Genel Tebligat Prosedürü


NASIL YAPILIR?


Genel Tebligat Nasıl Düzenlenir?

Tebliğ, ulaşması gereken iradenin ya da yapılmak istenen işlemin yazılı olarak karşı tarafa bildirilmesi amacını taşır. Yapmak istediğiniz işlem her ne ise bu işlemin karşı tarafa ulaşması ve sonuç doğurması için tebliğe ihtiyaç vardır. Sözlü bildirimler ispat açısından tercih edilmemektedir. Her halukarda bir veya iki tanık huzurunda ya da resmi yoldan tebliğ yapılmadıkça yapılmak istenen işlem hukuki sonuç doğurmayacaktır. Kaldı ki işveren olarak tebliğlerin İş Kanunu 109. madde kapsamında kalması kaydıyla zaten yazılı yapılması zorunluluğu vardır.

Çalışana tebligat yapılması gereken hallerde aşağıdaki prosedür uygulanır.

Uygulama Adımları:

1.  Çalışana yazılı bildirim yapılması gerekliliğinin ortaya çıkması ile prosedür başlar. (Bizce İş hukuku kapsamında yapılacak her türlü hukuki bildirimin –sözlü uyarılar dışında- mutlaka yazılı olmasında fayda vardır)

2.  Daha evvel eczacı tarafından hazırlanmış bildirime ilişkin yazı, çalışana duruma göre iki şekilde tebliğ edilebilir ;

  • Çalışan halen eczanede çalışmakta ve eczanede tebligat imkanı bulunmaktaysa, tebligat eczanede ve kendisine imzası karşılığında elden yapılır. Bu halde tebligatı kabul eden/imzalayan çalışanın “okudum, anladım+ tarih” şeklindeki el yazısı ile imzaladığı nüsha muhakkak işyerinde ve özlük dosyasında saklanır. Eczacı, çalışanın müzayaka (baskı) altında imza attığı iddiasını ileri sürebileceğini unutmamalıdır. Bu nedenle tebliğ olunacak evraka en az bir tercihen iki tanığın da imza atmasında fayda vardır.
  • Çalışan, eczanede tebligatı elden almaktan imtina ediyorsa, tebellüğden imtina (bildirimi aldığına dair imzadan kaçınma) tutanağı düzenlenerek çalışanın özlük dosyasında bildirdiği adrese noter aracılığı ile veya iadeli taahhütlü posta yoluyla tebligat yapılır. (Ref. İmzadan imtina prosedürü, posta yoluyla tebligat prosedürü - noterden tebligat prosedürü) Tanık ve imzadan imtina tutanağı asılları çalışanın özlük dosyasına konulur.

3.  Eczanede tebligat imkanı olmayan veya tebellüğden imtina eden çalışana, çalışanın özlük dosyasında bildirdiği adrese noter aracılığı ile veya iadeli taahhütlü posta yoluyla tebligat yapılır. (Ref. Noter yoluyla tebligat prosedürü ve posta yoluyla tebligat prosedürü)

4.  Tebligatın yapılmasının ardından parçası olduğu veya varsa devamındaki prosedüre geçilir veya iş bu tebligat prosedürünün parçası olduğu ilgili prosedüre devam edilir.

Devamını Gör
İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 4857 Sayılı İş Kanunu :

Yazılı bildirim

Madde 109 - Bu Kanunda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. Bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir. Ancak, 7201 sayılı Kanun kapsamına giren tebligat anılan Kanun hükümlerine göre yapılır.