Elli Yaş Üstü İşçi Çalıştırma Özellikler
Elli Yaş Üstü İşçi Çalıştırma Özellikleri Nedir?
50 yaş üstü işçinin çalıştırılmasında sadece bazı özlük hakları bakımından (yıllık izin süresi) fark vardır.
Bunun dışında yasal açıdan ve prosedürel manada başkaca bir özellik olmadığını eşitlik ilkesinin cinsiyet bakımından eşitliği de kapsadığı, aynı işyerinde çalşan kadın işçiler ile erkek işçiler arasından cinsiyet sebepli herhangi bir ayrım yapılmasına olanak tanımadığını hatırlamak gerekir.
Zira, belli bir yaşa gelmiş kişilerin artık kıdemleri ne olur ise olsun yıllık belli günlere ulaşan (20 işgününün altında olamaz) izinleri kullanmaları gerektiğinin, buna bedenen ve ruhen ihtiyaçları olduğunu kabul etmek gerekmektedir.
Devamını GörElli Yaş Üstü İşçi Çalıştırma Nasıl Yapılır?
50 YAŞ ÜSTÜ İŞÇİ çalıştırılacağı hakkında personel işleri ile görevli birime talimat verilmesi ile prosedür başlar;
ÖN HAZIRLIKLAR;
Öncelikle 50 yaş üstü işçinin çalıştırılmasında sadece bazı özlük hakları bakımından (yıllık izin süresi) fark olduğu, bunun dışında yasal açıdan ve prosedürel manada başkaca bir özellik olmadığını eşitlik ilkesinin cinsiyet bakımından eşitliği de kapsadığı, aynı işyerinde çalşan kadın işçiler ile erkek işçiler arasından cinsiyet sebepli herhangi bir ayrım yapılmasına olanak tanımadığını hatırlamak gerekir. Zira, belli bir yaşa gelmiş kişilerin artık kıdemleri ne olur ise olsun yıllık belli günlere ulaşan (20 işgününün altında olamaz) izinleri kullanmaları gerektiğinin, buna bedenen ve ruhen ihtiyaçları olduğunu kabul etmek gerekmektedir.
Bu nedenle; İşyerinizin ve işin 50 yaş üstü işçi çalıştırmaya elverişli olduğundan emin olunuz.
İŞE GİRİŞ İŞLEMLERİ
1.Eğer ilk defa işyerinizde başlayacak bir aday ise İşe Giriş özlük Dosyası Kontrol Listesi nde yer alan evrakı personelden isteyiniz ve işe başlamadan evvel tüm evrakın tamamlanması gerektiğini hatırlatınız.O nedenle cümlenin başındaki italik parantez içi açıklamasını dikkate alınız.
2. İşyerinde hazırlanacak olan personelin görev ve pozisyonuna uygun iş sözleşmesi ni hazırlayınız, sözleşmenin aday tarafından imzalanmasını sağlayınız. Uygun iş sözleşmesi örneğini örnekler arasından seçebilirsiniz.
İş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, günlük çalışma süresi, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.
3. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) işyerince düzenlenmiş, işyeri yönetmeliğini personele bildiriniz.(yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
4.(İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş disiplin yönetmeliği ni personele bildiriniz. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
5. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş ve iş gereçlerini, makinalarını, malzemelerini ev veya işin yerine getirildiği işyeri dışı ortamlarda kullanmaya yönelik iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği eğitimi veriniz/verdiriniz ve konuyla ilgili yönetmelik/talimatı personele bildiriniz.
6. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş işyerine özgü bilgilere yönelik bilgi güvenliği yönetmeliği ni personele bildiriniz. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
7.(İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) Eğer işin yürütümü verilmesini zorunlu kılmakta ve vermekte iseniz İşyerince düzenlenmiş malzeme/demirbaş zimmet tutanağı nı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
8.(İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş izin yönetmeliği nı personele bildiriniz. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
9. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş ücretin temlik edilmeyeceğine dair taahhütname yi personele bildiriniz.
10. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İşyerince düzenlenmiş harcırah yönetmeliği ni personele bildiriniz. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)
11. İşyeri aracı zimmetlenen ve/veya şirket aracı kullanıcısı ise işyeri araç kullanım talimatı nı personele imzalatınız.
12. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) Sözleşmenin imzalanmasından sonra işyerince düzenlenen SGK işe giriş bildirgesi düzenleyerek ve personel işe başlamadan önceki bir tarihte SGK’ya bildirim yapınız. (www.sgk.gov.tr elektronik adresi kullan)
13. Yürürlükte bulunan ve elli yaş üstü çalışanları da ilgilendiren diğer yönetmelikler ve personelin görevi ile ilgili görev tanımı nı personele imzalatınız. İmzalatmak istediğiniz diğer yönetmelikleri ve oluşturacağınız görev tanımı için örneklerden yararlanınız.
14. (İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) Personelin işe başlatma sonrası gerekli bilgilendirmeleri ve işyeri oryantasyon eğitimi için ilgili bölüm sorumlularına bilgi veriniz ve eğitimlerin tamamlanmasını sağlayınız, oryantasyon eğitimi aldığını belirten belgeler i doldurunuz ve tanıklar huzurunda imzalatınız.
15.(İlk kez işyerinizde başlayacak olan aday için) İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesini sağlayınız ve eğitim evrakı nı tanıklar huzurunda imzalatınız.
Mevzuat
1- 4857 sayılı İş Kanunu :
Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri
Madde 53 - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,
Az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.) Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.
Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.