İşin Düzenlenmesine İlişkin Bildirimler
İşin Düzenlenmesine İlişkin Bildirimler Nedir?
İlanlar işyerinin bir bölümü veya tümünü ilgilendiren bildirme şekilleridir. Ancak, her bildirim ilanen yapılmaz, her çalışanın durumunun diğer çalışan tarafından bilinmesi gerekmez. Bu nedenle pek çok bildirimin şahsen yapılması gerekir.
İlanlar da sonuç olarak şahsa yönelik olsa da, tek tek bildirim yerine özellikle ortak konular ilan yoluyla bildirilebilir.
İlanlar uygulama kolaylığı sağlar ve ayrıca çalışanlarda da eşit davranışa tabi tutulduğu izlenimini geliştirir. Bazı hallerde ise ilanın yapılması zorunludur. İşte ilanen tebliğe uygun olmayan veya ilanen tebliğ yapılsa bile ayrıca şahsi bildirim gereken hallerde bu prosedürü işletmek gerekecektir.
İşin Düzenlenmesine İlişkin Bildirimler Nasıl Yapılır?
Uygulama Adımları:
1. Bildirimin parçası olduğu ana prosedüre göre ilgili bildirimin yapılması gereken anın geldiğinden emin olunuz ve bu bölüm ile bağlantılı örneklerden ilgili olanı seçiniz. (Ref. Örnekler, İşin düzenlenmesine ilişkin bildirimler) Birebir uyan örnek bulunmuyor ise örneklerden yararlanarak kendi bildirimizi hazırlamanız gerekecektir.
2. Bildirimi örneğe uygun olarak hazırlayarak kullanılabilecek hale geldiğinden emin olunuz.
3. Huzurda tebliğ imkanı olup olmadığını araştırınız, var ise tebliği imza karşılığında gerçekleştiriniz. Çalışan tebellüğden imtina ediyor ise tebellüğden imtina prosedürünü işletiniz. (Ref. Genel Tebligat Prosedürü, İmzadan İmtina Prosedürü)
4. Huzurda tebliğ imkanı yok ise bu kez noter yoluyla tebliğ veya posta yoluyla tebliğ yollarını deneyiniz. (Posta Yoluyla Tebliğ Prosedürü, Noter Yoluyla Tebliğ Prosedürü)
5. Tebliği tamamladıktan sonra varsa başka izlemeniz gereken prosedür olup olmadığını tespit ediniz, var ise ilgili prosedüre geçiniz, yok ise sonraki adıma geçiniz.
6. Her durumda bildirimle ilgili belgeleri özlük dosyasında saklayınız.