Yatılı Okullarda Görevli Eğitim Personelinin Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesi Prosedürü


NEDİR?


Yatılı Okullarda Görevli Personelin Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesi Nedir?

Mevzuata uygun olarak eğitim ve öğretim faaliyetini sürdüren özel okullardan öğrencilerini yatılı olarak barındıran okullar bakımından eğitim personelinin görevi sadece kültürel dersleri vermekle sınırlı değildir.

Yatılı öğrenciler bakımından okulun sağlamakla yükümlü olduğu eğitim görevi dışında ayrıca beslenme, okul dışı derslerin yürütümü, sosyal faaliyetlerin üstlenilmesi ve barınma (yatma-uyuma-temizlik) gibi hizmetlerin de sosyal ve çevresel eğitime tabi olduğunun bilinciyle bu tür öğrencilerin ihtiyaçları ve eğitimlerinin ve yetişmelerinin bir teminatı olarak, eğitim personeli ve belletmen yanında gerekli diğer personel (sağlık, temizlik ve yönetim) de, 24 saatlik vardiyalı çalışma sistemine tabi olarak işleri düzenlenecektir.

Eğitim personelinin bu görevi doğrudan eğitim-ders verme ile ilgili olmasa da haftalık 20+20 saatlik çalışma süresine tabi olacaktır.

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin Kurumlarda Görevlendirilecek Personel başlığını taşıyan 25. maddesinde yatılı okullarda belletmen görevini üstlenecek personelin görevlendirileceği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre Yatılı ve pansiyonlu okullarda; öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim, etüd çalışmaları ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici görevlendirilir.

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın Belleticilik Görevi başlığını taşıyan 13. Maddesinde  ise  “Yatılı ve pansiyonlu okullarda öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim-öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici olarak görevlendirilen öğretmenlere her belleticilik görevi için 4 saat ek ders ücreti ödenir. Bunlardan 24 saat süreyle nöbet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir günde 3'ten fazla belletici görevlendirilemez ve bunlara ayda ödenecek ek ders ücreti 56 saati geçemez” denilmektedir. 

Bu hükme göre eğitim personelinden görevlendirilecek olan belleticilere, her belleticilik görevi için ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir.  Gecede görev yapacak olan belletmene ise nöbetçi belletmen denilmektedir. 

Belleticilik ve nöbetçi belleticilik görevinin düzenlenmesine ilişkin hususlar kurumun hazırlayacağı pansiyon iç yönergesi ile belirlenmesi gerekmektedir.



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Yatılı Okullarda Görevli Personelin Çalışma Saatleri Nasıl Düzenlenir? 

Bu prosedürde;  eğitim ve öğretim faaliyetinin yanı sıra,  yatılı olarak hizmet veren Özel Öğretim Kurumlarında pansiyonda ve öğretim saatleri dışında görev alacak olan personelin çalışma saatlerinin düzenlenmesi anlatılmaktadır.

Uygulama Adımları: 

1- Yatılı ve pansiyonlu okullarda;  öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim-öğretim ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde görev almak üzere uygun koşulları sağlayan belletici olarak görevlendirilecek eğitim personelini belirleyiniz.  

2- Kurumun eğitim-öğretim saatinin dışında görev ve nöbet alacak eğitim personelinin nöbet çizelgesi yönetici, okul müdürü veya sorumlu müdür yardımcısı tarafından hazırlanır.

3- Belletmen olarak görev alan eğitim personelinden;

- sadece okul saatleri dışında görev alacak olanlar, 4 saat ek ders görevi ile görevlendirilir.

-24 saat süreyle nöbetçi olarak görevlendirilen eğitim personeli ise,  4 saate ek olarak 2 saat olmak üzere toplam 6 saat ek ders görevi ile görevlendirilir.

-Ücret tahakkuku da bu esasa uygun olarak yapılır.  Bir eğitim personeli için toplamda bir ayda en fazla 56 saat ek ders ücreti tahakkuku yapılır.

Yatılı ve pansiyonlu okulda okul saatlerinin dışında görev alacak olan eğitim personeli bir ayda en fazla 14 defa görevlendirilebilecektir.

Nöbet tutan eğitim personeli bir ayda en fazla 9 defa nöbetçi olarak görevlendirilebilecektir.

4-  Kurumda belletici olarak görev alacak eğitim personeline çalışma ve nöbet saatlerine ilişkin çizelge tebliğ edilir. (Ref. İşin Düzenlenmesine ilişkin Bildirimler Prosedürü)



İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği



1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu : 

Yürürlükten kaldırılan kanun, yönetmelikler ve hüküm bulunmayan haller 

MADDE 14 – 8/6/1965 tarihli ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. 

Bu Kanunda belirtilmiş olan yönetmelikler, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yürürlüğe konulur. 

Bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda, resmî öğretim kurumlarında uygulanan mevzuat hükümleri uygulanır.


2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

Program ilavesi yapma

MADDE 13 – (1) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Kurumuna program ilavesi yaptırmak isteyen kurucu veya kurucu temsilcisi;

a) Dilekçe,

b) Kurumun son yerleşimini gösteren üç adet 35x50 cm veya A3 ebadında kâğıtlara çizilmiş yerleşim planı ve CD’si,

c) Okullar dışındaki kurumlara ilave edilecek öğretim programının onaylandığı Talim ve Terbiye Kurulu kararının tarih ve sayısı,(Ek ibare:RG-8/8/2015-29439)  ayrıca; özel öğretim kursu açacaklar için özel öğretim kursları çerçeve programına/programlarına uygun olarak (Değişik ibare:RG-5/8/2016-29792) bir bilim grubu için, kurum tarafından hazırlanmış ve Genel Müdürlükçe onaylanmış öğretim programı,

ç) Programa ait araç ve gereç listesi,

d) Okullara ilave edilecek her program için en az dört derslik ve uygulama derslikleri, (Ek ibare:RG-8/8/2015-29439)  lise ve dengi okul mezunlarına yönelik (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) (Ek-15)’te yer alan bilim grubu programlarını uygulamak isteyen temel liselerde ise; her bir bilim grubu için standartları Bakanlıkça belirlenmiş bilim dersliği şartlarını sağlayan dersliği,

e) Görevlendirilecek eğitim personeline ilişkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı ile valiliğe başvurur.

(2) (Değişik:RG-12/4/2016-29682) İl millî eğitim müdürlüğünce yaptırılacak inceleme sonucunda uygun görülmesi hâlinde kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veren merci tarafından program ilavesi yapılır. Ancak M, A1, A2, A ve B1 sertifika sınıfı öğretim programlarından herhangi biri için izin almış olan motorlu taşıt sürücüleri kursuna, bu öğretim programlarından birinin ilave edilmek istenmesi veya C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sertifika sınıfı öğretim programlarından herhangi biri için izin almış olan motorlu taşıt sürücüleri kursuna, bu öğretim programlarından birinin ilave edilmek istenmesi ya da EK-4’te yer alan tablodaki (Ek ibare:RG-13/1/2017-29947) aynı grupta yer alan  öğretim programlarını uygulamak üzere izin alan kurslardan, tabloda belirtilen (Ek ibare:RG-13/1/2017-29947)  aynı gruptaki diğer öğretim programlarını da ilave yapmak için başvurmaları hâlinde kurumda (Değişik ibare:RG-13/1/2017-29947) il milli eğitim müdürlüğünce görevlendirilen maarif müfettişi/şube müdürü veya uygun görülen başka personel tarafından inceleme yapılmaz.

(3)(Değişik:RG-8/8/2015-29439) Yapılan inceleme sonucunda program ilavesinde sakınca bulunmadığının belirtilmesi hâlinde, okullar dışındaki kurumlara on beş iş günü içinde valilikçe program ilavesi yapılarak kurum açma izni (EK-2) yeniden düzenlenir. Okullarda ise hazırlanan dosya beş iş günü içinde Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça okullara on beş iş günü içinde kurum açma izni (EK-3/B) yeniden düzenlenir.

(4) (Ek:RG-8/8/2015-29439) Lise ve dengi okul mezunlarına yönelik (Ek 4)’te yer alan bilim grubu programlarını uygulamak isteyen temel liselerin;

a) Öğretim programlarının süresi ve içeriği Genel Müdürlükçe onaylanmadıkça kurumlar tarafından değiştirilemez.

b) Program (Mülga ibare:RG-5/8/2016-29792) (...) değişiklik başvuruları her yıl Temmuz ayının ilk iş gününe kadar yapılır. Bu tarihten sonra yapılan değişiklik başvurularına ilişkin onaylar ertesi öğretim yılından itibaren geçerlidir.

c) Bakanlıkça onaylanan ilgili bilim grubunda yer alan çerçeve programda değişiklik olması hâlinde, değişiklik tarihinden itibaren altı ay içerisinde kurumca hazırlanan yeni programın onayı için başvuru yapılır. Değişiklik üzerine hazırlanan öğretim programını süresi içerisinde onaylatmayan kurumların programı iptal edilir.

ç) Genel Müdürlükçe onaylanan program örnekleri kurumda lise ve dengi okul mezunlarının görebileceği bir yerde ve kuruma ait internet sitesinde devamlı bulundurulur.

d) Kurum bünyesinde kendi kategorisinde olmak üzere (Değişik ibare:RG-5/8/2016-29792) bir bilim grubunun programına izin verilir.

(5) (Ek :RG-8/8/2015-29439) Özel öğretim kurslarının;

a) Öğretim programlarının süresi ve içeriği Genel Müdürlükçe onaylanmadıkça kurumlar tarafından değiştirilemez.

b) Program (Mülga ibare:RG-5/8/2016-29792) (...) değişiklik başvuruları her yıl Temmuz ayının ilk iş gününe kadar yapılır. Bu tarihten sonra yapılan değişiklik başvurularına ilişkin onaylar ertesi öğretim yılından itibaren geçerlidir.

c) Bakanlıkça onaylanan ilgili bilim grubunda yer alan çerçeve program/programlarda değişiklik olması hâlinde değişiklik tarihinden itibaren altı ay içerisinde kurumca hazırlanan yeni program onaylanmak üzere valilik aracılığıyla Genel Müdürlüğe sunulur. Süresi içerisinde değişiklik başvurusunda bulunmayan veya programları onaylanmayan kurumların ilgili programı iptal edilir.

ç) Genel Müdürlükçe onaylanan program örnekleri kurumda kursiyerlerin görebileceği bir yerde ve kuruma ait internet sitesinde devamlı bulundurulur.

d) Kurum bünyesinde kendi kategorisinde olmak üzere (Değişik ibare:RG-5/8/2016-29792) bir bilim grubunun programına izin verilir.

e) (Ek:RG-13/1/2017-29947)  Lise ve dengi okul öğrencilerine yönelik program uygulayan özel öğretim kurslarına, mezunlara yönelik program ilavesi eklenmek istenmesi veya mezunlara yönelik program uygulayan özel öğretim kurslarına lise ve dengi okul öğrencilerine yönelik program ilavesi eklenmesi durumunda; il milli eğitim müdürlüğünce görevlendirilen maarif müfettişi/şube müdürü veya uygun görülen başka personel tarafından yapılan incelemede, program ilavesine ilişkin düzenlemenin 12 nci maddenin üçüncü fıkrasına uygun olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.

Kurumlarda görevlendirilecek personel

MADDE 25 – (1) Kurumlarda aşağıda belirtilen personel görevlendirilir.

a) Okullarda;

1) Kurum Müdürü,

2) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Aynı bina veya kampüste bulunan okullar dışında diğer okullarda isteğe bağlı olarak müdür yardımcısı,

3) Okulun kademe ve türüne uygun sınıf ve alan öğretmeni,

4) (Değişik:RG-3/7/2016-29761) Özel eğitim okullarında kontenjana bakılmaksızın, ilkokullarda kayıtlı öğrenci sayısı 250 ve daha fazla, ortaokul ve ortaöğretim okullarında kayıtlı öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanlara rehber öğretmen,

5) (Değişik:RG-3/7/2016-29761) İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında kayıtlı öğrenci sayısının 500 ve daha fazla olması halinde ikinci rehber öğretmen,

6) (Değişik:RG-3/7/2016-29761)  Uzman öğretici ve ayrıca ölçme ve değerlendirme servisi elemanı, yatılı okullarda belletmen, usta öğretici ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

b) Çeşitli kurslarda;

1) Kurum müdürü,

2) Kurs programına uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici, (Mülga ibare:RG-13/1/2017-29947) (…)

3) Kurslarda müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

c) (Mülga:RG-5/7/2014-29051)

ç) (Mülga:RG-20/6/2017- 30102)

d) Hizmet içi eğitim merkezlerinde;

1) Kurum müdürü,

2) Merkezin programına uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici,

3) Müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

e) Uzaktan eğitim;

1) Kurum müdürü,

2) Uygulanan programa uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici,

3) Teknik personel,

4) Diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

f) (Ek:RG-13/1/2017-29947) Özel öğretim kurslarında;

1) Kurum müdürü,

2) İlgili bilim grubu programına uygun öğretmen veya uzman öğretici,

3) Müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.

g) (Ek:RG-20/6/2017- 30102)  Sosyal etkinlik merkezlerinde;

1) Kurum müdürü,

2) Kurumda uygulanan sanatsal ve sportif faaliyetler için öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici,

3) Kurumda kütüphane ile ödev ve proje araştırma salonlarında görevli lisans mezunu personel,

4) Sosyal etkinlik merkezinin belediye mücavir alanı içerisindeki farklı binalarındaki faaliyetleri yürütmek üzere bir sorumlu eğitim personeli veya müdür yardımcısı,

5) Diğer personel ise isteğe bağlı olarak

görevlendirilir.