İstifa Prosedürü


NEDİR?

Çalışanın İstifa Ederek İşten Ayrılması Nedir?

İş akdini istifa ile sonlandıran işçi iş güvencesi hükümlerinden yararlanamaz , kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamaz, işsizlik aylığı da alamaz.  İşverenin ihbar süresinde işçinin çalışmasını isteme hakkı da mevcuttur. 

Bu kadar ağır ve işçi aleyhine sonuçlar doğuran istifanın kayıtsız şartsız ve gerçekten bir istifa iradesi ile yapılıp yapılmadığı uyuşmazlık çıkması halinde mahkemece tespit edilecektir. 

Bu nedenle, işçinin, kendi isteği ile ve kanunen geçerli ve işten ayrılması halinde tazminat alabileceği bir neden olmadan ayrılmak istediğini kendi el yazısı ile sunması gerekli ve yeterli olacaktır. 

İstifa eden ve bu nedenle hiçbir tazminat hak etmeyen işçi, ihbar süresine uygun davranarak işyerinden ayrılabilecektir. 

İstifa eden işçi, çalışması karşılığı olan ücreti, hak etmiş  olduğu fazla mesai ücreti, ödenmemiş ücret ekleri ve sosyal yardımları (ve kullanmadığı izinleri varsa) yıllık izin ücreti dışında, iş akdinin sona ermesine bağlı bir hak iddia edemeyecektir.

Devamını Gör
NASIL YAPILIR?

Çalışanın İstifa Ederek İşten Ayrılması İşlemleri Nasıl Yapılır?

1. Çalışanın istifa ederek iş akdini sonlandırmak isteğine ilişkin (yazılı- çalışanın kendi el yazısı ile olması önerilir) dilekçesinin (İstifa Örnekleri) personel işleri ile görevli birime ulaşıp ulaşmadığını kontrol ediniz.

2. Personelin İş Kanunu 17. Maddesine göre işverene tanıması gereken ihbar süresinde işyerinde çalışmak isteyip istemediğini açıklığa kavuşturunuz. Eğer çalışmak istemiyor ise bu durumda ihbar süresine denk gelen ihbar tazminatını işverene ödemesi gerektiğini hatırlatınız.(Ref.ihbar Öneli Kullandırma Prosedürü) Ayrıca, çalışana, istifası sebebiyle kıdem tazminatını hak etmeyeceğini de hatırlatınız.

3.  Tüm bunları tespit ettikten sonra; aşağıdaki soruların cevaplarına göre bordrosunu hazırlayınız.

  • Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı dışında (zira bu iki kalemin ödenmesi söz konusu olmayacaktır) ayrıca başkaca bir ad altında tazminat vermek istiyor musunuz? Cevabınız Evet ise bordroya ekleyiniz.
  • Yıllık izinlerinin tümünü kullandı mı? Kullanmadı ise bakiye izin süresine göre ücretini hesaplayarak bordroya dahil ediniz.
  • Ücret alacağı bakiyesi var mı? Var ise tutarını bordroya dahil ediniz.
  • Ulusal bayram, genel tatil,hafta tatili vs. çalışması var mı, var ise bakiye alacağı var mı? Bakiye alacağı var ise tutarını bordroya dahil ediniz.
  • Fazla mesai var mı? Yok mu? Var ise bakiye fazla mesai alacağı var mı? Var ise tutarını bordroya dahil ediniz.
  • İş akdi boyunca kendisine özlük hakkı adı altında ödenmiş ve kıstel esasla da olsa ödenmesi gereken bir tutar var mı? (ikramiye, prim vb)
  • İşverenliğinize borcu olup olmadığını tespit ediniz. 
  • Üçüncü şahıslara olan borcu sebebiyle devam eden maaş haczi olup olmadığını tespit ediniz. 

4. Bu soruların cevaplarını araştırarak özlük hakları için  bordroyu doğru olarak oluşturunuz. (Varsa) borçları için mahsup edilecek  dolayısıyla çalışana ödenecek nihai tutarı hesaplayınız. 

5. Çalışandan işe girişi sırasında zimmetlenen işyeri araç ve gereçleri ile işyeri kimliğini geri alınız, devir teslimin yapıldığına dair tutanak imzalatınız. (ref: Devir teslim prosedürü)

6. Çalışana hazırlamış olduğunuz bordro ve varsa ödeme planını imzalatınız. İmzalamaz ise imzadan imtina prosedürünü işletiniz. (ref.İmzadan imtina prosedürü ) Bordro ve ilgili evrakı  imzalamasa dahi hakettiğini hesapladığınız ödemeleri usulünce gerçekleştiriniz. 

7. İbranameyi hazırlayınız ve çalışana 30 gün sonra gelip imzalamasını hatırlatınız.(Ref. İş İlişkisi Sona Ererken İbra Alma prosedürü)

8. Çalışma belgesini hazırlayınz (Ref. Çalışma Belgesi Verme Prosedürü),  çalışana veriniz.

9. İşten ayrılma tarihinden itibaren 10 gün içinde SGK ‘ya bildirim yapınız. (Ref. İşten Ayrılma)

10. Hazırladığınız ve çalışana imzalattığınız veya çalışanın imzalamadığı evrak için hazırladığınız imzadan imtina tutanakları ile birlikte her türlü evrakın birer örneğini özlük dosyasında saklayınız.