Süreksiz İşçi Çalıştırma Özellikler


NEDİR?


Süreksiz İşçi Çalıştırma Nedir?

Bir işin süreksiz iş sayılabilmesi için işin objektif olarak kaç işgünü süreceği önem taşımaktadır. Buna göre örneğin, 20 günde tamamlanabilecek bir duvar işin savsaklanması nedeni ile 2 ayda bitirilse de bu işin sürekli iş olduğu anlamına gelmeyecektir.  Veya 60 işgününde bitirilebilecek bir iş, işçilerin 3 vardiya çalışması nedeni ile 20 işgününde tamamlandığında süreksiz iş söz konusu olmaz.

İş Kanununun  3, 8, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56,57, 58, 59, 75, 80 ve geçici 6. maddeleri; bu işçi için uygulanmaz.

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Süreksiz İşçi Çalıştırma Nasıl Yapılır?

Süreksiz iş usulüyle işe alınan  personelin personel departmanına yönlendirmesi ile prosedür başlar..

Uygulama Adımları : 

Personelin, eğer ilk kez işyerinizde işe başlıyor ise özlük dosyasında bulunmak üzere işe başlatma öncesi aşağıda belirtilen evrakın tamamlanması sağlanarak bu adımlara uygun olarak işe giriş işlemleri tamamlanmalıdır. 

1. İşe Giriş özlük Dosyası Kontrol Listesi nde yer alan  evrakı personelden isteyiniz ve işe başlamadan evvel(bu çalışma usulüne geçmeden) tüm evrakın tamamlanması gerektiğini hatırlatınız.

2. İşyerinde hazırlanacak olan personelin görev ve pozisyonuna uygun iş sözleşmesini hazırlayınız, sözleşmenin aday ve işyeri yetkilisi tarafından imzalanmasını sağlayınız. Mevcut olan çalışan bakımından fark hükümleri için ek sözleşme yapmak yeterli olabileceği gibi, yeni bir iş sözleşmesi yapmak da mümkündür. (ÖrneklerSüreksiz iş sözleşmesi)

İş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, günlük çalışma süresi, istenir ise olası çalışma günleri,  ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.

 3. İşyerince düzenlenmiş, Süreksiz İş Sözleşmesi  çalışma usulü bölümünü de içeren işyeri yönetmeliği ni personele imzalatınız.

 4. İşyerince düzenlenmiş ve Süreksiz İş Sözleşmesi ile  çalışanlara ilişkin hükümleri de içeren disiplin yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

5.İşyerince düzenlenmiş ve iş gereçlerini, makinalarını, malzemelerini ev veya işin yerine getirildiği işyeri dışı ortamlarda kullanmaya yönelik iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği eğitimi veriniz/verdiriniz ve konuyla ilgili yönetmelik/talimatı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

6. İşyerince düzenlenmiş işyerine özgü bilgilere yönelik bilgi güvenliği yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

 7. Eğer işin yürütümü verilmesini zorunlu kılmakta ve vermekte iseniz İşyerince düzenlenmiş devir teslim  zimmet tutanağı nı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

 8. İşyerince düzenlenmiş ve Süreksiz İş Sözleşmesi ile çalışanlara ilişkin hükümleri de içeren  izin yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

 9. İşyerince düzenlenmiş ücretin temlik edilmeyeceğine dair taahhütname yi personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

10.  İşyerince düzenlenmiş ve Süreksiz İş Sözleşmesi ile çalışanlara ilişkin hükümleri de içeren  harcırah yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

11. İşyeri aracı zimmetlenen ve/veya şirket aracı kullanıcısı ise işyeri araç kullanım talimatı nı personele imzalatınız.

12. Yürürlükte bulunan ve Süreksiz İş Sözleşmesi ile çalışanları da ilgilendiren diğer yönetmelikler ve personelin görevi ile ilgili görev tanımı nı personele imzalatınız.İmzalatmak istediğiniz diğer yönetmelikleri ve oluşturacağınız görev tanımı için örneklerden yararlanınız. 

13. Sözleşmenin imzalanmasından sonra işyerince düzenlenen SGK işe giriş bildirgesi düzenleyerek ve personel işe başlamadan önceki bir tarihte SGK’ya bildirim yapınız. ( www.sgk.gov.tr elektronik adresi kullan)

14. Personelin işe başlatma sonrası gerekli bilgilendirmeleri ve işyeri oryantasyon eğitimi için ilgili bölüm sorumlularına bilgi veriniz ve eğitimlerin tamamlanmasını sağlayınız, oryantasyon eğitimi aldığını belirten belgeler i doldurup imzalatınız.

15. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesini sağlayınız ve eğitim evrakı nı imzalatınız.




İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 4857 Sayılı İş Kanunu :

Sürekli ve süreksiz işlerdeki iş sözleşmeleri


MADDE 10- Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.

Bu Kanunun 3, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 75, 80 ve geçici 6 ncı maddeleri süreksiz işlerde yapılan iş sözleşmelerinde uygulanmaz. Süreksiz işlerde, bu maddelerde düzenlenen konularda Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Bilgi Güvenliği Talimatı

E-STORE

Bilgi Güvenliği Talimatı FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname

E-STORE

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname FORMUNU İNDİR

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Araçları Kullanım Talimatı

E-STORE

İşyeri Araçları Kullanım Talimatı FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Harcırah Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Harcırah Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

Süreksiz İş Sözleşmesi

E-STORE

Süreksiz İş Sözleşmesi FORMUNU İNDİR

E-STORE