Noterden Tebliğ İşlemleri
Noter Yoluyla Tebliğ Nedir?
Noter yoluyla tebliğ yapılmak istenen işlemin ya da karşı tarafla ilgili olarak karşı tarafa ulaşması gereken iradenin yazılı olarak karşı tarafa bildirilmesi amacını taşır. Yapmak istediğiniz işlem her ne ise bu işlemin karşı tarafa ulaşması ve karşı taraf için sonuç doğurması için tebliğe ihtiyaç vardır. Sözlü bildirimler ispat açısından tercih edilmemektedir. Her halükarda bir veya iki tanık huzurunda ya da resmi yoldan tebliğ yapılmadıkça yapılmak istenen işlemin hukuki sonuç doğurmayabileceğini, hatta fesih işleminin mutlak olarak yazılı yapılması gerektiğini unutmayınız.
Noter Yoluyla Tebligat Nasıl Yapılır?
Noter yoluyla tebligat prosedürünün başlatılması için öncelikle çalışana işyerinde tebligat olanağı bulunmadığı veya noter yoluyla tebligatın daha uygun olduğu tespit edilmelidir. Bu da çalışana tebliğ edilmek istenen evrakı çalışanın tebellüğden imtina etmesiyle (bildirimi imza ederek almaktan kaçınmak) ya da çalışanın işe gelmemesi nedeniyle işyerinde tebliğ imkanı bulunmaması ve benzeri hallerde doğar. Eğer çalışanın huzurda tebellüğ etmesi ihtimal dahilindeyse ancak yine de çalışanın sonraki davranışları konusunda şüphe duyuluyor ise yine de noter tebligatı tercih edilebilir.
1. Tebliğ edilmek istenen evrak ile eğer tebellüğden imtina edilmiş ise tebellüğden imtina tutanağı veya başkaca tebliğ edilmek istenen evrak var ise ek yapılarak noter yoluyla çalışana tebliğe çıkarılır. (Örnekler, Noter Yoluyla Tebliğ örneği)
2. Evrakın noterce yapılan posta işleminin barkot numarası ile çalışana tebliğ edilip edilmediği birkaç günlük aralıklarla (tercih edilir ise her gün) kontrol edilir. PTT internet sitesinden evrakın çalışanın adresine tebliğ edildiğinin anlaşılması üzerine sonraki işleme geçilebilir. (Uyuşmazlık halinde PTT resmi kayıtlarının esas alınacağını ve internet sitesinden alınan kayıtların bilgilendirme amaçlı olarak kullanılması gerektiğini unutmayınız.) Tebliğden uygun bir süre sonra (yaklaşık bir hafta on gün) ilgili notere gidilerek elinizde bulunan ihtar suretinin son sayfasına noter tarafından “tebliğ şerhi” yazılması talep edilmeli, yazılan şerhe göre tebliğin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı değerlendirilmelidir. Tebligatın usulünce yapıldığının anlaşılması üzerine tebliğ şerhini içeren belge aslı, özlük dosyası içerisinde saklanır. Tebliğin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı konusunda hukukçunuzdan görüş almanızda fayda vardır.
Eğer evrakın tebliğ edilemediği veya usule uygun tebliğ edilmediği görülüyor ise bu durumda da tebliğ edilmemenin yasal sonuçları değerlendirilerek sonraki adıma geçilir. (Yasal değerlendirmenin yine hukukçunuz ile yapılması gerektiği hatırlatırız.)