Çağrı Üzerine Çalışma Özellikler


NEDİR?

Çağrı Üzerine Çalışma Nedir?

Çağrı üzerine çalışma; çalışanın, kesin olarak belirlenmemiş günlerde işyerine çağırılarak çalıştırılması yöntemine dayalı bir Kısmi Süreli Çalışma esnek çalışma biçimidir.

Çağrı üzerine çalışma; ekonomik açıdan avantajlı bir çalışma türüdür. Ancak, asgari ve azami iş süreleri, bu sürelerin aşılması durumunda geçilecek statünün durumu, bakımından da belirsiz bir çalışma türüdür.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 13. Maddesinde Kısmi Süreli çalışan personelin sadece sözleşmesinin kısmi olmasından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamayacağı ifade edilmiştir.Dolayısıyla çağrı üzerine çalışanlar bakımından kıdem tazminatı ve yıllık izin hak edişi vardır..


Çağrıya dayalı çalışan bir personel günde en az 4 saat, haftada ise en az 20 saat çalıştırılmalıdır.


Çağrıya dayalı çalışan bir personel günde en fazla 11 saat, haftada ise en fazla 30 saat çalıştırılmalıdır.

Kısmi süreli sözleşme ile çalışan bir personelin çalışma süresi sözleşmede veya mevzuatta yer alan süreleri aşarsa oluşan yeni fiili çalışma dikkate alınmalıdır ve o döneme ait bütün hesaplamalar kısmi süreli bir personele göre değil, tam zamanlı bir personele göre yapılmalıdır. Çağrı usulü ile çalışma da kısmi süreli çalışma şekli olduğuna göre aynı esas geçerli olacaktır.

Çağrıya dayalı çalışan bir personele en az 4 gün önceden çağrıda bulunmak gerekir.

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?

Çağrı Üzerine Çalışma Nasıl Yapılır?

Çağrı üzerine çalışma usulüyle işe alınan veya çalışmakta olduğu iş ilişkisi türünden  çağrı üzerine çalışma  usulüne geçecek  personelin personel departmanına yönlendirmesi ile prosedür başlar.

Uygulama Adımları : 

Personelin, eğer ilk kez işyerinizde işe başlıyor ise özlük dosyasında bulunmak üzere işe başlatma öncesi aşağıda belirtilen evrakın tamamlanması sağlanarak bu adımlara uygun olarak işe giriş işlemleri/çalışma türü değişikliği  tamamlanmalıdır. İşyerinde zaten çalışmakta olan çalışan bakımından sadece bu çalışma şekli açısından farklı olan evrakın tamamlanması yeterli olacaktır.

1. İşe Giriş özlük Dosyası Kontrol Listesi nde yer alan  evrakı personelden isteyiniz ve işe başlamadan evvel(bu çalışma usulüne geçmeden) tüm evrakın tamamlanması gerektiğini hatırlatınız.

2. İşyerinde hazırlanacak olan personelin görev ve pozisyonuna uygun iş sözleşmesi ni hazırlayınız, sözleşmenin aday ve işyeri yetkilisi tarafından imzalanmasını sağlayınız. Mevcut olan çalışan bakımından fark hükümleri ek sözleşme yapmak yeterli olabileceği gibi, yeni bir iş sözleşmesi yapmak da mümkündür. (Çağrı üzerine çalışma sözleşmesi)

İş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, günlük çalışma süresi, istenir ise olası çalışma günleri,  ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.

İşin nasıl yürütüleceği, iletişimin nasıl sağlanacağı, görüşmeler, toplantılar vb konularda hazırlanmış Çağrı üzerine çalışma yönergesini imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

3. İşyerince düzenlenmiş, Çağrı üzerine çalışma usulü bölümünü de içeren işyeri yönetmeliğini personele imzalatınız.

4. İşyerince düzenlenmiş ve Çağrı üzerine çalışanlara ilişkin hükümleri de içeren disiplin yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

5.İşyerince düzenlenmiş ve iş gereçlerini, makinalarını, malzemelerini ev veya işin yerine getirildiği işyeri dışı ortamlarda kullanmaya yönelik iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği eğitimi veriniz/verdiriniz ve konuyla ilgili yönetmelik/talimatı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

6. İşyerince düzenlenmiş işyerine özgü bilgilere yönelik bilgi güvenliği yönetmeliğini personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

 7. Eğer işin yürütümü verilmesini zorunlu kılmakta ve vermekte iseniz İşyerince düzenlenmiş devir teslim  zimmet tutanağı nı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

8. İşyerince düzenlenmiş ve Çağrı üzerine çalışanlara ilişkin hükümleri de içeren  izin yönetmeliği nı personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

9. İşyerince düzenlenmiş ücretin temlik edilmeyeceğine dair taahhütname yi personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

10.  İşyerince düzenlenmiş ve Çağrı üzerine çalışanlara ilişkin hükümleri de içeren  harcırah yönetmeliği ni personele imzalatınız. (yoksa bir sonraki adıma geçiniz)

11. İşyeri aracı zimmetlenen ve/veya şirket aracı kullanıcısı ise işyeri araç kullanma talimatı nı personele imzalatınız.

12. Yürürlükte bulunan ve Çağrı üzerine çalışanları da ilgilendiren diğer yönetmelikler ve personelin görevi ile ilgili görev tanımını personele imzalatınız.İmzalatmak istediğiniz diğer yönetmelikleri ve oluşturacağınız görev tanımı için örneklerden yararlanınız. 

13. Sözleşmenin imzalanmasından sonra işyerince düzenlenen SGK işe giriş bildirgesi düzenleyerek ve personel işe başlamadan önceki bir tarihte SGK’ya bildirim yapınız. (www.sgk.gov.tr elektronik adresi kullan)

14. Personelin işe başlatma sonrası gerekli bilgilendirmeleri ve işyeri oryantasyon eğitimi için ilgili bölüm sorumlularına bilgi veriniz ve eğitimlerin tamamlanmasını sağlayınız, oryantasyon eğitimi aldığını belirten belgeler i doldurup ve imzalatınız.

15. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesini sağlayınız ve eğitim evrakı nı imzalatınız.





İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 4857 Sayılı İş Kanunu :

Çağrı üzerine çalışma ve uzaktan çalışma 

Madde 14 - Yazılı sözleşme ile  işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.

Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.

İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır.

(Ek fıkra: 6/5/2016-6715/2 md.) Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.

(Ek fıkra: 6/5/2016-6715/2 md.) Dördüncü fıkraya göre yapılacak iş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.

(Ek fıkra: 6/5/2016-6715/2 md.) Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. İşveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.

(Ek fıkra: 6/5/2016-6715/2 md.) Uzaktan çalışmanın usul ve esasları, işin niteliği dikkate alınarak hangi işlerde uzaktan çalışmanın yapılamayacağı, verilerin korunması ve paylaşılmasına ilişkin işletme kurallarının uygulanması ile diğer hususlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Bilgi Güvenliği Talimatı

E-STORE

Bilgi Güvenliği Talimatı FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çağrı Üzerine Çalışma İş Sözleşmesi

E-STORE

Çağrı Üzerine Çalışma İş Sözleşmesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çağrı Üzerine Çalışma Yönergesi

E-STORE

Çağrı Üzerine Çalışma Yönergesi FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname

E-STORE

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname FORMUNU İNDİR

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Araçları Kullanım Talimatı

E-STORE

İşyeri Araçları Kullanım Talimatı FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Harcırah Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Harcırah Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE