Fesih Bildirimleri Prosedürü
Fesih Bildirimleri Nasıl Yapılır?
Fesih bildirimleri yapma ihtiyacı işveren tarafından yapılan fesihlerde, örneğin, işveren tarafından tazminatlı fesih, işveren tarafından tazminatsız fesih gibi, prosedürlerin veya zaman zaman da işçi tarafından yapılan fesihlerde feshin yapıldığının ve buna dair sonuçların hatta istifa veya istifa sayılan hallerde dahi bu işlemlerin sonuçlarının bildirilmesi ihtiyacıyla bu prosedürlerin bir parçası olarak ortaya çıkabilmektedir. Prosedür genel anlamda tamamlayıcıdır.
Prosedür Adımları
1. Bildirimin ait olduğu ana prosedüre göre ve anılan prosedürde veya bu prosedür içinde verilen örneklere uygun olarak hazırlanmış fesih bildiriminin yapılması gereken anın geldiğinden emin olunuz. Birebir somut olayınıza uyan örnek bulunmuyor ise örneklerden yararlanarak kendi fesih bildirimizi hazırlamanız gerekecektir.
2. Bildirimi örneğe uygun olarak, şahıs ve konuyla ilgili bilgileri içerecek şekilde oluşturunuz.
3. Tebliğ edilmeye hazır fesih bildirimini çalışana tebliğ ediniz. (Ref. Tebligat yapma prosedürü)
4. Bildirimi ve tebliğ evrakını özlük dosyasına kaldırınız. (Ref. İş İlişkisinin Sona Ermesinde Özlük dosyası İşlemleri)
Mevzuat
Sözleşmenin feshinde usul
Madde 19 - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.
Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.