Disiplin Kurulu Çalışma Prosedürü
Disiplin Kurulu Nedir?
Disiplin kurulu özellikle toplu sözleşme olmayan işyerlerinde bir kurumsallık göstergesidir.
Kurumsal anlayışın bir parçası olarak bu kurulunda gelişigüzel ve her olayda farklı farklı işlemesi değil, planlı, doğru, belli bir usulde, yeknesak ve eşitlikçi bir anlayış ile çalışması beklenir. Bu nedenle disiplin yönetmeliğine dahi bu çalışma prosedürünü içeren kurallar konulmak suretiyle kurulun kişiye bağlı, düzensiz ve hukuka aykırı uygulamalar yapması engellenebilir.
Devamını GörDisiplin Kurulu Olan İşyerinde Çalışma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Şirket çalışanları işyerinde yönetmelik, talimat, sözleşme ve görev tanımı gibi yazılı belgeler ile iyi niyet kuralları ve teamüller ile oluşan çalışma ve performans standartlarını, kurallarını bilmekle yükümlüdür. Şirket çalışanlarının performanslarının ve davranışlarının bu kural ve standartlara uygunluğunun tam ve yüksek olması beklenmektedir. Kabul edilebilir şekilde bu kural ve standartlara uymayan personel disiplin prosedürünün uygulanmasına sebebiyet verecektir.
Disiplin Kurulu Olan İşyerinde Çalışma Prosedürü
1. Personel işleri ile görevli birime iletilen tutanak üzerine ilgili birimce savunması alınmış, olayla ilgili delilleri toplanıp tespitleri yapılmış ve özlük dosyası da eklenmiş olarak disiplin kurulu çalışması başlatılmak üzere kurul sekreteryasına iletilmesi ile süreç başlar.
2. Disiplin kurulu, sekreterin çağrısı ve bildirimi ile olayın özelliğine göre 2-3 gün ancak bir haftadan fazla olmayan ve süreci uzatmayan süre içinde toplanır ve konunun soruşturmacılara verilmesinin gerekip gerekmediğinin kararı verilerek karar sonucu toplantı defterine işlenir. Soruşturmacılara görev verilebilmesi için kurula iletilen dosyanın incelenmesi ve olay tutanağı, tanık ifadesi, performans tutanağı vs. ceza verilmesi açısından kullanılabilecek delillerin bulunmasına rağmen konunun aydınlanmamış olması gerekir.
3. Soruşturmacı tayin edilmesi ; tayin edilen soruşturmacı/lara olayın özeti ve konuyla ilgili tüm delilleri de kapsayan talimat ve olayın özelliğine göre 2-3 gün ancak bir haftadan fazla olmayan ve süreci uzatmayan soruşturma süresi verilir. (Ref. Soruşturma prosedürü)
Soruşturmacı/lardan rapor gelir.
Dosyanın soruşturmacı/lara verilmemesi halinde gerekli ise ilgili/ disiplin kovuşturmasına konu çalışandan savunma istenir.
4. Disiplin kurulu kararını vermek üzere toplanır.
Olay soruşturmacı raporu veya alınan savunma, varsa olay tutanakları çerçevesinde incelenir ve işyeri yönetmeliği, iş sözleşmesi, iş kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde karar verilir.
5. Verilen karar tebliğ edilmek üzere dosya personel işleri ile görevli birime yasal süreler ile ilgili uyarı notu da düşülerek gerekli onay verilmek üzere tevdi edilir ve karar disiplin kurulu karar defterine işlenir.
Verilen karara ilişkin evrak veya ceza verilmiş ise ceza kararı ile tebliğ evrakı özlük dosyasına konulur.