Disiplin Prosedürü
Disiplin İşlemleri Nelerdir?
Açıklama ve Uyarılar
Herhangi bir disiplin prosedürü uygulayabilmek için şu hususları her zaman hatırlayınız:
-Disiplin işlemlerinde en önemli ilke yazılılıktır, (ihtilaf halinde) yazılı olmayan disiplin işlemi yoktur demek yanlış olmaz.
-Tutanaksız ve de savunmasız disiplin prosedürü işletilemez! mutlaka tutanak yapınız, savunma alınız.
-Yazılı belgelerde muhatabın imzası çok önemlidir, ilgililerin imzaları da bir o kadar önem arzeder.
-Sonradan evrak düzenlemek akıl, doğru senaryo ve de dikkat işidir! Mümkün ise evrakı olay sırasında ve zamanında düzenleyiniz, sonradan düzenlediğiniz evrakta hata riski çok yüksektir, muhatabın imzası da alınamayacağı için zaten önemli bir delil olarak da kabul edilmez. Aslında sonradan düzenlenen belgeler çoğu kez boş evraktan farksızdır!
-Savunmasız disiplin prosedürü işletilmemelidir, haklı sebeple fesih hallerinde dahi savunma alınması faydalı olacaktır!
-Disiplinsiz davranışın yasal, sözleşmesel, işyeri düzen ve teamüllerine aykırı, en nihayet hakkın kötüye kullanılması ve iyi niyet kuralları çerçevesinde bir ihlal oluşturduğu tespit edilmelidir!
-Tebliğ edilmemiş belge işçi açısından neredeyse yok hükmündedir. 'Bilgim yoktu, ne sonuca vardığını bilmiyorum, bilgilendirilmedim' diyen işçinin ifadesi her zaman üstündür. Mutlaka geçerli bir tebligat yapılmalıdır.
-Faydası olmayacağı düşünülen, amaçsız disiplin işlemi uygulanmamalıdır. Her disiplin işleminin mutlaka bir amacı olmalıdır.
-Disiplin uygulamalarında genel anlamda eşit muamele yapmayı ilke edininiz.
-Her zaman en sert uygulamanın veya cezanın bir alt kademesini uygulama şansı olup olmadığını düşünerek işlemlerdeki riskini azaltınız.
-İşyeri barış ve huzurunu, iş verimini artırması beklenmeyen disiplin uygulamalarını yürütmeyiniz.
Disiplin İşlemleri Nasıl Yürütülür?
Eczane çalışanları işyerinde yönetmelik, talimat, sözleşme ve görev tanımı gibi yazılı belgeler ile iyiniyet kuralları ve teamüller ile oluşan çalışma ve performans standartlarını, kurallarını bilmekle yükümlüdür. Eczane çalışanlarının performanslarının ve davranışlarının bu kural ve standartlara uygunluğunun tam ve yüksek olması beklenmektedir. Kabul edilebilir şekilde bu kural ve standartlara uymayan personel disiplin prosedürünün uygulanmasına sebebiyet verecektir.
Genel Disiplin Prosedürü
Bu prosedür işveren/işveren vekilince yürütülür.
1. Çalışan hakkında uygun olmayan davranışına ilişkin olarak işverence tutanağın (Ref. Tutanak Prosedürü) düzenlenmesiyle süreç başlar.
2. Çalışanın tanıkları var ise öncelikle ifadeleri alır (Ref. İfade Alma Prosedürü) devamında da tutanak ve elde edilen ifadeler doğrultusunda çalışanın konu ile ilgili savunması istenir. (Ref. Savunma Prosedürü)
3. Çalışanın usulüne uygun olarak savunmasının alınması üzerine; konu ile iligili tutanak, ifadeler, savunmaya davet yazısı, varsa tebligatlar ve özlük dosyası birleştirilerek işverence incelenir.
4. İşverence verilmesi gereken disiplin cezası, iş hukuku mevzuatı, işyeri disiplin yönetmeliği ve sair mevzuata uygun olarak belirlenir. (Disiplin cezaları; yazılı ihtar, ücretten kesme ve işten çıkarmadır. İşten çıkarma bir ceza olarak kabul edilmeyebilmektedir)
5. İşveren tarafından çalışana verilecek cezanın belirlenmesi üzerine bu cezaya ilişkin yazı hazırlanır.
6. Hazırlanan yazı işverence imzalanır ve çalışana tebliğ edilir. (Ref. Tebligat Prosedürü)
7. Verilen cezaya ilişkin yazı ve tebligatlar çalışanın özlük dosyasına konur.