Çalışma İlişkisi Türünü Değiştirme


NEDİR?



Tam Zamanlı  İş İlişkisini Analık veya Evlat Edinme Sebebiyle Yarım Zamanlı Çalışmaya Dönüştürmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren kadın işçiye talebi halinde;

-Birinci doğum için 60 gün;

-İkinci doğum için 120 gün;

-Üçüncü ve daha fazla doğum için 180 gün süre

boyunca yasal haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı tanınmıştır. Yarım çalışma talebinde bulunulması halinde işverenin bunu kabul etmemek hakkı yoktur. Bu hak yasal ve kesin bir haktır.

Yasal düzenlemede, çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün ekleneceği ve ayrıca çocuğun engelli doğması hâlinde bu sürenin üç yüz altmış gün olarak uygulanacağı da özel olarak düzenlenmiştir. Bu süreler zarfında süt izni hükümleri hükümlerinin uygulanmayacağı da açıkça belirtilmiştir. Çalışana hatırlatınız.

29882 Sayılı Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik ile, çalışanın, 60 günden 180 güne kadar çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı ile 6 aya kadar ücretsiz izin hakkını ancak seçenekli olarak kullanabileceği Yönetmelik’in 6. Ve 7. maddelerinde  düzenlenmiştir.

Kadın işçinin özellikle yarım günlük çalışma (ya da tam tersi yarım günlük ücretsiz izin) hakkını kullanmak istemesi halinde;

-          analık izninin bitiminden itibaren 30 gün içerisinde İş Kur’a müracaat etmesi

-          doğumdan önce adına 600 gün süre ile İşsizlik Sigortası primi bildirilmiş olması

-          fiilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışması

şartıyla İşsizlik Fonundan kadın işçiye yarım çalışma ödeneği ödenecektir.

Yarım çalışma süresi haftalık 22.5 saattir. Dolayısıyla yarım çalışma  ödeneğinin süresi de, haftalık yasal çalışma süresinin yarısı (22,5 saat) kadar; günlük tutarı ise günlük asgari ücretin brüt tutarı olacak şekilde belirlenmiştir.

22,5 saatlik haftalık yarım zamanlı çalışma süresinin haftanın günlerine ne şekilde bölüneceği, getirilen düzenlemede açıklanmış değildir. Kanunun lafzında yer alan “haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin” ifadesinden, bu sürelerin günlük çalışma süresinin yarısı olacak şekilde uygulanabileceği ya da haftalık çalışma süresinin yarısına tekabül edecek şekilde haftanın belirli günlerine dağıtılarak düzenlenebileceği anlaşılmaktadır.

Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreleri baba kullanır. Bu düzenlemenin lafzında yer alan “kullanılmayan süreler”in yalnızca analık iznine mi ilişkin olduğu yoksa kadın işçinin 6 aya kadar ücretsiz izin hakkının da babaya kullandırılması şeklinde yorumlanıp yorumlanamayacağı açık değildir. Kanaatimizce bu hak 6 aylık ücretsiz izni de kapsar.

Ebeveynlik Sebebiyle Kısmi Zamanlı Çalışma Usulünü Seçme:

Ebeveynlere getirilen kısmi süreli çalışma hakkı da başka bir esnek çalışma şeklini  getirmektedir. 

6663 Sayılı Kanun’un 21. maddesiyle, 4857 sayılı İş Kanununun 13. maddesine eklenen fıkralar ile; analık izni, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veya 6 aya kadar ücretsiz izin sonrasında, çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma hakkı verilmiştir. Buna göre; ebeveynlerden biri, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecektir.

İşçiler; analık izni, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veya 6 aya kadar ücretsiz iznin bitiminden itibaren, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecekler.

Kısmi süreli çalışma talebi, 6 aya kadar ücretsiz izin süresi kesilerek de yapılabilecektir. Ücretsiz iznin tamamının kullanılması şartı aranmayacaktır.

Kısmi süreli çalışma talebinin, bu haktan faydalanmaya başlamadan en az 1 ay önce işçi tarafından yazılı olarak işverene bildirilmesi gerekmektedir

Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir mi?

Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamayacaktır. Başvuru esnasında işçi, eşinin çalıştığına dair belgeyi kısmi süreli çalışma talebine eklemek zorundadır.

Ancak, ebeveynlerden birinin çalışma şartı;

  • Ebeveynlerden birinin sürekli bakım ve tedavisini gerektiren bir hastalığının olması ve bu hastalığın tam teşekküllü hastane ya da üniversite hastanesinden alınacak doktor raporuyla belgelendirilmesi,
  • Velayetin mahkemece eşlerden birine verilmesi hâlinde çocuğun velayetine sahip ebeveynin talepte bulunması,
  • Üç yaşını doldurmamış bir çocuğun münferiden evlat edinilmesi,

hâllerinde aranmayacaktır.

Yukarıda belirtilen kısmi süreli çalışma talebi şartları, sadece başvuru sırasında aranacaktır. Bu şartların kısmi süreli çalışma sırasında kaybedilmesi durumunda söz konusu hak devam edecektir.

İşçinin kısmi süreli çalışma talebinde, kısmi süreli çalışmaya başlayacağı tarih ile tüm iş günlerinde çalışılacak olması hâlinde çalışmanın başlama ve bitiş saatleri, haftanın belirli günlerinde çalışılacak olması hâlinde ise tercih edilen iş günleri yer alacaktır.

Kısmi süreli çalışmanın belirlenen günlük ve haftalık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı, o yerin gelenekleri, işçinin yapmakta olduğu işin niteliği ve işçinin talebi dikkate alınarak işveren tarafından belirlenecektir.

Kısmı süreli çalışma uygulamasından tam süreli çalışmaya nasıl geçilecektir?

Kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam süreli çalışmaya dönebilecektir.

Tam süreli çalışmaya geri dönmek isteyen işçi, işverene en az 1 ay önce yazılı olarak talebini bildirecektir.

Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam süreli çalışmaya başlaması hâlinde yerine alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erecektir.

Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin iş sözleşmesini feshetmesi hâlinde, yerine alınan işçinin iş sözleşmesi yazılı onayı olması koşuluyla fesih tarihinden itibaren belirsiz ve tam süreli sözleşmeye dönüşür.

Kısmi süreli çalışma talebi işverence nasıl karşılanacaktır?

Usulüne uygun olarak yapılan kısmi süreli çalışma talebi, bildirim tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde işveren tarafından karşılanacaktır.

Bu talep  işverence kural olarak olumlu karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılamaz. 

İşveren; işçiye, talebin karşılandığını yazılı olarak bildirecektir. Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik m. 12/a ile  özel sağlık kuruluşlarında ilgili mevzuat uyarınca mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde tam zamanlı çalışması öngörülenler tarafından yerine getirilen işlerde kısmi süreli çalışma talebi bakımından işveren onayı aranmaktadır. Aynı Yönetmeliğin 16. maddesinde sağlık hizmetinden sayılan işlerinin tanımlanması bakımından  Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un EK-13. maddesine gönderme yapılmış olup ilgili Kanunun işbu maddesinin r bendinde yer alan eczane teknikerinin görev tanımına tabi işler sağlık hizmetinden sayılan işlerdendir. Dolayısıyla Kanun gereği eczanede tam zamanlı çalışması gereken personel olan mesul müdür, ikinci ve/veya yardımcı eczacı tarafından analık veya ücretsiz izin sonrası yapılacak kısmi süreli çalışma, eczacının onayına tabidir.

Ebeveynlik süreci uzun süreli bir kavram olduğundan(ilk okul çağına başlama) o tarihe kadar yapmadınız ise yeni istihdam konusunu düşününüz. Yeni istihdamın belirli süreli olması gerektiğini yani ebeveynlik hakkından yararlanan çalışanın istediği zaman işe dönebileceğini, o takdirde yeni istihdamın sona ermesi gerekeceğini unutmayınız.

İşveren tarafından süresi içinde işçinin talep dilekçesine cevap verilmemesi durumunda süreç nasıl işleyecektir?

İşveren tarafından süresi içinde işçinin talep dilekçesine cevap verilmemesi hâlinde, talep işçinin dilekçesinde belirtilen tarihte veya bu tarihi takip eden ilk iş gününde geçerlilik kazanacaktır. Bu nedenle işveren onayına tabi olan eczanede tam zamanlı çalışması gereken personel tarafından analık veya ücretsiz izin sonrası yapılacak kısmi süreli çalışma talebine mutlaka talepte belirtilen tarihten evvel yazılı olarak cevap verilmesi önem arz etmektedir. 

İşverenin kısmı süreli çalışma talebinde bulunan işçinin iş sözleşmesini iptal hakkı var mıdır?

İşçinin belirtilen tarihte iş edimini sunmaya başlaması kaydıyla kısmi süreli çalışma talebi geçerli fesih nedeni sayılmayacaktır.

İş Kanunun 74 üncü maddesinde öngörülen izinlerin bitiminden sonra mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bu talep işveren tarafından karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılmaz.

Genel Olarak  Karşılıklı Anlaşma ile Çalışma İlişkisi Türünü Değiştirme:

İş sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Karşılıklı irade ile kurulur, taraflar sözleşme devam ettiği süre boyunca karşılıklı edimlerini ifa ederler.

Taraf iradeleri paralel olduğu sürece sözleşmede istenilen değişiklik yapılabilir. Buna sözleşme türü de dahildir. 



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Çalışma İlişkisi Türü Nasıl Değiştirilir?

Mevcut iş İlişkisi bazı hallerde ve bazı gerektirici yasal nedenler ile bazen de işçi ve işverenin karşılıklı rızası ile başka bir çalışma türüne dönüştürülebilir, bu yönde bir ihtiyaç işveren veya çalışan tarafından ortaya konularak talep konusu yapılabilir, karşı tarafın da kabul etmesi ile iradeler buluşmuş ve değişiklik kararı oluşmuş olur.

En çok karşılaşılan iş ilişkisi türünü değiştirme hallerinden biri de doğuma bağlı olan izinler dışında ve sürecin devamında normal çalışma usullerinden esnek çalışma usullerine geçişte görülmektedir.Evlat edinme için de doğuma benzer haklar olduğunu unutmamak gerekir.

Bu ihtiyaç daha çok çalışanda doğduğu için talep de doğal olarak çoğunlukla çalışandan gelebilecektir.

Kadın çalışan, doğum yaptıktan sonra veya üç yaşını tamamlamamış bir çocuğu evlat edinen (her iki ebeveynden herhangi biri) doğum iznini kullandıktan sonra, tam zamanlı çalışma ilişkisini yarım zamanlı çalışma ilişkisine dönüştürmek isteyebilir.

Kadın çalışan veya erkek çalışan, doğumdan sonra veya evlat edinen (her iki ebeveynden herhangi biri) tam zamanlı çalışma ilişkisini kısmi zamanlı çalışma ilişkisine dönüştürmek isteyebilir. Bu çalışma ilişkisi bebeğin ilk öğretim çağına gelmesine kadar sürebilir. Ancak ebeveyn bunu daha evvel de bitirebilir, normal tam zamanlı çalışma usulüne dönebilir.

Çalışma türü değişikliğine ihtiyaç doğması halinde işveren veya çalışan çalışma türü değişikliğini talep edebilir ve tarafların karşılıklı rızası ile çalışma türünün başka bir çalışma türüne dönüştürülmesi de mümkündür.

Uygulama Adımları:

1.  Çalışandan iş ilişkisi türü değişikliğine ilişkin talebi doğru olarak alınız.(Ref. İş İlişkisi Türünü Değiştirme Talebi). Değişikliği işveren talep ediyor ise çalışana iş ilişkisi türünü değiştirme talebi ve gerekçeleri tebliğ edilir. (Ref. İş İlişkisi türünü değiştirme talebi-işveren).

2.  Analık, evlat edinme/ebeveynlik sebepleri dışında ihtiyaç halinde karşılıklı mutabakata dayalı olarak iş ilişkisi türü değiştiriliyor ise Çalışan ve işverenliğinizin konuyu karşılıklı değerlendirmesi neticesinde talebin kabul edildiğini ve koşulların neler olduğunu tespit ediniz. Yeni çalışma şeklinin tüm unsurlarını özelliklerini çalışana hatırlatınız. Geçici süreyle uygulanacak yeni forma ilişkin değişiklik sözleşmesi/bildirimi veya yeni formun kendi sözleşmesini çalışana imzalatınız. (Ref. Kısmi zamanlı iş sözleşmesi).

3.  Analık, evlat edinme/ebeveynlik sebepleriyle Çalışandan gelen talep üzerine iş ilişkisi türü değiştiriliyor ise çalışanın bu hakkının yasal olarak bulunup bulunmadığı hususunu özlük dosyası ve yasal hükümler ile bir kez daha teyit ediniz. Özellikle doğum sonrası izinlerin kullanılıp kullanılmadığına, ücretsiz izni, yarım zamanlı çalışma gibi haklarını kullanıp kullanmadığına, işyerinizin hangi çalışma ilişkisi için daha uygun olduğu hususunu da gözeterek inceleyiniz. Ancak, unutmayınız ki bu konuda tercih bildirme hakkı çalışandadır. İşveren sadece eğer çok zor durumda kalacak ise bu durumu çalışanına bildirerek zamanlama konusunda yardımcı olmasını, yeni istihdam veya işin düzenlenmesi konusunda çalışanın sabır ve anlayış göstermesini talep edebilir.

Çalışanın bu hakkının olduğundan emin olduktan sonra, geçici süreyle uygulanacak yeni forma ilişkin değişiklik sözleşmesi/bildirimi veya yeni formun kendi sözleşmesini çalışana imzalatınız. (Analık veya evlat edinme sebebiyle tam zamanlı çalışmadan yarım zamanlı çalışmaya geçiş için Ref. Kısmi zamanlı -part time- iş sözleşmesi ve yarım zamanlı çalışma yönergesi).

4.  Yeni form ile ilgili işyeri evrakınız var ise tamamını çalışana iletiniz, imzalatınız ve bu forma ilişkin uygulamanızdan çalışanın tam olarak bilgilenmesini sağlayınız. Ref. Kısmi Zamanlı-Part Time- Çalışma Yönergesi

5.  Yeni çalışma şekli hakkında verilmesi gereken eğitim var ise veriniz.

6.  Yeni forma ilişkin olarak zimmet/devir teslim yapılması gerekiyor ise tamamlayınız.

7.  Yeni forma ilişkin bildirimi SGK ya veya varsa başka kurumlar ilgili kurumlara vaktinde yapınız.

İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 4857 sayılı İş Kanunu ,

2- 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ,

3- Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik,

4- 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun

5- 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun

1- 4857 sayılı İş Kanunu :

Analık halinde çalışma ve süt izni 

Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/76 md.) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. (Ek cümleler: 29/1/2016-6663/22 md.) Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hâli izni kullandırılır.

(Ek fıkra: 29/1/2016-6663/22 md.) Birinci fıkra uyarınca kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (Ek cümle: 29/1/2016-6663/22 md.) Bu izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

(Ek fıkra: 29/1/2016-6663/22 md.) Bu madde hükümleri iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçi için uygulanır.

Feshin geçerli sebebe dayandırılması

Madde  18 - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan  işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/2 md.) Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmaz.

Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66 ncı maddesindeki süreler dikkate alınır.

Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:

a) Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.

b) İşyeri sendika temsilciliği yapmak.

c) Mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip veya yükümlülüklerini yerine getirmek için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak veya bu hususta başlatılmış sürece katılmak. (1)

d) Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.

e) 74 üncü maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek.

f) Hastalık veya kaza nedeniyle 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen bekleme süresinde işe geçici devamsızlık.

İşçinin altı aylık kıdemi, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süreler birleştirilerek hesap edilir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir.

İşletmenin  bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri hakkında  bu madde,  19 ve  21 inci maddeler  ile  25 inci  maddenin son fıkrası  uygulanmaz.

İşin düzenlenmesine ilişkin hükümlere aykırılık

Madde 104 - Bu Kanunun 63 üncü maddesinde ve bu maddede belirtilen yönetmelikte belirlenen çalışma sürelerine aykırı olarak işçilerini çalıştıran veya 68 inci maddesindeki ara dinlenmelerini bu maddeye göre uygulamayan veya işçileri 69 uncu maddesine aykırı olarak geceleri yedibuçuk saatten fazla çalıştıran; gece ve gündüz postalarını değiştirmeyen, 71 inci maddesi hükmüne ve bu maddenin son fıkrasında anılan yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden, 72 nci maddesi hükümlerine aykırı olarak bu maddede belirtilen yerlerde onsekiz yaşını doldurmamış erkek çocukları ve gençleri ve her yaştaki kadınları çalıştıran, 73 üncü maddesine aykırı olarak çocuk ve genç işçileri gece çalıştıran veya aynı maddede  anılan yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden 74 üncü maddesindeki hükme aykırı olarak doğumdan önceki ve sonraki sürelerde gebe veya doğum yapmış kadınları çalıştıran veya ücretsiz izin vermeyen, 75 inci maddesindeki işçi özlük dosyalarını düzenlemeyen, 76 ncı maddesinde belirtilen yönetmelik hükümlerine uymayan işveren veya işveren vekiline binikiyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. (2)

64 üncü (…) (3) maddede öngörülen hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekiline bu durumda olan her işçi için ikiyüzyirmi Türk Lirası idari para cezası verilir. (3)

2- 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu : 

Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği

Ek Madde 5- (Ek: 29/1/2016-6663/20 md.) 

İşçiye, 4857 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenir. Ödenek süresi, 4857 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadardır. Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde Fondan aylık olarak ödenir. Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. Bu madde hükümlerinden yararlanılabilmesi için işçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, 4857 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması ve doğum ve evlat edinme sonrası analık hâli izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde Kuruma doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekir. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülerek ödeme yapılır. Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Geçici işgöremezlik ödeneği almaya hak kazananlara, bu durumlarının devamı süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenmez. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan yersiz ödemeler kanuni faiziyle birlikte işverenden tahsil edilir. Bu madde hükümleri 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personel için de uygulanır.

Birinci fıkra kapsamındaki sigortalılar için, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesinde belirtilen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden aynı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (f) bentleri uyarınca toplam %32,5 oranında sigorta primleri işçi ve işveren payları doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenen gün sayısı kadar Fondan Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenir. 5510 sayılı Kanun kapsamında, Kurum prim ödeme yükümlüsü olmakla birlikte işyeri ve işveren sayılmaz ve bu kişiler için işe giriş ve çıkış bildirimi yapılmaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Kurum ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir.

3- Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik

Çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı

Madde 6 – (1) Analık izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

(2) Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir.

(3) Çocuğun engelli doğduğunun doktor raporu ile belgelendirilmesi hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır.

(4) Ücretsiz izinden yararlanan kadın işçiye, bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olan süt izni uygulanmaz.

Kısmi süreli çalışma talebi ve şekli

MADDE 8 – (1) İşçi, 5 inci maddede belirtilen analık izninin, 6 ncı maddede belirtilen ücretsiz iznin veya 7 nci maddede belirtilen ücretsiz iznin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir.

(2) Kısmi süreli çalışma talebi, 7 nci maddede belirtilen ücretsiz izin süresi kesilerek de yapılabilir. Ücretsiz iznin tamamının kullanılması şartı aranmaz. 

(3) Kısmi süreli çalışma talebi, bu haktan faydalanmaya başlamadan en az bir ay önce işçi tarafından yazılı olarak işverene bildirilir.

Kısmi süreli çalışma talebinin unsurları

MADDE 9 – (1) İşçinin kısmi süreli çalışma talebinde, kısmi süreli çalışmaya başlayacağı tarih ile tüm iş günlerinde çalışılacak olması hâlinde çalışmanın başlama ve bitiş saatleri, haftanın belirli günlerinde çalışılacak olması hâlinde ise tercih edilen iş günleri yer alır. 

(2) İşçi, eşinin çalıştığına dair belgeyi kısmi süreli çalışma talebine eklemek zorundadır.

(3) İşçinin kısmi süreli çalışma talep dilekçesi, işveren tarafından işçinin özlük dosyasında saklanır.

Kısmi süreli çalışma talebinin şartları

MADDE 10 – (1) Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz.  Ancak, ebeveynlerden birinin çalışma şartı;

a) Ebeveynlerden birinin sürekli bakım ve tedavisini gerektiren bir hastalığının olması ve bu hastalığın tam teşekküllü hastane ya da üniversite hastanesinden alınacak doktor raporuyla belgelendirilmesi,

b) Velayetin mahkemece eşlerden birine verilmesi hâlinde çocuğun velayetine sahip ebeveynin talepte bulunması, 

c) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğun münferiden evlat edinilmesi,

hâllerinde aranmaz.

(2) Birinci fıkra kapsamındaki kısmi süreli çalışma talebi şartları, sadece başvuru sırasında aranır. Bu şartların kısmi süreli çalışma sırasında kaybedilmesi durumunda söz konusu hak devam eder.

Kısmi süreli çalışma talebinin işverence karşılanması

MADDE 11 – (1) Usulüne uygun olarak yapılan kısmi süreli çalışma talebi, bildirim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde işveren tarafından karşılanır.

(2) İşveren; işçiye, talebin karşılandığını yazılı olarak bildirir.

(3) İşveren tarafından süresi içinde işçinin talep dilekçesine cevap verilmemesi hâlinde, talep işçinin dilekçesinde belirtilen tarihte veya bu tarihi takip eden ilk iş gününde geçerlilik kazanır. 

(4) İşçinin belirtilen tarihte iş edimini sunmaya başlaması kaydıyla kısmi süreli çalışma talebi geçerli fesih nedeni sayılmaz.

Kısmi süreli çalışma yapılabilecek işler

MADDE 12 – (1) Kısmi süreli çalışma;

a) Özel sağlık kuruluşlarında ilgili mevzuat uyarınca mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde tam zamanlı çalışması öngörülenler tarafından yerine getirilen işlerde, ( Sağlık hizmeti işleri MADDE 16 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, sağlık hizmetinden sayılan işler; tabipler ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, hemşire, ebe ve optisyenler ile 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun ek 13 üncü maddesinde tanımlanan diğer meslek mensupları tarafından yerine getirilen işleri ifade eder.)

b) Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar hâlinde işçi çalıştırılarak yürütülen sanayiden sayılan işlerde,

c) Nitelikleri dolayısıyla bir yıldan az süren mevsimlik, kampanya veya taahhüt işlerinde,

ç) İş süresinin haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından uygun olmayan işlerde,

işverenin uygun bulması hâlinde yapılabilir. 

(2) Birinci fıkrada sayılmayan işlerde işverenin uygun bulma şartı aranmaksızın kısmi süreli çalışma yapılabilir.

Tam süreli çalışmaya geçiş

MADDE 14 – (1) Kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam süreli çalışmaya dönebilir.

(2) Tam süreli çalışmaya geri dönmek isteyen işçi, işverene en az bir ay önce yazılı olarak talebini bildirir.

(3) Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam süreli çalışmaya başlaması hâlinde yerine alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer.

(4) Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin iş sözleşmesini feshetmesi hâlinde, yerine alınan işçinin iş sözleşmesi yazılı onayı olması koşuluyla fesih tarihinden itibaren belirsiz ve tam süreli sözleşmeye dönüşür. 

Çalışma zamanının belirlenmesi

MADDE 15 – (1) Kısmi süreli çalışmanın belirlenen günlük ve haftalık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı, o yerin gelenekleri, işçinin yapmakta olduğu işin niteliği ve işçinin talebi dikkate alınarak işveren tarafından belirlenir.

(2) Kısmi süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir.

4- 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun

Ek Madde 13 – (Ek: 6/4/2011-6225/9 md.)

r) Eczane teknikeri; ön lisans seviyesindeki eczane hizmetleri programından mezun; reçetedeki ilaçları eczacı gözetiminde hazırlayan ve eczacılık faaliyetlerine yardım eden sağlık teknikeridir. 

5- 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun

Madde 35 – (Değişik: 17/5/2012-6308/7  md.)

Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacılar, görevi başında bilfiil bulunmak mecburiyetindedir.


İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Çalışma İlişkisi Tür Değiştirme Talebi (Çalışan Talebi)

E-STORE

Çalışma İlişkisi Tür Değiştirme Talebi (Çalışan Talebi) FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çalışma İlişkisi Tür Değiştirme Talebi (İşveren Talebi)

E-STORE

Çalışma İlişkisi Tür Değiştirme Talebi (İşveren Talebi) FORMUNU İNDİR

E-STORE

Doğum Sonrası Kısmi Zamanlı Çalışma Başlangıç Bildirimi

E-STORE

Doğum Sonrası Kısmi Zamanlı Çalışma Başlangıç Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Esnek Çalışma Usulleri Yönergesi

E-STORE

Esnek Çalışma Usulleri Yönergesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşverenin İş Sözleşmesinde Esaslı Değişikliğe Gitmesi Halinde Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname

E-STORE

İşverenin İş Sözleşmesinde Esaslı Değişikliğe Gitmesi Halinde Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşverenin İsteği İle Kısmi Zamanlı Çalışmaya Geçilmesine Dair Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname

E-STORE

İşverenin İsteği İle Kısmi Zamanlı Çalışmaya Geçilmesine Dair Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşverenin Yönetim Hakkı Kapsamında Çalışma Koşullarında Değşikliğin Çalışana Bildirimi

E-STORE

İşverenin Yönetim Hakkı Kapsamında Çalışma Koşullarında Değşikliğin Çalışana Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri ve İş Sözleşmesi Devrinden Kaynaklı Çalışma Koşullarında Değişikliğin Çalışana Bildirimi (22. Madde Kapsamında)

E-STORE

İşyeri ve İş Sözleşmesi Devrinden Kaynaklı Çalışma Koşullarında Değişikliğin Çalışana Bildirimi (22. Madde Kapsamında) FORMUNU İNDİR

E-STORE

Kısmi Zamanlı (Part-Time) İş Sözleşmesi

E-STORE

Kısmi Zamanlı (Part-Time) İş Sözleşmesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Kısmi Zamanlı İş (part time) Yönergesi

E-STORE

Kısmi Zamanlı İş (part time) Yönergesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Uzaktan Çalışma Esasına Göre İş Sözleşmesi

E-STORE

Uzaktan Çalışma Esasına Göre İş Sözleşmesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Yarım Zamanlı Çalışma Yönergesi

E-STORE

Yarım Zamanlı Çalışma Yönergesi FORMUNU İNDİR

E-STORE