Askıya Alınmış İş Akdinde İşe Devam Şeklindeki İşe Giriş İşlemleri


NEDİR?

Askıya Alınmış İş Akdinde İşe Devam Şeklindeki İşe Giriş İşlemleri Nedir?

İş akdinin askıya alma muhtelif sebeplerden dolayı gerçekleşmiş olabilir.  Bu nedenle hangi sebeple askıya  almanın gerçekleştiğinin bir önemi olmasa da, her işlemde askıya almanın belli bir süre devam edip, sona erdiği tarihten itibaren iş akdinin yeniden devam edeceği tabiidir. 

Bu nedenle, askıya alma işlemini uygulamaya başlarken askının sona erme tarihini ajandanıza işlemenizde ve askı süresi sona ermeden evvel  "....tarihinde askı süreniz sona erecektir, ...tarihinde ....evraklarla birlikte  işyerimizde olmanız ve işbaşı yapmanız gerekmektedir" şeklinde bir işe davet bildirimi göndermek faydalı olacaktır. 

Aslı süresi sona erdikten sonra gerekli özlük dosyası evrakını tamamlatarak işe başlatmanızda veya bu konuda çalışana bir süre verip, tamamlamadığı takdirde disiplin işlemi uygulamanızda fayda vardır. 

Bu uyarıya rağmen gelmeyen ve işbaşı  yapmayan personel hakkında savunma+ devamsızlık sebebiyle haklı ve ihbarsız olarak iş akdi  feshi prosedürünü uygulamanızda bir sakınca olmayacaktır.

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?

Askıya Alınmış İş Akdinde İşe Devam Şeklindeki İşe Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bu prosedür iş akdi askıya alınan işçinin iş akdinin askıya alınmasına neden olan durumun sona ermesi sonrasında yapılacak olan işlemleri göstermektedir. 

Uygulama Adımları: 

1. İş akdinin askıya alınmasına dair nedenin sona erdiğinin tespiti ile işe alma prosedürü başlatılır. 

2. Personelin işe yeniden başlama iradesinin bildirilip bildirmediği kontrol edilmelidir. Eğer işe alınma yönündeki iradesini bildirmediyse, işe başlamama halinde bu durum istifa sayılacak olmakla birlikte daha evvel kıdem tazminatını alıp almamasına göre seçenekli işlem yapılacaktır. Askıya almadan evvel kıdem tazminatı ödenmiş ise herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur da denilebilir. Eğer ödenmediyse 10 yıllık süre içinde kıdem tazminatının tahsili amacı ile yargı yoluna başvurabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla makul süre beklendikten sonra (ancak bizim tercihimiz askı süresi sona ermeden ve "...tarihinde işbaşı yapmanız gerekmektedir" şeklinde)  işçiye devamsızlık prosedürünü işleterek işe davete icap etmemesi ( cevap vermemesi )  halinde istifa etmiş saymakta ve bu evrakı özlük dosyasında saklamakta fayda vardır.  

3. Personelden özlük dosyası evraklarından özellikle sağlık, sabıka, adres, medeni durum  belgelerini, verilecek makul bir süre içinde, yenilemesi halinde  hemen işe başlatılacağı, aksi  halde- belirtilen günde haklı bir mazereti olmaksızın işbaşı yapmaması halinde- istifa etmiş sayılacağı yazı ile tebliğ edilmelidir. (Ref. İşin Düzenlenmesine Yönelik Şahsi Bildirimler Örnekler,  Askı Süresi Sona Eren İşçi İşe Davet örneği)

4. Fazla çalışma için personelin onayını içeren fazla çalışma muvafakatnamesi, denkleştirme çalışması yapma muvafakatnamesitelafi edici çalışma muavafakatamesini personele imzalatınız.

5. (Askı süresi içinde değişiklik olmuş ise) İşyerince düzenlenmiş işyeri yönetmeliği ni personele imzalatınız.

6. (Askı süresi içinde değişiklik olmuş ise) İşyerince düzenlenmiş disiplin yönetmeliği ni personele imzalatınız.

7. (Askı süresi içinde değişiklik olmuş ise) İşyerince düzenlenmiş iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği eğitimi veriniz/verdiriniz ve konuyla ilgili yönetmelik/talimatı personele imzalatınız.

8. (Askı süresi içinde değişiklik olmuş ise) İşyerince düzenlenmiş bilgi güvenliği yönetmeliği ni personele imzalatınız.

9. İşyerince düzenlenmiş devir teslim zimmet tutanağı nı personele imzalatınız.

10. (Askı süresi içinde değişiklik olmuş ise) İşyerince düzenlenmiş izin yönetmeliği nı personele imzalatınız.

11. (Askı süresi içinde değişiklik olmuş ise) İşyerince düzenlenmiş ücretin temlik edilmeyeceğine dair taahhütname yi personele imzalatınız.

12. (Askı süresi içinde değişiklik olmuş ise) İşyerince düzenlenmiş harcırah yönetmeliğini personele imzalatınız.

13. İşyeri aracı zimmetlenen ve/veya şirket aracı kullanıcısı ise işyeri araç kullanım talimatı nı personele imzalatınız.

14. Yürürlükte bulunan diğer yönetmelikler ve personelin görevi ile ilgili  görev tanımını personele imzalatınız. İmzalatmak istediğiniz diğer yönetmelikleri ve oluşturacağınız görev tanımı için örneklerden yararlanınız. 

15. Sözleşmenin imzalanmasından sonra işyerince düzenlenen SGK işe giriş bildirgesi düzenleyerek ve personel fiilen işe başlamadan önceki bir tarihte SGK’ya bildirim yapınız.

16. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesini sağlayınız ve eğitim evrakını imzalatınız.

İLGİLİ MEVZUAT


Mevzuat 

1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

2-  4857 sayılı İş Kanunu


1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu :

Sigortalı bildirimi ve tescili

Madde 8 - (DEĞİŞİK FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/6)
İşverenler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdür. Ancak işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi;

a) İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için, en geç çalışmaya başlatıldığı gün,

b) Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar ile Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde; ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar,

c) Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınanların, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde,

Kuruma verilmesi halinde, sigortalılık başlangıcından önce bildirilmiş sayılır.

Sigortalılar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını Kuruma bildirirler. Ancak, sigortalının kendini bildirmemesi, sigortalı aleyhine delil teşkil etmez.

(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/6)
(DEĞİŞİK İBARE RGT: 25.02.2011 RG NO: 27857 MÜKERRER KANUN NO: 6111/27) (GEÇER. TAR.: 01.10.2008) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendinde bulunanlar hariç olmak üzere diğer alt bentleri kapsamında sigortalı sayılan kişilerden köy ve mahalle muhtarları için seçildiklerine ilişkin mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten, sigortalılıkları vergi mükellefiyetlerinin başladığı tarihten başlayan sigortalılar için vergi mükellefiyeti işleminin tesis tarihinden itibaren iki ayı geçmemek üzere ilgili vergi dairesince vergi mükellefinin işe başlama işlemlerinin tekemmül ettirildiği tarihten ve diğerleri için 7 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıcından; (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için ise kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıt tarihinden itibaren kendi mevzuatına göre kayıt veya tescili yapan ilgili kurum, kuruluş ve birlikler, vergi daireleri ve (DEĞİŞİK İBARE RGT: 25.02.2011 RG NO: 27857 MÜKERRER KANUN NO: 6111/27) (GEÇER. TAR.: 01.10.2008) Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğü sigortalı işe giriş bildirgesi düzenleyerek Kuruma vermekle yükümlüdür. 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (1), (2) ve (3) numaralı alt bentlerinde sayılanların bildirimleri en geç 15 gün, (4) numaralı alt bendinde sayılanların bildirimleri ise en geç bir ay içinde yapılır. Ayrıca 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendinde sayılanların kendileri tarafından da sigortalılık bildirimleri yapılabilir. 4 üncü maddenin üçüncü fıkrasında belirtilenlerin ise çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde tescil eden kuruluş tarafından Kuruma bildirilmesi zorunludur. Kurum bu bildirimlerden itibaren bir ay içinde tescili yapılan kişilere, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başladığını bildirir.

(MÜLGA FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/6)

(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/6)
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri çalıştıracak işverenler, bu kapsamda ilk defa veya tekrar çalıştırmaya başlattıkları kişileri, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıcından itibaren, onbeş gün içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdürler. Aynı kamu idaresinin farklı birimleri arasındaki naklen tayin ve görevlendirmelerde bildirim yapılmaz.

(MÜLGA FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/6)

Kamu idareleri ile bankalar, Kurumca sağlanacak elektronik altyapıdan yararlanmak suretiyle, Kurumca belirlenecek işlemlerde, işlem yaptığı kişilerin sigortalılık bakımından tescilli olup olmadığını kontrol etmek ve sigortasız olduğunu tespit ettiği kişileri, Kuruma bildirmekle yükümlüdürler.

Bu maddenin ikinci ve beşinci fıkraları hariç olmak üzere, diğer fıkralarında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen ilgililer hakkında, 102 nci madde hükümlerine göre idari para cezası uygulanır.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin şekli ve içeriği, bildirgenin verilme yöntemleri ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

2- 4857 sayılı İş Kanunu :

Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi

Madde 22 - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.

Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

 


İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Bilgi Güvenliği Talimatı

E-STORE

Bilgi Güvenliği Talimatı FORMUNU İNDİR

E-STORE

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname

E-STORE

Çalışanın Yasal Alacak ve Ücretinin Temlik Edilemeyeceğine Dair Taahhütname FORMUNU İNDİR

E-STORE

Denkleştirme Usulü Çalışma Yapılmasına İlişkin Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname

E-STORE

Denkleştirme Usulü Çalışma Yapılmasına İlişkin Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname FORMUNU İNDİR

E-STORE

Fazla Çalışma/Fazla Sürelerle Çalışma'ya İlişkin Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname

E-STORE

Fazla Çalışma/Fazla Sürelerle Çalışma'ya İlişkin Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname FORMUNU İNDİR

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

E-STORE

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İş Sözleşmesinde Askı Süresi Sona Eren Çalışanı İşe Davet Etme Noter Bildirimi

E-STORE

İş Sözleşmesinde Askı Süresi Sona Eren Çalışanı İşe Davet Etme Noter Bildirimi FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Araçları Kullanım Talimatı

E-STORE

İşyeri Araçları Kullanım Talimatı FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Disiplin Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Harcırah Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Harcırah Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği

E-STORE

İşyeri Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

İzin Yönetmeliği

E-STORE

İzin Yönetmeliği FORMUNU İNDİR

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu

E-STORE

Malzeme Zimmet Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu

E-STORE

Oryantasyon Eğitimi Katılım Formu FORMUNU İNDİR

E-STORE

Telafi Çalışmasına Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname

E-STORE

Telafi Çalışmasına Çalışan Tarafından Verilen Muvafakatname FORMUNU İNDİR

E-STORE