Yeni İşverene Yapılacak Bildirimler
Yeni İşverene Bildirim Nasıl Yapılır?
Yeni işverene bildirim yapma ihtiyacı, örneğin ihbar süresini gereği gibi kullanmadan o işyerinde işe başlayan bir çalışan sebebiyle veya işyeri sırlarını yeni işverene açıklamak suretiyle haksız rekabete başlayan/başlaması ihtimali bulunan bir çalışan sebebiyle, yeni işverenin uyarılması ve bu konuda bir uyuşmazlık/ihtilaf potansiyelinin bildirilmesi ve yasal sorumluluklarının hatırlatılması nedenleriyle, duyulabilmektedir. Bu bildirim tacirler arası bir bildirim olduğundan dikkatle ve ilgili aşamalarında hukukçu yardımıyla yürütülmesi gereken bir bildirim şeklidir.
Prosedür Adımları
1. İlgili bildirimin yapılması için gereken anın geldiğinden emin olunuz ve bu konu ile bağlantılı örneklerden ilgili olanı seçiniz. Somut olaya uyan bir örnek bulamadıysanız örnekten yararlanarak kendi bildiriminizi hazırlayabilirsiniz.
2. Bildirimi örneğe uygun olarak ilgili şahıs ve konuya ilişkin bilgileri kullanarak hazırlayınız. Bildirim, eski çalışanınızı ne ile itham ettiğinizi, yeni işverenin neden sorumlu olduğunu açık ve anlaşılır bir şekilde kapsamalıdır. Bu arada suç sayılacak ithamlardan, eski çalışanınıza hakaret içeren ifadelerden, kişisel bilgileri ifşa edici açıklamalardan kaçınmanız gerektiğini unutmayınız. Mümkün ise bu bildirimi hukukçu vasıtasıyla gönderip, hukukçunuzun mesleki sıfatının korumasından yararlanmayı tercih ediniz.
3. Tebliğ edilmeye hazır üçüncü kişi bildirimini ilgiliye/yeni işverene tebliğ ediniz. (Ref. Tebligat yapma prosedürü) Bu bildirimin e-mail ile yapılamayacağını, hukuki sonuç doğurması ve dikkate alınması bakımından noter yoluyla tebliğ edilmesinin faydalı olduğunu dikkate alınız.
4. Bildirimi ve tebliğ evrakını ilgili çalışanın özlük dosyasına kaldırınız.
5. Yeni işverenin bildirime kayıtsız kalması halinde hukuki işlemleri görüşmek üzere hukuki danışmanlık alınız.
6. Yeni işverenin bildirime cevap vermesi ya da sözlü temas kurması halinde hukuki görüş almak üzere hukukçunuza başvurunuz.
Mevzuat
Yeni işverenin sorumluluğu
Madde 23 - Süresi belirli olan veya olmayan sürekli iş sözleşmesi ile bir işverenin işine girmiş olan işçi, sözleşme süresinin bitmesinden önce yahut bildirim süresine uymaksızın işini bırakıp başka bir işverenin işine girerse sözleşmenin bu suretle feshinden ötürü, işçinin sorumluluğu yanında, ayrıca yeni işveren de aşağıdaki hallerde birlikte sorumludur:
a) İşçinin bu davranışına, yeni işe girdiği işveren sebep olmuşsa.
b) Yeni işveren, işçinin bu davranışını bilerek onu işe almışsa.
c) Yeni işveren işçinin bu davranışını öğrendikten sonra dahi onu çalıştırmaya devam ederse.