Hizmet Verenin İşyerinde Sunulan İşler Prosedürü


NEDİR?

Hizmet Verenin İşyerinde Sunulan İşler Nedir?

Hizmet satın alma sözleşmeleri alt işverenlik sözleşmelerinden farklıdır. Zira alt işverenlik sözleşmesindeki alt işveren bütün organizasyonunu sadece asıl işverene yönelik kurmuş olmasına rağmen hizmet sunan işveren bağımsız bir organizasyona sahip, işin sonucunu veya sürekli verilmesini garanti eden, kural olarak çalışanlarına kendisi talimat veren, asıl işverenin işinde çalışacak işçilerin kimliğine kendisi karar veren bir işverendir. Hizmet sunan işveren birden çok asıl işverene hizmet vermektedir. Uygulamadaki bu ayrımlar ne var ki yargı tarafından çok da başvurulan ayrımlar değildir. Çoğu kez hizmet sunumu sözleşmelerinin de alt işverenlik gibi değerlendirildiği görülmektedir. Bu karışılıklık daha çok asıl işveren yerinde sunulan hizmetler bakımından meydana gelebilmektedir. Oysa  İş Kanunu bakımından  ve 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu bakımından hizmet sunan işverenin çalışanlarının hizmet satın alana başvurması bakımından yasal bir hüküm/ler mevcut değildir. Ancak bu ilişki alt işverenlik gibi değerlendirildiğinde hizmet alan işveren de hizmet sunan işveren gibi özlük haklarından ve SGK priminden sorumlu hale gelmektedir. 

Hizmet sunan işverenin kendi işyerinde verdiği hizmetler bakımından ise bu tür bir risk sözkonusu değildir. Zira işyeri hizmet sunan işverenin işyeridir, hizmet alan, hizmeti hangi çalışandan aldığı ile çoğu kez ilgilenmemektedir. Çalışanları yönetim hakkı tamamen hizmet sunan işverendedir. Dolayısıyla  diğer tür hizmet sunumuna göre bu tarz hizmet sunumu sözleşmelerinde hizmet alan işveren risklerinin çok da yüksek olmadığı açıktır. 



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Hizmet Verenin İşyerinde Sunulan İşler Nasıl Düzenlenir?

Hizmet satın alma sözleşmesinin yapılacağının işyerinin personel işleri ile görevli birimine bildirilmesi ile prosedür başlar. Hatta kanaatimizce bu konuda bir yönetim organı kararı almakta fayda vardır.(ref. İşletmesel kararlar örnekler) 

Hizmet veren  işveren yerinde sunulan işler için;

1. Hizmet alan ve hizmet veren işveren bir araya gelir.

2. Hizmet satın alma sözleşmesi hazırlanır.

Satın alınacak hizmet türüne göre yasal gereklilikler tespit edilir.        

Örneğin ;    

Satın alınacak hizmet hukuk müşavirliği hizmeti ise, verilen ve alınan her türlü bilgi ve talimatın yazılı olmasına, ileride doğması muhtemel uyuşmazlıkları önlemek bakımından dikkat edilmelidir.

Satın alınacak hizmet  işçi servisi-taşıma ise (örnek işçi taşıma sözleşmesi ni örneklerden inceleyebilirsiniz), hizmet veren tarafından ilgili resmi makamlardan gerekli izin ve belgelerin alınıp alınmadığına ileride doğması muhtemel uyuşmazlıkları önlemek bakımından dikkat edilmelidir.

Satın alınacak hizmet nakliye ise nakliye sözleşmesi , ilgili resmi makamlardan gerekli izinlerin alınıp alınmadığına ileride doğması muhtemel uyuşmazlıkları önlemek bakımından dikkat edilmelidir.

3. Hizmet alan ve hizmet veren işveren tarafından sözleşme imzalanır ve birer nüshaları taraflara verilir.



  

   

İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Fason Hizmet Alma Sözleşmesi

E-STORE

Fason Hizmet Alma Sözleşmesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Hukuk Müşavirliği Sözleşmesi

E-STORE

Hukuk Müşavirliği Sözleşmesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri İşçi Taşıma Sözleşmesi

E-STORE

İşyeri İşçi Taşıma Sözleşmesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Nakliye Sözleşmesi

E-STORE

Nakliye Sözleşmesi FORMUNU İNDİR

E-STORE