Sağlık İşlemleri Prosedürü (Vizite)
Personelin Sağlık Problemleri İşlemleri (Vizite) Nasıl Yapılır?
Her türlü personelin sağlık problemi dolayısıyla muayene ve tedavi hakkını kullanmak istemesiyle prosedür başlar. Çalışan sağlık hakkını bazen doğrudan hastaneye gitmek suretiyle bazen de (işyeri hekimi varsa) işyeri hekiminin sevki şeklinde kullandığından, genel olarak o gün işyeri hekimi işyerinde ise sevk veya işyeri hekimine muayene olmak şeklinde kullanmaktadır.
Bu nedenle işyerinde uygulanacak bir sağlık talimatı veya yönergesine ihtiyaç vardır. Bu belge doğal olarak işyeri hekimi olan yerlerde işyeri hekimince hazırlanan bir belgedir. Ancak işyeri hekimi yok ise örnek sağlık talimatı/yönergesini kullanabilir veya örnekten yararlanarak kendi sağlık talimatınızı ya da yönergenizi oluşturabilirsiniz.
İşçinin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 67nci maddesine uygun olarak; genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte sağlık hakkından yararlanabiliyor olması gerekir. Aksi takdirde tedavi giderleri işçiye ait olacaktır. İşçinin size başvurması ve bilgi talep etmesi halinde kendisine doğru bilgiyi vermeniz uygun olacaktır.
Bu prosedürün işverenliğinizi ilgilendiren kısmı belge düzeni ve çalışma düzeni ile ilgili olup, prosedür bu konuları ihtiva etmektedir.
Prosedür adımları
1. İşçiden veya (varsa) işyeri doktorundan konuyla ilgili konuyla ilgili bilgi veya yazılı belge elde edilir. Bu yerine göre işçinin sağlık hakkını kullandığına dair telefon veya mesaj bilgisi, yerine göre işyeri doktorunun muayene veya sevk bilgisidir. Muayene sonucu ve yapılan işlemlere ilişkin bilgiler sağlık bilgileri ve kişisel bilgiler olsa da iş sağlığı ve güvenliği bakımından kişisel veri sınırının işyerine karşı kullanılmaması gerektiği düşüncesindeyiz , bu nedenle gerekli her türlü yazılı bilgi işçiden veya (varsa) işyeri doktorundan talep edilir.
2. İşçinin sağlık yardımı talep hakkı olup olmaması konunun işçi açısından maddi boyutu ile ilgili olsa da, bu tür muayene ve tedavi bilgilerinin de çalışandan veya işyeri doktorundan talep edilmesi gerekir.
3. İşçi sağlık hakkını kullandığı gün veya ertesi gün işe dönmemiş, konuyla ilgili bilgi vermemiş, sağlık izni sunmamış ise Devamsızlık Prosedürü ve Savunma Prosedürü işletilir.
4. İşçi veya işyeri doktorundan elde edilen sağlık belgeleri (muayene+sağlık izni+reçete gibi) özlük dosyasına alınır. Sağlık izni var ise izin dönüşü işaretlenir ve dönmediği takdirde savunma+işe davet işlemleri uygulanır. ( Ref.Savunma Prosedürü)
Mevzuat
Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları
MADDE 67- (Değişik: 17/4/2008-5754/42 md.)
18 yaşını doldurmamış olan kişiler, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler, trafik kazası halleri, acil haller, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, madde bağımlılığı tedavisine yönelik sağlık hizmetleri, 63 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri gereğince sağlanan sağlık hizmetleri, 75 inci maddede sayılan afet ve savaş ile grev ve lokavt hali hariç olmak üzere sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabilmek için; (1)(2)
a) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) ve (f) bentleri ile aynı maddenin onikinci, onüçüncü ve ondördüncü fıkraları hariç genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması, (3)
b) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (g) bendine tabi olan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yukarıdaki bentte sayılan şartla birlikte, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilerek tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması, (4)
c) 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (b) ve (d) bentlerine tabi olan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yukarıdaki bentlerde sayılan şartla birlikte, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması,
d) (Ek: 13/2/2011-6111/36 md.) 60 ıncı maddenin yedinci fıkrasına göre genel sağlık sigortalısı sayılanlar, (c) bendinde sayılan şartlarla birlikte, bir öğretim dönemine ilişkin genel sağlık sigortası primlerinin tamamını öğrenim gördükleri üniversitenin öğrenim dönemi başından itibaren bir ay içinde ödemeleri,
şarttır.
Ancak, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamından çıkanların genel sağlık sigortalısı olduğu tarihten itibaren otuz gün içinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendindeki prim ödeme gün sayısı aranmaz. Ayrıca 60 ıncı madde kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanların;
a) Herhangi bir sebeple silâh altına alınan sigortalının askerlikte geçen hizmet süresi,
b) Hükümlülükle sonuçlanmayan tutuklulukta geçen süre,
c) İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortalarından geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalının iş göremediği süre,
d) Sigortalının greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde geçen süre,
sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası primi ödeme gün sayısı hesabında dikkate alınmaz.
Ayrıca genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabilmeleri için sağlık hizmet sunucularına başvurduklarında acil haller hariç olmak üzere (acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra); biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulamasının yapılması ve/veya nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya Kurum tarafından verilen resimli sağlık kartı belgelerinden birinin gösterilmesi zorunludur.(1)
60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle (…)(2) bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar. (Ek cümle: 10/1/2013-6385/7 md.; Değişik cümle: 29/1/2016-6663/27 md.) Ayrıca, lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek ve bakmakla yükümlü olunan kişi ya da 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde sayılanlar hariç genel sağlık sigortalısı olmamak şartıyla mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle, prim borçlarına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olunan veya hak sahibi kişi sayılmak suretiyle sağlık hizmetinden faydalandırılır. (Ek cümle: 2/1/2017-KHK-681/79 md.) 60 ıncı maddenin onikinci fıkrası kapsamındaki genel sağlık sigortalılığı sona erenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. (2)(3)
(Ek fıkra: 13/2/2011-6111/36 md.) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların 4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı ve 74 üncü maddeleri ile diğer iş kanunlarında ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir takvim yılı içerisinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel sağlık sigortalılıkları devam eder.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.