Çalışanın Talebi İle Ücretsiz İzin Prosedürü
Çalışanın Talebi ile Ücretsiz İzin İşlemleri Nelere Dikkat Edilmelidir?
En basit anlamda yıllık izin veya çalışılmış gibi sayılmayan haller dışındaki izin taleplerinde ücretsiz izin prosedürünü kullanabilirsiniz. Bu tür izinleri işveren vermek zorunda olmadığı gibi, ücret ödemesi ise işverenin takdirindedir.
Bunun dışında bazı hallerde çalışanın ücretsiz izin talep etmek hakkı yasadan kaynaklanır.
4857 Sayılı İş Kanunu Madde 56 ve 74’te işçiye hak olarak verilen ücretsiz izinler dışında diğer tüm ücretsiz izinlerin tarafların rızasıyla kullanılması gerekmektedir.
Bahsedilen izinlerden Madde 56’da belirtilen, yıllık iznini başka bir şehirde geçirecek olan işçiye, işçinin talep etmesi durumunda verilen 4 günlük ücretsiz yol iznidir. Bu izin, gidiş dönüş sürelerinde işçinin yolda geçireceği süreler gözetilerek, işçiye kanunen tanınmış bir haktır. İşçinin talebi durumunda işveren, bu izni vermekle yükümlüdür.
Madde 74’te bahsedilen ise, doğum nedeniyle raporlu olan kadın işçinin, raporu bitiminde talep etmesi durumunda, 6 aya kadar kullanabildiği ücretsiz doğum iznidir. Bu izinler kanunen tanınmış bir hak olduğu için yine işverenin rızası aranmaz.
İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde aksi belirlenmediği sürece işçinin kullandığı diğer mazeret izinleri (yasada sayılan ve ücretli olanlar dışında), işverenin inisiyatifinde, ücretli ya da ücretsiz olarak kullandırılabilir.
Devamını GörÇalışanın Talebi ile Ücretsiz İzin İşlemleri Nasıl Yapılır?
Çalışanın ücretsiz izin hakkını kullanmak istediğini; veya bu durum yasadan kaynaklanan bir haktan kaynaklanmıyor ise yine yasada sayılmayan herhangi bir mazeretine dayanarak ücretsiz izin kullanmak istediğini işyerinin personel işleri ile görevli birimine bildirmesi ile prosedür başlar.
Uygulama Adımları :
1. Çalışanın konuyla ilgili talebi işyerinin Personel İşleri ile görevli birimi tarafından alınır. (Ref. Ücretsiz İzin Talep Dilekçesi)
2. Alınan izin talebi, çalışanın bağlı olduğu birim amirinin bilgi ve onayına sunulur.
3. Çalışanın amiri tarafından değerlendirme yapılarak izin formu üzerine not düşülür ve Personel işleri ile görevli birime çalışanın izne çıkması hakkında red veya onay bilgisi verilir. Analığa bağlı veya yasal bir hakka dayanan ücretsiz izinlerde (doğum sonrası 6 aylık ücretsiz izin) işverenin izni vermemek ve talebi reddetmek konusunda bir seçim hakkı bulunmamaktadır. Bu izin talep edilir, iyiniyetli olarak planlanır ve kullanılır.
4. Ücretsiz izne ilişkin izin formunun çalışanın görevli olduğu birim yetkilisince incelenerek red veya onayı üzerine, Personel işleri ile görevli birim tarafından çalışana ücretsiz izin talebine ilişkin değerlendirme ve/veya izni hangi tarihler arasında kullanacağı hakkında bilgi verilir.
5. Çalışanın izne çıkmasının kabul edilmiş olması halinde ücretsiz iznini gösterir ücretsiz izin formu özlük dosyasına konulur.
6. Çalışanın izinden dönüş günü personel işleri ile görevli birim tarafından takip edilir,çalışan işe dönmediği takdirde devamsızlık prosedürü işletilmeye başlanır.
Ücretsiz saatlik izinlerde de bu prosedürü kullanabilirsiniz.