Tüm Çalışanlar İçin Çalışma Saatlerinin Yeniden Düzenlenmesi Prosedürü
Çalışma Saatlerinin Yeniden Düzenlenmesi Nedir? Çalışma Saatleri Yeniden Düzenlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İşçinin mevcut olan çalışma saatleri değiştirilirken, işyeri düzen ve verimliliği ön plandadır ve çalışma saatleri esas olarak işverenin yönetim hakkı kapsamında kalmaktadır. Bazı hallerde değişiklik işçi lehine ya da aleyhine olabilir.
Ücretinde değişiklik yapılmaksızın İşyerinde uygulanan çalışma saatinin azaltıldığı ya da çok küçük dokunuşlarla revize edildiği durumlarda, işçinin bu düzenlemeyi kabul etmemesi düşünülemez.
Ancak, zaman zaman işçinin kişisel özelliklerine veya özel aile hayatına uymayan değişiklikler de öngörülebilir. Bu durumda eğer başlangıçta işçi koşulsuz bir muvafakat vermemiş ise bu değişikliğin uygulanmasında işletmesel gereklilikler sorgulanacak ve değişikliği kabul etmeyen çalışanın iş akdi işletmesel nedenler ile ve tazminatı ödenmek şartıyla feshedilebilecektir.
İşçinin başlangıçta verdiği koşulsuz muvafakat olsa dahi iyiniyet kuralları gereğince, eğer bu muvafakatın verildiği zamana göre meydana gelen sonraki değişiklikler söz konusu ise yine çalışanın itirazı ve karşılığında da işletmesel gereklilik süreci gündeme gelebilecektir.
Çalışma Saatlerinin Yeniden Düzenlenmesi Nasıl Yapılır?
1. Yetkili organ (eczacı/mesul müdür) tarafından karar alınır. Karar, çalışma saatlerinin hangi aralıklar arasında olacağı, hangi çalışanı kapsayacağı konularını içermelidir.
2. İşyerinde yapılacak ilan veya bireysel tebliğler ile çalışan bilgilendirilir.(İşin Düzenlenmesine Yönelik Bildirim Örnekleri; işin düzenlenmesine ilişkin şahsi bildirimler, çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi ilanı)
3. Yeniden düzenlenmiş olan çalışma saatlerine uymayan çalışan olduğu tespit edilirse bu çalışan hakkında ihtar ve/veya fesih prosedürü uygulanır. (Ref. İhtar prosedürü, İş Akdinin Sona Ermesi Prosedürleri - (Hatalı Davranış))
Çalışma Saatlerinin Yeniden Düzenlenmesi Prosedürü
Mevzuat
1- İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği :
Günlük Çalışma Süresinin Duyurulması
Madde 8 —Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile dinlenme saatleri işyerlerinde işçilere uygun araçlarla duyurulur.
Yapılan işlerin niteliğine göre, işin başlama ve bitiş saatleri işçiler için farklı şekilde düzenlenebilir.
Çalışma Süresinin Belgelenmesi
Madde 9 —İşveren, işçilerin çalışma sürelerini uygun araçlarla belgelemek zorundadır.