Genel Olarak Karşılıklı Anlaşma ile Çalışma İlişkisi Türünü Değiştirme
Genel Olarak Karşılıklı Anlaşma ile Çalışma İlişkisi Türünü Değiştirme Nedir?
İş sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Karşılıklı irade ile kurulur, taraflar sözleşme devam ettiği süre boyunca karşılıklı edimlerini ifa ederler.
Taraf iradeleri paralel olduğu sürece sözleşmede istenilen değişiklik yapılabilir. Buna sözleşme türü de dahildir. Esasen bu konu iş sözleşmesinde genel olarak değişiklik yapma prosedüründe de izah edilmiştir. Ne var ki, çalışma zamanı ve süresine bağlı olarak sözleşme türünün değişikliği gündeme geldiği için, ayrı bir başlık olarak ele alınmaktadır.
Genel Olarak Karşılıklı Anlaşma ile Çalışma İlişkisi Türünü Değiştirme Nasıl Yapılır?
Mevcut iş İlişkisi bazı hallerde ve bazı gerektirici yasal nedenler ile bazan da işçi ve işverenin karşılıklı rızası ile başka bir çalışma türüne dönüştürülebilir, bu yönde bir ihtiyaç işveren veya çalışan tarafından ortaya konularak talep konusu yapılabilir,karşı tarafın da kabul etmesi ile iradeler buluşmuş ve değişiklik kararı oluşmuş olur.
En çok karşılaşılan iş ilişkisi türünü değiştirme hallerinden biri de doğuma bağlı olan izinler dışında ve sürecin devamında normal çalışma usullerinden esnek çalışma usullerine geçişte görülmektedir. Evlat edinme için de doğuma benzer haklar olduğunu unutmamak gerekir.
Uygulama Adımları:
1. Değişikliği işveren talep ediyor ise çalışana iş ilişkisi türünü değiştirme talebi ve gerekçeleri tebliğ edilir. (Ref. İş İlişkisi türünü değiştirme talebi-işveren)
Çalışandan iş ilişkisi türü değişikliğine ilişkin talebi doğru olarak alınız. (Ref. İş İlişkisi türünü değiştirme talebi-işçi)
2. Çalışan ve işverenliğinizin konuyu karşılıklı değerlendirmesi neticesinde talebin kabul edildiğini ve koşulların neler olduğunu tespit ediniz.
3. Yeni çalışma şeklinin tüm unsurlarını özelliklerini çalışana hatırlatınız.
4. Yeni çalışma türüne ilişkin olarak anlaşılan koşulların tümünü içeren değişiklik sözleşmesi/bildirimi veya yeni formun kendi sözleşmesini çalışana imzalatınız.
5. Yeni form ile ilgili işyeri evrakınız var ise tamamını çalışana iletiniz, imzalatınız ve bu forma ilişkin uygulamanızdan çalışanın tam olarak bilgilenmesini sağlayınız. (Ref. İş İlişkisi devam ederken özlük dosyası kontrol listesi).
6. Yeni çalışma şekli hakkında verilmesi gereken eğitim var ise veriniz.
7. Yeni forma ilişkin olarak zimmet/devir teslim yapılması gerekiyor ise tamamlayınız.
8. Yeni forma ilişkin bildirimi SGK ya veya varsa başka kurumlar ilgili kurumlara vaktinde yapınız.
Mevzuat
Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi
MADDE 22 - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.
Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.
Ücretten indirim yapılamayacak haller
MADDE 62 - Her türlü işte uygulanmakta olan çalışma sürelerinin yasal olarak daha aşağı sınırlara indirilmesi veya işverene düşen yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesi nedeniyle yada bu Kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işçi ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz.