Özel Öğretim Kurumu İle Birlikte İş Sözleşmesinin Devri İşlemleri ve Prosedürü


NEDİR?


Özel Öğretim Kurumu İle Birlikte İş Sözleşmesinin Devri İşlemleri Nedir?

Özel Öğretim Kurumlarının devrine ilişkin usul ve esaslar, Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenmiştir. Yönetmelik hükümlerine göre Kurumun, kuruculuk koşullarını taşıyan başka bir gerçek veya tüzel kişiliğe devredilebilmesi için;

a) Yeni kurucu gerçek kişi ise kurucuya, tüzel kişi ise kurucu temsilcisine ait Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan belgeler,

b) Eğitim personeli ile diğer personelin görevlendirme teklifleri ve yenilenen iş sözleşmeleri,

c) Kurumun borç ve alacaklarının vadesi gelmemiş olanlar da dâhil olmak üzere, kurumu devralan veya devredilen gerçek kişi veya tüzel kişilik tarafından üstlenildiğini gösterir noterlikçe düzenlenen devir senedi,

ç) Kurum binası kurucuya ait ise tapu senedinin millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği; kurum binası kiralık ise tapu senedi örneği ile başvuru tarihi itibariyle okullarda öğretim süresi kadar, diğer kurumlarda da en az bir yıllık kira sözleşmesinin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği,

d) Bir arada bulunan kurumlardan herhangi birinin devrinde, her kurumun Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlarda belirtilen bölümlerin tamamının bulunduğunu, ikiden fazla bir arada bulunan kurumların devrinde ise devri yapılmayan kurumların bir arada faaliyette bulunma şartlarını taşıdığını gösterir yerleşim planı

e) Milletlerarası okulların devirlerinde devir alacak kişi ya da tüzel kişilerle ilgili olarak Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen Bakanlar Kurulu Kararı, tamamlanarak valiliğe müracaat edilir.

Kurumun devir işlemleri, yukarıda belirtilen belgelerin uygun görülmesi hâlinde herhangi bir inceleme raporu düzenlenmeden kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merciin izni ile on beş iş günü içinde yapılır.

Ancak valilikçe yapılan incelemede kurumun müracaat tarihinden önce yapılan inceleme/soruşturma/denetimleri sonucunda kuruma, Kanun kapsamında idari para cezası verilmesi hâlinde idari para cezasının ödenmesinden sonra; hakkında 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun veyahut Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı adlî veyahut idarî soruşturma bulunması halinde bu soruşturma/soruşturmalar sonuçlandıktan sonra devir işlemi gerçekleştirilir. Sürekli kapatılma teklifi getirilen kurumlar devredilemez.


İş Sözleşmesinin Devreden İşveren Tarafından Feshi

Uygulamada bu tür işlemlere son derece sık rastlanmaktadır. Özel Öğretim Kurumunun başka bir işverene devrinde yeni bir sözleşme gerekli olduğu için eski sözleşmenin feshinde bir sakınca olmadığı söylenebilir. Ne var ki, sözleşmenin feshi mevzuat gereği olsa da, İş Kanunun işyerinin devrine ilişkin hükümlerin bu konuda uygulanmayacağının düşünülmesi işçi aleyhine yorum olacağından ve  mevzuatta özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim personelinin böyle bir hak kaybına neden olacak herhangi bir açık düzenleme olmaması karşısında, bu feshin şekli bir fesih olacağı, özde iş ilişkisinin devam edeceği, ancak yeni işverenin  kendi işyeri özelliklerine uygun sözleşmeyi zaten yapmak zorunda olduğu sonucuna varılabilir. Bu nedenle bu uygulamada eski sözleşmenin şeklen feshinde herhangi bir sakınca olmadığı, ancak hem yeni hem eski işverence işyeri devri sonuçlarının gündemde olduğunu unutmamak gerekecektir.

Bir de eğitim kurumunda hiç öğrenci olmamasına rağmen sadece eğitmen veya eğitmen yönetici olması durumu vardır ki bu durumda sözleşmelerin eski/devreden işveren tarafından feshi önem taşımaktadır. Zira, devralan işveren hiç öğrenci kaydedememiş ve bu konuda yeteneği zaten sorgulanabilecek bir kadroyu devralmak istemeyecektir. Bu takdirde devreden işverenin işletme gereklilikleri ile (okulda öğrenci olmaması ya da yeterli sayıda öğrenci olmaması) sözleşmeleri feshetmesi ve devralan kurumun bu kişiler dışında yeni alacağı kadro ile sözleşmeler yapmasında fayda vardır. Ancak belirli süreli sözleşmenin süresi bitiminden evvel feshi söz konusu olacağından tazminatlı fesihler gündeme gelecektir. Dolayısıyla öğrencisi olmayan ya da çok az öğrenci olan bununla birlikte eğitim kadrosu tam bir öğretim kurumunu devralmak riskli olup, devir sözleşmesinde iş akitlerinin feshine dair anlaşmanın mutlaka yer almasında fayda vardır.  

 

İş Sözleşmesinin Devirden Sonra Devralan İşveren Tarafından Feshi

Uygulamada bu tür işlemlere de son derece sık rastlanmaktadır. Yeni bir sözleşme gerekli olduğu için eski sözleşmenin feshinde bir sakınca olmadığını belirtmiştik. Ne var ki, yeni işveren işyerini devir alıp, devraldıktan sonra sözleşmeyi fesheder ise bu durumda yeni işveren hukuki sorun yaşayabilecektir. Devir sözleşmelerinde personelin devralındığı ve iş akitlerinin yeni işveren ile yeniden yapılacağı öngörülmüş ise artık yeni işveren bu fesihleri tazminat ödemek kaydıyla yapabilecektir. Zira, belirli süreli akitle çalışan eğitim personeli ve yönetici eğitim personelinin durumu öğretim yılı boyunca korunmakta olup, özel hallerde fesih mümkündür. İşyerinin devrini müteakip yeni işverence fesihte devralan işverenin ek bir fesih hakkı olmadığı gibi, salt devir ve işletmesel neden veya devralınan personelin yetersizliği haklı bir fesih nedeni değildir. 

 

İş Sözleşmesinin Yeni İşveren Tarafından Yeniden Yapılma ve Onaya Sunulma Zorunluluğu

Yönetmelik  gereğince devralan Kuruma geçecek eğitim personeli be yöneticilerin sözleşmelerinin yeniden Valilikçe onay işleminin gerçekleştirilmesi zorunludur. Ancak bu sözleşmeler eski sözleşmedeki şartlara birebir uymayabilir. Bu durum İş Kanunu anlamında esaslı bir değişiklik sayılmaması gerekir. Zira yeni bir sözleşme vardır ve mevzuatta bunun için bir zorlayıcı sebeb bulunmaktadır. Bu nedenle kabul etmeyen eğitim personeli veya yönetici bu sözleşmeyi imzalamak zorunda değildir. Bu hal devreden ve devralan tarafından devir sözleşmelerinde öngörülmeli ve bunun sonuçlarından kimin sorumlu olacağı, şartları varsa doğacak kıdemi kimin üstleneceği taraflarca kararlaştırılmış olmalıdır. 


Devire ilişkin sözleşme hazırlanırken şu hususlara dikkat edilir:

Normal koşullarda, İş sözleşmesinin devri sözleşmesinin geçerli olması için devir sırasında çalışanın yazılı onayının alınması gerekli değildir, her ne kadar işyeri değişmemekte, yapılan iş değişmemekte ise de Valiliğe yeni sözleşme imzalanarak sunulması gerekeceğinden, tavsiyemiz yeni sözleşmeyi ve işyeri kurallarını imzalamayan eğitim personelinin iş akdinin ise işletme gereklilikleri sebebiyle ve fakat haklı gerekçeler ile feshedilmesi yönündedir. Zira eski kurum alışkanlıkları yeni kurum tarafından sürdürülmek zorunda değildir, eski kurum alışkanlıkları devralan kurum içindeki düzende ciddi uyumsuzluklar yaratabilir. Yeni sözleşmeyi kabul etmeme veya haklı sebep sayılamayacak başka gerekçeyle yerine yeni eğitim personeli alınacak şekilde yapılan fesihlerde ciddi sorun yaşanabileceğini, bunların tazminata yol açabileceğini unutmamak gerekir.

Esasen, İş Kanunu’nun aksine, devreden işveren ile çalışan arasındaki iş sözleşmesinin uygulaması sona ermekte, iş sözleşmesi ile ilgili tüm hak ve yükümlülükler yeni yapılacak sözleşme ile devralan işverene geçmektedir. Bu nedenle eğer ayrı bir devir sözleşmesi yapılmakta ise sözleşmeye, çalışanın devreden işverenini ibra ettiğine dair madde konulmasına fayda vardır. Bu durumda İş Kanunundaki genel işyerinin devrindeki şartlardan ari bir devre  kavuşmak mümkün olabilecektir.

Çalışan işyeri ve iş sözleşmesinin devralana devrinden sonra Valilikçe yeni onaylanacak iş sözleşmesi ve çalışma izni ile devralana bağlı olarak çalışacaktır.

İş sözleşmesinin devri, İş Kanunu anlamında bir fesih işlemi olmasa da işyeri veya işveren değiştiği için sadece Sosyal Güvenlik Kurumuna çıkışın verilmesi nedeni ile giriş-çıkış bildiriminin yapılması gerekir.

O nedenle sözleşme içeriğine dönecek olur isek, devralan işveren ile devreden işveren bu kanuni sonuçları bilerek aralarındaki rücu ilişkisi ile ilgili şartları dikkatlice oluştururlar. Eski işverenin sorumluluğu belli bir süre ile işçilik, kendinde geçen süre kadar da kıdem bakımından yasada düzenlendiğine göre, rücu ilişkisinin konusu da en başta bu konular olmalıdır. Ayrıca, eski işverende geçen sürelere ilişkin SGK prim sorumluluğu, meslek hastalığı sorumluluğu iki yıl olan kanuni süreden daha fazla bir süre rücu sorumlulukları bu sözleşmelerde düzenlenebilir.



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Özel Öğretim Kurumu İle Birlikte İş Sözleşmesinin Devri İşlemleri Nasıl Yapılır? 

Başlangıç notu; Her ne kadar eğitim öğretim personeli ve müdürler bakımından yeni iş sözleşmesi yapılması ve onaylanması şart olsa da bu şart şekli bir yükümlülük olup, sırf devir nedeniyle İş Kanunu anlamında gerçek bir fesih söz konusu olmamaktadır.  Yani, yeni işveren ile yeni bir iş sözleşmesi imzalanarak Milli eğitim tarafından onaya tabi tutulmuş olması, burada İş Kanunu m.6 anlamında bir "işyeri devri" olduğunu ortadan kaldırmamaktadır. Başka bir söyleyiş ile, İş Kanunu anlamında işyeri devrine bağlı iş sözleşmesi devri işlemleri burada uygulama alanı bulmaya devam etmektedir.  

Özel Öğretim Kurumları, işyeri devrinde çalışanların iş akitlerinin işyeri ile birlikte devralan işverence devralınması  kuralını bakımından istisnai bir durum teşkil etmediğinden devir sonrasında birlikte çalışmayı arzu etmediğiniz personel var ise bu iş akitlerinin devralan yeni işveren tarafından ancak belirli sürenin sonuna kadar personelin hak edeceği ücret tutarındaki bir tazminatı ödemek suretiyle tasfiye edilebileceğini öncelikle hatırlayınız.

Eğitim Personelinin İş sözleşmesinin/ilişkisinin Özel Öğretim Kurumu ile birlikte devredileceği kararının alınması ile prosedür başlar.

Uygulama Adımları: 

1. Çalışandan devre ilişkin yazılı muvafakat alınız. 

1.1. (Eğer eski işveren iş sözleşmesini devir sebebiyle feshetmiş/feshedecek yani  devir yeni işverene iş sözleşmesi feshedilmek suretiyle yapılacak ise) Bu durumda, devir tarihinde hukuken mevcut bir iş sözleşmesi  bulunmayacağından  devralana bir iş ilişkisinin geçmesi söz konusu olmayacaktır. Eğitim öğretim personeli ile devralan yeni kurucu arasında akdedilen yeni iş sözleşmesine dayalı bir iş ilişkisi söz konusu olacaktır. 

Bu ihtimalde,  eski işveren ile olan ve fesih ile sona ermiş iş sözleşmesinden doğan özlük hakları ve işçilik haklarının  ödenmesi gündeme gelebilir. Bu durumda  İşveren Rehberinde yer alan Ref. İş Akdi Sona Erdiğinde Arabulucu Katılımı İle Anlaşma Yapma prosedürü işletilerek devreden/eski işveren nezdindeki çalışma süresine ilişkin olarak işçilik hakları kesin olarak tasfiye edilebilir. 

1.2. (Eğer eski işveren iş sözleşmesini devir sebebiyle feshetmemiş/feshetmeyecek ve yeni işverene geçiş sözleşme fesholmadan gerçekleşecek ise) Eğitim Personeli devralan kurucu ile yeni iş sözleşmesini imzalamasıyla devri de kabul etmiş sayılır ve ayrıca yazılı bir izne veya bu konuda bir sözleşmeye ihtiyaç duyulmaz. Ancak yine de Özel Öğretim Kurumunun devri sırasında -mümkün ve ciddi bir iş yükü getirmemekte ise,- eğitim personelinin iş sözleşmesinin devrine ilişkin yazılı rızasının alınması veya bu konuda bir sözleşme yapılması tavsiye  olunur.

Yazılı rıza veya devre ilişkin sözleşme, iş sözleşmesinin devri sözleşmesine çalışanın imza atması ile mümkün olabileceği gibi, sözleşme imzalandıktan sonra çalışandan alınacak yazılı bir muvafakatname ile de mümkündür.

Kaldı ki bu metnin imzalanması esnasında eski işveren ile olan hak ve ilişkisini geçerli bir şekilde tasfiye etmeyi de düşünebilirsiniz. Bu durumda İşveren Rehberinde yer alan Ref. İşin Devamı Sırasında Arabulucu Katılımı ile Anlaşma Yapma prosedürünü işletebilirsiniz. 

İş sözleşmesinin devri sözleşmesi; devreden, devralan ve çalışan tarafından imzalanır ve birer nüshaları taraflara verilir, bir nüshası çalışanın özlük dosyasında saklanır. (Ref. İşyerinin Devri Sebebiyle İş Sözleşmesinin Devrine Dair Sözleşmeİş Sözleşmesinin Devrine Dair Muvafakatname)

2.Devralınan eğitim personeli ile mevcut sözleşme şartları ile anlaşılan yeni hususları içeren sözleşme ve ilgili personel için görevlendirme teklifi ile yenilenecek olan belirli süreli iş sözleşmesi kurumun personel işleri ile görevli birimince kurucu / kurucu temsilcisi adına hazırlanır. İş sözleşmesini devreden işveren adına kurucu/kurucu temsilcisi, devralacak işveren adına kurucu/kurucu temsilcisi ve eğitim personeli sözleşmeyi imza eder. Eğitim personeli ile yeni kurucu/kurucu temsilcisinin iş sözleşmesi yapması çalışma izninin yenilenmesi gerektiğinden zorunludur.  

Bu sözleşmede ilk sözleşmeden tamamen farklı koşullar belirlenmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bununla birlikte eğitim personeli ya da yöneticinin değişikliği kabul etme ve yeni sözleşmeyi imzalama zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle de özellikle eğitim yılının ortasında gerçekleşecek bir devir halinde mevcut çalışma koşullarının korunması yeni sözleşmenin personel tarafından kabul edilmesini mümkün kılacağından tercih edilmelidir. Diğer taraftan,  personelin söz konusu sözleşmeyi imzalamaktan kaçınması halinde devir sözleşmelerinde bu durumun öngörülerek doğabilecek kıdem tazminatı talebinden  yeni işveren ya da eski işverenin sorumluluğuna ilişkin bir hükme yer verilmesi tavsiye olunur. 

3. İş Sözleşmesi veya ilişkisi mevcut işyeri ile bir bütün olarak devrediliyorsa, işyerindeki mevcut araç, gereç, makine, tesisat, bina, teknoloji vb iş malzemelerinin de devralan işverene teslim edildiğine dair  devreden kurum ile devralan yeni işveren kurum arasındaki sözleşmeye dayanarak, aynı malzemenin  ilgili olanının çalışana yeniden zimmetlenmesi amacıyla ilgili tutanaklar da tutulur.

4. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği gereğince devrin onaylanması gerekir. Bu amaçla; 

a) Yeni kurucu gerçek kişi ise kurucuya, tüzel kişi ise kurucu temsilcisine ait Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan belgeler,

b) Eğitim personeli ile diğer personelin görevlendirme teklifleri ve yenilenen iş sözleşmeleri,

c) Kurumun borç ve alacaklarının vadesi gelmemiş olanlar da dâhil olmak üzere, kurumu devralan veya devredilen gerçek kişi veya tüzel kişilik tarafından üstlenildiğini gösterir noterlikçe düzenlenen devir senedi,

ç) Kurum binası kurucuya ait ise tapu senedinin millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği; kurum binası kiralık ise tapu senedi örneği ile başvuru tarihi itibariyle okullarda öğretim süresi kadar, diğer kurumlarda da en az bir yıllık kira sözleşmesinin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği,

d) Bir arada bulunan kurumlardan herhangi birinin devrinde, her kurumun Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlarda belirtilen bölümlerin tamamının bulunduğunu, ikiden fazla bir arada bulunan kurumların devrinde ise devri yapılmayan kurumların bir arada faaliyette bulunma şartlarını taşıdığını gösterir yerleşim planı,

e) Milletlerarası okulların devirlerinde devir alacak kişi ya da tüzel kişilerle ilgili olarak Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen Bakanlar Kurulu Kararı, 

tamamlanarak devrin onaylanması için Valiliğe müracaat edilir.

5. İş Sözleşmesinin kurum ile birlikte devredilmesinden sonra devralan İşverence İzlenecek Prosedür 

5.1. Eğitim Personeline yeni işveren olarak (önceden mevcut evrakların kontrolü yapılarak) işyeri usulüne uygun özlük dosyasında bulunması gereken her türlü evrak tamamlatılır.

5.2. İşyerinde yürürlükte bulunan yönetmelikler ve çalışanın görevi ile ilgili talimatlarda yeni işveren olarak bir değişiklik yapılacak ise çalışana değişecek olan metinler imzalattırılır. 

5.3. İşveren değişmiş olduğu için SGK bildirimi yapılır. (Bu bildirim devirden itibaren en geç 10 gün içinde yeni işveren tarafından yapılacaktır.)

5.4. Özel Öğretim Kurumunun devri işlemleri ile birlikte  eğitim personeli ile diğer personelin görevlendirme teklifleri ile iş sözleşmeleri yenileneceğinden ve kurumun devri ile kurucu ve işveren değişikliği nedeni ile varsa kurumda çalışan yabancı personel için de çalışma izninin  yenilenmesi için Çalışma Bakanlığına başvurulması gerekecektir. 



İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği



1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu : 

Kurum açma izninin iptali, kurumun kapatılması, devri ve nakli 

MADDE 7 – (Değişik birinci fıkra: 2/12/2016-6764/62 md.) Kurum açma izni verilen kurumlardan iki yıl içerisinde faaliyete başlamayan, faaliyete başladıktan sonra yönetmelikte belirtilen süreden daha fazla izinsiz ara veren veya söz konusu izni amacı dışında kullandığı tespit edilen kurumların kurum açma izni ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir. 

(Değişik ikinci fıkra: 2/12/2016-6764/62 md.) Özel öğretim kurumunun; 

a) Bakanlıkça onaylı yerleşim planında izinsiz değişiklik yapması, 

b) (Değişik:27/6/2019-7180/11 md.) Gerçeğe aykırı veya yanıltıcı reklam ya da ilan vermesi, reklam veya ilanlarda öğrenci resim ya da bilgilerini kullanması,

c) Haftalık ders çizelgesi ve programları Bakanlık izni olmadan kurumda uygulaması, 

d) Bu Kanun ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan yönetmelik ve yönergelerde belirtilen hükümlere aykırı fiillerde bulunması, 

e) Mevzuatta belirtilen sayıda personel çalıştırmaması veya mevzuata aykırı personel çalıştırması, 

f) 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun genel ve özel amaçları ile temel ilkelerine uymaması, 

g) Kurum açma şartlarından herhangi birini kaybetmesi, 

h) Mevzuata uygun olarak kapatılmaması,

hâllerinde; (a), (b), (c) ve (d) bentlerindeki fiiller için brüt asgari ücretin beş katı; (e) ve (f) bentlerindeki fiiller için brüt asgari ücretin on katı ve (g) bendindeki fiil için brüt asgari ücretin yirmi katı idari para cezası uygulanır. Bu fıkranın (a), (b), (c), (d), (e), (f) ve (g) bentlerindeki fiillerin tekrarı hâlinde idari para cezası miktarı beş kat artırılarak uygulanır ve bu bentlerdeki fiillerin üçüncü kez tekrarlanması hâlinde ise kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir, (h) bendindeki fiilin işlenmesi hâlinde brüt asgari ücretin yirmi katı idari para cezası verilir ve kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir. İdari para cezası, kurum açma iznini vermeye yetkili makam tarafından verilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. 

Okul kurucusu/kurucu temsilcisi; Bakanlığa, yönetici, öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici ve öğrenci/kursiyerlere en az üç ay önce yazılı olarak bildirmek şartıyla ve gerekçesi Bakanlıkça uygun bulunduğu takdirde öğretim yılı sonunda okulunu kapatabilir. 

Okullar dışındaki diğer kurumların kurucusu/kurucu temsilcisi valiliğe, yönetici, öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici ve öğrenci/kursiyerlere en az üç ay önce yazılı olarak bildirmek şartıyla ve gerekçesi valilikçe uygun bulunduğu takdirde dönem sonunda kurumunu kapatabilir. 

Kapanan veya kapatılan kurum; mühürlerini, yönetici, öğretmen ve öğrencilerle ilgili bütün defterlerini, dosyalarını ve diğer evrakını ilgili valiliğe devir ve teslim etmeye mecburdur. (Değişik ikinci cümle: 2/12/2016-6764/62 md.) Devir ve teslimden kaçınan veya bu görevi savsaklayan kurucu hakkında brüt asgari ücretin yirmi katı idari para cezası uygulanır. 

(Ek fıkra: 2/12/2016-6764/62 md.) Bu Kanunda belirtilen şartlara uymadan kurumunu kapatanlar ile soruşturma sonucu kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilen kurucuya beş yıl geçmeden tekrar kurum açma izni veya bir kurumu devralma ya da bir kuruma ortak olma izni verilmez. 

Kapatılan kurumlarla ilgili olarak öğrenci/kursiyer veya velilerinin, kurucular aleyhine genel hükümlere göre dava açma hakları saklıdır. 

Kurumların devri ve nakline ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.


2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

Devir ve kurucu temsilcisi değişikliği

MADDE 14 – (1) Kurumun, kuruculuk koşullarını taşıyan başka bir gerçek veya tüzel kişiliğe devredilebilmesi için;

a) Yeni kurucu gerçek kişi ise kurucuya, tüzel kişi ise kurucu temsilcisine ait bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan belgeler,

b) Eğitim personeli ile diğer personelin görevlendirme teklifleri ve yenilenen iş sözleşmeleri,

c) Kurumun borç ve alacaklarının vadesi gelmemiş olanlar da dâhil olmak üzere, kurumu devralan veya devredilen gerçek kişi veya tüzel kişilik tarafından üstlenildiğini gösterir noterlikçe düzenlenen devir senedi,

ç) Kurum binası kurucuya ait ise tapu senedinin millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği; kurum binası kiralık ise (Ek ibare:RG-8/8/2015-29439) (Mülga ibare:RG-3/7/2016-29761) (...) tapu senedi örneği ile başvuru tarihi itibariyle okullarda öğretim süresi kadar, diğer kurumlarda da en az bir yıllık kira sözleşmesinin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği,

d) Bir arada bulunan kurumlardan herhangi birinin devrinde, her kurumun Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlarda belirtilen bölümlerin tamamının bulunduğunu, ikiden fazla bir arada bulunan kurumların devrinde ise devri yapılmayan kurumların bir arada faaliyette bulunma şartlarını taşıdığını gösterir yerleşim planı

e) (Ek:RG-20/6/2017- 30102) Milletlerarası okulların devirlerinde devir alacak kişi ya da tüzel kişilerle ilgili olarak Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen Bakanlar Kurulu Kararı,

tamamlanarak valiliğe müracaat edilir.

(2) Kurumun devir işlemleri, yukarıda belirtilen belgelerin uygun görülmesi hâlinde (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) herhangi bir inceleme raporu düzenlenmeden kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merciin izni ile (Değişik  ibare:RG-8/8/2015-29439) on beş iş günü  içinde yapılır.

(3) (Değişik ibare:RG-20/6/2017- 30102) Ancak valilikçe yapılan incelemede kurumun müracaat tarihinden önce yapılan inceleme/soruşturma/denetimleri sonucunda kuruma, Kanun kapsamında idari para cezası verilmesi hâlinde idari para cezasının ödenmesinden sonra; (Değişik ibare:RG-12/4/2016-29682) hakkında 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun veyahut Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı adlî veyahut idarî soruşturma bulunması halinde bu soruşturma/soruşturmalar sonuçlandıktan sonra devir işlemi gerçekleştirilir. Sürekli kapatılma teklifi getirilen kurumlar devredilemez.

 (4) (Değişik:RG-5/8/2016-29792) Kurumun kurucusu olan şirketin türünün değiştirilmesi ve bu değişikliğin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanması hâlinde kurucu temsilcisi Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, değişikliğin yapıldığına ilişkin yönetim kurulu kararı ile valiliğe müracaat eder.

(5) Kurum devir işlemleri, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merci tarafından sonuçlandırılmadıkça kurum devredilmiş sayılmaz.

(6) Kurucusu tüzel kişilik olan kurumlarda kurucu temsilcisi değişikliği;

a) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Kurucu temsilcisi değişikliğine ait genel kurul veya yönetim kurulu kararı,

b) Kurucu temsilcisine ait bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan belgeler

ile birlikte millî eğitim müdürlüğüne müracaat edilir. Kurucu temsilcisi değişikliği kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından (Değişik  ibare:RG-8/8/2015-29439) on beş iş günü  içinde yapılır.

(7) Kurucu temsilciliği değişikliği işlemleri, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merci tarafından sonuçlandırılmadıkça kurucu temsilcisi değişikliği tamamlanmış sayılmaz.

(8) (Mülga:RG-5/7/2014-29051) (Yeniden düzenleme:RG-13/1/2017-29947)  Kurucusu vakıf veya dernek olan kurumun, vakıf veya derneğin iktisadi işletmesine devrinde devir senedi istenmez. Ancak noter tasdikli yönetim kurulu kararı ve birinci fıkrada belirtilen diğer belgelerle birlikte valiliğe müracaat eder.

(9) (Ek:RG-20/6/2017- 30102) Sosyal etkinlik merkezleri gerçek veya tüzel kişilere satılamaz, devredilemez ve işletme hakkı verilemez.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın