Eğitim Personeli / Yönetici İşe Giriş İşlemleri
Eğitim Personeli / Yönetici İşe Giriş İşlemleri Nelerdir?
İlk işe giriş işlemlerinde önemli olan evrakları eksiksiz alıp, işlemleri sırasıyla gerçekleştirmektedir.
Sıralama bazı konular bakımından özellikle önem taşımaktadır. Bu nedenle verilen sıralama, hatalı ve yaptırım doğuran veya iş ilişkisinin doğru bir adımla başlamasına engel olan bir usul izlenebilmesi adına özenli olarak oluşturulmuştur.
Konuyla ilgili risklerinizi okumanız faydalı olacaktır. Bakınız Özlük Dosyası Riskler.
Bir kurumun öğretime başladığı tarihten itibaren mevcut ders saati sayısının, kuruluş sırasında üçte birinin, kuruluşundan üç yıl sonra da en az üçte ikisinin asıl görevi bu kurumlarda olan öğretmen, uzman öğretici veya usta öğreticiler tarafından okutulması zorunludur.
Kurumların müdürleri, kurucu/kurucu temsilcisi tarafından; diğer yönetici ve öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticileri ise müdürlerince seçilir ve çalışma izinleri valiliğin iznine sunulur. Valiliğin izni alınmadan müdür ile diğer yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler işe başlatılamaz.
Gerekli şartları taşıyan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler için valilikçe çalışma izni düzenlenir. Çalışma izninin iptali yine valilikçe yapılır.
Eğitim Personeli / Yönetici İşe Giriş İşlemleri Nasıl Yürütülür?
Bu prosedür belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışacak tam zamanlı eğitim personelinin/yöneticinin işe alınmasında uygulanır. Prosedür iş başvurusu sonrası ve işe kabul aşamasından sonraki işlemleri göstermekte ve kurum işlemlerini yürüten ilgili personeli işlemi doğru tamamlamak konusunda yönlendirmektedir.
Prosedür Adımları:
1. Eğitim personeli için istenilen aşağıdaki belgeleri bir örneği özlük dosyasında saklanmak üzere eğitim kurumunda kalacak şekilde diğer nüshası ise çalışma izni alınacak kuruma gönderilmek üzere 2 nüsha olarak düzenleyiniz ve imza alınması gereken evraka eksiksiz olarak adayın imzalarını alınız.
1.1. Çalışma izni düzenlenecek eğitim personelinden;
a) İş sözleşmesi (3 nüsha),
b) 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suçlardan mahkûm edilmemiş olunduğuna dair yazılı beyan,
c) İlk defa görev alacaklar hariç hizmet sınıfında daha önce yapılan görevleri gösterir hizmet belgesi,
ç) Daha önce resmî veya özel öğretim kurumlarında eğitim personeli olarak çalışmış olanlardan en son görev yerinden ayrılışını gösterir belge,
d) Diploma veya diploma yerine geçen belgenin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği, yurt dışından alınmış diplomaların ise Yükseköğretim Kurulundan alınmış denklik belgesinin aslı veya onaylı örneği,
e) Öğretmen olarak görevlendirileceklerden, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programı başarı belgesinin aslı veya kurumca onaylı sureti,
1.2. Ancak, daha önce aynı ilde başka bir özel öğretim kurumunda aynı alanda çalışmış olanlardan 1.1. maddesi altında belirtilen belgelerden (c), (d) ve (e) bentlerinde sayılan belgeler; üniversitelerin ilgili lisans programlarından mezun olup resmî veya vakıf üniversitelerinde en az iki yıl eğitim personeli olarak çalışmış olduğunu belgelendirenlerden ise pedagojik formasyon belgesi alınması zorunluluğu bulunmamaktadır.
2. Personelin İş Talep/Başvuru Formunu kendisinin doldurmasını sağlayarak mutlaka imzalatınız.
3. İşe Giriş Özlük Dosyası Kontrol listesi ndeki yer alan evrakı personelden isteyiniz ve işe başlamadan evvel tüm evrakın tamamlanması gerektiğini hatırlatınız.
( 4.,5.,6.,7.,8.,9.,10.,11. ve 12. adımlarda yer alan işyeri belgeleri Çalışma izni alındıktan sonra da imzalatılarak özlük dosyasına konulabilir.)
4. İşyerince düzenlenmiş işyeri yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
5. İşyerince düzenlenmiş disiplin yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
6. İşyerince düzenlenmiş iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
7. İşyerince düzenlenmiş bilgi güvenliği yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
8. İşyerince düzenlenmiş izin yönetmeliği nı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
9. İşyerince düzenlenmiş ücretin temlik edilmeyeceğine dair taahhütname yi personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
10. İşyerince düzenlenmiş harcırah yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
11. İşyeri aracı zimmetlenen ve/veya şirket aracı kullanıcısı ise işyeri araç kullanım talimatı nı personele imzalatınız.
12. Yürürlükte bulunan diğer yönetmelikler ve personelin görevi ile ilgili görev tanımını personele imzalatınız. İmzalatmak istediğiniz diğer yönetmelikler ve oluşturacağınız görev tanımı için örneklerden yararlanınız.
15. İş Sözleşmesinin imzalanması ve yukarıda adımların tamamlanması ile ref. Çalışma İzninin Alınması prosedürünü tamamlayınız. Nitelik ve şartları uygun bulunanlara müracaattan itibaren 10 gün içinde çalışma izni valilikçe düzenlenecektir. Valilikten çalışma izni alınmadan personel işe başlatılamaz.
16. Çalışma izninin alınmasını müteakiben çalışma izni verilen tarihe göre SGK işe giriş bildirgesi düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirim yapınız.
17. Personelin işe başlatma sonrası gerekli bilgilendirmeleri ve işyeri oryantasyon eğitimi için ilgili bölüm sorumlularına bilgi veriniz ve eğitimlerin tamamlanmasını sağlayınız, oryantasyon eğitimi aldığını belirten belgeler i doldurup ve imzalatınız.
18. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesini sağlayınız ve eğitim evrakı nı imzalatınız.
19. İşe girişte aldığınız, imzalattığınız, personele verdiğiniz her türlü evrakın imzalı asıllarını özlük dosyasına mutlaka takınız. Özlük dosyasının bir örneğini kurumun bağlı olduğu Milli Eğitim Müdürlüğüne iletilmesini sağlayınız.
Mevzuat
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği
Kurumlarda görevlendirileceklerden istenilecek belgeler
MADDE 39 – (Değişik:RG-20/6/2017- 30102)
(1) Çalışma izni düzenlenecek eğitim personelinden aşağıdaki bilgi ve belgeler istenir:
a) İş sözleşmesi.
b) 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suçlardan mahkûm edilmemiş olunduğuna dair yazılı beyan.
c) İlk defa görev alacaklar hariç hizmet sınıfında daha önce yapılan görevleri gösterir hizmet belgesi.
ç) Daha önce resmî veya özel öğretim kurumlarında eğitim personeli olarak çalışmış olanlardan en son görev yerinden ayrılışını gösterir belge.
d) Diploma veya diploma yerine geçen belgenin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği, yurt dışından alınmış diplomaların ise Yükseköğretim Kurulundan alınmış denklik belgesinin aslı veya onaylı örneği.
e) Öğretmen olarak görevlendirileceklerden, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programı başarı belgesinin aslı veya kurumca onaylı sureti.
(2) Daha önce aynı ilde başka bir özel öğretim kurumunda aynı alanda çalışmış olanlardan birinci fıkranın (c), (d) ve (e) bentlerinde sayılan belgeler; üniversitelerin ilgili lisans programlarından mezun olup resmî veya vakıf üniversitelerinde en az iki yıl eğitim personeli olarak çalışmış olduğunu belgelendirenlerden ise pedagojik formasyon belgesi istenmez.
(3) Kurumda görevlendirilecek diğer personelden aşağıdaki bilgi ve belgeler istenir:
a) 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suçlardan mahkûm edilmemiş olunduğuna dair yazılı beyan.
b) En az ilkokul mezunu olunduğunu gösterir belgenin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği.
Özlük dosyası
MADDE 45 – (1) Kurumlarda görevli eğitim personelinin özlük dosyası, millî eğitim müdürlüklerince tutulur. Görevinden ayrılarak başka bir kurumda görev alan eğitim personelinin özlük dosyası, önceki görev yaptığı millî eğitim müdürlüğünden bir ay içerisinde istenir.