Takım Sözleşmesi İle Çalıştırma Özellikler


NEDİR?


Takım Sözleşmesi İle Çalıştırma Nedir?

Takım sözleşmesi ile çalışma çok yaygın bir çalışma türü değildir. Esasen fiiliyatta ve kayıtdışı istihdamda yaygındır. Yaygın adıyla "dayıbaşı" denilen kişiler vasıtasıyla istihdam hukuki anlamda takım sözleşmesi ile istihdamdır. Ancak buradaki şart, dayıbaşı takımın bir parçasıdır, o da bir işçidir ve bu sözleşme bakımından "takım klavuzu" olarak adlandırılmaktadır.  Bir başka örnek vermek gerekirse, bir orkestra şefinin orkestra üyeleri adına yaptığı sözleşme takım sözleşmesidir. 

Takım sözleşmesi Kanunda tanımlıdır. Kendine özgü bir sözleşme türüdür. İş Kanunu ve Borçlar Kanunun İş İlişkisi/Hizmet ilişkisi yanında "üçüncü kişinin fiilini taahhüt" hükümleri bakımından da birlikte uygulanmasını gerektirir.  Sözleşmenin  kurulması dışında işçilerin edimi, ücretin ödenmesi, işyeri düzeni vs hallerde farklılık görülmez. Ne var ki takım klavuzuna çalışanlar ile ilgili(örneği sürekli aynı sayıda çalışanın bulunması) gibi yükler yüklenilebilir. Ayrıca takım sözleşmesi belli bir işin yapılması için yapılmış ve o işin bitimine kadar da takım klavuzu talep edilen sayıda çalışan bulundurmakla yükümlü kılınmış da olabilir. 

En belirgin özellik takım klavuzunun iş sözleşmesi ile varsa diğer taahhütleri  takım adına üstlenmektedir ve bu taahhüt tüm takım bakımından sonuç doğurduğu gibi hiçbir takım üyesi ayrı sözleşme imzalamasa da her biri bakımından ayrı bir iş sözleşmesini  doğduğu kabul edilmiş olmaktadır.

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Takım Sözleşmesi ile Çalıştırma Nasıl Yapılır?

1.Takım sözleşmesini gerektiği gibi hazırlayınız ve takım sözleşmesinde tüm takım üyelerine ilişkin bilgilerin ayrı ayrı yer almasına dikkat ediniz. (Takım Sözleşmesi)

Takım sözleşmesinde; takım üyelerine ilişkin bilgiler, işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, günlük çalışma süresi, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır. 

2. Takımın tüm üyeleri bakımından İşe Giriş özlük Dosyası Kontrol Listesi nde yer alan evrakı takım klavuzundan  isteyiniz ve işe başlamadan evvel tüm evrakın tamamlanması gerektiğini hatırlatınız.

3. Takım Klavuzuna  İşyerince düzenlenmiş, işyeri yönetmeliği ni  bildiriniz, imzalatınız.(yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

4.Takım Klavuzuna   İşyerince düzenlenmiş disiplin yönetmeliği ni  bildiriniz,imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

5.  Takım Üyelerine, İşyerince düzenlenmiş ve iş gereçlerini, makinalarını, malzemelerini ev veya işin yerine getirildiği işyeri dışı ortamlarda kullanmaya yönelik iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği eğitimi veriniz/verdiriniz ve konuyla ilgili yönetmelik/talimatı bildiriniz, imzalatınız. 

6.  Eğer işin yürütümü verilmesini zorunlu kılmakta ve vermekte iseniz İşyerince düzenlenmiş devir teslim zimmet tutanağı nı Takım Klavuzuna imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

7. Belirsiz  ve uzun süreli işler için  İşyerince düzenlenmiş  izin yönetmeliği nı takım üyelerine bildiriniz. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

8.  İşyerince düzenlenmiş ücretin temlik edilmeyeceğine dair taahhütname yi takım üyelerine  bildiriniz.

9.  Sözleşmenin imzalanmasından sonra işyerince düzenlenen SGK işe giriş bildirgesi düzenleyerek ve her bir takım üyesi  işe başlamadan önceki bir tarihte SGK’ya bildirim yapınız. (www.sgk.gov.tr elektronik adresi kullan) 

10.  Takım üyelerinin işe başlatma sonrası gerekli bilgilendirmeleri ve işyeri oryantasyon eğitimi için ilgili bölüm sorumlularına bilgi veriniz ve eğitimlerin tamamlanmasını sağlayınız, oryantasyon eğitimi aldığını belirten belgeler i doldurunuz ve tanıklar huzurunda  imzalatınız.

 




İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 4857 Sayılı İş Kanunu :

Takım sözleşmesi ile oluşturulan iş sözleşmeleri

Madde 16- Birden çok işçinin meydana getirdiği bir takımı temsilen bu işçilerden birinin, takım kılavuzu sıfatıyla işverenle yaptığı sözleşmeye takım sözleşmesi denir.

Takım sözleşmesinin, oluşturulacak iş sözleşmeleri için hangi süre kararlaştırılmış olursa olsun, yazılı yapılması gerekir. Sözleşmede her işçinin kimliği ve alacağı ücret ayrı ayrı gösterilir.

Takım sözleşmesinde isimleri yazılı işçilerden her birinin işe başlamasıyla, o işçi ile işveren arasında takım sözleşmesinde belirlenen şartlarla bir iş sözleşmesi yapılmış sayılır. Ancak, takım sözleşmesi hakkında Borçlar Kanununun 110 uncu maddesi hükmü de uygulanır.

İşe başlamasıyla iş sözleşmesi kurulan işçilere ücretlerini işveren veya işveren vekili her birine ayrı ayrı ödemek zorundadır. Takım kılavuzu için, takıma dahil işçilerin ücretlerinden işe aracılık veya benzeri bir nedenle kesinti yapılamaz.

2- 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu :

Üçüncü kişinin fiilini üstlenme

Madde 128- Üçüncü bir kişinin fiilini başkasına karşı üstlenen, bu fiilin gerçekleşmemesinden doğan zararı gidermekle yükümlüdür.

Belirli bir süre için yapılan üstlenmede, sürenin bitimine kadar üstlenene edimini ifa etmesi için yazılı olarak başvurulmaması hâlinde, üstlenenin sorumluluğunun sona ereceği kararlaştırılabilir.

Üçüncü kişi yararına sözleşme

Genel olarak

Madde 129- Kendi adına sözleşme yapan kişi, sözleşmeye üçüncü kişi yararına bir edim yükümlülüğü koydurmuşsa, edimin üçüncü kişiye ifa edilmesini isteyebilir.

Üçüncü kişi veya üçüncü kişiye halef olanlar da, tarafların amacına veya örf ve âdete uygun düştüğü takdirde edimin ifasını isteyebilirler. Bu durumda, üçüncü kişi veya ona halef olanlar bu hakkı kullanmak istediklerini borçluya bildirdikten sonra, alacaklı borçluyu ibra edemeyeceği gibi, borcun nitelik ve kapsamını da değiştiremez.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname

E-STORE

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname FORMUNU İNDİR

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İzin Yönetmeliği

E-STORE

İzin Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

Takım Sözleşmesi

E-STORE

Takım Sözleşmesi FORMUNU İNDİR

E-STORE