Yıllık İzin Kullandırmak Yerine İş Akdi Devam Ederken İzin Ücreti Ödenmesi
Yıllık İzin Kullandırmak Yerine İş Akdi Devam Ederken İzin Ücreti Ödenmesi Nedir?
Yıllık izin ücretli bir izin türüdür. Dolayısıyla kullanılsa da kullanılmasa da işçiye ücretin ödenmesi zorunludur.
Yani,
1. İş akdi devam ederken izin ücreti ancak izin kullanma amacıyla ve peşin/avans mahiyetinde ödenebilir.
2. Kullanılmayan iznin ücreti de söz konusu olmadığından bu şekilde biriken izinlere ilişkin biriken izin ücretleri ancak akit sona erdiğinde (sona erme şeklinin hiçbir önemi yoktur) ödenebilir.
3. Akit devam ederken ve izin kullanımı olmaksızın, işçinin ihtiyacına binaen ve izine alternatif olarak veya birikmiş izin ücretlerini eritmek adına izin ücret ödenemez.
Devamını GörYıllık İzin Kullandırmak Yerine İş Akdi Devam Ederken İzin Ücreti Ödenmesi Nasıl Yapılır?
Yıllık izin kullanımı söz konusu olmaksızın ve iş akdi halen devam ederken kanuna aykırı olarak izin ücreti ödemesi yapıldığının tespiti üzerine prosedür başlar.
1. Eğer kanuna aykırı izin ücreti ödemesi aynı ay içindeyse mutlaka o ay içinde ücretini ödediğiniz gün kadar ancak o kadar gün yok ise en az birgün (ayın sonuncu günü bile olsa) yıllık izin kullandırınız ve devam eden ayın ilk gününden başlamak üzere izni sürdürünüz veya personelden kalan süreye ilişkin izni kesme dilekçesi alarak izni kesme işlemi yapıp, personeli yeniden usulüne uygun olarak uygun günde izne çıkarınız. Yıllık izin formlarının ve yıllık izin defterinin de uyumlu bir şekilde işçiye imzalatılmasına dikkat ediniz, bu hususu atlamayınız. (İzni Kesme Dilekçesi Örnek)
2. Kanuna aykırı izin ücreti ödemesinin üstünden zaman geçmiş ise yani aynı ay içinde değilseniz, personelin de rızasını alarak bir günlüğüne de olsa (mümkün ise süreyi biraz uzun tutmakta fayda vardır; örneğin bir iki hafta gibi) çıkış ve giriş işlemi yapınız; çıkışı ihbar tazminatı tartışması doğmaması bakımından ihbarlı olarak gerçekleştiriniz, yeni iş arama izni hesabını da içeren bu uygulamada hata yapmayınız; çıkış işlemi sırasında o güne kadar ki ücreti ile feshe bağlı olarak izin ücretini ve o feshe bağlı tüm hakları (kıdem dahil) ödeyiniz ve işlemiş maaş ve kıdem ile izin ücretine ilişkin ödemeyi mutlaka yasal olarak yapınız, yani bordro düzenleyiniz+imza alınız + ödemeyi banka yoluyla ve maaş+kıdem tazminatı+ izin ücreti ödemesi açıklamasıyla yapınız. Yıllık izin, maaş ve kıdem tazminatı ücreti ödendiğine dair makbuz imzalatınız, makbuzdaki açıklama mutlaka "akdin sona ermesine bağlı kıdem+maaş+yıllık izin ücreti" olmalıdır.
Yargıtay'a göre bu durum bir tam tasfiyedir, iş akdi ancak bu şartla sona erer ve işe giriş yeni bir sözleşme ile başlar. Eğer kıdem hesabı ve ödemesi yapılmaz ise bu yıllık izin ücreti ödemesini haklı/yasal kılan, tam bir tasfiye değildir. Yani hem idari para cezası riskiniz, hem ödediğiniz ücreti bir kez daha ödeme riskiniz vardır. Çünkü, ücretin ödendiği dönemde o işçinin o işyerinde olmaması, yani giriş çıkış imzası/parmak izi+ yok yemek ücreti uyumlu bordro+izinde olmasıyla uyumlu SGK puantaj ve prim hesabı gibi, tüm veriler izin kullanıldığını göstermelidir. Sadece yıllık izin defterinin imzalı olması yeterli değildir.
Ödemeler için bir ay geçtikten sonra ibra alınız. ( Ref. İş İlişkisinin Sona Ermesinde İbra Örnekleri)
3. İş akdinin gerçekten sona ermesinde ise dava riskini düşünerek yapmış olduğunuz evvelki ödemeye (izin ücreti+ kıdem) yasal faiz işleterek ana para+ faiz tutarını en son ücreti üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin alacağından düşerek bakiyeyi akdin sona ermesine bağlı kıdem+ izin ücreti olarak ödeyiniz. Yargıtayın bu konuda bir içtihadına rastlanmamıştır, ne var ki emsal içtihat olarak avans kıdem ödemesinde benzer bir anlayış içinde olduğu ve bu ödemeyi avans olarak kabul etmesi için tam bir tasfiye aradığı ve bunu istikrarlı bir şekilde koruduğu gözlemlenmektedir.
4. Akit devam ederken uygulama yapılmış ise bakiye yıllık izin gününü kaldığı yerden devam ettiriniz. Tam tasfiyeye bağlı akdi yeni yeniden başlatmış iseniz, hak etmeye devam edeceği yıllık izinleri hiçbir şekilde yeniden işe giriş gibi baştan başlatmayınız, örneğin en son izni 20 gün ise 20 günden başlatınız; var olan kıdemini bu işlemden hiç etkilenmeyecek şekilde, ilk işe girişinden itibaren içinde bulunduğu hizmet yılına göre devam ettiriniz.
5. Bu tür belgeleri mutlaka özlük dosyasında saklayınız.
4857 Sayılı İş Kanunu
Yıllık izin ücreti
Madde 57 - İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.
Bu ücretin hesabında 50 nci madde hükmü uygulanır.
Günlük, haftalık veya aylık olarak belirli bir ücrete dayanmayıp da akort, komisyon ücreti, kâra katılma ve yüzde usulü ücret gibi belirli olmayan süre ve tutar üzerinden ücret alan işçinin izin süresi için verilecek ücret, son bir yıllık süre içinde kazandığı ücretin fiili olarak çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama üzerinden hesaplanır.
Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, izin ücreti işçinin izine çıktığı ayın başı ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde bu ücret, yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir.
Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir.
Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti
Madde 59 - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.