İşin Düzenlenmesine İlişkin İlanlar
İşin Düzenlenmesine İlişkin İlan Nedir?
İlanlar işyerinin bir bölümü veya tümünü ilgilendiren bildirme şekilleridir.
İlan sonuç olarak şahsa yönelik olsa da, konu ortak olduğu için tek tek bildirim yerine ilan yoluyla bildirmek mümkündür. İlanlar işlem kolaylığı sağlar ve ayrıca çalışanlarda da eşit davranışa tabi tutulduğu izlenimini geliştirir.
Bazı hallerde ise ilanın yapılması zorunludur.
İşin Düzenlenmesine İlişkin İlanlar Nasıl Yapılır?
İşin düzenlenmesine ilişkin ilanlar yapma ihtiyacı, örneğin, mevsimlik işyeri kapanış, çalışma saatlerinin değiştirilmesi, vardiyalı çalışmaya geçiş, birden çok kişiyi ilgilendiren ve kısa süreli olmayan fazla süreli veya fazla çalışmalar yapılması, toplu izin program gibi birden çok çalışanı ilgilendiren pek çok prosedürün bir parçası olarak ortaya çıkabilmektedir. Prosedür genel anlamda tamamlayıcıdır.
Uygulama Adımları:
1. Bildirimin parçası olduğu ana prosedüre göre(örneğin toplu izin kullandırma prosedürü) ilgili bildirimin yapılması gereken anın geldiğinden emin olunuz ve bu bölüm ile bağlantılı örneklerden ilgili olanı seçiniz.(Ref. Örnekler, İşin düzenlenmesine ilişkin ilanlar) Birebir uyan örnek bulunmuyor ise örneklerden yararlanarak kendi bildirimizi hazırlamanız gerekecektir.
2. İlanı örneğe uygun, ilgili çalışanlar ve konuyu kapsayacak şekilde hazırlayınız.
3. İlan metnini ilanın hitap ettiği çalışanların kolayca görebileceği bir yer tayin ederek (tercihen işyeri genel ilan panoları) o bölüme asınız. Bölümleri ilgilendiren ilanları diğer çalışanları ilgilendirmiyor ise sadece ilgili bölüme, işverenin birden fazla işyeri var ise ilgili işyerine yapılması da mümkündür. Önemli olan ilanın muhatabı olan çalışanların bu ilanı kolayca görmeleri ve haberdar olmalarıdır.
4. İlanın, işyerinin ilan mahalline konulduğuna (asıldığına) dair bir tutanak tutunuz, ilan örneğini ilan mahallinde fotoğraflayarak tutanağa ekleyiniz.
5. İlanın konusuna göre kalması gereken süre boyunca ilan mahallinde kaldığından emin olmak için mümkün ise hergün kontrol ediniz ve kalması gereken süre kadar ilanın bildirim fonksiyonunu tamamlamasını bekleyiniz.
6. Sürekli kalması gereken ilanlar var ise bu ilanları hergün olmasa bile periodik olarak ilan mahallinde kaldığından emin olunuz. Süreli ilanları en az bir iki hafta hatta bir ay ilan mahallinde tutunuz. Çalışan tebellüğden imtina ediyor ise tebellüğden imtina prosedürünü işletiniz.
7. İlanla ilgili metin, tutanak, fotoğraf gibi ilanla ilişkili belgeleri ilanlar klasörünüzde saklayınız.