İşverenin Kendi İşçisine Karşı Hapis/Takas Hakkı Kullanımı


NEDİR?


İşverenin Kendi İşçisine Karşı Hapis/Takas Hakkı Kullanımı Nedir? 

Hapis hakkı, sözleşme tarafları bakımından, karşı tarafa karşı ifa(verme) borcu altında bulunan tarafın, yasal olarak kendisine hak tanınmış olması halinde, yine geçerli gerekçelere sahip olmak  şartıyla bu hakkını kullanmasına neden olan sebep ortadan kalkıncaya kadar verme borcunu yerine getirmekten çekinmesi/elindekini  (eşya) alıkoyması hakkı olarak anlaşılabilir. Bu hak bir para üzerinde kullanılacak ise bu durumda takastan bahsetmek gerekir. Bu hak Medeni Kanunda ve Borçlar Kanununda bazı hukuki haller için düzenlenmiş bir haktır. İş sözleşmeleri bakımından da Borçlar Kanununda  bu hak düzenlenmiştir. Ancak bu hakkın kullanımı  bakımından sözleşmenin sona ermiş olması gereklidir. Akit devam ederken bu hakkın kullanılması söz konusu değildir.

İş Kanununda bu hak ne akit devam ederken ne de sona ermesi halinde düzenlenmemiştir. 

İş akdi devam ederken ücretin işçiye mümkün olduğu kadar tam olarak ödenmesi esastır, takasa tabi tutmak sakıncalar yaratabilmektedir.  İstisnaen, İİK ve doğrudan İş Kanunundaki düzenlemeler ile işçinin ücretinden kesinti yapılabilir. 

İş akdi devam ederken hapis hakkı kullanımı da söz konusu edilmemesi doğru olacaktır. Dolayısıyla işverenin herhangi bir nedenle iş akdi devam ederken işçi ücreti üzerinde bir takas hakkı veya işçinin işverendeki bir zimmeti üzerinde hapis hakkı kullanımı söz konusu olamaz. Hatta, takas bir tarafa,  herhangi bir kesintinin işçinin muvafakatı ile yapılması gerektiğini hatırlatmak isteriz. 

İş akdi sona erdikten sonra işçilik hakları ve sona ermeye ilişkin tazminatları üzerinde ise hapis hakkı değil takas hakkı kullanımı teknik olarak mümkündür. Şöyle ki; iş akdi sona eren ancak üzerinde işverene ait bir mal veya eşya bulunan bir işçi  bu zimmetleri iade etmediği sürece işverenin işçiye haklarını ödememesi, bekletmesi söz konusu olabilir. Bu durum, bir takas hakkı kullanımıdır. 

Ayrıca, eğer akit sona erdiğinde, işverenin işçiden bir alacağı söz konusu ise bu takdirde bu durum hapis hakkı ile değil takas ve mahsup defi denilen bir hesaplaşma/mahsuplaşma durumunu ifade edecektir ki, bu halde de işverenin alacağının işçi tarafından kabulü ile bu mahsuplaşmaya muvafakat etmesi gerekecektir. 

Bu hakkın kullanımı bakımından hukukçunuzdan yardım almanızı öneririz.

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


İşverenin Kendi İşçisine Karşı Hapis/Takas Hakkı Nasıl Kullanılır? 

Hapis hakkı  veya takas hakkı kullanımı bakımından iş akdinin sona ermiş olması gerekir. Bu nedenle öncelikle iş akdinin sona erdiğinden emin olunuz.

Uygulama Adımları

1. İş akdi sona eren işçide işverenlik olarak bir alacağınızın, zimmetindeki bir araç-gereç, malzemenin kaldığını tespit ediniz, bu tespiti bir tutanakla yapınız ve tespitlerin mutlaka delillerinin olması gerektiğini hatırlayınız. (Ref. Devir Teslim (İade Amaçlı) Prosedürü)

2. Tespit ettiğiniz zimmet durumuna göre bu zimmet,  zimmetin para olarak tutarı ile işçiye ödemeniz gereken parasal tutarları karşılaştırınız. Eğer zimmet tutarı ödenmesi gereken tutardan yüksek ise tam hapis hakkınız olacaktır, eğer zimmet tutarı ödenmesi gereken tutardan az ise bu takdirde aşan kısmı işçiye ödemeniz gerekeceğinden kısmi hapis hakkınız sözkonusu olacaktır. 

3. İşçiye ödenmesi gereken tutar var ise yani kısmi hapis hakkı kullanımı sözkonusu ise ödenmesi gereken tutarı mutlaka gecikmeksizin ödeyiniz. 

4. Hapis hakkı kullanacağınız uhdenizdeki zimmet ile takas hakkı kullanılabilecek tutar ile ilgili işçiye bildirim yapınız, hapis veya takas hakkını kullanmanıza neden olan durumu açıkça izah ederek bu durumu nasıl ortadan kaldıracağını ve bu durumu ortadan kaldırması halinde hapis hakkına konu ettiğiniz zimmetli eşya/ takasa konu ücretinin ödeneceğini  mutlaka belirtiniz. (Ref. Tebligat ProsedürüÖrnek; Hapis Hakkı Kullanımı Bildirimi)  

5. İşçinin işyerinize gelmesi ve zimmet durumunu sona erdirmesi halinde hapis hakkı kullanımını sona erdiriniz, takas hakkını sabitleyiniz ve bu durumu bir protokol/tutanak veya ibraname ile sona erdiriniz. Doğru içerikteki evrakı hazırlamak amacıyla hukukçunuzdan destek alınız. 

6. Eğer işçi işyerine gelmemiş ise bu durumda hapis hakkına neden olan zimmet veya takas hakkında gerekli (hukuki) başvuruyu yaparak durumu netleştiriniz ve bu konudaki haklarınızı mahkemece karara bağlatmaya çalışınız.  


İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

6098 Sayılı Borçlar Kanunu :

Geri verme yükümlülüğü

Madde 443- Sözleşmenin sona ermesi durumunda, taraflardan her biri, diğerinden veya üçüncü bir kişiden diğerinin hesabına, hizmetle ilişkili olarak almış olduğu şeyleri geri vermekle yükümlüdür.

İşçi, özellikle motorlu taşıtları ve trafik izin belgelerini, alacaklarından fazla olduğu ölçüde ücret ve masraf avanslarını geri vermekle yükümlüdür.

Tarafların hapis hakları saklıdır.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Çalışanın İşverene Borcundan Ötürü İşverenin Hapis Hakkı Kullanacağı Bildirimi

E-STORE

Çalışanın İşverene Borcundan Ötürü İşverenin Hapis Hakkı Kullanacağı Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE