Altı Ay İçinde İşe Geri Çağırma Bildirimi


NASIL YAPILIR?


Altı Ay İçinde İşe Geri Çağırma Bildirimi Nasıl Yapılır?

Altı ay içinde işe geri çağırma bildirimini eski çalışana göndermek, toplu fesih haline özgü bir iş güvencesi kuralıdır. Uygulanmaması halinde işverenin para cezasına muhatap kalması riski doğuran ve uyulması tavsiye olunan bir kuraldır.

Toplu feshe rağmen işyeriniz koşullarında meydana gelen iyileşme sebebiyle yeniden işçi alma kararınız oluştuğunda;

1.  Yeni alacağınız işçilerin toplu fesih kapsamında çıkardığınız işçiler ile aynı bölümlerde çalışıp çalışmayacaklarını tespit ediniz. Cevabınız evet ise bu prosedür kapsamında davranmanız zorunluluğu ortaya çıkmış olmaktadır.

2.  Yeni alacağınız işçiler ile eski işçilerinizin özellikleri, yetenek ve kapasiteleri aynı ise eski işçilerini çağırmayı tercih etmek zorunluluğunuz vardır.

3.  Çağırmak zorunda olduğunuzu tespit ettiğiniz eski çalışanlarınıza usulünce örneğe uygun geri çağırma bildirimini tebliğ ediniz.(Ref. NoterdenTebliğ Prosedürü)

4.  Verdiğiniz süre içinde (bu sürenin makul ve iyiniyet kurallarına uygun bir başlama süresi olmasına dikkat ediniz) eski çalışanın başvuru yapmadığını tespit etmeniz halinde durumu tutanağa bağlayınız ve sonrasında yeni aday değerlendirmenize başlayınız.

5.  Verdiğiniz süre içinde eski çalışan işe başlama talebini iletmiş ise çalışanı yeniden işe başlatınız.(Ref. Uzun Süreli Ücretsiz İzin Dönüşü Evrak Kontrol Listesi)

Devamını Gör
İLGİLİ MEVZUAT

   

Mevzuat 

1- 4857 Sayılı İş Kanunu 

Toplu işçi çıkarma

Madde 29- İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.

İşyerinde çalışan işçi sayısı:                                                   

a) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,

b) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,

c) 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,

İşine 17 nci madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır.

Birinci fıkra uyarınca yapılacak bildirimde işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur.

Bildirimden sonra işyeri sendika temsilcileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde, toplu işçi çıkarmanın önlenmesi ya da çıkarılacak işçi sayısının azaltılması yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınır. Görüşmelerin sonunda, toplantının yapıldığını gösteren bir belge düzenlenir.

Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz  gün sonra hüküm doğurur.

İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür. İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağırır.

Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmaz.

İşveren toplu işçi çıkarılmasına ilişkin hükümleri 18, 19, 20 ve 21 inci madde hükümlerinin uygulanmasını engellemek amacıyla kullanamaz; aksi halde işçi bu maddelere göre dava açabilir.

Toplu işçi çıkarma ile ilgili hükümlere aykırılık

Madde 100- Bu Kanunun 29 uncu maddesindeki hükümlere aykırı olarak işçi çıkaran  işveren veya işveren vekiline işten çıkardığı her işçi için dörtyüzelli Türk Lirası idari para cezası verilir. 



İndirilebilir Evraklara Göz Atın

Çalışanı 6 Ay İçinde İşe Geri Çağırma Yazısı

E-STORE

Çalışanı 6 Ay İçinde İşe Geri Çağırma Yazısı FORMUNU İNDİR

E-STORE