Soruşturma Prosedürü


NEDİR?

İşyerinde Disiplin Soruşturması Nedir?

Soruşturmanın da prosedürü mü olurmuş? diye düşünmeyin. 

Soruşturma önemli disiplin uygulamalarında işin detayının ortaya çıkması için yapılır.  Bunu yaparken de detay bilgi ve olaylara ulaşmaya çalışan soruşturmacı/ların hukuka uygun, eşitlikçi, adil ve hızlı bir şekilde işlerini yapmaları, işlerini yaparken insan haklarına saygılı, kişisel bilgilere müdahale etmeden ve en önemlisi suç işlemeyen bir yöntemle soruşturmalarını tamamlamaları ve disiplin yaptırımı uygulayacak birime elde ettikleri bilgileri raporlamaları gerekir.

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?

İşyerinde Disiplin Soruşturması Nasıl Yapılır?

Bu prosedür disiplin kurulu bulunan işyerlerinde uygulanabileceği gibi disiplin kurulu bulunmayan işyerlerinde işverenin bir konu/olayla ilgili soruşturmacı tayin etmesi halinde de uygulanır.

1. Disiplin Kurulu Bulunan İşyerlerinde

1.1. Soruşturmacılar disiplin kurulu üyeleri arasında  seçilen iki  üyeden oluşur, disiplin kurulu tarafından  kendilerine  verilen talimat  gereğince  gerekli  soruşturmayı yaparlar. 

1.2. Dosyaya  intikal etmiş tutanak ile  savunmanın ya da  savunma  yapılmamasının  ilgisi kurularak  ek savunma, tanık ifadesi, bilirkişi incelemesi veyahut da  gerekli  görülebilecek  herhangi bir  ek araştırma veya tespit yapılıp yapılmayacağına  karar verilir.

1.3. Ek araştırma yapılmasına, savunma alınmasına  veya  başkaca  tespit   vs  olayla ilgili kapsamlı  çalışma   yapılmasına  karar verildiği   takdirde ilgilileri nezdinde  bu işlemler  tamamlanır.

 1.4. Dosyadaki  delil ve  tespitlere  göre olayın yönetmelik, iş sözleşmesi, yazılı işyeri kuralları veya iş kanunu ve ilgili mevzuat  açısından  hangi kural/kuralları ihlal ettiği  tespit edilir.

1.5. Soruşturma  prosedürünün olayın özelliğine göre 2 günden 1 haftaya kadarlık zaman dilimi içinde tamamlanması esas  olup daha  fazla   zaman gerekmesi  halinde  kurula yazı  ile  durum  bildirilir  ve  ek süre  istenir. Aksi   takdirde   süresi içinde tamamlanan soruşturma ile ilgili   olarak elde   edilen tüm veriler ve hazırlanan  rapor  en kısa sürede  disiplin kuruluna  sunulur.

1.6. Disiplin Kurulu  soruşturma raporuna göre disiplin işlemi veya fesih işlemi uygulamayı (önermeyi) veya herhangi bir yaptırım uygulamayı değerlendirir(önerir). 

2. Disiplin Kurulu Bulunmayan İşyerlerinde 

 2.1. Soruşturmacı işverence/işveren vekilince tayin edilir ve verilen talimat gereğince gerekli soruşturmayı yapar.

2.2. Soruşturmacı; dosyaya  intikal etmiş tutanak ve ifadeler ile  savunmanın ya da  savunma  yapılmamasının  ilgisini kurarak  ek savunma, tanık ifadesi, bilirkişi incelemesi veyahut da  gerekli  görülebilecek  herhangi bir  ek araştırma veya tespit yapılıp yapılmayacağına  karar verir. 

2.3. Ek araştırma yapılmasına, ifade alınmasına, savunma alınmasına  veya  başkaca  tespit   vs  olayla ilgili kapsamlı  çalışma   yapılmasına  karar vermesi halinde ilgilileri nezdinde  bu işlemleri tamamlar.

2.4. Dosyadaki  delil ve  tespitlere  göre olayın yönetmelik, iş sözleşmesi, yazılı işyeri kuralları veya iş kanunu ve ilgili mevzuat  açısından  hangi kural/kuralları ihlal ettiğini  tespit eder.

2.5.  Soruşturma  prosedürünün 2 günden 1 haftaya kadarlık zaman dilimi içinde tamamlanması esas  olup daha  fazla   zaman gerekmesi  halinde  işverene yazı  ile  durumu  bildirir ve  ek süre ister.  Süresi içinde tamamlanan soruşturma ile ilgili   olarak elde  edilen tüm veriler ve hazırlanan  rapor  en kısa sürede işverene  sunulur

2.6. İşveren  soruşturma raporuna göre disiplin işlemi veya fesih işlemi uygulamayı  veya herhangi bir yaptırım uygulamayı değerlendirir.