi il sağlık müdürlüğüne bildirilir. Kurumun resmî internet sitesinde de ilân edilir.
(4) Boş kalan yerler için Kurum tarafından otuz gün içinde ikinci yerleştirme yapılır.
Eczane Açılması İçin Gerekli Belgeler
MADDE 10 – (1) Yerleştirme neticesine göre eczane açabilecek eczacılar, ilân tarihinden itibaren en geç altmış gün içerisinde, ilk başvuruda elektronik olarak girilen belgelerin asılları ile aşağıdaki belgelerle ilgili il veya ilçe sağlık müdürlüğüne başvuruda bulunur. a) Eczacı odası kayıt belgesi, b) Eczane olarak kullanılacak yerin mimar veya mühendis tarafından hazırlanmış krokisi ile eczacılık ile ilgili kanunlara uygunluğu hususunda bölge eczacı odasının hazırlayacağı rapora istinaden il sağlık müdürlüğünce tasdik edilmiş rapor, c) Yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesinin onaylı sureti.
(2) Mücbir sebep olmaksızın süresinde başvuruda bulunmayan veya eksik evrak teslim eden eczacı, yerleştirmeden doğan eczane açma hakkını kaybeder ve bir sonraki Kurum ilânında yerleştirme başvurusunda bulunamaz.
(3) Başvurunun il sağlık müdürlüğü tarafından bölge eczacı odasına bildirilmesinden sonra açılması düşünülen eczane ve eczacı ile ilgili olarak bölge eczacı odası tarafından 11 inci madde hükümlerine göre muvazaa değerlendirmesi yapılır.
(4) Kanunun geçici 3 üncü maddesi gereğince herhangi bir kritere tâbi olmaksızın eczane açma, nakletme ve devretme hakkını hâiz eczacılar ile eczane devir alacak olan eczacıların, bu haklarını kullanırken Kurum tarafından eczane açılabilecek yerlerin ilânını beklemesi gerekmez. Bu eczacılar, Kurum tarafından yapılan ilânlardan etkilenmeden eczanenin açılması için gerekli belgeleri, eczanenin açılacağı yerin il veya ilçe sağlık müdürlüğüne teslim ederler. Eczacının Kanunun geçici 3 üncü maddesi gereğince eczane açma, nakletme ve devretme hakkının olup olmadığı Kuruma ait sistemden doğrulanır.
Muvazaa değerlendirmesi
MADDE 11 – (1) Eczacının başvurusunun il sağlık müdürlüğünce ilgilieczacı odasına tebliğinden itibaren on beş iş günü içerisinde bölge eczacı odası yetkililerince hazırlanan muvazaa değerlendirme raporu, somut bilgi ve belgelerle birlikte il sağlık müdürlüğüne verilir. İl sağlık müdürlüğü yetkililerince muvazaa konusunda oda raporunun verildiği veya belirtilen sürenin dolduğu tarihten itibaren (Değişik ibare:RG-28/3/2016-29667) onbeş iş günü içerisinde karar verilir. Bölge eczacı odasının verdiği rapor ile il sağlık müdürlüğünün görüşlerinin birbiri ile örtüşmediği durumlarda muvazaa konusu, il sağlık müdürünün başkanlığında, il sağlık müdürlüğü ve eczacı odası tarafından görevlendirilen yetkililerden oluşan Muvazaa Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu Komisyonda muvazaa konusunda mutabakata varılamaması durumunda, dosya belgeleriyle birlikte ivedilikle Kuruma gönderilir. Türk Eczacıları Birliğinin uygun göreceği temsilcilerin de yer alacağı bir komisyon tarafından değerlendirme yapılır. Kurumca verilecek nihai karar ilsağlık müdürlüğüne bildirilir. Komisyonların teşekkülü ile çalışma usûl ve esasları Kurum tarafından belirlenir.
(2) (Ek:RG-23/8/2014-29097) Faaliyette olan eczanelerle ilgili muvazaa şüphesi bulunması halinde de muvazaa değerlendirmesi Yönetmelik hükümleri ve Kurumca belirlenecek usûl ve esaslar doğrultusunda yapılır.
Mesul müdür atanması
MADDE 15 –(1) Hastalık veya sair mazeretlerle eczacının, eczanesinden ayrılış müddeti on beş günü aştığı takdirde eczaneye mesul müdür tayini gerekir. Aksi takdirde eczane kapatılır.
(2) Eczane sahip ve mesul müdürü iken askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlar askerlik hizmeti süresince; yüksek lisans veya doktora eğitimi alacaklar bu eğitim süresince; milletvekili, belediye başkanı, Türk Eczacıları Birliği Başkanlık Divanı üyeleri bu görevleri devam ettiği müddetçe eczaneye bir mesul müdür atar.
(3) Yüksek lisans ve doktora eğitimini çalışma saatleri dışında yaptığına dair belgeleri il sağlık müdürlüğüne ibraz edenler bakımından mesul müdür atanması gerekmez. Bu hükmün yürürlüğe girdiği tarihte yüksek lisans ve doktora eğitimine hak kazanmış bulunanlar bakımından mesul müdür atanması zorunlu değildir.
İkinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar
MADDE 16 –(1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Serbest eczanelerde, yıllık seksen bin reçete sayısının veya yıllık üç milyon Türk Lirası tutarında cironun aşılması halinde ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur. Bu reçete sayısı veya ciroya eklenen yıllık her seksen bin reçete veya yıllık her üç milyon Türk Lirası ciro için ilave bir ikinci eczacı çalıştırılması gerekir. Reçete sayısı veya ciro verileri doğrultusunda çalıştırılması zorunlu ikinci eczacı sayısı en fazla üçtür. Reçete sayısı için bir önceki yıla ait Kurum verileri; ciro için Kuruma bildirilen KDV hariç hasılat esas alınır. Reçete sayısı ve ciro bilgilerinin her ikisinin de ikinci eczacı çalıştırılması için uygun olması halinde, daha fazla sayıda ikinci eczacı çalıştırılmasına imkân sağlayan veri esas alınır. Reçete sayısı ve ciro verilerindeki yıllık değişim oranı doğrultusunda bu değerler Kurum tarafından Türk Eczacıları Birliğinin de görüşü alınarak güncellenir ve ilân edilir. Serbest eczanelere ait ciro bilgileri eczane mesul müdürü eczacı tarafından İlaç Takip Sistemi üzerinden her yıl Nisan ayında beyan edilir. Ciro bilgilerini beyan etmeyen eczacıların İlaç Takip Sistemine erişimi, cironun beyan edildiği tarihe kadar geçici olarak engellenir.
(2) Eczacı, ikinci eczacıyı veya eczacıları otuz gün içerisinde işe başlatır ve il sağlık müdürlüğüne bildirir. İkinci eczacı çalıştırma konusunda kriterleri tutan ancak bundan imtina eden eczacı, il sağlık müdürlüğü tarafından uyarılır ve eczacıya otuz gün süre verilir. Uyarıya rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen eczacının eczane ruhsatı otuz gün süre ile askıya alınır. Şayet eczacı bu süre sonunda da yükümlülüğünü yerine getirmez ise ruhsat süresiz askıya alınır.
(3) Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmak zorundadır. Hastane eczanelerinde veya ikinci eczacı olarak serbest eczanelerde en az bir yıl süre ile çalışanlar, yardımcı eczacı olarak çalışma şartını yerine getirmiş sayılır. Yardımcı eczacıların, il sağlık müdürlüğü veya eczacı odası tarafından yapılan denetimlerde üç kez eczanede görevi başında mazeretsiz olarak bulunmadığının tespiti hâlinde çalışılan süre dikkate alınmaz.
(4) Yardımcı eczacı çalıştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar aşağıda belirtilmiştir:
a) Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacı çalışabileceği eczaneyi kendisinin belirlemesi hâlinde öncelik tanınır.
b) Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacı çalışacağı eczaneyi kendisinin bulamaması hâlinde bölge eczacı odasına başvurur. Eczacı odası müracaat sırasını dikkate almak suretiyle (c) bendindeki bilgiler ışığında gerekli değerlendirmelerde bulunarak yerleştirmeyi yapar ve il sağlık müdürlüğüne bildirir.
c) Her yılın nisan ayında Türk Eczacıları Birliği tarafından eczanelerin, yıllık satış hasılat durumları ile yıllık karşılanan reçete adetlerine göre dağılımları Kuruma ve ilgili eczacı odasına bildirilir. Kurumca belirlenen limitin üzerinde olan eczaneler, kendilerine başvurulması hâlinde yardımcı eczacı çalıştırmak zorundadır. Aynı eczane için birden fazla yardımcı eczacı müracaatında eczane sahibi tarafından tercih hakkı kullanılır.
ç) Eczacı, yardımcı eczacıyı otuz gün içerisinde işe başlatır ve il sağlık müdürlüğüne bildirir.
d) Yardımcı eczacı çalıştırma konusunda kriterleri tutan ancak bundan imtina eden eczacı, il sağlık müdürlüğü tarafından uyarılır ve eczacıya otuz gün süre verilir.
e) Uyarıya rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen eczacının eczane ruhsatı otuz gün süre ile askıya alınır.
(5) Yardımcı eczacılara asgari ücretin bir buçuk katından, ikinci eczacılara da asgari ücretin üç katından aşağı olmamak üzere taraflarca belirlenecek ücret ödenir.
Eczanenin Devri
MADDE 18 – (1) Bir eczanenin başka bir eczacıya devri işlemleri, il sağlık müdürlüğünce görevlendirilen bir yetkili ile eczacı odası yetkilisi huzurunda tanzim olunacak bir tutanak ile yapılır.
Eczanenin Nakli
MADDE 19 – (1) Eczanenin naklinde, açılmaya ilişkin usûl ve esaslar uygulanır. Mevcut eczane yeni eczane için ruhsat düzenleninceye kadar eczane vasfını korur. Aynı il içindeki nakillerde yeni ruhsatname düzenlenmez ve harç ödenmez.
Tadilat ve İnceleme
MADDE 23 – (1) Eczanede mevcut krokide değişiklik oluşturacak nitelikteki tadilatlar eczacı odasının da görüşü alınarak il sağlık müdürlüğü onayıyla yapılır.
(2) Tadilat otuz günü geçemez ve il sağlık müdürlüğünce eczane hizmetinin sunumu açısından gerekli görülmesi hâlinde bu sürede ruhsat askıya alınır.
Eczanenin Kapatılması
MADDE 48 – (1) Eczacı kendi isteği ile eczanesini kapatmak istediğinde dilekçe ve ruhsatnamesi ile il sağlık müdürlüğüne başvuruda bulunur. İl sağlık müdürlüğü tarafından, ilaçlara yapılan işlemler ve eczanede ilaç bulunmadığı tespit edildikten ve eczane levhaları indirtilerek eczane vasfını yitirdiği tutanak altına alındıktan sonra ruhsatname iptal edilir.
Eczanenin Kapalı Tutulması
MADDE 49 – (1) Birden fazla eczanesi bulunan yerlerde eczacının hastalık ve sair mazeretlere istinaden talebi ile iki yılı geçmemek üzere eczane kapalı tutulabilir. Bunun için eczane ruhsatnamesi geçici olarak il sağlık müdürlüğüne teslim edilir. Varsa eczanede bulunan ilaçlar saklama şartlarına uygun bir şekilde muhafaza edilir. Eczacının faaliyetine iki yıllık geçici kapatma süresi sona ermeden önce tekrar devam edeceğini beyan etmesi durumunda eczane olacak yerin kontrolünden sonra ruhsatnamesi iade edilir veya herhangi bir değişiklik hâlinde yeniden düzenlenir. Bu durumdaki eczaneler için bulunduğu ilçe değişmemek kaydıyla bu Yönetmelikteki nüfus kriteri uygulanmaz.
(2) Kanunun 8 inci maddesinde sayılan hâllerde, il sağlık müdürlüğünce eczaneye bir mesul müdür atanıncaya kadar eczane geçici olarak kapalı tutulur.
3- Yardımcı Eczacı Yerleştirmesi Ve Çalıştırılmasına Dair Usûl Ve Esaslar
Madde 7. Yardımcı Eczacı Çalıştırılmasına İlişkin Usûl Ve Esaslar
7.1. Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacının çalışabileceği eczaneyi kendisinin belirlemesi hâlinde;
7.1.1. Yardımcı eczacılık yapmak isteyen eczacı, ekinde mesul müdür eczacının onayını içerir dilekçe ile ilgili bölge eczacı odasına müracaat eder.
7.1.2. Yardımcı eczacılığını yapmak isteyen eczacıyla ilgili bölge eczacı odası tarafından; il sağlık müdürlüğünce gerçekleştirilecek işlemlerde kullanılmak üzere çalışacağı eczaneye dair (eczane adı, eczane adresi, eczane sahip ve mesul müdürünün adı soyadı) bilgileri içerir belge, oda kayıt belgesi, sanat icrasından men cezası olmadığına dair belge ve mesul müdür eczacının onayını içerir dilekçenin oda onaylı sureti en geç 5 (beş) iş günü içerisinde eczacıya verilir.
7.1.3. İlgili bölge eczacı odasınca yerleştirilmesi uygun bulunan eczacı, bölge eczacı odası tarafından verilen belgelerle birlikte aşağıda yer alan belgeleri de il sağlık müdürlüğüne ibraz eder.
7.1.3.1. T.C. Kimlik Numarası beyanı,
7.1.3.2. Diplomanın/mezuniyet belgesinin il sağlık müdürlüğünce onaylı sureti,
7.1.3.3. Eczacılık yapmasına mâni mahkumiyetinin bulunmadığına dair yazılı beyanı,
7.1.3.4. Mesleki faaliyetlerini içerir özgeçmiş,
7.1.3.5. Mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu ile mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu,
7.1.3.6. İki (2) adet vesikalık fotoğraf,
7.1.3.7. Yardımcı eczacı daha önce başka bir işte çalışmışsa o işten ayrıldığını kanıtlayan belge.
7.1.3.8. Yardımcı eczacının işe giriş durumunu gösterir aşağıda sayılan belgelerden en az biri; 7.1.3.8.1.SGK hizmet dökümü,
7.1.3.8.2.Yardımcı eczacının işe girişinin yapıldığını gösterir SGK işe giriş bildirgesi, 7.1.3.8.3.İŞKUR’dan alınan ve işe başlangıç tarihini gösterir resmi yazı,
7.1.3.8.4.İŞKUR’ca yürütülen program kapsamında işe başladığını gösterir İŞKUR sözleşmesinin sureti, 7.1.3.8.5.KOSGEB vb. kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen destekler kapsamında işe alımı yapılan yardımcı eczacının işe başladığı tarihi belirten resmi yazı.
7.1.4. İlgili il sağlık müdürlüğü tarafından başvurusu uygun bulunan yardımcı eczacıya ve yardımcı eczacı çalıştıracak eczanenin mesul müdürüne yardımcı eczacının yardımcı eczacılığının başladığına dair tebligat 5 (beş) iş günü içerisinde yapılır ve eş zamanlı olarak ilgili bölge eczacı odasına bilgi verilir. İl sağlık müdürlüğünce yardımcı eczacılık başlangıç tarihi olarak müdürlüğe 7.1.2 ve 7.1.3 üncü maddelerde sayılan belgelerin eksiksiz olarak ibraz edildiği tarih esas alınır. Yardımcı eczacıların çalışma sürelerini gösterir kayıtlar il sağlık müdürlükleri tarafından elektronik ortamda tutulur. Aynı eczane için birden fazla yardımcı eczacı müracaatında eczane sahibi tarafından tercih hakkı kullanılabilir.
7.2. Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacının çalışacağı eczaneyi kendisinin bulamaması halinde;
7.2.1. Yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacı ilan edilen başvuru süresinde herhangi bir bölge eczacı odasına diploma veya geçici mezuniyet belgesi ile başvurur. Bölge eczacı odaları başvuru sahibi yardımcı eczacıları, Türk Eczacıları Birliği tarafından yardımcı eczacı başvuru ve yerleştirme işlemlerinin yürütülebilmesi için Eczacı Bilgi Sistemine kayıt eder. Bölge Eczacı Odası Eczacı Bilgi Sisteminden alınan kullanıcı adı ve şifresini başvuru sahibine verir. Başvuru sahibi belirlenen başvuru süresi içinde Eczacı Bilgi Sistemi üzerinden, çalışmak istediği ilçelere ait tercih sıralamasını belirtir. En fazla yirmi beş ilçeye ait tercih yapılabilir. Ayrıca “tercihlerime yerleşememem durumunda sistem tarafından yapılacak yerleştirmeyi kabul ediyorum” seçeneğinin seçilmesine imkan tanınır.
7.2.2. Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenen başvuru süresi içerisinde başvuru sahibi Eczacı Bilgi Sistemine tercihlerini içeren başvuruyu yapar. Başvurunun sisteme kaydedildiği tarihte; sistem tarafından, yerleştirme işlemi için kullanılacak olan müracaat sırasına esas teşkil eden bilgiler başvuru sahibine verilir. Eczacı Bilgi Sistemi Kurumca belirlenen limitin üzerinde olan eczanelere, müracaat sırasını dikkate alarak başvuru sahiplerinin birinci tercihlerindeki ilçelere göre bölge eczacı odası bazında yerleştirmeyi yapar. Birinci tercihlere göre yapılan yerleştirme işlemi sırasında ilgili bölge eczacı odası sorumluluk alanında olan tercih edilen ilçede yerleştirme işlemi yapılabilecek eczane kalmaması durumunda o ilçeye yerleştirme yapılamaz. Bu durumdaki başvuru sahipleri ikinci tercih ettiği ilçedeki boş eczane kontenjanlarına müracaat sırası dikkate alınarak yerleştirilir. Bu yerleştirme sırasında da ilgili bölge eczacı odası sorumluluk alanında olan tercih edilen ilçede yerleştirme işlemi yapılabilecek eczane kalmaması durumunda sonraki tercihlerine göre yerleştirme işlemi aynı usûlle tekrarlanır. Tercih edilen yerlere yerleştirme yapılamaması durumunda eczacının talebi doğrultusunda boş kontenjanlara yerleştirmesi sistem tarafından yapılır.
7.2.3. Yerleştirme sonucu Eczacı Bilgi Sistemi aracılığıyla ilan edilir ve ilgili bölge eczacı odalarına bildirilir. Eczacı odalarınca; yardımcı eczacıya, ilgili il sağlık müdürlüğüne ve yardımcı eczacı çalıştıracak eczacıya yerleştirme sonucu bildirilir.
7.2.4. İlgili bölge eczacı odası tarafından yardımcı eczacılığını yapmak isteyen eczacıya; il sağlık müdürlüğünce gerçekleştirilecek işlemlerde kullanılmak üzere çalışacağı eczaneye dair (eczane adı, eczane adresi, eczane sahip ve mesul müdürünün adı soyadı) bilgileri içerir belge, oda kayıt belgesi, sanat icrasından men cezası olmadığına dair belge en geç 5 (beş) iş günü içerisinde verilir.
7.2.5. İlgili bölge eczacı odasınca yerleştirilmesi uygun bulunan yardımcı eczacı, bölge eczacı odası tarafından verilen belgelerle birlikte aşağıda yer alan belgeleri de il sağlık müdürlüğüne ibraz eder.
7.2.5.1.T.C. Kimlik Numarasını beyanı
7.2.5.2.Diplomanın/mezuniyet belgesinin il sağlık müdürlüğünce onaylı sureti,
7.2.5.3.Eczacılık yapmasına mâni mahkumiyetinin bulunmadığına dair yazılı beyanı,
7.2.5.4.Mesleki faaliyetlerini içerir özgeçmiş,
7.2.5.5.Mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu ile mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu,
7.2.5.6.İki (2) adet vesikalık fotoğraf,
7.2.5.7.Yardımcı eczacı daha önce başka bir işte çalışmışsa o işten ayrıldığını kanıtlayan belge.
7.2.6. İlgili il sağlık müdürlüğü tarafından başvurusu uygun bulunan yardımcı eczacıya ve yardımcı eczacı çalıştıracak eczane mesul müdürüne gerekli tebligatlar yapılır. Yardımcı eczacıların çalışma sürelerini gösterir kayıtları il sağlık müdürlükleri tarafından elektronik ortamda tutulur.
7.2.7. Mesul müdür, il sağlık müdürlüğünce yapılan tebligattan itibaren yardımcı eczacıyı en geç 30 (otuz) gün içerisinde işe başlatır ve yardımcı eczacıyı işe başlattığını gösterir aşağıda sayılan belgelerden en az birisinin ekte yer aldığı dilekçeyle il sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce yardımcı eczacılık başlangıç tarihi olarak müdürlüğe aşağıda sayılan belgelerden en az birisinin ibraz edildiği tarih esas alınır.
7.2.7.1.SGK hizmet dökümü,
7.2.7.2.Yardımcı eczacının işe girişinin yapıldığını gösterir SGK işe giriş bildirgesi,
7.2.7.3.İŞKUR’dan alınan ve işe başlangıç tarihini gösterir resmi yazı,
7.2.7.4.İŞKUR’ca yürütülen program kapsamında işe başladığını gösterir İŞKUR sözleşmesinin sureti, 7.2.7.5.KOSGEB vb. kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen destekler kapsamında işe alımı yapılan yardımcı eczacının işe başladığı tarihi belirten resmi yazı.
7.2.8. İl sağlık müdürlüğünce yapılan tebligat tarihinden itibaren 30 (otuz) günlük süre içerisinde yardımcı eczacıyı çalıştırmaktan imtina eden mesul müdür yazılı olarak uyarılır ve yardımcı eczacıyı işe başlatması için 30 (otuz) gün süre verilir. Bu sürenin sonunda yardımcı eczacının işe başlatılmaması durumunda eczane ruhsatnamesi 30 (otuz) gün süreyle askıya alınır.
7.2.9. Yerleştirmesi yapıldığı halde mevzuatta belirtilen süre içerisinde işe başlatılmayan yardımcı eczacılara ve işe başlatmayan eczacılara ilişkin bilgiler il sağlık müdürlüğü tarafından bölge eczacı odasına ve Türk Eczacıları Birliğine bildirilir. Yönetmelik uyarınca belirlenen otuz günlük uyarı süresince yardımcı eczacının işe başlatılmaması halinde eczanenin ruhsatı askıya alınır. Otuz günlük uyarı süresinin hitamında yardımcı eczacının yerleştirmesi, varsa boş kontenjana göre Eczacı Bilgi Sistemi aracılığıyla yapılır. Boş kontenjan olmaması veya yardımcı eczacının çalışacağı eczane bulamaması durumunda sonraki yerleştirme dönemi beklenir.
7.2.10. Eczane mesul müdürü, kendi inisiyatifi ile işe başlatacağı yardımcı eczacının il sağlık müdürlüğüne eksiksiz başvuru yapmasını sağlar. İl sağlık müdürlüğünce yardımcı eczacıya; mesul müdüre teslim edilmek üzere “belgelerin eksiksiz olduğuna ilişkin” resmi yazı verilir ve il sağlık müdürlüğünce gerekli inceleme ve değerlendirmeler ivedilikle başlatılır. Mesul müdür eczacı tarafından söz konusu resmi yazı gerekli kayıtların yapılması maksadıyla bölge eczacı odasına teslim edilir. Bölge eczacı odası tarafından teslim alınan resmi yazıya istinaden EBS üzerinden mesul müdüre ait eczaneye gerekli kayıtlar yapılır. Eczane mesul müdürü, Türk Eczacıları Birliğince ilan edilen son bildirim tarihinden önce bölge eczacı odasına bildirim 6 yapmaması durumunda Eczacı Bilgi Sistemi aracılığıyla eczanesine yerleştirilen yardımcı eczacıyı çalıştırmak zorundadır. İl sağlık müdürlüğünce başvurunun uygun bulunması durumunda gerekli tebligatlar yapılır ve bölge eczacı odasına bilgi verilir. Başvurunun uygun bulunmaması durumunda eczanenin yerleştirmeye dahil edilmesi amacıyla bölge eczacı odasına resmi yazı yazılır.
7.2.11. Yerleştirildiği eczanede yardımcı eczacılık yapmak istemeyen eczacılar, yerleştirme sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde bu durumu ilgili bölge eczacı odasına bildirir. Ayrıca bu durum yardımcı eczacı yerleştirilen eczanenin sahip ve mesul müdürü tarafından da ilgili bölge eczacı odasına bildirilir. Böyle bir durumda yardımcı eczacı çalışacağı eczaneyi kendisi belirleyebilir veya sonraki başvuru dönemlerinde yeniden başvuru yapabilir.
7.2.12. Yardımcı eczacının yerleştirildiği eczanenin herhangi bir sebepten dolayı kapanması durumunda; yardımcı eczacının yerleştirmesi, yerleştirme öncesi yardımcı eczacı tarafından yapılan tercih sırası göz önünde bulundurularak boş kontenjana Eczacı Bilgi Sistemi aracılığıyla yapılır. Boş kontenjan olmaması veya yardımcı eczacının çalışacağı eczaneyi bulamaması durumunda sonraki yerleştirme dönemi beklenir.
7.2.13. Yardımcı eczacı olarak çalışmaya başladıktan sonra tarafların karşılıklı olarak anlaşarak veya taraflardan birinin iradesi ile iş akdinin sonlanması halinde yardımcı eczacı kendisi bir eczane bulup bölge eczacı odasına bildirmek koşulu ile yardımcı eczacılığa devam edebileceği gibi bakiye süreyi tamamlayabilmek için bir sonraki başvuru dönemini bekleyebilir. Haksız yapılan fesihlerden dolayı doğacak hukuki sorumluluk tarafların kendisine aittir.
7.2.14. Yardımcı eczacı yerleştirmesi için başvuru dönemleri ve yerleştirme takvimi yılda en az üç defa olmak üzere Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenir. Kurum tarafından onaylanan tarihler Türk Eczacıları Birliği tarafından ilan edilir.