Doğum Sonrası Yarım Çalışma


NEDİR?


Doğum Sonrası Yarım Zamanlı Çalışma Nedir?

Doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren kadın işçiye talebi halinde;

-Birinci doğum için 60 gün;

-İkinci doğum için 120 gün;

-Üçüncü ve daha fazla doğum için 180 gün süre

boyunca yasal haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı tanınmıştır.

Yasal düzenlemede, çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün ekleneceği ve ayrıca çocuğun engelli doğması hâlinde bu sürenin üç yüz altmış gün olarak uygulanacağı da özel olarak düzenlenmiştir. Bu süreler zarfında süt izni hükümleri hükümlerinin uygulanmayacağı da açıkça belirtilmiştir.

 29882 Sayılı Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik ile, çalışanın, 60 günden 180 güne kadar çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı ile 6 aya kadar ücretsiz izin hakkını kendi talebi ile kullanabileceği Yönetmelik’in 6. Ve 7. maddelerinde  düzenlenmiştir.

Kadın işçinin özellikle yarım günlük çalışma (ya da tam tersi yarım günlük ücretsiz izin) hakkını kullanmak istemesi halinde;

-          analık izninin bitiminden itibaren 30 gün içerisinde İş Kur’a müracaat etmesi

-          doğumdan önce adına 600 gün süre ile İşsizlik Sigortası primi bildirilmiş olması

-          fiilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışması

şartıyla İşsizlik Fonundan kadın işçiye yarım çalışma ödeneği ödenecektir.

Yarım çalışma süresi haftalık 22.5 saattir. Dolayısıyla yarım çalışma  ödeneğinin süresi de, haftalık yasal çalışma süresinin yarısı (22,5 saat) kadar; günlük tutarı ise günlük asgari ücretin brüt tutarı olacak şekilde belirlenmiştir.

22,5 saatlik haftalık yarım zamanlı çalışma süresinin haftanın günlerine ne şekilde bölüneceği, getirilen düzenlemede açıklanmış değildir. Kanunun lafzında yer alan “haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin” ifadesinden, bu sürelerin günlük çalışma süresinin yarısı olacak şekilde uygulanabileceği ya da haftalık çalışma süresinin yarısına tekabül edecek şekilde haftanın belirli günlerine dağıtılarak düzenlenebileceği anlaşılmaktadır.

Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreleri baba kullanır. Bu düzenlemenin lafzında yer alan “kullanılmayan süreler”in yalnızca analık iznine mi ilişkin olduğu yoksa kadın işçinin 6 aya kadar ücretsiz izin hakkının da babaya kullandırılması şeklinde yorumlanıp yorumlanamayacağı açık değildir. Kanaatimizce bu hak 6 aylık ücretsiz izni de kapsar.



Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


Doğum Sonrası Yarım Zamanlı Çalışma Nasıl Yapılır?

Kadın çalışanın veya evlat edinme halinde çiftlerden birinin  doğum sonrası iznini kullanmasını müteakip işyerine gelerek doğum sonrası izinler kapsamında yarım zamanlı çalışma türüne geçmek istediğini, yarım zamanlı çalışma sürelerini belirlemek üzere  iletmesiyle prosedür başlar. Çalışmanın yapılacağı zaman dilimini belirlemek konusunda çalışanın seçimlik hakkı vardır. Ancak bu hakkın kötüye kullanılmaması beklenir.  (ref. iş ilişkisi türünü değiştirme talebi)

Uygulama Adımları :  

1. Kadın çalışanın yarım zamanlı çalışma talebinde bulunduğu 60 günlük süre(bu süre engelli bebek doğumu, çoğul bebek doğumu ve kaçıncı doğum olduğuna göre artabilmektedir) ile kısmi zamanlı(yarım zamanlı olarak çalışacağı) çalıştığı işyerinin bağlı bulunduğu SGK şube müdürlüğüne ve işyerine bildirir.  Ve böylelikle kadın çalışanın doğum sonrası yarım zamanlı çalışma dönemi  başlar.

2. Çalışana (varsa) yarım zamanlı çalışma yönergesini imzalatınız. (Ref. Yarım Zamanlı Çalışma Yönergesi)

3. Çalışanın yarım zamanlı çalışma süresinin bitimi (tam zamanlı işe dönüş günü) işyerinin personel işleriyle görevli  birimi tarafından takip edilir. Çalışan belirlenen günde tam zamanlı işe dönmediği takdirde, Disiplin İşlemleri Prosedürleri işletilmeye başlanır. 

4. Eğer doğum yapan çalışanın yarım zamanlı çalışmayı müteakip doğum izni sonrası ücretsiz izin talebi var ise bu durumda işveren tarafından ücretsiz izin verilir. (Ref. İşçinin Talebi İle Ücretsiz İzin Prosedürü

5. Doğum izinlerini  kullanarak işyerine dönen kadın çalışan, işyerinin Personel işleri ile görevli birimine yazılı olarak verdiği dilekçe ile  bebek bir  yaşını dolduruncaya kadar günlük 1,5 saat süt izni  kullanmak istediğini, izni kullanmak istediği saatleri ve nasıl kullanacağını bildirir. Doğum yapan kadın çalışanın görevli olduğu birim amirinin onayı ile Süt İzni kullanır. Bu süreler birleştirilemez. 

6. Çalışanın doğuma bağlı tüm izin haklarına ilişkin form ve belgeler özlük dosyasına konulur.



İLGİLİ MEVZUAT


Doğum Sonrası Yarım Zamanlı Çalışma Prosedürü 

Mevzuat 

1- 4857 sayılı İş Kanunu 

2- 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu 

3- Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik 


1- 4857 sayılı İş Kanunu :

Analık halinde çalışma ve süt izni 

Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/76 md.) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. (Ek cümleler: 29/1/2016-6663/22 md.) Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hâli izni kullandırılır.

(Ek fıkra: 29/1/2016-6663/22 md.) Birinci fıkra uyarınca kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (Ek cümle: 29/1/2016-6663/22 md.) Bu izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

(Ek fıkra: 29/1/2016-6663/22 md.) Bu madde hükümleri iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçi için uygulanır.

2- 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu : 

Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği

Ek Madde 5- (Ek: 29/1/2016-6663/20 md.) 

İşçiye, 4857 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenir. Ödenek süresi, 4857 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadardır. Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde Fondan aylık olarak ödenir. Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. Bu madde hükümlerinden yararlanılabilmesi için işçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, 4857 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması ve doğum ve evlat edinme sonrası analık hâli izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde Kuruma doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekir. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülerek ödeme yapılır. Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Geçici işgöremezlik ödeneği almaya hak kazananlara, bu durumlarının devamı süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenmez. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan yersiz ödemeler kanuni faiziyle birlikte işverenden tahsil edilir. Bu madde hükümleri 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıkların statülerine tabi personel için de uygulanır.

Birinci fıkra kapsamındaki sigortalılar için, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesinde belirtilen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden aynı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (f) bentleri uyarınca toplam %32,5 oranında sigorta primleri işçi ve işveren payları doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenen gün sayısı kadar Fondan Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenir. 5510 sayılı Kanun kapsamında, Kurum prim ödeme yükümlüsü olmakla birlikte işyeri ve işveren sayılmaz ve bu kişiler için işe giriş ve çıkış bildirimi yapılmaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Kurum ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir.

3- Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik

Çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı

Madde 6 – (1) Analık izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

(2) Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir.

(3) Çocuğun engelli doğduğunun doktor raporu ile belgelendirilmesi hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır.

(4) Ücretsiz izinden yararlanan kadın işçiye, bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olan süt izni uygulanmaz.

Altı aya kadar ücretsiz izin hakkı

Madde 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. 

(2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir.

(3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Çalışanın Özel Durumu Nedeniyle Çalışma Şeklinin Değiştirilmesi Talebinin İşverenlikçe Uygulanması Bildirimi

E-STORE

Çalışanın Özel Durumu Nedeniyle Çalışma Şeklinin Değiştirilmesi Talebinin İşverenlikçe Uygulanması Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çalışma İlişkisi Tür Değiştirme Talebi (Çalışan Talebi)

E-STORE

Çalışma İlişkisi Tür Değiştirme Talebi (Çalışan Talebi) FORMUNU İNDİR

E-STORE

Yarım Zamanlı Çalışma Yönergesi

E-STORE

Yarım Zamanlı Çalışma Yönergesi FORMUNU İNDİR

E-STORE