Yıllık İzin Ücreti Nedir Nasıl Hesaplanır
Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır? İzin Kullanmak Yerine Ücret Alınabilir Mi?
Yıllık İzin Ücreti, çalışanın yıl boyunca çalıştığı süre karşılığında insani bir ihtiyaç olarak beden ve zihinsel olarak dinlenme hakkını kullanırken, bu durum çalışma süresine dahil olduğu yani çalışılmış sayıldığı için bu sürenin ücretinin işverence çalışana aynen çalışmış gibi ödenen ücrettir. Ancak bu süre içinde eğer ücrete ek olarak yol ve yemek parası ödeniyor ise bu ek ödemelerin ödenmesi zorunlu değildir. Ancak işveren takdiriyle bu ödemeleri kesmeden izin ücretine dahil edip ödeyebilir.
Yıllık izin ücretinin maaşın tersine izne çıkmadan ödenmesi gerekir.
Çalışan yıllık izinden vazgeçip yerine kendisine ücret ödenmesini isteyemez.
Yıllık izin ücretinin hesaplanmasında işçinin aldığı son maaş (en son brüt ücret) dikkate alınır. Yani yıllık izin ücreti üzerinden SGK Primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintileri yapılır.
Yıllık izin ücretinizi Hesap Sihirbazı’nı kullanarak ücretsiz hesaplayabilirsiniz.
Devamını GörMevzuat
Yıllık izin ücreti
Madde 57 - İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.
Bu ücretin hesabında 50 nci madde hükmü uygulanır.
Günlük, haftalık veya aylık olarak belirli bir ücrete dayanmayıp da akort, komisyon ücreti, kâra katılma ve yüzde usulü ücret gibi belirli olmayan süre ve tutar üzerinden ücret alan işçinin izin süresi için verilecek ücret, son bir yıllık süre içinde kazandığı ücretin fiili olarak çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama üzerinden hesaplanır.
Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, izin ücreti işçinin izine çıktığı ayın başı ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde bu ücret, yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir.
Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir.