İş Sözleşmesinin İmzalanmadığı Hallerde İş Şartlarının Bildirilmesi


NEDİR?


İş Sözleşmesinin İmzalanmadığı Hallerde İş Şartlarının Bildirilmesi Nedir?

İş sözleşmesinin süresi bir yıldan fazla olan iş ilişkilerinde  yazılı olarak yapılması gerekir. Aksi halde Kanun gereğince idari para cezası uygulanmaktadır. 

Ayrıca kanun gereğince, çağrı üzerine çalışma ilişkisi, uzaktan çalışma usulüyle çalışma ilişkisi  ve takım sözleşmesi  yazılı yapılır. 

Ne var ki zaman zaman iş sözleşmesi yapılmasının atlandığı işe girişin bildirilmesinden sonra farkedilmekte veya zaman zaman da sözleşmenin şartlarına bakmak gerektiğinde iş sözleşmesi olmadığı hatırlanabilmektedir. İşte o zaman da yürüyen bir ilişkide işçiye istemeyebileceği şartların da bulunduğu iş sözleşmesini imzalatmak güç hale gelmektedir. 

Bu hallere özgü olarak Yasa  koyucunun da hükme bağladığı iş şartlarının yazılı olarak bildirimi  iş sözleşmesine yakın bir fonksiyona sahip olabilmektedir. Bu bildirim hem yasal zorunluluğu yerine getirmekte, hem de çalışma ilişkisini taraflar açısından yazılı kurallara tabi hale getirme işlevini görmektedir. 


Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


İş Sözleşmesinin İmzalanmadığı Hallerde İş Şartlarının Bildirilmesi İşlemleri Nasıl Yapılır?

Personel ile iş sözleşmesinin imzalanmadığı hallerde süreç başlar.

Uygulama Adımları : 

1. Personelin işe başlama tarihinden itibaren 2 ay içinde Genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme  dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri içerecek şekilde yazılı belgeyi hazırlayınız. (Ref. Örnekler,İş Şartlarının Bildirimi)

2. İki suret düzenleme düzenlenecek belgede düzenleme tarihi ve işçiye verildiği tarih de belirtilerek taraflarca imzalandıktan sonra bir suretini personele veriniz, kalan sureti de işçi özlük dosyasında muhafaza ediniz.

3.Çalışan iş şartlarının bildirimini imzadan imtina eder ise İmzadan imtina prosedürünü uygulayınız.



İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 4857 sayılı İş Kanunu :

Tanım ve şekil

Madde 8 - İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir.

Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.

Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.

Çağrı üzerine çalışma ve uzaktan çalışma 

Madde 14 - Yazılı sözleşme ile  işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.

Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.

İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır.

(Ek fıkra: 6/5/2016-6715/2 md.) Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.

(Ek fıkra: 6/5/2016-6715/2 md.) Dördüncü fıkraya göre yapılacak iş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.

(Ek fıkra: 6/5/2016-6715/2 md.) Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. İşveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.

(Ek fıkra: 6/5/2016-6715/2 md.) Uzaktan çalışmanın usul ve esasları, işin niteliği dikkate alınarak hangi işlerde uzaktan çalışmanın yapılamayacağı, verilerin korunması ve paylaşılmasına ilişkin işletme kurallarının uygulanması ile diğer hususlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

Takım sözleşmesi ile oluşturulan iş sözleşmeleri

Madde 16- Birden çok işçinin meydana getirdiği bir takımı temsilen bu işçilerden birinin, takım kılavuzu sıfatıyla işverenle yaptığı sözleşmeye takım sözleşmesi denir.

Takım sözleşmesinin, oluşturulacak iş sözleşmeleri için hangi süre kararlaştırılmış olursa olsun, yazılı yapılması gerekir. Sözleşmede her işçinin kimliği ve alacağı ücret ayrı ayrı gösterilir.

Takım sözleşmesinde isimleri yazılı işçilerden her birinin işe başlamasıyla, o işçi ile işveren arasında takım sözleşmesinde belirlenen şartlarla bir iş sözleşmesi yapılmış sayılır. Ancak, takım sözleşmesi hakkında Borçlar Kanununun 110 uncu maddesi hükmü de uygulanır.

İşe başlamasıyla iş sözleşmesi kurulan işçilere ücretlerini işveren veya işveren vekili her birine ayrı ayrı ödemek zorundadır. Takım kılavuzu için, takıma dahil işçilerin ücretlerinden işe aracılık veya benzeri bir nedenle kesinti yapılamaz.

Genel hükümlere aykırılık

Madde 99 – (Değişik: 6/5/2016-6715/4 md.)

Bu Kanunun;

a) 5 inci maddesinde öngörülen ilke ve yükümlülüklere aykırı davranan işveren veya işveren vekiline bu durumdaki her işçi için yüz elli Türk lirası,

b) 7 nci maddesinde öngörülen ilke ve yükümlülüklere aykırı olarak geçici işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline bu durumdaki her işçi için iki yüz elli Türk lirası,

c) 8 inci maddesinin son fıkrasındaki belgeyi işçiye vermeyen, 14 üncü maddesi hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekiline bu durumdaki her işçi için yüz elli Türk lirası,

d) 28 inci maddesine aykırı olarak çalışma belgesi düzenleme yükümlülüğüne aykırı davranan veya bu belgeye gerçeğe aykırı bilgi yazan işveren veya işveren vekiline bu durumdaki her işçi için yüz elli Türk lirası,

idari para cezası verilir.

7 nci maddenin ikinci fıkrasının (f) bendine aykırı olarak davranan işveren veya işveren vekiline ise birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen para cezası dört katı artırılarak uygulanır.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

İş Şartlarının Bildirilmesi Yazısını Tebliğ Almaktan İmtina Etme Tespit Tutanağı

E-STORE

İş Şartlarının Bildirilmesi Yazısını Tebliğ Almaktan İmtina Etme Tespit Tutanağı FORMUNU İNDİR

E-STORE

İş Sözleşmesinin İmzalanmaması Halinde İşçiye Verilecek İş Şartları Bildirimi

E-STORE

İş Sözleşmesinin İmzalanmaması Halinde İşçiye Verilecek İş Şartları Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE