Mevsimlik İşte Yıllık İzin


NEDİR?


Mevsimlik İşte Yıllık İzin Var Mı?

Çalışmanın sadece yılın belirli bir döneminde yoğunlaştığı işyerlerinde yapılan işler mevsimlik iş olarak tanımlanır. 

4857 sayılı İş Kanunun 53. maddesinde niteliklerinden dolayı mevsimlik işlerde (bir yıldan az süren çalışma olması halinde) yıllık izin hükümleri uygulanmaz. Bu hükme göre mevsimlik işçi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun yıllık ücretli izin hükümlerine dayanarak, yıllık ücretli izin kullanma veya buna dayanarak ücret alacağı isteminde bulunamaz.

Ancak işçi lehine Bireysel İş Sözleşmesi ya da Toplu İş Sözleşmesi ile yıllık ücretli izine ilişkin hükümler düzenlenebilir ve mevsimlik işler için yıllık izin hakkı tanınabilir. 



Devamını Gör
İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

4857 sayılı İş Kanunu 

Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri 

Madde 53 - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. 

Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. 

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; 

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, 

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, 

Az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.) Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. 

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. 

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.