Emekli İşçi Çalıştırma Özellikler


NEDİR?


Emekli İşçi Çalıştırma Nedir?

Emeklilik iş ilişkisini sona erdiren  bir nedendir. 

Ne var ki ülkemizde sosyal güvenlik mevzuatında sıkça değişiklik yapılması emeklilik yaşında önemli farklılıklar oluşturmaktadır.  Örneğin 50 yaşını doldurmadan emekli olması yasal olarak mümkün olan önemli bir iş gücü bulunmaktadır. Veya 1475 sayılı yasanın 14. maddesinden kalma bir hakla 15 yıl ve 3600 gün kuralı gereğince pek çok kişi emeklilik hakkını kullanıp kıdem tazminatını almakta sonra da yine iş hayatına devam etmektedir. 

Gerek mevzuat gerek ise ekonomik koşullar sebebiyle emekli işçi istihdamı ülkemizde on derece yaygındır, hatta pek çoğu da kayıt dışı olarak sürmektedir, zira emekli olan işçinin sağlık ve emeklilik bakımından sosyal güvenceye ihtiyacı olmadığı düşünülmektedir. 

İş hukuku uygulamaları bakımından emekli işçinin işe alınması iş sözleşmesi(özlük hakları) ve SGK işe giriş bildirgesi bakımından önem taşımaktadır. Doğal olarak eğer emekli kişinin  yaşı ilerlemiş ise kendisine uygun bir iş verilmesinde koruma ve gözetme borcu bakımından fayda vardır.

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Emekli İşçi Çalıştırma Nasıl Yapılır?

EMEKLİ İŞÇİ çalıştırılacağı hakkında personel işleri ile görevli birime talimat verilmesi ile prosedür başlar;emekli işçi çalıştırmakla ilgili olarak aynı işyerinden emekli olmuş veya ilk defa işe aldığını işçi olmasına göre bazı hususlar özellik arzedecektir. 

ÖN HAZIRLIKLAR;

  1. İşçinin işyerinizden mi yoksa başka işyerinden mi emekli olduğu, emekli olduğunu tespit ediniz.
  2. İşçinin hangi sigorta türünden emekli olduğu ile emekli maaşı almaya başlayıp başlamadığını tespit ediniz. 
  3. İşyerinizin emekli işçi çalıştırmakla ilgili politikası, teamülünü ve emekli işçi çalıştırmaya bir engel olup olmadığını kontrol  ediniz,emekli işçi çalıştırılabileceğinden emin olunuz.


İŞE GİRİŞ İŞLEMLERİ  

1. Eğer ilk defa işyerinizde başlayacak bir aday ise İşe Giriş özlük Dosyası Kontrol Listesi nde yer alan evrakı personelden isteyiniz ve işe başlamadan evvel tüm evrakın tamamlanması gerektiğini hatırlatınız.Eğer işyerinizden  emekli olmuş  ve emekli olduğu halde çalışmaya devam edecek bir işçi ise  bu takdirde özlük dosyasını kontrol ediniz, eksik evrakları, özellikle emeklilik  evraklarını tamamlatınız. Aşağıdaki adımlardan pek çoğu ve imzalanacak evrakın pek çoğunun imzalanması işyerinizden emekli olmuş işçi için gerekli değildir. O nedenle cümlenin başındaki italik parantez içi açıklamasını dikkate alınız. 

2-.İşyerinde çalışacak olan personelin görev ve pozisyonuna uygun iş sözleşmesi ni hazırlayınız, sözleşmenin aday tarafından imzalanmasını sağlayınız. Mevcut olan çalışan bakımından fark hükümleri ek sözleşme yapmak yeterli olabileceği gibi, yeni bir iş sözleşmesi yapmak da mümkündür.Uygun iş sözleşmesi örneğini örnekler arasından seçebilirsiniz. 

İş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, günlük çalışma süresi, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.Bizim tavsiyemiz işyerinden emekli işçi de olsa  artık yeni bir iş akdi başlayacağından yeni bir iş sözleşmesi yapılması yönünddir. Zaten işyerinizden emekli olmamış bir işçi için bu prosedürde yer  verilen her türlü evrakı mutlak surette imzalatınız. 

3. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) işyerince düzenlenmiş, işyeri yönetmeliği ni personele bildiriniz.(yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

 4.(İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için)  İşyerince düzenlenmiş disiplin yönetmeliği ni personele bildiriniz. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

5. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş ve iş gereçlerini, makinalarını, malzemelerini ev veya işin yerine getirildiği işyeri dışı ortamlarda kullanmaya yönelik iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği eğitimi veriniz/verdiriniz ve konuyla ilgili yönetmelik/talimatı personele bildiriniz. 

6. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş işyerine özgü bilgilere yönelik bilgi güvenliği yönetmeliği ni personele bildiriniz. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

 7.(İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için)  Eğer işin yürütümü verilmesini zorunlu kılmakta ve vermekte iseniz İşyerince düzenlenmiş devir teslim zimmet tutanağı nı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

 8.(İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için)  İşyerince düzenlenmiş izin yönetmeliği nı personele bildiriniz. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

9. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş ücretin temlik edilmeyeceğine dair taahhütname yi personele bildiriniz.

10.  (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş  harcırah yönetmeliği ni personele bildiriniz. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

11. İşyeri aracı zimmetlenen ve/veya şirket aracı kullanıcısı ise işyeri araç kullanma talimatı nı personele imzalatınız. 

12. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) Sözleşmenin imzalanmasından sonra işyerince düzenlenen SGK işe giriş bildirgesi düzenleyerek ve personel işe başlamadan önceki bir tarihte SGK’ya bildirim yapınız. (www.sgk.gov.trelektronik adresi kullan) Bildirimin emekli işçi ile ilgili özellikleri kapsamına özellikle dikkat ediniz, bu suretle eksik veya fazladan gereksiz prim ödenmesinin önüne geçmiş olursunuz. 

13. Yürürlükte bulunan ve emekli çalışanları da ilgilendiren diğer yönetmelikler ve personelin görevi ile ilgili görev tanımı nı personele imzalatınız. İmzalatmak istediğiniz diğer yönetmelikleri ve oluşturacağınız görev tanımı için örneklerden yararlanınız. 

14. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) Personelin işe başlatma sonrası gerekli bilgilendirmeleri ve işyeri oryantasyon eğitimi için ilgili bölüm sorumlularına bilgi veriniz ve eğitimlerin tamamlanmasını sağlayınız, oryantasyon eğitimi aldığını belirten belgeler i doldurunuz ve tanıklar huzurunda  imzalatınız.

 15. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesini sağlayınız ve eğitim evrakı nı  tanıklar huzurunda imzalatınız.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Bilgi Güvenliği Talimatı

E-STORE

Bilgi Güvenliği Talimatı FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname

E-STORE

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname FORMUNU İNDİR

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Araçları Kullanım Talimatı

E-STORE

İşyeri Araçları Kullanım Talimatı FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Harcırah Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Harcırah Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İzin Yönetmeliği

E-STORE

İzin Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE