Kararın İçeriği


NEDİR?


İşe İade Kararının İçeriği Nedir?

İşe iade davası kabul edilir ise yani dava işçi lehine sonuçlanır ise mahkemece; 

        1. Feshin geçersiz/hukuka aykırı olarak yapıldığına, 

        2. Çalışanın işe iadesine, 

eğer çalışan işe iade alınmaz ise; 

        3. Dört aylık boşta gereç süreler ücretinin işçiye ödenmesine, 

        4. Dört  ay ile Sekiz ay arasında işe iade tazminatının işçiye ödenmesine 

karar verilir. 

Mahkemenin verdiği feshin geçersizliğine ve işçinin işine iadesine ilişkin kararın, işçiye tebliğinden itibaren on iş günü içinde işe başlamak üzere, işverenine başvurması gerekmektedir. Bu süre hak düşücüdür. Kanunla belirlenmiş olan on günlük süre kesin süredir ve taraflara yada hakime bağlı bir süre değildir. Bu nedenle belirlenen süre içinde yerine getirilmesi gerekir. 

İşe iadesi için başvuran işçiyi, işveren bir ay içinde işine başlatmalıdır. Aksi takdirde işçiye Mahkemece karar verilmiş olan en az dört en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminatı ödemek zorundadır. 

Eğer işveren işçinin iş sözleşmesini sendikal faaliyet, sendika üyeliği veya sendika temsilciliği nedeniyle feshetmişse bu durumda işçinin bir yıllık ücreti tutarından az olmamak üzere tazminat ödemek zorundadır, bu tazminat da Mahkemece kararlaştırılır. İş Kanunu m. 21 uyarınca, mahkeme feshin geçersizliğine karar verdiğinde işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminatı da belirlemelidir.

İşçi eğer işe geri başlatılmaz ise veya başlamaz ise dava evvel ödenmemiş ise ihbar ve kıdem tazminatı da hesaplanarak işçiye ödenir. 

Eğer işe başlar ise bu durumda daha evvel ödenmiş olan ihbar ve kıdem tazminatı İşveren tarafından İşçiden geri istenecektir. 


Kıdem ve ihbar tazminatınızı, boşta geçen süreler ücretinizi ve işe iade tazminatınızı  Hesap Sihirbazı'nı  kullanarak hesaplayabilirsiniz.


Devamını Gör