Yazılı Uyarı Prosedürü
Yazılı Uyarı Nedir?
İşveren, işyeri kurallarını hatırlatmak, işçiyi hatalı ve düzeni bozan davranışlardan vazgeçirmek veya performansı ile ilgili kişisel özelliklerinin yetersiz bulunduğu ve iyileştirilmesi konusunda uyarmak gibi sebeplerle ikaz etmek durumunda kalabilir.
İşyerinde gerçekleşen bazı tatsız olaylar, işçinin görevini yerine getirmemesi, disiplinsiz ve sorumsuz tutum ve davranışları, devamsızlığı, hatta işvereni haklı fesih yapmaya kadar götüren süreçler de dâhil olmak üzere, zaman zaman da işin ciddiyetinin derecesini gösterecek uyarılara ihtiyaç duyulmaktadır.
Sözlü veya yazılı olarak personelin ikaz edilmesinin disiplin uygulamaları açısından önemi yüksektir. Ancak bazı işyerlerinde sözlü -yazılı uyarı ve ihtarların derecesi birbirinden farklı tutulmak istenmekte bu şekilde çalışana aslında bir şans daha verilmekte ve çalışan kademeli disiplin uygulamalarına tabi tutulmaktadır.
Yazılı uyarı özlük dosyasında disiplin uygulamaları bakımından ispat gücü bulunan evrakın bir parçasıdır.
Devamını GörYazılı Uyarı Nasıl Yapılır?
Yazılı uyarı sözlü uyarıdan sonra verilen, sözlü uyarının sahip olmadığı delil fonksiyonuna sahip, çalışan üzerinde daha etkili, işyeri düzeni bakımından daha sonuca etkili ve aynı sebebe bağlı sonraki disiplin uygulamalarında(adımlarında) işverenin son derece iyiniyetli davrandığını gösteren bir uygulamadır. Çalışana yazılı uyarı verilmesi gereken hallerde aşağıdaki prosedür personel işleri ile görevli birim tarafından uygulanır.
Çalışan hakkında ilgili birim tarafından (disiplin kurulu veya işyerinde bu işe görevli birim) yazılı uyarı verilmesi gereğinin personel işleri ile görevli birime iletilmesi ile prosedür başlar. Bu gereklilik, küçük işyerlerinde veya disiplin uygulamalarının işyerindeki uygulamasına göre çalışanın birim amiri/en yakın amiri tarafından da yerine getirilebilir.
1. Yazılı uyarı içeriği, daha evvel tutulan tutanak ve alınan savunma doğrultusunda tamamlanır. Hazırlanan uyarı yazısı ile tutanak içeriğindeki olaylar örtüşmeli ve uyarı içeriğinde hatalı olduğu ve tekrarlamaması vurgusu mutlaka yer almalıdır. Tutanak ile uyarının içeriğinin uyumsuzluğu veya tekrarlanmaması uyarısının bulunmaması bu işlemin geçerliliğini dolayısıyla delil fonksiyonunu tartışmalı hale getirebilir. (Ref. Yazılı uyarı örnekleri)
2. Yazılı uyarı personel işleri ile görevli birim tarafından en yakın amirinin huzurunda çalışana tebligat yapılır. (Ref. Tebligat Yapma Prosedürü ).
3. Tebligat prosedürüne uygun olarak çalışana tebliğ edilen yazılı uyarı çalışan tarafından tebellüğ edildiğini gösteren kayıtla birlikte özlük dosyasına konulur.