Özel Öğretim Kurumlarına Özgü Belirli Süreli İş Sözleşmelerinin Sona Ermesi


NEDİR?


Özel Öğretim Kurumlarına Özgü Belirli Süreli İş Sözleşmelerinin Sona Ermesi Nedir?

Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere BELİRLİ SÜRELİ OLARAK KURULMAK ZORUNDADIR. 

Bu nedenle iş sözleşmelerinin feshi bakımından da bu sözleşmeler özellik gösterilmektedir.

İşveren Rehberinde Belirli Süreli İş Akitlerinin Sona Ermesine bağlı fesih prosedürleri özelliklerine göre ayrılarak açıklanmıştır. Bu prosedür adımlarını takip ederek fesih işlemlerini sonuçlandırabilir açıklama ve uyarılar başlığı altında ki uyarıları dikkate alarak riskinizi en aza indirebilirsiniz.



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Özel Öğretim Kurumlarına Özgü Belirli Süreli İş Sözleşmelerinin Sona Erme İşlemleri Nasıl Yürütülür? 

Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin ekinde yer alan sözleşme formu esas alınarak en az bir yıl süreli olmak üzere Belirli Süreli İş Sözleşmesi olarak yapılması zorunludur.

Bu nedenle Eğitim Personelinin iş akitlerinin sona ermesi de Belirli Süreli İş Sözleşmelerine özgü sona erme halleri dikkate alınarak gerçekleştirilmelidir.

Bu prosedürde İşte Asistan İşveren Rehberinde yer alan Belirli Süreli İş Sözleşmelerinin Sona Ermesi Prosedürleri anlatılmaktadır. Uygulanacak olan prosedürü doğru tespit ederek ilgili prosedür adımlarını takip ederek sona erme işlemlerinizi dikkatlice tamamlayınız.

Uygulama Adımları :

1. Belirli Sürenin Sonunda İş Sözleşmesinin Kendiliğinden Sona Ermesi 

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin "sürenin sona ermesi nedeniyle kendiliğinden sona ermesi hali" bu prosedürde anlatılmaktadır. Bu durum taraflarca gerçekleştirilmiş bir fesih sayılmaz ve bu nedenle kıdem tazminatı verilmez, çalışana ihbar gerekmediği için ihbar tazminatı da hesaplanmaz. Lütfen bu bölümle ilgili uyarıları dikkatlice okuyunuz ve prosedür adımlarını takip ediniz. Ref. Belirli Sürenin Sonunda İş Sözleşmesinin Kendiliğinden Sona Ermesi Prosedürü  

2. Belirli Sürenin Sonunda Yenilememe Nedeni İle Sözleşmenin Sona Ermesi                                          

Bu prosedürde açıklanan sona erme hali, belirli süreli iş sözleşmesinin konusunu oluşturan objektif nedenin devam etmesine rağmen iş sözleşmesinin taraflardan birinin iradesi ile yenilenmemesi nedeni ile iş sözleşmesinin süresinin sonunda sona ermesidir.

Buna göre, sözleşmenin yenilenmeyeceğinin personel tarafından bildirilmesi halinde buradan ref. Öğretim Elemanı Tarafından Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Sürenin Sonunda Yenilenmeyeceğinin Bildirilmesi Halinde Fesih Prosedürünü  işletebilirsiniz.        

Sözleşmenin yenilenmeyeceğinin Özel Öğretim  Kurumu tarafından personel tarafından bildirilmesi halinde ise   Ref. Kurucu / Kurucu Temsilcisi Tarafından Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Sürenin Sonunda Yenilenmeyeceğinin Bildirilmesi Halinde Fesih Prosedürünü İşveren Rehberinden prosedür adımlarını takip ederek işletiniz. 

3. Belirli Süre Sona Ermeden İş Sözleşmesinin Feshi                                                 

Belirli süreli sözleşmeler özellikleri gereği, sürelerinin sonunda kendiliğinden ya da taraflardan birinin sürenin sonunda iş sözleşmesini yenilemeyeceğini bildirmesi halinde süre sonunda sona erer. Fakat fesihler her zaman sözleşme süresi bitiminde yapılmayabilir. Taraflardan birinin beyanı ile sözleşmenin süresinden önce feshedilmesi halinde iki taraf için de bazı hukuki sonuçlar doğurabilir. Bu durumda sözleşmenin kim tarafından hangi nedenle feshedildiği önem taşımaktadır.

Buna göre, ref. İşçi Tarafından Belirli Sürenin Sonu Beklenmeksizin Sözleşmenin Feshedilmesi halinde İşveren Rehberinden bu prosedür adımlarını takip ederek feshin sonuçlarını takip edin.

Ref. Kurucu / Kurucu Temsilcisi Tarafından Belirli Sürenin Sonu Beklenmeksizin Sözleşmenin Feshedilmesi Prosedürünü İşveren Rehberinden prosedür adımlarını takip ederek işletiniz.



İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat

1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu 

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği



1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu : 

Özlük hakları ve sorumluluklar 

MADDE 9 – Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir. 

(Mülga ikinci fıkra: 1/3/2014-6528/14 md.) 

Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez. 

Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, 8 inci madde uyarınca resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez. 

Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere; 

a) Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu, 

b) Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimaî Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 

hükümlerine tâbidir. 

Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin işlenmesi halinde bu kişilere kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine brüt aylığından 1/4 'ü ile 1/2 'si arasında maaş kesim cezası, çalışma izni veren makam tarafından verilir. Tekrarı hâlinde ise göreve son verilir. 

1702 sayılı Kanuna göre meslekten çıkarılma veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlenmesi hâlinde, Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle personelin görevine, izni veren makam tarafından son verilir. 

Yetki, sorumluluk, ödül, sicil, disiplin ve cezaların uygulanmasına ilişkin diğer esas ve usûller çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. 

Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, görevleri sırasında suç işlemeleri veya görevleri nedeniyle kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanması ve ceza kovuşturması bakımından kamu görevlisi sayılır.

2- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

Sözleşme

MADDE 43 – (1) 4857 sayılı İş Kanununun hükümlerine göre kurucu veya kurucu temsilcileri ile eğitim personeli arasındaki iş sözleşmeleri, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan sözleşme formu (EK-5) esas alınarak en az bir yıl süreli olmak üzere üç nüsha düzenlenir ve taraflarca imzalanır. Bu sözleşmelerin bir nüshası, çalışma izni düzenlenmek üzere ilgili mercide, bir nüshası kurucu veya kurucu temsilcisinde kalır, diğer nüshası ise sözleşmeye taraf olan personele verilir. Ancak;

a) Mazeretleri nedeniyle dönem içerisinde görevlerinden ayrılanların yerine görevlendirilecek eğitim personeli,

b) Devredilen kurumlarda devredilmeden önce görev yapan eğitim personeli,

c) Ders saati ücretli olarak görevlendirilecek eğitim personeli

ile bir yıldan daha az süreli de iş sözleşmesi yapılabilir.

(2) Sözleşmelerde, ilgilinin ihtiyari veya mecburi sosyal sigorta bağlantılı yardımlardan faydalanma imkânlarını kısıtlayıcı, tehlikeye düşürücü, mevzuata aykırı düşecek şekilde özlük haklarını zedeleyici hükümler bulunamaz.

(3) (Mülga:RG-5/7/2014-29051)  

(4) Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.

(5) (Değişik:RG-21/7/2012-28360) Kurumlardaki ek ders ücreti, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez.

(6) Sözleşmenin başlangıç tarihi, çalışma izninin (Mülga ibare:RG-5/7/2014-29051) (…) verildiği tarihtir. Bu tarihi takip eden 30 gün içinde de göreve başlama tarihi belirlenebilir.

(7) Kurumlarda görevlendirilecek diğer personelle yapılacak iş sözleşmeleri, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanununun hükümlerine göre yapılır.

(8) (Ek:RG-20/6/2017- 30102)  İŞKUR tarafından görevlendirilen personel ile bir yıldan daha az süreli sözleşme yapılabilir.

İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Belirli Süreli İş Akdinin Sona Ermesi ve Sözleşmenin Yenilenmeyeceğinin Çalışana Bildirimi

E-STORE

Belirli Süreli İş Akdinin Sona Ermesi ve Sözleşmenin Yenilenmeyeceğinin Çalışana Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Belirli Süreli İş Akdinin Sona Ermesi ve Sözleşmenin Yenilenmeyeceğinin Çalışana Bildirimi

E-STORE

Belirli Süreli İş Akdinin Sona Ermesi ve Sözleşmenin Yenilenmeyeceğinin Çalışana Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Süre Sonunda Sona Ermesi Tespit Tutanağı

E-STORE

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Süre Sonunda Sona Ermesi Tespit Tutanağı FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşveren Tarafından Belirli Süre Beklenmeden Fesih Bildirimi

E-STORE

İşveren Tarafından Belirli Süre Beklenmeden Fesih Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE