Tam Zamanlı Çalışma Özellikler
Tam Zamanlı Çalışma Nedir?
Tam zamanlı çalışma, kısmi süreli olmayan, haftalık çalışma süresinin tam süreli(45 saat veya işveren daha az belirlemiş ise o kadar süre örneğin 42 saat-38 saat gibi) olarak belirlendiği ve çalışıldığı çalışma ilişkisi şeklidir. Haftalık çalışma süresinin haftanın günlerine nasıl dağıtıldığının bir önemi bulunmamaktadır. Denkleştirme usulü kurallarına uygun olmak kaydıyla çalışma şeklinin denkleştirme şeklinde gerçekleşmesi de sözleşmenin tam süreli olması özelliğini değiştirmez.
Bu çalışma şeklinde çalışma ilişkisi uzaktan çalışma şeklinde de kurulabilir. Çağrı usulü ile tam süreli çalışma usulü birbiri ile uyum gösteremez. Mevsimlik sözleşmesi de genel olarak tam zamanlı olabilir. Keza takım sözleşmesinin, tam zamanlı olmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Tam zamanlı iş ilişkisine dair sözleşme belirli süreli olabileceği gibi belirsiz süreli de olabilir.
Devamını GörTam Zamanlı Çalışma Nasıl Yapılır?
Tam zamanlı çalışma usulüyle işe alınan veya çalışmakta olduğu çalışma ilişkisi türünden tam zamanlı iş akdiyle çalışma usulüne geçecek personelin personel departmanına yönlendirmesi ile prosedür başlar.
Uygulama Adımları :
Personelin özlük dosyasında bulunmak üzere işe başlatma veya zaten çalışmakla birlikte bu usule geçeceklere uygulama öncesi elde edilmesi gereken aşağıda belirtilen evrakın tamamlanması sağlanarak bu adımlara uygun olarak işe giriş işlemleri/çalışma ilişkisi türü değişikliği tamamlanmalıdır. Personel çalışmakta iken bu usule geçmiş ise özlük dosyasında bulunmayan evrakı imzalatmak yeterli olacaktır.
1. İşe Giriş özlük Dosyası Kontrol Listesi nde yer alan evrakı personelden isteyiniz ve işe başlamadan evvel tüm evrakın tamamlanması gerektiğini hatırlatınız.
2. İşyerinde tam zamanlı çalışma usulüyle çalışacak personele özgü hazırlanmış olan personelin görev ve pozisyonuna uygun iş sözleşmesi ni hazırlayınız, sözleşmenin aday ve işyeri yetkilisi tarafından imzalanmasını sağlayınız. Mevcut iş sözleşmesi olanlarda yeni iş sözleşmesi imzalanabileceği gibi, farklı hükümlerin bildirilmesi suretiyle ek sözleşme de yapılabilir. Uygun iş sözleşmesi örneğini örnekler arasından seçebilirsiniz.
Tam zamanlı çalışma usulüne göre iş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.
3. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş, tam zamanlı iş akdiyle çalışma şeklini de içeren işyeri yönetmeliği ni personele imzalatınız.
4. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş ve tam zamanlı iş akdiyle çalışanlara ilişkin hükümleri de içeren disiplin yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
5. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği eğitimi veriniz/verdiriniz ve konuyla ilgili yönetmelik/talimatı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
6. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş işyerine özgü bilgilere yönelik bilgi güvenliği yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
7. Eğer işin yürütümü verilmesini zorunlu kılmakta ve ermekte iseniz İşyerince düzenlenmiş devir teslim zimmet tutanağı nı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
8. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş ve tam zamanlı iş akdiyle çalışanlara ilişkin hükümleri de içeren izin yönetmeliği nı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
9. İşyerince düzenlenmiş ücretin temlik edilmeyeceğine dair taahhütname yi personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
10. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için)İşyerince düzenlenmiş ve tam zamanlı iş akdiyle çalışanlara ilişkin hükümleri de içeren harcırah yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
11. İşyeri aracı zimmetlenen ve/veya şirket aracı kullanıcısı ise işyeri araç kullanım talimatı nı personele imzalatınız.
12. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) Yürürlükte bulunan ve tam zamanlı çalışanları ilgilendiren diğer yönetmelikler ve personelin görevi ile ilgili görev tanımını personele imzalatınız. İmzalatmak istediğiniz diğer yönetmelikleri ve oluşturacağınız görev tanımı için örneklerden yararlanınız.
13. Sözleşmenin imzalanmasından sonra işyerince düzenlenen SGK işe giriş bildirgesi düzenleyerek ve personel işe başlamadan önceki bir tarihte SGK’ya bildirim yapınız. ( www.sgk.gov.tr elektronik adresi kullan)
14. Personelin işe başlatma sonrası gerekli bilgilendirmeleri ve işyeri oryantasyon eğitimi için ilgili bölüm sorumlularına bilgi veriniz ve eğitimlerin tamamlanmasını sağlayınız, oryantasyon eğitimi aldığını belirten belgeler i doldurup ve imzalatınız.
15. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesini sağlayınız ve eğitim evrakı nı imzalatınız.