İhtar Prosedürü


NEDİR?


İhtar Nedir?

Açıklama ve Uyarılar 

İşveren, işyeri kurallarını hatırlatmak, işçiyi hatalı ve düzeni bozan davranışlardan  vazgeçirmek veya performansı ile ilgili kişisel özelliklerinin yetersiz bulunduğu ve iyileştirilmesi konusunda uyarmak  gibi sebeplerle ikaz etmek durumunda kalabilir. 

İşyerinde gerçekleşen bazı tatsız olaylar, işçinin görevini yerine getirmemesi, disiplinsiz ve sorumsuz tutum ve davranışları, devamsızlığı, hatta işvereni haklı fesih yapmaya kadar götüren süreçler de dâhil olmak üzere, zaman zaman da işin ciddiyetinin derecesini gösterecek  ihtarlara ihtiyaç duyulmaktadır. 

Sözlü veya yazılı olarak personelin ikaz edilmesinin disiplin uygulamaları açısından önemi yüksektir. Ancak bazı işyerlerinde uyarı/ikazlar ile ihtarların derecesi birbirinden farklı tutulmak istenmekte bu şekilde çalışana aslında bir şans daha verilmekte ve çalışan kademeli disiplin uygulamalarına tabi tutulmaktadır.  

Bu başlığın konusu ikaz/uyarı değil, ihtarlardır. 

İhtarların bir olaya ya da duruma/davranışa bağlı olması ve belli bir usul izlenerek verilmesi gerekir. 

Bu nedenle şu sıralama önemlidir; 

1. Olay tespit tutanağı düzenlenmesi ve diğer ilgililerin ifadelerinin, şikayetlerinin alınması

2. Savunma talebi ve işçinin savunmasının alınması

3. Savunmadan  kaçınma durumunda bu hususun belgelenmesi

4. İhtar verilmesi 


Devamını Gör
NASIL YAPILIR?


İhtar Nasıl Yapılır?

İhtar yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilecektir. Bununla birlikte ihtarın uyarıya göre daha ciddi bir sonuç doğurması beklenir. İhtar “bir kez daha yapma, yaparsan … olur” manasına gelir ki ihtardan sonra hatalı davranışların tekrarlanması veya performansın düzelmemesi halinde genelde ciddi bir disiplin cezası veya fesih işlemi gelmektedir.. Uygulamada her ne kadar uyarı ile aynı anlamda kullanılmakta ise de bizim tavsiyemiz önemsiz sayılabilecek ancak yine da hata olduğunu çalışana yazılı veya sözlü olarak bildirmek için uyarı kullanılması; ancak daha ciddi ve bir disiplin cezası anlamında veya bir disiplin cezasının öncüsü anlamında bir işlem olarak ihtarı kullanmakta fayda olduğudur. İhtarın yazılı olmasını tavsiye etmekteyiz.

Çalışana (yazılı) ihtar verilmesi gereken hallerde aşağıdaki prosedür Eczacı tarafından uygulanır.

1.  İhtar içeriği, daha evvel tutulan tutanak ve alınan savunma doğrultusunda tamamlanır.(Ref. İhtar örnekleri)

2.  İhtar, eczacı tarafından çalışana tebliğ edilir.  (Ref. Tebligat Yapma Prosedürü)

3.  Tebligat prosedürüne uygun olarak çalışana tebliğ edilen ihtar çalışan tarafından tebellüğ edildiğini gösteren kayıtla birlikte özlük dosyasına konulur.