İhbar Süresini Tamamlama Bildirimi


NASIL YAPILIR?


İhbar Süresini Tamamlama Bildirimi Nasıl Alınır? 

Bu prosedürü ihbar süresini tamamlamak istemeyen ya da zaten hiç ihbar süresi vermeksizin işi terkeden çalışanları uyarmak, yasal durumlarını hatırlatmak için kullanırız. 

İhbar süresi karşılıklı ve feshi gerçekleştiren tarafın karşı tarafa kendini bu yeni  duruma hazırlaması bakımından tanıdığı kanuni ve de işlevsel bir süredir. Bu süre içinde işçi yeni iş arayacak, işveren de ayrılan personelin yerine yeni istihdam gerçekleştirecektir. İşte hazırlıksız tarafın bu hazırlıkları tamamlaması amacıyla verilmiş olan ve bir anlamda zarar azaltıcı bir fonksiyona sahip bu sürenin kullandırılmaması yaptırımsız değildir; kullandırmayan taraf karşı tarafa tazminat ödeyecektir. Ancak bunu yapan işçi tarafı ise bu durumu öncelikle kendisine bildirmek, zarar gördüğünüzü ve gidermesi gerektiğini hatırlatmak gerekecektir. Aksi takdirde tazminat ödeyeceğini, yeni iş bulmuş ise yeni işverenin bundan sorumlu olduğunu bildirmek faydalı olacaktır ki; gelip işlerini devretsin veya zararı karşılığını tazminat ödeyerek gidermeye çalışsın. Evlilik, emeklilik ve askerlik, derhal fesih halleri bakımından yasal ihbar sürelerinin tam olarak kullandırılması gerekmediğini  hatırlayınız. 

1. İşten ayrılan personelin ayrılma sebebine göre ihbarlı veya ihbarsız fesih olduğunu kontrol ediniz. Personelin bildirdiği sebep yeterli değildir. Önemli olan o sebebin gerçekten oluşmuş olmasıdır.  Eğer haklı sebep yok ise ve ihbar sürelerinin kanunda yer aldığı zaman kadar kullandırılması gerekmeyen haller ise (örneğin salt istifa ise) ihbar süresini kullandırması gerektiği bildirimi yapabileceğinizi tespit edin. 

2. Kullandırılmayan ihbar süresini  tespit edin ve ihbar önelini kullandırma veya zararı giderme/tazminatı ödeme ihbarını hazırlayın. Eğer çalışan ile irtibatınız kopmamış ise durumu kendisine önce sözlü olarak anlatmayı deneyin ve kendisini bilgilendirin. Tepkisi olumlu ise hemen gelip süreyi tamamlamasını belirtin ve işe başlatın. 

3. Çalışan bu davetinize kulak asmıyor ise veya zaten çalışana ulaşamamış iseniz bu ihbarı yapmak gerekecektir. Eğer yeni işe başlamış ise yeni işverenin kimliğini ve tebligata elverişli olan bilgilerini de tespit edin. 

Çalışana ulaşamıyorsanız veya zaten irtibat kurmuyor ise veya sözlü iletişimle zaten gelip çalışmayacağını ifade etmiş ise bu durumda bildirimi noterden yapmak gerekecektir. Usulüne uygun olarak hazırladığınız bildirimi (ihbar süresini tamamlamayan işçi ihtar)  çalışana tebliğ ediniz. (Ref. Noter Yoluyla Tebligat prosedürü)

Aynı bildirimi yeni işverene de yapmak istiyorsanız (ki tavsiyemiz yapmanızın etkili olacağıdır) usulünce hazırlanmış olan bildirimi (ihbar süresini tamamlamayan işçi yeni işverene ihtar) yeni işverene de bilgi mahiyetinde ve işçinin sorumlu olduğu tutardan kendisinin de sorumlu olduğunu noter yoluyla tebliğ ediniz. (Ref. Noter Yoluyla Tebligat prosedürüyeni işverene yapılacak bildirimler)

4. Tebligatın akibetini kontrol ediniz ve çalışana (ve eğer tebliğ yaptınız ise yeni işverene) tebliğ yapıldıktan sonra işe başlaması konusunda verdiğiniz süre içinde sizinle irtibata geçmesini, gelip çalışmasını bekleyiniz. 

5. Gelip çalışmak isteyen işçiye ihbar süresini tamamlatınız, arada geçen süreler ile ilgili olarak  devamsızlık prosedürünü işletiniz, ihbar süresine bu süreleri dahil etmeyiniz, puantaj bildirimini o şekilde tamamlayınız, işçi feshinin sonuçlarını usulünce tamamlayınız.   

6. Gelip çalışmayan işçi bakımından işten çıkış işlemlerini gerçekleştiriniz, var ise tazminat ve işçilik alacaklarından ihbar tazminatı ve varsa diğer zararlarınızı mahsup ediniz. İşveren olarak bu sürenin kullandırılmaması karşısında göstereceğiniz devamındaki tepkileri kararlaştırınız. Bu tazminatı mahsup edememişseniz ve talep etmeye karar  vermişseniz dava açmak üzere hukukçunuza başvurunuz. 







Devamını Gör
İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 4857 Sayılı İş Kanunu :

Süreli fesih

Madde 17 - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi, bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz. 18 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir. Fesih için bildirim şartına da uyulmaması ayrıca dördüncü fıkra uyarınca tazminat ödenmesini gerektirir.

Bu maddeye göre ödenecek tazminatlar ile bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.

Yeni işverenin sorumluluğu

Madde 23 - Süresi belirli olan veya olmayan sürekli iş sözleşmesi ile bir işverenin işine girmiş olan işçi, sözleşme süresinin bitmesinden önce yahut bildirim süresine uymaksızın işini bırakıp başka bir işverenin işine girerse sözleşmenin bu suretle feshinden ötürü, işçinin sorumluluğu yanında, ayrıca yeni işveren de aşağıdaki hallerde birlikte sorumludur:

a) İşçinin bu davranışına, yeni işe girdiği işveren sebep olmuşsa.

b) Yeni işveren, işçinin bu davranışını bilerek onu işe almışsa.

c) Yeni işveren işçinin bu davranışını öğrendikten sonra dahi onu çalıştırmaya devam ederse.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Çalışana İhbar Süresini Tamamlama Bildirimi

E-STORE

Çalışana İhbar Süresini Tamamlama Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

İhbar Süresini Tamamlamayan Çalışanın Yeni İşverenine Bildirimi

E-STORE

İhbar Süresini Tamamlamayan Çalışanın Yeni İşverenine Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE