Savunma Vermekten İmtina Prosedürü


NEDİR?


Savunma Vermekten İmtina Nedir?

Savunmanın şekli ve usulü hakkında Yasada açık bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak yazılı savunma alınması ispat bakımından tercih edilmelidir. 

İşçiden savunma istenirken, makul bir süre verilir. İşçinin savunmasını istenilen sürede vermemesi halinde, savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağı işçiye açıklanmalıdır. 

Savunma verilmemesi olayın, durumun  kabulü değil, savunma yapma hakkından vazgeçmiş olma sonucunu doğurabilir. 

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Savunma Vermekten İmtina Durumunda Ne Yapılır?

Savunma vermemek susma hakkının bir kullanımıdır. Ne var ki bu durum, uygulamada, savunma vermeyenin aleyhine kullanılmaktadır. Savunma vermemenin neticesi aleyhe yorum, kullanım değil, eldeki delillere ve hukuki duruma göre hareket etmek olmalıdır.

Prosedürü şöyle işletmek gerekir;

1.  Her şeyden evvel savunma vermeyen ilgili durumu kabullenmiş olmaz, ancak toplanan delillere göre karar vermeyi gerektirir. Savunma isteme yazısında bu durumu belirtiniz. Bu savunma yapma hakkından vazgeçmektir, savunma istenen olayı kabul etmek değildir. (savunmaya davet örnekleri)

2.  Savunma yazısının tebliğ usulünce edildiğinden emin olunuz, savunma için yeterli süre veriniz.(ref. Tebligat Yapma Prosedürü) Huzurda istenen savunmalarda derhal veya mesai saati bitimine kadar savunmayı istemek makul ise de, tebliğ yoluyla işyerinde olmayan çalışana uygun bir süre vermek gerekir. Hatta süreyi tebliğ tarihinden başlatmak, tebliğden itibaren de savunmanın işyerine ulaşması için makul bir süre beklemek gerekir. Bu süre takriben, tebliğ tarihinden itibaren bir haftalık bir bekleme süresidir. Bekleme sürenizin uzun olması aleyhe durum yaratmaz, tam tersine olayı yeterince aydınlatmanız için bir fırsattır, çalışan için de savunma hakkını kullanmış olmak sebebiyle, en azından olaya, sürece dahil olma duygusu yaratır. Yeterince beklemeden sonraki adıma geçmeniz halinde, uygulayacağınız işlem hukuki açıdan dayanaksız hale gelebilir.

3.  Savunmadan imtina edildiğini tespit ettikten sonra, işlemin devamı adımlara geçiniz. Toplanan delillere göre, değerlendirme ve yaptırım aşamasını uygulayınız.(Ref. Genel Disiplin Prosedürü)