Çalışmaktan Kaçınma Hakkı


NASIL YAPILIR?


Çalışmaktan Kaçınma Hakkı Nasıl Uygulanır?

İş sağlığı ve güvenliği konusundaki haklardan en önemlilerinden biri çalışmaktan kaçınma hakkıdır.

İşyerindeki, iş ortamındaki, çalışana sağlık açısından zarar verecek bir güvenlik eksikliği dolayısıyla çalışan iş sağlığı ve güvenliği kuruluna, kurul yoksa, işverene başvurabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunun veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir.

Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan haklarından herhangi bir kayıp söz konusu olmamaktadır. Zira, burada haklı bir kaçınma söz konusudur.

 


Örnek çalışmaktan kaçınma hakkı dilekçesi için tıklayınız.


Devamını Gör
İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Çalışmaktan kaçınma hakkı

MADDE 13  (1) Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.

(2) Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.

(3) Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda birinci fıkradaki usule uymak zorunda olmaksızın işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz.

(4) İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda, tabi oldukları kanun hükümlerine göre iş sözleşmelerini feshedebilir. Toplu sözleşme veya toplu iş sözleşmesi ile çalışan kamu personeli, bu maddeye göre çalışmadığı dönemde fiilen çalışmış sayılır.

(5) Bu Kanunun 25 inci maddesine göre işyerinde işin durdurulması hâlinde, bu madde hükümleri uygulanmaz.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Çalışanın İş Sağlığı ve Güvencesi Sağlanıncaya Kadar Çalışmaktan Kaçınma Dilekçesi

E-STORE

Çalışanın İş Sağlığı ve Güvencesi Sağlanıncaya Kadar Çalışmaktan Kaçınma Dilekçesi FORMUNU İNDİR

E-STORE