Mevsimlik İş Sözleşmesini Askıya Alma Prosedürü


NEDİR?

Mevsimlik İşlerde İş Sözleşmesinin Askıya Alınması Nedir?

İş ilişkisi içine giren kişi, devam edip giden bu süreç içinde kaçınılmaz olarak ortaya çıkabilecek bazı aksaklıkları ilişkinin niteliği gereği göze almaktadır.  Buna karşılık, işçinin iş görme borcunu yerine getirmekte temerrüdü nedeniyle artık işverenden akdi ilişkiye devam etmesi dürüstlük kuralları gereği beklenemez yani akdi ilişki çekilmez (katlanılmaz) hale gelirse işveren lehine haklı nedenle fesih hakkı doğar. Tersi işçi bakımından da doğrudur. İşverenin ifayı kabul engelinin olması ve bunun işçi bakımından katlanılamaz bir hal alması halinde işçi lehine fesih imkanı doğar. 

İşçinin iş görme edimini kusursuz geçici ifa imkânsızlığı içine düşmesi halinde kural olarak taraflar arasında güven temelinin çöktüğünden söz edilemez. Ancak bu durumda işçinin edimini ifa etmesini sürekli olarak beklemesi de işverenden istenemez. İşçinin kusursuz da olsa iş görme borcunu ifada gecikmesi objektif iyi niyet yani dürüstlük kuralları gereği kabul edilemeyecek kadar uzarsa, diğer deyişle gecikme çekilmez hale gelirse işveren fesih hakkını elde eder. O halde, bu durumda işverenin haklı nedenle fesih hakkı işçinin kusursuz temerrüde düştüğü anda (veya kendisine tanınan bir mehil sonunda) değil, ancak objektif iyi niyet ve dürüstlük kuralları gereği beklenilmesi gereken sürenin sonunda doğmuş olur . Aynı durum içi bakımından da geçerlidir.  

İşçi veya işveren  kendisine yüklenemeyen nedenlerle iş görme veya ifayı kabul borcunu ifa edemediğinde ve sürekli borcunu ifa etmekten geçici olarak kurtulduğunda, karşı taraf da buna karşılık belirli bir süre iş akdini feshedemediğinde  bu süre boyunca edimin ifası veya ifayı kabul  borcu ve fesih hakkı ertelenmiş olacak, başka bir söyleyişle iş akdi askıya alınacaktır. 

Bunun dışında, bazı hallerde yasa veya sözleşme gereğince iş akdi askıya alınmış kabul edilir ve edimi ifa veya ifayı kabul engeli ortadan kaldığında iş ilişkisine kaldığı yerden başlama imkanı doğmaktadır.  Mevsimlik iş sözleşmesi, askerlik, sendikal görev bu yasal askı hallerine örnektir. 

Mevsimlik iş sözleşmesinde de mevsim boyunca iş sözleşmesinin gereği yerine getirilir, karşılıklı ifalar yerine getirilir bununla birlikte mevsim dışında iş sözleşmesi askıda kalır. 

Kanun ve sözleşmeden kaynaklanan haller dışında, iş akdinin askıya alınması bir nevi ücretsiz izne çıkarmak olduğundan kural olarak hizmet sözleşmesi çalışanın yazılı onayı alınmadan askıya alınamaz. Askı hali İş Kanununun 22. maddesi gereğince iş şartlarında esaslı değişiklik olup, işçinin yazılı onayı olmadığı sürece geçerli olmaz.

Askı süresi boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.

Askı döneminde ücret doğmadığından, ücretin eki niteliğindeki diğer ödemeler de yapılmayacaktır.

Aynı şekilde; senelik izne hak kazanabilmek için kural olarak fiili çalışmalar dikkate alınacak, askıda geçen süreler dikkate alınmayacaktır. Çünkü askı dönemi İş Kanununun 55. Maddesinde belirtilen "çalışılmış gibi sayılan hallerden değildir.

İş sözleşmesinin askıya alınması;

1.         Mevsimlik işlerde sezonun sona ermesi (sözleşmesel neden)

2.         Kısa çalışma (yasal düzenleme)

3.         İşyerinin geçici kapanması/ işin durması (zorunlu  haller, kabule bağlı)

4.         Kanuni Grev ve Lokavt (yasal düzenleme)

5.         Erkek çalışanın askere gitmesi(yasal düzenleme)

6.         Çalışanın isteği

7.         Çalışanın İşçi Sendikası ve Konfederasyon Yöneticiliği Nedeniyle Kendi İsteği ile İşten Ayrılması (yasal düzenleme)

8.         Kadın çalışanın doğum yapması nedeni ile isteği (yasal düzenleme)

9.         Kendi kusuru olmaksızın çalışanın hastalanması(yasal düzenleme var- ayrıca kabule bağlı)

10.       Çalışanın tutuklanması, gözaltına alınması (yasal düzenleme var- ayrıca kabule bağlı)

Hallerinde söz konusu olabilecektir.

 


Devamını Gör
NASIL YAPILIR?

Mevsimlik İşlerde İş Sözleşmesinin Askıya Alınması İşlemleri Nasıl Yapılır?

Mevsim başlangıcı ile çalışmaya başlayan, mevsim süresinde mevsimlik iş sözleşmesi ile işe başlayan işçilerin mevsim sonunda iş sözleşmelerinin askıya alınması ihtiyacı ile süreç başlar. Sezonun kapanması ve açılmasının her ikisinin de ayrı ayrı birer işletme kararı gerektirdiğini hatırlayınız. (Ref. İşletmesel Kararlar Alma Prosedürü)

Askı süresi boyunca hiçbir ücret ödemesi yapılması gerekmediği gibi çalışan hakkında SGK ya aylık bildirge verilmesi, ücret hesaplama ve prim tablosu verilmesi, SGK  primi işveren  payı ödenmesi gerekmez. 

Uygulama Adımları: 

1. İşyerinde mevsimlik olarak çalışılan departmanlara, giriş ve çıkışlara mevsim bitişi ilan edilir. ( Ref. İşin Düzenlenmesine İlişkin İlanlar )

2. İş güvencesine tabi olan yerlerde mevsim bitimi Bölge Çalışma Müdürlüğüne bildirilir.

3. İş sözleşmesinin mevsim sonu nedeniyle askıya alınması mevsimlik çalışan işçilere imza karşılığı tebliğ edilir. (Ref: İşin Düzenlenmesine İlişkin Şahsi Bildirimler Prosedürü )

4. Mevsim sonu itibari ile askı işlemi yapılan işçilerin SGK ‘ya bildirimi yapılır.(Ref. SGK ya yapılan Bildirimler)

5. Mevsim başlangıcı ile askıda olan işçilere işe davet yazıları hazırlanarak işe davetleri yapılır.(Ref: İşin Düzenlenmesine İlişkin Şahsi Bildirimler Prosedürü )

6. İşe davet edilen çalışanların işe başlamamaları halinde çalışanın istifa (Ref: İstifa sayılan haller prosedürü ) etmiş sayılacağına dair prosedür işletilir.

7. Çalışanların SGK ya  bildirimleri yapılarak süreç tamamlanır. (Ref. SGK ya yapılan Bildirimler)



İLGİLİ MEVZUAT



Mevsimlik İşlerde İş Sözleşmesinin Askıya Alınması Prosedürü 

Mevzuat 

1- 4857 Sayılı İş Kanunu :

Geçici iş ilişkisi

Madde 7 - (Değişik: 6/5/2016-6715/1 md.)

Geçici iş ilişkisi, özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir.

Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi, Türkiye İş Kurumunca izin verilen özel istihdam bürosunun bir işverenle geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak bir işçisini geçici olarak bu işverene devri ile;

a) Bu Kanunun 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası ile 74 üncü maddesinde belirtilen hâllerde, işçinin askerlik hizmeti hâlinde ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hâllerde,

b) Mevsimlik tarım işlerinde,

c) Ev hizmetlerinde,

d) İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde,

e) İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması hâlinde,

f) İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde,

g) Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları hâlinde,

kurulabilir.

......

Toplu işçi çıkarma

Madde 29 - İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.

İşyerinde çalışan işçi sayısı:                                                    

             a) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,

             b) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,

             c) 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,

İşine 17 nci madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır.

Birinci fıkra uyarınca yapılacak bildirimde işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur.

Bildirimden sonra işyeri sendika temsilcileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde, toplu işçi çıkarmanın önlenmesi ya da çıkarılacak işçi sayısının azaltılması yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınır. Görüşmelerin sonunda, toplantının yapıldığını gösteren bir belge düzenlenir.

Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz  gün sonra hüküm doğurur.

İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür. İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağırır.

Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmaz.

İşveren toplu işçi çıkarılmasına ilişkin hükümleri 18, 19, 20 ve 21 inci madde hükümlerinin uygulanmasını engellemek amacıyla kullanamaz; aksi halde işçi bu maddelere göre dava açabilir.

Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri

Madde 53 - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

             a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

             b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

             c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

Az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.)  Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.




İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Mevsim Kapanış Kararı (Limited Şirket)

E-STORE

Mevsim Kapanış Kararı (Limited Şirket) FORMUNU İNDİR

E-STORE

Mevsimlik İşyeri Kapanış İlanı

E-STORE

Mevsimlik İşyeri Kapanış İlanı FORMUNU İNDİR

E-STORE