Telafi Edici Çalışma Prosedürü


NEDİR?


İşverenin Talebi ile Bireysel Telafi Çalışması Nedir?

Aşağıdaki hallerde telafi çalışması yapılabilir;

1.Zorunlu Nedenle İşin Durması

 4857 Sayılı İş Kanunu’nda ve İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nde (İYİÇSY) telafi çalışmasını gerektiren zorunlu nedenlerin tarifi yapılmamıştır.  Ancak bu nedenlere şu şekilde örnek vermek mümkündür; gerek bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerin varlığında, İş Kanunu’nun 24/III, 25/III ve 65/1’inci maddesinde bahsedilen zorlayıcı sebepler (mücbir sebepler) ve işyerinin tamamında ya da bir bölümünde işin yürütülememesi dolayısıyla telafi çalışması yapılabileceği belirtilmektedir.

 2.Ulusal Bayram ve Genel Tatillerden Önce veya Sonra İşyerinin Tatil Edilmesi  

Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’a göre, Ulusal Bayram, Cumhuriyet Bayramı, genel tatil günleri ise resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı tatilidir. (md.1 ve 2) Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz. (İş K. md.64/2)

İş Kanunu’nun 63/2’inci maddesine göre günlük çalışma süresi en fazla on bir saattir. Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Böylelikle bir günde normal çalışma ve telafi çalışması yapılacak ise her iki çalışmanın toplamı on bir saati aşamayacaktır.  Örneğin haftada beş gün ve günlük dokuz saat çalışılan işyerinde günlük en fazla iki saat telafi çalışması yapılabilecektir. Günlük telafi çalışma süresinin üç saati aşması halinde, bu çalışma artık telafi çalışması olmayıp, fazla çalışma / fazla sürelerle çalışma olarak değerlendirilecektir.

‘Tatil günleri’ kavramına, yalnızca kanunlardan, ulusal tatil ve genel tatil günlerinin yanında sözleşmelerden doğan tatil günlerinin de eklenmesi gerekir. Buna karşılık haftalık 45 saatlik çalışma süresinin 5 iş gününde tamamlandığı hallerde çalışılmayan Cumartesi günü ‘tatil günü’ değil ‘işgünü’ sayıldığından ötürü telafi çalışması yaptırılabilir.

Keza, yoğunlaştırılmış çalışma haftası uygulaması nedeniyle, denkleştirme haftasında çalışılmayan günlerde de telafi çalışması yapılabileceği düşünülmektedir. Zira, denkleştirme süresinde çalışılmayan günler / süreler izin süresi olarak değerlendirilmemektedir.

Telafi çalışması yaptırılacaksa; bu çalışmanın İş Kanunu’nun 64’üncü maddesinde sayılan nedenlerden hangisine dayandığını açık olarak belirtmek, hangi tarihte çalışmaya başlanacağını, ilgili çalışanlara bildirmek gerekir. (Çal. Sür. Yön. md.7/2)

Bununla birlikte çalışana verilen izin, telafi çalışması karşılığında ise ispat yükü işverende olacağından, önceden verilen iznin kayıt altına alınması gerekir.

3.Çalışanın Talebi ile Kendisine İzin Verilmesi

İş Kanunu ve sözleşmeye dayanmayan bir halde çalışanın talebi ile ileride telafi çalışması yapma karşılığında çalışana izin verilmesi mümkündür. İKİÇSY nin 7’inci maddesinde bu husus “… çalışanın talebi ile kendisine 4857 sayılı İş Kanunu, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile öngörülen yasal izinleri dışında izin verilmesi halleri ...” olarak belirtilmiştir. Ancak çalışan her talep ettiğinde işverenin izin verme yükümlülüğü yoktur. İş Kanunu’ndan anlaşıldığı üzere, çalışan tarafından talep edilecek izinin gerekçesi herhangi bir koşulla sınırlandırılmamıştır. Bu hususta tarafların anlaşması yeterlidir.

Belirtmemiz gereken diğer bir husus, telafi çalışması için gerekli hallerden ‘zorunlu nedenle işin durması’, ‘tatil öncesi izin yapılması’ ve ‘benzeri nedenlerle’ hususlarında telafi çalışması yapılabilmesi için temel koşul, işte önemli ölçüde az çalışılması ya da işin tamamen tatil edilmesidir.  

Çalışanın talebi üzerine izin verilmesi halinde, bu koşulların gerçekleşmesi gerekmez. Dolayısıyla, tam gün izinler için telafi çalışması yapılabileceği gibi, saatlik, yarım günlük izinler için de telafi çalışması yapılabilir.

4.Benzer Nedenlerle İşyerinde Çalışma Yapılmaması 

Çalışanın, iş görme borcu bulunduğu halde, çalışan herhangi bir nedenden dolayı çalışamamış ise telafi çalışması yaptırılabilir. Telafi çalışma yaptırılması İş Kanunu’nda sayılı sebeplerle sınırlandırılmamıştır.  

5.Telafi Çalışmasının Yapılacağı Süre

Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır. (Çal. Sür. Yön. md.7/3)

6.Normal Çalışma Süresinden Önemli Ölçüde Az Çalışılması

İş Kanunu’nda yer alan “normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması” ibaresi, İş Kanunu’nda ve Yönetmelikte açıklanmamıştır. Öğretide, İş Kanunu’nda yer alan ‘kısmi çalışma’ tanımındaki ‘önemli ölçüde’ ibaresinden kıyas yoluyla 2/3 oranın uygulanılabileceği belirtilmektir.

Telafi çalışmasının düzenlendiği İş Kanunu’nun 64’üncü maddesine göre, önce ‘tatil’ yapılmasını ve daha sonra tatil yapılan gün veya günlerin ‘telafi’ çalışmasını öngördüğünden tatil gününe tekabül eden haftalarda veya günlerden önce ‘telafi’ çalışmasını yaptırmak, daha sonra ‘tatil’ vermek söz konusu değildir. Çalışılan sürenin telafisi olmaz.

TELAFİ ÇALIŞMASI YAPANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ

Ücretin, İzin Kullanıldığı Ayda Ödenmesi Halinde Sosyal Güvenlik

Telafi çalışması yapanların sosyal güvenliğinin sağlanmasında telafi çalışması karşılığında ücret hak edildiği ve ücretin hangi aşamada ödendiği belirlenmelidir. İş Kanunu’nda, telafi çalışması ücretinin ne zaman ödeneceği hususunda açıklayıcı bir hüküm yoktur. İş Kanunu’nun 64’üncü maddesinde, telafi çalışmalarının fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılamayacağı hükme bağlanmıştır.  

Çalışan, telafi çalışması yapacağı süreyi önceden ‘izinli’ olarak kullandığı dönemde ücretini tam olarak almaktadır. Çalışanın telafi çalışması ücreti, önceden ve/veya zamanında ödenmelidir.

Telafi çalışması ücreti, çalışılmadan verilen izin süresince ödendiğinde, artık bu ayın – izin kullanılan ayın - ücreti olarak kabul edileceğinden 506 sayılı Kanun’un 77/a maddesince izinli olunan aya mal edilecek ve çalışanın sigortası, ücretin ödendiği ayda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilecektir.  

Örneğin, 10 Ocak 2006 Salı günü başlayan Kurban Bayramı dolayısıyla 9 Ocak Pazartesi gününde, ileride telafi çalışması yapılmak üzere çalışanlara izin verildiği, 9 Ocak günü ücretinin Ocak ayı ücreti olarak 31 Ocak’ta ödendiği ve telafi çalışmasının 9 Mart’a kadar sonuçlandırıldığı esas alındığında, artık, çalışanın sigorta günleri /prime esas kazanç tutarı Ocak ayı içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirileceğinden ayrıca 9 Ocak için Şubat ya da Mart ayında yapılan telafi çalışması karşılığında ücret ödenemeyeceği gibi; Sosyal Güvenlik Kurumu’na belirtilen güne mahsus sigorta primi / günü de bildirilmeyecektir.

Ücretin, Telafi Çalışması Yapıldığı Ayda Ödenmesi Halinde Sosyal Güvenlik

Bu durumda, ücretin tatil yapılan ay yerine fiilen çalışılan ayda ödenmesi halinde, artık ücretin tatil ayına mâl edilmesi gereğinin kalmadığı, fiilen çalışılan ayın ücretine eklenilerek prim hesabına dahil edilmesinin daha uygun olacağı düşünülmektedir.

 


Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


İşverenin Talebi ile Bireysel Telafi Çalışması Nasıl Yapılır?

Uygulamayı mevcut ise yasal düzenlemelere uygun olarak oluşturulmuş Telafi Çalışması Yönergesine uygun olarak yönlendiriniz. 

Telafi çalışması yapılacağının Personel Departmanına bildirilmesi ile süreç başlar. Öncelikle çalışanın telafi çalışması konusunda muvafakati olup olmadığına bakarak yok ise uygulamadan evvel mutlak surette bu muvafakatı alınız. (Ref. Telafi Edici Çalışma Muvafakatnamesi ) 

Uygulama Adımları: 

1. Çalışana verilen izin telafi çalışması karşılığında ise izin /puantaj kaydında açıkça belirtilir.

2. Çalışanın özlük dosyası incelenerek telafi çalışması yapması gereken saatler hesaplanır.

3. Çalışana telafi çalışması yapacağı tarihler ve saatler yazılı olarak elden tebliğ edilir. (Ref. İşin Düzenlenmesine İlişkin Şahsi Bildirimler,ÖrneklerTelafi Çalışması Bildirimi)

4. Çalışan uygulamaya muvafakat ettiği ve izin uygulaması gerçekleştiği halde  telafi çalışması yapmak istemez ise ihtar prosedürü veya birden çok kereler tekrar eden bir tutum ise işletme gerekleri ile ilgili fesih prosedürü işletilir.        

İşverenin Talebi ile Toplu Telafi Çalışması Yapılması Prosedürü 

Bu usul,  telafi çalışmasıyla tamamlanması hedeflenmiş durumlar, örneğin fabrikanın kapatılması, bayram tatillerinin hafta tatili ile birleşmesi gibi ve sair işyerinin bir bölümü yada genelini ilgilendiren hallerde uygulanır.

Tatil günü veya yasal izinli kabul edilen gün olmamasına rağmen çalışılmamış gün olması nedeniyle ve telafi çalışması ihtiyacının Personel Departmanına bildirilmesi ile süreç başlar. Öncelikle çalışanların telafi çalışması konusunda muvafakati olup olmadığına bakarak yok ise uygulamadan evvel mutlak surette bu muvafakatı alınız. (Ref. Telafi Edici Çalışma Muvafakatnamesi ) 

Prosedür Adımları: 

1. Çalışanlara verilen izin telafi çalışması karşılığında ise bu izinler ilan panosunda duyurulur. (Ref. İşin Düzenlenmesine İlişkin İlanlarÖrnekler , Telafi Edici Çalışma İlanı)

2. Çalışanların özlük dosyaları incelenerek telafi çalışması yapmaları gereken saatler hesaplanır.

3. Çalışanlara telafi çalışması yapacakları tarihler ve saatler ilanen bildirilir.(Ref. İşin Düzenlenmesine İlişkin İlanlar Örnekler Telafi Edici Çalışma İlanı)

4. Çalışanlardan uygulamaya muvafakat ettiği ve izin uygulaması gerçekleştiği halde   telafi çalışması yapmak istemeyenler olur ise ihtar prosedürü veya birden çok kereler tekrar eden bir tutum ise işletme gerekleri ile fesih prosedürü işletilir.



İLGİLİ MEVZUAT


Telafi Edici Çalışma Yapma Prosedürü

Mevzuat 

1- 4857 Sayılı İş Kanunu 

Telafi çalışması

Madde 64 - Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.

Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.


2- İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği :

Telafi Çalışması

Madde 7 - Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine 4857 sayılı İş Kanunu, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile öngörülen yasal izinleri dışında izin verilmesi hallerinde, işçinin çalışmadığı bu sürelerin telafisi için işçiye yaptırılacak çalışma, telafi çalışmasıdır.

Telafi çalışması yaptıracak işveren; bu çalışmanın 4857 sayılı İş Kanununun 64 üncü maddesinde sayılan nedenlerden hangisine dayandığını açık olarak belirtmek, hangi tarihte çalışmaya başlanacağını, ilgili işçilere bildirmek zorundadır.

Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır. Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz. Telafi çalışması, tatil günlerinde yaptırılamaz.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Çalışana Telafi Edici Çalışma Bildirimi

E-STORE

Çalışana Telafi Edici Çalışma Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Telafi Çalışması Yönergesi

E-STORE

İşyeri Telafi Çalışması Yönergesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyerinde Telafi Edici Çalışma İlanı

E-STORE

İşyerinde Telafi Edici Çalışma İlanı FORMUNU İNDİR

E-STORE

Telafi Çalışmasına Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname

E-STORE

Telafi Çalışmasına Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname FORMUNU İNDİR

E-STORE