Alt İşverenlere Yapılacak Bildirimler Prosedürü


NASIL YAPILIR?


Alt İşverene Bildirim Nasıl Yapılır?

Alt işverene  bildirim  yapma ihtiyacı (örneğin alt işveren tarafından çalışanın ücretinin ödenmediği gibi bir şikayet, alt işverenin iş sağlı ve güvenliği zafiyeti ve bir yükümlülüğün hatırlatılması gibi)  ikili ilişkide ortaya çıkabilmektedir.

Alt işveren de bir tacirdir, o nedenle alt işverenlik ilişkisi her ne kadar bir  iş hukuku kavramı olsa da, bu ilişki hem Sosyal Güvenlik Hukuku, hem Borçlar Hukuku hem de Türk Ticaret Kanunu tarafından düzenlenmiş olan karmaşık yönleri olan bir ilişkidir. Yapılacak bildirimler bu nedenle farklı öneme  sahiptir. 

Prosedür Adımları

1. Alt işverenlik sözleşmesine göre ilgili  bildirimin yapılması  gereken anın geldiğinden emin olunuz ve bu konu ile bağlantılı örneklerden ilgili olanı seçiniz. (Ref. Alt İşverene Yapılacak Bildirimler)

2. Bildirimi örneğe uygun olarak ilgili şahıs ve konuyla ilgili bilgileri  kullanarak kullanılabilecek (tebliğe  hazır) hale geldiğinden emin olunuz. Bildirim bildirmek istediğiniz konu hakkında yeterli açıklığa sahip olmalı ve açıkça taleplerinizi veya iletmek istediğiniz mesajı içermelidir. 

3. Tebliğ edilmeye  hazır alt işveren bildirimini ilgiliye tebliğ ediniz. (Ref. Tebligat yapma prosedürü) Eğer sözleşmesel ilişkide e-mail bir tebliğ yöntemi olarak kabul edilmiş ise mail yolu ile tebliğ yapılabilir. Ancak mail bir tebliğ yolu olarak kabul edilmemiş ise bu takdirde bildirimi Türk Ticaret Kanununa uygun tebliğ usulü ya da tebligat prosedürüne göre tamamlamak gerekir. 

4. Bildirimi ve tebliğ evrakını alt işveren dosyasına kaldırınız.

5. Tebliğin karşı tarafa ulaştığından emin olunuz. Bunun için mail ile bildirimlerde gönderinizden1-2 gün sonra hatırlatma maili gönderiniz. Eğer posta yoluyla-noterlik yoluyla bir bildirim yapmış iseniz bu takdirde PTT yoluyla gönderinizin akibetini kontrol ediniz ve bildirimin ulaştığından emin olunuz. 

6. Alt  işverenin bildirime kayıtsız kalması halinde hukuki işlemleri  görüşmek üzere hukuki danışmanlık alınız.

7. Alt  işverenin bildirimin gereği  cevap vermesi ya da sözlü temas kurması halinde hukuki  görüş almak üzere hukukçunuza başvurunuz.


Devamını Gör

İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Alt İşveren Çalışanının Kavga / Küfür Etmesi Nedeniyle İş Sözleşmesinin Fesih Talebi Bildirimi

E-STORE

Alt İşveren Çalışanının Kavga / Küfür Etmesi Nedeniyle İş Sözleşmesinin Fesih Talebi Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Alt İşveren Çalışanının Meslek Hastalığı Taşıdığının Alt İşverene Bildirimi

E-STORE

Alt İşveren Çalışanının Meslek Hastalığı Taşıdığının Alt İşverene Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Alt İşveren Tarafından Yürütülen İşin Asıl İşverenlik Tarafından Devralınması Bildirimi

E-STORE

Alt İşveren Tarafından Yürütülen İşin Asıl İşverenlik Tarafından Devralınması Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Alt İşverenin Sözleşmeye Aykırılığından Kaynaklı Hapis Hakkı Kullanılacağı Bildirimi (Alt İşveren Çalışanının işçilik Alacakları / İşe İade Davası Açması Sebebiyle)

E-STORE

Alt İşverenin Sözleşmeye Aykırılığından Kaynaklı Hapis Hakkı Kullanılacağı Bildirimi (Alt İşveren Çalışanının işçilik Alacakları / İşe İade Davası Açması Sebebiyle) FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşin Azalması Nedeniyle Alt İşverenlik Sözleşmesinin Feshi Bildirimi

E-STORE

İşin Azalması Nedeniyle Alt İşverenlik Sözleşmesinin Feshi Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE